Fűszerolajak
------------
1. Bazsalikomos olaj
Válasszunk ki egy szép sima felületű üveget, áztassuk le róla a címkét.
Tegyünk bele pár levél friss bazsalikomot, majd öntsük fel olíva olajjal.
Elkészíthetjük napraforgó olajjal is. Zárjuk le jól és 2-3 hét elteltével
használhatjuk is.
Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez.
2. Currys olaj
Pár teáskanálnyi curry port keverjünk az olajba, majd várjunk vele szintén
pár hetet.
Felhasználható: tészta és zöldségételek készítéséhez.
3. Gyömbéres olaj
Pár szelet friss gyömbért tegyünk az olajba, majd egy kis idő elteltével
használjuk a marhahúsok pácolásához, kevés szójaszósszal el is készíthetjük vele.
4. Kerti füves olaj
Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring,
kakukkfű, zsálya. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot,
mustármagot. Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk
ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva
vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk:
húsok pácolásához, saláták készítéséhez, kecskesajt és feta eltevéséhez.
5. Mogyoró olaj
Tegyünk egy szép üvegbe pár rúd fahéjat, narancs szeletet, epret, körtét,
citromot. Öntsük fel mogyoróolajjal, majd pár hét múlva használjuk palacsinta, goffri és csirke ételek készítésére.
A fűszerolajok, ha szépen ízlésesen vannak elkészítve, akkor nemcsak kiváló
ételkészítési alapanyag de kiváló és igen érdekes, és egyedi ajándék is tud lenni. Ajánlom mindenkinek, hogy ajándékozza meg ismerőseit, barátait a saját maga készített fűszerolajjal. |