Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
PÁSTÉTOMOK

Rózsaszirmos jércepástétom friss salátával és mézes joghurtmártással
Magyar Konyha: Virágba borult tányérok (Fekete Antonió receptjei)
Hozzávalók: fél kg jércemell, 2 dl tejszín, 2 db rózsaszirom, 2 dl joghurt, 1 dl méz, saláták, csipet őrölt bors, csipet só, vaj (kenéshez).
A kicsontozott, lehártyázott jércemellet finom tárcsán háromszor ledaráljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Sóval, fehér borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a metéltre vágott rózsaszirmokat. Kivajazott pudingformába töltjük, majd 30 percig vízgőzben pároljuk. Friss salátákkal (esetleg primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel) körítjük, mézes joghurttal tálaljuk. Jó tanács: a rózsaszirom alsó, elvékonyodó, fehér részét vágjuk le, mert keserű lesz tőle az étel.
Gombás májpástétom tésztában
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
Hozzávalók: 50 dkg borjúmáj, 20 dkg zsírszalonna, 5 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 15 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, fél dl étolaj, fél dl konyak, 20 dkg előhűtött vajas tészta, fél csomó petrezselyemzöld, 2 mokkáskanál pástétomfűszer, csipet őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál só.
A májat megmossuk, lecsepegtetjük, és a szalonnával együtt csíkokra vágjuk, finom tárcsájú húsdarálón többször ledaráljuk. Sóval, őrölt fehérborssal és a pástétomfűszerrel ízesítjük. Hozzáadjuk az előpirított, finomra vágott vöröshagymát, az egész tojásokat, a szójalisztet, a konyakot, és simára keverjük. Rudat formázunk belőle, majd hűtőbe téve kifagyasztjuk. A megmosott gombát finomra vágjuk, kevés vöröshagymával együtt lepirítjuk, kevés liszttel meghintjük, kiforraljuk. A tűzről levéve, egy tojássárgát belekeverve dúsítjuk. Kihűtjük, bevonjuk vele a májpástétomot, és a vékonyra kinyújtott vajas tésztába göngyöljük. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk több helyen, és középmeleg sütőben lassan megsütjük. Ha kész, kihűtjük, s két ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Olvasztott aszpikkal lekenjük. Zöldségköreteket kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2390 kJ/ 570 kcal
Ajánlott ital: Soproni kékfrankos
Húspástétom
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
Hozzávalók: 25 dkg borjúhús, 15 dkg sertéshús, 5 g fehér bors, 1 db tojás, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg fehér szalonna, 10 dkg sonka, 3 dkg zsír, 8 dkg aszpik, só.
A borjú- és a kövér sertéshúst megmossuk, apró darabokra vágjuk, majd apró lyukú tárcsán keresztül kétszer-háromszor ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, őrölt fehér borssal, sóval fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, a világosra pirított vöröshagymát, és simára keverjük. Egy téglalap alakú formát vékony szeletekre vágott szalonnával és sonkával kibélelünk, és megtöltjük a fűszerezett húspürével. A szalonnával és a sonkával betakarjuk. A formát fedővel letakarjuk, vízzel telt edénybe rakjuk, és középmeleg sütőbe téve kipároljuk. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, a hűtőbe téve megdermesztjük. Ezután a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és tálra borítjuk. Szeletekre vágva, aszpikkal lefényezve kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 2520 kJ/ 600 kcal
Ajánlott ital: Domoszlói rizling
Kőtálban készült pulykapástétom
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
Tűzálló tálakban is készíthetünk pástétomot, amelyet terrinnek nevezünk. Készíthető borjú, sertés, szárnyas húsokból, vadakból és vadszárnyasokból.
Hozzávalók: 45 dkg pulykahús (darált), 15 dkg fehér szalonna, 1 dl tej, 2 db zsemle, 3 g pástétomfűszer, 2 g törött bors, 2 db tojás, 3 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 12 dkg pulykamell (szelet), só.
Egy hosszúkás tűzálló edényt vékonyra szeletelt szalonnával kibélelünk. A kicsontozott pulykahúst a tejben áztatott zsemlével apró lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk. Sóval, pástétomfűszerrel, törött borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tojást és a pirított vöröshagymát, és nagyon jól összedolgozzuk. A szalonnával kibélelt edénybe egy réteg tölteléket teszünk, erre sorbarakjuk a kisebb, egyforma szeletekre vágott és kevés zsírban megsütött pulykamell szeletkéket. Erre ismét tölteléket helyezünk, ameddig a forma megtelik. Vékony szalonnaszeletekkel beborítjuk, és vízzel telt tepsibe állítva, lefedve a sütőbe tolva kipároljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 2260 kJ/ 558 kcal
Ajánlott ital: Alföldi rizling szilváni
Májpástétom
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 10 dkg fehér szalonna, 3 g törött bors, 1 g pástétom fűszer, 3 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 3 cl konyak, 3 cl olaj, 2 db főtt tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, só.
A májat és a szalonnát csíkokra vágjuk, majd finom tárcsájú húsőrlő gépen többször ledaráljuk. Keverőtálba tesszük, sóval, törött borssal, pástétomfűszerrel ízesítjük, majd hozzáadjuk a szép világosra pirított vöröshagymát, a szójalisztet és a tojásokat. Végül a konyakot hozzáöntve ízesítjük.
A pástétomformát olajjal kikenjük és megtöltjük a májpürével. Alufóliával letakarjuk és a formát vízzel telt edénybe állítva a sütőbe toljuk. Középmeleg sütőben kipároljuk. Amikor a májpástétom a formában kihűlt, forró vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk. Felszeleteljük, zöldpetrezselyemmel és főtt tojáskarikákkal díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1880 kJ/ 450 kcal
Ajánlott ital: Egri leányka
Néhány kipróbált fűszerkeverék
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
1-1 rész pirított koriander, őrölt köménymag, morzsolt bazsalikom, kakukkfű
2-2 rész boróka, zsálya, fodormenta, édes kömény, tört babérlevél és 1-1 rész porított borsfű, mustármag és 5 rész édesnemes paprika
3 rész kakukkfű, 2-2 rész szegfűbors, őrölt fehér bors, tört babérlevél, szárított tárkony, majoránna, és 1-1 rész őrölt fekete bors, pirospaprika
1-1 rész őrölt fekete bors, szegfűbors, őrölt babérlevél, citromhéj, reszelt szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, tárkony, majoránna, bazsalikom és fél rész pirospaprika
1-1 rész koriander, köménymag, borsfű, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, boróka, fodormenta, édes kömény, pirospaprika.
Pástétomtészta
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 2 dl langyos víz, só.
A lisztet átszitáljuk, és gyúródeszkára téve, közepébe kis mélyedést csinálunk. Beletesszük a lágy vajat, megsózzuk, és hozzáadjuk a tojást. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy a tésztát összegyúrva közepes minőségű legyen. Letakarva 1-2 órát pihentetjük, majd a felhasználás előtt kétszer hajtogatjuk. Amikor a formát a tésztával béleljük, akkor ujjunkkal kissé a forma falára nyomkodjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját.
Sonkapástétom tésztában
Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek
Hozzávalók: 25 dkg sertéshús, 5 cl tej, 5 dkg szójaliszt, 1 db tojás, 3 g pástétomfűszer, 2 g fehér bors, 3 cl konyak, 20 dkg sonka, 12 dkg pástétomtészta, 15 dkg fehér szalonna, só.
A sertéshúst ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a tejben áztatott szójalisztet, a tojást, a pástétomfűszert, őrölt fehér borsot, és megsózzuk. Kevés konyakkal ízesítjük. Az egészet jól összedolgozzuk és még egyszer ledaráljuk. Eztuán hozzáadjuk a sonkát, amelynek egyik felét finomra, a másik felét apró kockákra vágjuk. A pástétomtésztával a formát kibéleljük, majd vékony szeletekre vágott szalonnaszeletekkel béleljük. Ezután a formába beleöntjük a sonkamorzsát, tetejét elsimítjuk. Tetejére vékony szalonnalapokat teszünk, majd a pástétomtésztával befedjük. A pástétom tetejére két lyukat szúrunk, hogy sütés közben a gőzök eltávozhassanak. Középmeleg sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk. A formából kiborítva szeletekre vágjuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2310 kJ/ 550 kcal
Ajánlott ital: Mecseki olasz rizling

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt