A B2 vitamin. G vitamin réven is ismert
Tények:
-Vízoldékony
- Könnyen felszívódik.
-A kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeihez igazodik és fehérjevesztéssel
párosulhat.
- Rendszeresen pótolni kell.
- Hő hatására nem megy tönkre
- Stresszes állapotban megnő a B2 igény
- Amerikában ( a szrző szerintem az USA-ra gondol ) ennek a vitminnak a hiány
fordul elő leggyakrabban.
- A rákellenes gyógyszerek hatását rontja,
-Aki kevés húst, tejet fogyaszt annak pótolnia kell
- Aki huzamosabb időn át diétázik annak is pótolnia kell.
- Fogamzásgátlót szedő nőknek több B2-re van szüksége
Adagolás:
1,2-1,7 mg A terhes és a szóptató nőknek kissé több ajánlott.
legjobban a B3, a B6 és a C vitaminokkal együt szedve hat.
Segíti a szervezetet:
-Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra.
- Egészséges tőle a köröm, a haj, és a bőr
- elősegíti a pállot száj (pl Regős Bendegúz ), nyelv ajak, nyelv gyógyulását
-Javitja a látást, mérsékli a szem kifáradását.
- Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék
anyagcseréjében.
Hiánybetegség:
Ariboflavinosis: a száj, az ajak, a bőr és a nemi szervek károsodása.
Legfőbb természetes előfordulása:
Tej, máj, vese, élesztő, saj, spenót, sóska, leveles zőldfőzelék, hal, tojás
nem mérgező.
Nagyobb adagjaesetleg viszketést, zsibbadást, égető vagy szúró érzést válthat ki.
Ellenségei:
A fény, különösen az ibolyántúli ( nem az Ibolyán ) és a lúgok tehetik tőnkre a
B2-t Az átlátszó tejesüvegben tárolt tejből elbomlik.
A víz ( főzés forralás közben kioldódik a vízbe). A szulfa gyógyszerek, az
ösztrogének és az alkohol.
|