F
űszerek
ő. Miért ne próbálkoznánk meg egy-két különleges fűszerkeverékkel?
***Olaszországból***
Erbe fini (finom füvek)
Franciaországban fines herbes névre hallgat. Számos változata létezik, mert minden különlegesen aromás f
űszer a keverék alkotórésze lehet. Közéjük sorolható a szurokfű (oregano), a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom, a tárkony, a menta, valamint a metélőhagyma, a turbolya, a mogyoróhagyma, a koriander, az édeskömény, a zsálya, a lestyán, a petrezselyem és az izsóp. Nálunk is kapható olyan a paradicsommártás, amelyet ezekkel a finom füvekkel készítettek.
***Franciaországból***
Bouquet garni
A francia ételek állandó ízesít
ője az a fűszercsokor, amelyben néhány szál friss petrezselymet, majorannát, kakukkfűágat, 1-2 babérlevelet kötnek össze, és ezt adják az ételhez. De van olyan bouquet garni is, amely petrezselymet, zellerlevelet, vöröshagymát és kakukkfüvet tartalmaz. Franciaországban készen összeállított csokrok kaphatók a boltokban, frissen vagy szárítva.
Provence-i
Olyan f
űszerek alkotják, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő Dél-Franciaországban: rozmaring, kakukkfű, csombor, bazsalikom, oregano, tárkony, babérlevél. A sülteket különlegesen pikánssá teszi. Szárított állapotban készen is kapható.
***Indiából***
Garam masala
Nagyon sok változatban, vidékenként eltér
ő módon készítik, van erősebb és szelídebb keverék. Általában fahéj, babérlevél, kömény, koriander, kardamom, fekete bors, szegfűszeg és szerecsendió virág az alapanyaga. A fűszereket megpörkölik és összetörik, ettől lesz a garam masala barna színű. Egy változat: összekeverünk és porrá törünk 1 kk szegfűszeget, 2 kk fahéjat, 1 kk koriandert, 1 kk gyömbért, 1 kk szerecsendiót, 1 kk köményt. Húsokhoz és mártásokhoz használják. Ázsia-boltokban is kapható.
Curry
Legalább 15 féle f
űszerből készül. Fő alapanyaga a kurkumagyökér és a currylevél, a kömény, a koriander, a mustármag, a fekete bors, a gyömbér, a chili és a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg. Többféle változata is létezik, és Európában mindenképpen szelídebb az íze, mint az erőset kedvelő indiai konyhában.
***Kínából***
Öt-f
űszer - por
Egy-egy rész
őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény és gyömbér egyenlő arányban. A gyömbér helyettesíthető fekete borssal, a csillagánizs ánizzsal. Készen is kapható, de mindenki elkészítheti a maga változatát is.
***Amerikából***
Chili
Cayenne bors, szegf
űbors, oregano és fokhagyma alapú keverék, amely ugyancsak számtalan variációban készíthető el. Általában csípős, de persze ez is attól függ, hogy az alapanyagokból mennyit rakunk bele.
Barbecue
Őrölt fekete bors, cayenne bors, szárított kakukkfű, majoranna, őrölt pirospaprika, őrölt mustármag, só és barna cukor. Ezek keverékével dörzsölik be a húsokat sütés előtt.
Cajun
Amerikában nagyon népszer
ű a kanadai francia és kreol hagyományokat ötvöző cajun konyha. Cajunnak hívják a híres louisianai jambalaya és gambó fűszerkeverékét is. Alapanyagai: 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, fél mokkáskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, kömény, mustármag, cayenne bors, oregano, kakukkfű és persze só.
Most jönnek az egyéb tudnivalók, érdekességek:
***Termesztés***
Konyhaablakban tartott cserépben, kiskertben magunk is termeszthetjük ételeink ízesít
őit. Ha hirtelen van szükségünk rájuk, nagyobb áruházakban meg is vásárolhatjuk a friss fűszereket, de szárítva, fagyasztva is eltarthatók.
A csokorba kötött zöldf
űszer egy-két napig eltartható, ha szárastól egy pohár vízbe tesszük. Egy hétig eláll, ha a fűszerköteget egy kicsit megnedvesítjük, és lazán lekötve, műanyag zacskóba téve a hűtőszekrényben tartjuk.
---
***Szárítás***
A friss f
űszernövényeket alaposan mossuk és szárítsuk meg. A szárítás csak árnyékos, szellős helyen történhet, mert a nap fénye árt a növényeknek - A konyha sem alkalmas rá, mert ott a fűszer más illatokat is magába szívhat. Legjobb valami ritka szövésű anyagba tenni, vagy csokorba kötni és felakasztva, gyorsan szárítani, hogy a fűszer meg ne penészedjen. A szárítás akkor sikerült, ha a növény a kezünk között elmorzsolható. Ha már ilyen, akkor jól zárható üvegben vagy bádogedényben tároljuk.
Száríthatunk süt
őben vagy mikróban is. Sütőben a legkisebb fokozaton legalább tíz órán át, alufóliával bélelt tepsin, a mikrósütőben pedig a legerősebb fokozaton három-négy perc alatt száríthatunk, szalvétával bélelt tányérokon.
***(Bocs, hogy beleszólok a cikkbe, de tavaly így sikerült - petrezselyemszárítás közben - felgyújtanom a mikrót, még jó, hogy nem az egész konyhát. Szóval, rám ne hivatkozzatok, ha ég a ház!! - Virág.)
A szárított f
űszereket együtt főzhetjük az étellel, akárcsak a frissek közöl az oreganot, rozmaringot, kakukkfüvet, csombort, némelyiket viszont jobb közvetlenül tálalás előtt az ételhez adni: a bazsalikomot, tárkonyt, zsályát, citromfüvet és a metélőhagymát.
A szárított f
űszerből mindig kevesebb kell az ételbe, mint a frissből. Ha tehát a recept szerint egy evőkanálnyi friss fűszerre lenne szükség, akkor a szárítottból elég egy teáskanálnyi is.
---
***Fagyasztás***
A friss f
űszerleveleket mossuk meg, papírtörlőn szárítsuk le, csomagoljuk folpackba, és kis adagokban tegyük a fagyasztóba. Így akár egész évben lehet friss fűszernövényünk.
Jégkockaként is eltehetjük, beletömködve a jégkocka tartó rekeszeibe, kis vízzel leöntve. Aztán már csak bele kell dobnunk a föv
ő ételbe.
F
űszervajat is készíthetünk akár a friss, akár a szárított fűszerekkel.
---
***Hasznos dísz a lakásban***
Régi, használaton kívüli akváriumunkba tetszet
ős fűszernövénykertet telepíthetünk. Jól mossuk ki meleg, szappanos vízzel, többször öblítsük ki hideggel, közben az is kiderül, nem szivárog-e valahol. Kaviccsal szórjuk ki az alját, tegyünk rá egy réteg faszenet, majd töltsük fel virágfölddel, a felső peremétől számított 15 cm magasságig. Tegyük bele a palántákat, állítsuk napos helyre, és öntözzük gyakran, úgy, hogy mindig nedves legyen a földje.
---
***Aroma az üvegben***
A friss f
űszerekből készíthetünk fűszerolajat is, amely salátáinkat aromásabbá varázsolják. Különleges, szebb formájú üvegeinket is felhasználhatjuk erre a célra, sőt még ajándéknak is megfelel.
Bazsalikomos olaj
A kiválasztott üvegbe néhány levél friss bazsalikomot teszünk, majd felöntjük olívaolajjal. (Napraforgóolajjal is lehet, de az olíva aromája utánozhatatlan.) Jól lezárjuk, és két-három hét múlva már használhatjuk.
Vegyes f
űszerolaj
Friss babérlevelet, rozmaringágat, kakukkfüvet és néhány zsályalevelet formás csokorba kötünk, majd az üveg aljára pár szem zöld és piros borsot, mustármagot szórunk. Óvatosan rátesszük a csokrot, és az üveget feltöltjük olíva- vagy napraforgóolajjal. Két-három hét után megérik, ezután használhatjuk húspácoláshoz, salátákhoz és a megsült pizzák ízesítéséhez.
---
***Gyógyító füvek***
A f
űszerek régen sokkal nagyobb szerepet játszottak a háztartásokban, mint manapság. Illatuk miatt velük frissítették, fertőtlenítették a levegőt. A régi kor emberei édes illatú növényeket szórtak a padlóra, fűszeres gömböket tartottak az övükben, levendulás zsákocskákat tettek a szekrényekbe és a ruhásdobozokba. A régi háztartásokban a kert gyógynövényeiből készítettek szappanokat, mosószereket, kenőcsöket, szájvizeket és gyógyszereket.
Nehezen elalvó, nyugtalan gyerek ágyába készítsünk szárított levendulával töltött zacskót, párnát, rongybabát. Jól varrjuk össze a széleit, nehogy a növény kiszóródjon. Kis csecsem
ők esetében a kiságy vagy bölcső fölé is akaszthatjuk.
A gyömbért a kínaiak hosszú hajóútjaikra cserépben vitték magukkal, mert skorbutra, megfázásra és veseproblémákra egyaránt jónak tartották. Fogfájás ellen szegf
űszeget rágcsáltak. A népi gyógyászatban tovább éltek az ősi receptek, bár az orvostudomány és a gyógyszerészet század eleji forradalmi változásai és felfedezései jó néhány évtizedre háttérbe szorították őket. A mai orvoslás viszont újra épít a hagyományokra, és egyre inkább hasznosítja a korábban száműzött gyógyerejű növényeket.
***Aromaterápia***
Kiegészít
ő kezelésként a hagyományos orvoslás is alkalmazza. Magunk is tapasztalhatjuk, hogy a kamilla nem gyógyítja ugyan az influenzát, de egy kamillateás inhalálás mindenképpen enyhíti a betegség tüneteit, a hársfatea nem mulasztja el a náthát, de könnyebbé teszi a köhögést. Egy-egy illatos fürdő pedig a különösen fárasztó, stresszes napok után segít oldódni, megnyugodni, vagy éppenséggel álmatlanul töltött éjszakák után könnyebben felébredni. Frissítőnek egyik legjobb fűszer a rozmaring. A rozmaringos fürdőtől felélénkül az idegrendszer, kitisztul a fej. Ha már nincs időnk fürdőre, elegendő egy tál forró vízbe néhány csepp rozmaringolajat tenni, és fölé hajolva belélegezni az illatát.
A bazsalikomolaj javítja a szellemi er
A másnaposságra két csepp cukorra csöppentett borsmenta- vagy édesköményolaj ajánlható. A kisebb égési sérülések fájdalmain levendulaolajjal segíthetünk. A túlzott napozás gyötrelmeit is enyhíthetjük levendulaolajos langyos fürd
őnlétet. Fárasztó úton, hosszú vezetés pihenőidejében érdemes belőle papír zsebkendőre csöppenteni, legalább úgy élénkít, mint a kávé. Azoknak, akik nehezen bírják a hajó hullámzását és könnyen elkapja őket a tengeri betegség, tanácsos maguknál tartani egy üvegcse borsmenta- vagy levendulaolajat. A borsmenta-, rozmaring- vagy levendulaolaj a divatos cipőviseléstől fáradt láb fájdalmait is enyhíti.ővel. Erős fejfájásra jó orvosság a borsmentaolaj cukorra csöppentve. A szegfűszeg olaja a fogfájást csillapítja. A fáradt szemeket nyugtatja a kamillás-ánizsos borogatás.
Mit
|
|
Mihez
|
|
Gyógyhatás
|
|
|
|
|
|
ánizs
|
|
gyümölcslevesekhez, kompótokhoz, süteményekhez, mártásokhoz, pudingokhoz, káposztaf
őzelékekhez, Keleten levesekhez, kenyerekhez |
étvágyjavító, emésztést serkent
ő, vértisztító, hurutoldó, felfúvódást szüntető, gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen |
babér
|
|
levesekhez, f
őzelékekhez, vadas mártáshoz, pácokhoz, savanyú és ecetes ételekhez |
emésztést segít
ő, étvágygerjesztő |
bazsalikom
|
|
levesekhez, salátákhoz, olasz tésztákhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, paradicsomos ételekhez
|
teája gyomorer
ősítő, étvágygerjesztő, idegnyugtató |
boróka
|
|
boros-ecetes pácokhoz, mártásokhoz, vadpástétomokhoz, savanyú káposztához, marinírozott halhoz, sertéssültekhez
|
szélhajtó, étvágygerjeszt
ő, vesekő- és epekőoldó, vízhajtó, gyulladáscsökkentő |
bors
|
|
húslevesekhez, f
űszeres pácokhoz, főzelékekhez, salátákhoz, sült húsokhoz, vagdaltakhoz |
étvágygerjeszt
ő de ha túlzásba visszük, irritálja a májat, epét, beleket, veséket |
csombor (borsikaf
ű) |
|
burgonyaételekhez, babf
őzelékhez, káposztafélékhez, gombás ételekhez, ecetes és vizes uborkához, majonézhez |
diétások, akiknek a bors túl er
ős, gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő |
cayenne bors
|
|
er
ős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, halételekhez és chilikeverékhez |
baktérium- és vírusöl
ő hatás |
curry keverék
|
|
rizshez, mártásokhoz, csirkehúshoz, halételekhez, tojásos ételekhez
|
fert
őtlenítő, vértisztító |
fahéj
|
|
mézeskalácshoz, almás pitéhez, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez, forralt borokhoz, bárányhúsos ételekhez, rizses fogásokhoz
|
emésztést serkent
ő, étvágyjavító, gyomorerősítő |
gyömbér
|
|
édes, sós és pikáns ételekhez, levesekhez, mártásokhoz, kínai, indiai ételekhez, kekszekhez, gyümölcskenyerekhez, pudingokhoz
|
gyomorer
ősítő, méregtelenítő, vérkeringést javító, emésztést elősegítő, vágyserkentő |
kakukkf
ű |
|
bab-, borsó-, burgonya-, káposztalevesekhez és -f
őzelékekhez, szárnyas- és sertéssültekhez, vadas ételekhez, belsőségekből készült ételekhez, töltött káposztához, véres és májas hurkához, kolbászokhoz |
étvágygerjeszt
ő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, frissítő, zsírlebontó hatású |
kapor
|
|
mártásokhoz, tökf
őzelékhez, marhahúshoz, húsgombóchoz, halételekhez, körözöttekhez, kovászos uborkához, savanyú káposztához, vadas ételekhez |
emésztést segít
ő, vágyserkentő, fejfájást enyhítő, köhögéscsillapító |
kapri
|
|
húsételekhez, mártásokhoz, körözöttekhez, szendvicsekhez, hidegtálakhoz, vadas ételekhez
|
étvágygerjeszt
ő, vérnyomáscsökkentő, immunrendszert erősítő |
kardamom
|
|
édességekhez, süteményekhez, mézeskalácshoz, marcipánhoz, kávéhoz
|
gyomorer
ősítő, szélhajtó, légzésfrissítő, szívizomműködést serkentő |
koriander
|
|
savanyú és édes fogásokhoz egyaránt, Keleten vagdalt húsokhoz, sültekhez, húspácokhoz, hurkaféleségekhez
|
teája vértisztító, szélhajtó, migrént enyhít
ő |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mit
|
|
Mihez
|
|
Gyógyhatás
|
|
|
|
|
|
kömény
|
|
kenyérféleségekhez, savanyú káposztához, sertéssülthöz, sajtokhoz, körözöttekhez, kelkáposztával készült ételekhez, burgonyás ételekhez, kolbász féleségekhez, levesekhez, pörköltekhez, pogácsákhoz, sós teasüteményekhez
|
étvágygerjeszt
ő, gyomorerősítő, szélhajtó |
lestyán
|
|
burgonyaleveshez, gulyásokhoz, salátákhoz, mártásokhoz
|
vízhajtó, emésztést segít
ő, nikotin- és alkoholmérgezés házi ellenszere |
majoránna
|
|
burgonya-, gomba-, bableveshez és - f
őzelékekhez, sertés- és marhatokányhoz, szárnyas ételekhez, vadételekhez (fogoly, fácán), pástétomokhoz, birka pörkölthöz, paradicsomos ételekhez, májgombóchoz, töltött csirke töltelékéhez, grillcsirkéhez |
étvágygerjeszt
ő, gyomorerősítő, szélhajtó, olaja nyugtató, teája meghűlés gyógyítására alkalmas |
metél
őhagyma |
|
levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, túrókhoz, tojásételekhez
|
magas C-vitamin tartalom
|
menta
|
|
mártásokhoz, sültekhez, pulykatöltelékhez (kakukkf
űvel, majoránnával), gyümölcssalátákhoz |
gyulladáscsökkent
ő, görcsoldó, szeszes kivonata izomfájásra |
oregano
|
|
olaszos spagettihez, lasagnéhoz, töltelékekhez
|
|
idegnyugtató, étvágygerjeszt
ő, köhögéscsillapító |
paprika
|
|
gulyásleveshez, halászléhez, paprikásokhoz és pörköltekhez, f
őzelékekhez, mártásokhoz, körözöttekhez |
koleszterinszint-csökkentés, baktérium- és vírusöl
ő hatás, fájdalomcsillapítás |
petrezselyem
|
|
levesekhez, töltelékekhez, f
őzelékekhez, főtt és pirított burgonyához, salátákhoz |
vesetisztító, vízhajtó, étvágygerjeszt
ő |
rozmaring
|
|
bárányhúsokhoz, sült csirkéhez, pulykához, mártásokhoz, töltött húsokhoz, rostonsültekhez, újkrumplihoz, gombás ételekhez, olasz tésztákhoz, paradicsomos ételekhez
|
ideg- és gyomorer
ősítő, frissítő, élénkítő, stresszoldó, vércukorszint-csökkentő |
szegf
űszeg |
|
bef
őttekhez, süteményekhez, forralt borhoz, pikáns mártásokhoz, páclevekhez |
görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapít
|
szerecsendió
|
|
levesekhez, f
őzelékekhez, besamelbe keverve csőben sült ételekhez, húsgombócokhoz |
savtúltengés ellen
|
tárkony
|
|
levesekhez, mártásokhoz, ragukhoz, birka- és báránysülthöz, zöldbab-, zöldborsó- és burgonyaf
őzelékhez, savanyított ételekhez |
teája hurutoldó, vesetisztító, étvágyjavító, vérnyomáscsökkent
ő |
turbolya
|
|
levesekhez, tyúk- és báránysültekhez
|
|
teája vértisztító
|
vanília
|
|
süteményekhez, kompótokhoz, fagylaltokhoz, gyümölcsrizsekhez, édes levesekhez, mártásokhoz, sodókhoz, pudingokhoz
|
gyomor- és bélhurut ellen, szív- és érbetegségek esetében
|
zsálya
|
|
zsíros húsokhoz, kacsához, libához, töltelékekhez, pástétomokhoz, f
őtt tésztákhoz |
nyálkahártya-fert
őtlenítő, bélhurut gyógyítására, izzadás ellen |
Különleges keverékek
Sorra nyílnak nálunk is az indiai, kínai, mexikói éttermek, ahol megismerkedhetünk más kultúrák olykor szokatlan ízeivel. Ami megnyerte a tetszésünket, szeretnénk otthon is kipróbálni. Az alapanyagok java része már sok helyen elérhet
|