Római tál
Elõdeink kerámia és agyagedényekben sütötték, fõzték a jobbnál jobb ételeket. Ma ismét reneszánszát éli a cserépben való sütés. Egészen különleges ízû és zamatú ételeket készíthetünk, ehhez különféle formájú és elnevezésû edényekbõl válogathat a boltok polcain.
A tál használata elõtt fontos a hideg vízben való 15-20 percig tartó áztatás. Mindig hideg sütõbe tegye a római tálat, mert különben megrepedhet. A forró sütõbõl kivett edényt ne tegye hideg felületre, mindig konyharuhára vagy falapra helyezze. A tisztítást, súrolást csak sóval végezze, a mosószeres víz beleivódik a pólusokba. Ha hagyma vagy egyéb erõs szagú lett a tál, töltse meg vízzel, öntsön bele 1 pohár ecetet és süsse a sütõben 1 órát. Ezután öntse ki a vizet és dörzsölje be sóval. Melegvizes öblítés után szárítsa ki.
Marhatokány római tálban
Hozzávalók:
1 1/2 kg marhalábszár ,40 dkg vegyes zöldség(sárgarépa, fehérrépa, karfiol, zöldborsó stb.) ,
1 alma felkockázva ,1/2 csomag mazsola ,1 citrom reszelt héja ,só ,bors ,majoranna ,
késhegynyi curry ,néhány szál újhagyma felszeletelve ,1 1/2 dl testes félédes vörösbor ,1 dl olíva olaj
Elkészítés:
A római tálat áztassa 15 -20 percig hideg vízbe. A húst vágja fel vékony hosszúkás csíkokra. Az apróra vágott zöldségeket az ízesítõket és a húst egy edénybe keverje össze. Tegye a római tálba egyenletesen elterítve, öntse le az olajjal és a vörösborral. Tetejével befedve süsse kb. 1 1/2 óráig. Tálalja sült burgonyával.
Rómaiban rakott csirke
Hozzávalók:
1 kg csirke vagy bármely része ,1/2 kg burgonya ,30 dkg gomba ,1 fej vöröshagyma ,
1 csokor petrezselyem zöld ,só ,õrölt bors ,10 dkg margarin ,2 dl tejföl ,1 tojás
Elkészítés:
A csirkét tisztítsa meg és tetszés szerint darabolja fel. Sóval, borssal fûszerezze és hagyja állni 1 órát. A vöröshagymát és a gombát szeletelje fel, a burgonyát hámozza meg és karikára vágja fel. A római tálat áztassa 20 percet vízben, majd kenje ki a margarin felével.
A burgonya felét terítse a tál aljára, a csirke darabokat rendezze rá. A gombát és a hagymát szórja a csirkére, takarja be a maradék burgonyával. A tejfölt keverje el a tojással és egyenletesen simítsa a tetejére. A maradék margarint tegye a tetejére. Fedje a tálat és hideg sütõbe téve süsse magas hõmérsékleten.
40 perc elteltével vegye le a fedelét és süsse pirosra. Káposzta vagy uborka salátával forrón kínálja.
Kolbászos káposzta
Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta ,30 dkg páros debreceni, vagy virsli ,60 dkg burgonya ,1/2 dl olaj ,1 húsleves kocka ,2 dl tejföl ,só
Elkészítés:
A káposztát vágja vékony csíkokra, sós vízben fõzze néhány percig, majd csöpögtesse le. A burgonyát vágja vékony karikára.
A beáztatott római tálat olajjal kenje ki, majd terítsen az aljára egy réteg burgonyát. Erre kerül a szeletelt kolbász, majd a káposzta fele. Addig rétegezze míg a hozzávalók elfogynak. A leveskockát fõzze fel 1/2 l vízzel és öntse a tálba, a maradék olajat locsolja a tetejére.
Lefedve tegye hideg sütõbe, majd fõzze félkészre, közben ellenõrizze. Ekkor locsolja meg a tejföllel és süsse készre. Forrón, friss kenyérrel tálalja.
Vörösboros marhahús
Hozzávalók: 70-80 dkg hátszín, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg karalábé, 2 dl sör, 1 dl olaj, só, őrölt szerecsendió, csombor, mustár.
A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. Az olajban hirtelen elősütjük, majd szűrőlapát segítségével kivesszük, és a beáztatott római tálba tesszük. A visszamaradt olajban megpároljuk a megtisztított zöldségféléket, majd az olajból ezeket is kivesszük. A visszamaradó olajban megfuttatjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd a zöldséggel összekeverjük, és ráterítjük a tálba helyezett húsra. A fűszereket a sörbe keverjük, és a húsra öntjük. A tálat befedjük, hideg sütőbe helyezzük, és a húst magas hőmérsékleten készre sütjük.
Melegen, burgonyapürével vagy rizibizivel tálaljuk
Zöldséges csirkecomb
A beáztatott tálba teszek 1/3 részig vastag karikákra vágott krumplit jól megsózva, reszelt szerecsendióval megszórva, 1/3 rész mirelit mexikói vegyes zöldség, majd tetejére 3-4 befűszerezett csirkecomb. Kb. 1 órát kell sütni, végén fedő nélkül pirítani a combokat.
Zöldséges nyúl római tálban
Hozzávalók: 1 nyúl, 1/2 póréhagyma, 1 sárgarépa, 30 dkg karfiol, 15 dkg gomba, 1/2 karalábé, 3 kis hagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 dl marhahúsleves /kockából /, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors, 1 teáskanál keményítő.
A póréhagymát, sárgarépát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a gombát félbevágjuk, a karalábét hasábokra a hagymákat félbe vágjuk.
A nyulat feldaraboljuk és megszórjuk sóval, borssal.
Serpenyőben előmelegített olajban a nyúldarabokat elősütjük, szép aranybarnára, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A megmaradt olajban a zöldségeket világosra pirítjuk.
A római tálat vízbe áztatjuk, majd beleterítjük a zöldségeket, rárakjuk a nyúldarabokat, megöntözzük borral, húslevessel és hideg sütőbe téve a sütőt 180 C-fokra melegítjük és kb. 45 percig lefedve pároljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel összekeverjük és tálalás előtt, amikor a húst és zöldségeket kiszedtük, a levét besűrítjük vele.
Előmelegített tányérokra tálaljuk, petrezselyemmel díszitjük.
|