Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ORSZÁGOK SZERINT

F

űszerek

 

 

ő. Miért ne próbálkoznánk meg egy-két különleges fűszerkeverékkel?

***Olaszországból***

Erbe fini (finom füvek)

Franciaországban fines herbes névre hallgat. Számos változata létezik, mert minden különlegesen aromás f

 

űszer a keverék alkotórésze lehet. Közéjük sorolható a szurokfű (oregano), a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom, a tárkony, a menta, valamint a metélőhagyma, a turbolya, a mogyoróhagyma, a koriander, az édeskömény, a zsálya, a lestyán, a petrezselyem és az izsóp. Nálunk is kapható olyan a paradicsommártás, amelyet ezekkel a finom füvekkel készítettek.

***Franciaországból***

Bouquet garni

A francia ételek állandó ízesít

ője az a fűszercsokor, amelyben néhány szál friss petrezselymet, majorannát, kakukkfűágat, 1-2 babérlevelet kötnek össze, és ezt adják az ételhez. De van olyan bouquet garni is, amely petrezselymet, zellerlevelet, vöröshagymát és kakukkfüvet tartalmaz. Franciaországban készen összeállított csokrok kaphatók a boltokban, frissen vagy szárítva.

Provence-i

Olyan f

 

űszerek alkotják, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő Dél-Franciaországban: rozmaring, kakukkfű, csombor, bazsalikom, oregano, tárkony, babérlevél. A sülteket különlegesen pikánssá teszi. Szárított állapotban készen is kapható.

***Indiából***

Garam masala

Nagyon sok változatban, vidékenként eltér

ő módon készítik, van erősebb és szelídebb keverék. Általában fahéj, babérlevél, kömény, koriander, kardamom, fekete bors, szegfűszeg és szerecsendió virág az alapanyaga. A fűszereket megpörkölik és összetörik, ettől lesz a garam masala barna színű. Egy változat: összekeverünk és porrá törünk 1 kk szegfűszeget, 2 kk fahéjat, 1 kk koriandert, 1 kk gyömbért, 1 kk szerecsendiót, 1 kk köményt. Húsokhoz és mártásokhoz használják. Ázsia-boltokban is kapható.

Curry

Legalább 15 féle f

 

 

 

űszerből készül. Fő alapanyaga a kurkumagyökér és a currylevél, a kömény, a koriander, a mustármag, a fekete bors, a gyömbér, a chili és a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg. Többféle változata is létezik, és Európában mindenképpen szelídebb az íze, mint az erőset kedvelő indiai konyhában.

***Kínából***

Öt-f

űszer - por

Egy-egy rész

 

őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény és gyömbér egyenlő arányban. A gyömbér helyettesíthető fekete borssal, a csillagánizs ánizzsal. Készen is kapható, de mindenki elkészítheti a maga változatát is.

***Amerikából***

Chili

Cayenne bors, szegf

űbors, oregano és fokhagyma alapú keverék, amely ugyancsak számtalan variációban készíthető el. Általában csípős, de persze ez is attól függ, hogy az alapanyagokból mennyit rakunk bele.

Barbecue

Őrölt fekete bors, cayenne bors, szárított kakukkfű, majoranna, őrölt pirospaprika, őrölt mustármag, só és barna cukor. Ezek keverékével dörzsölik be a húsokat sütés előtt.

Cajun

Amerikában nagyon népszer

ű a kanadai francia és kreol hagyományokat ötvöző cajun konyha. Cajunnak hívják a híres louisianai jambalaya és gambó fűszerkeverékét is. Alapanyagai: 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, fél mokkáskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, kömény, mustármag, cayenne bors, oregano, kakukkfű és persze só.

Most jönnek az egyéb tudnivalók, érdekességek:

 

***Termesztés***

Konyhaablakban tartott cserépben, kiskertben magunk is termeszthetjük ételeink ízesít

őit. Ha hirtelen van szükségünk rájuk, nagyobb áruházakban meg is vásárolhatjuk a friss fűszereket, de szárítva, fagyasztva is eltarthatók.

A csokorba kötött zöldf

űszer egy-két napig eltartható, ha szárastól egy pohár vízbe tesszük. Egy hétig eláll, ha a fűszerköteget egy kicsit megnedvesítjük, és lazán lekötve, műanyag zacskóba téve a hűtőszekrényben tartjuk.

---

***Szárítás***

A friss f

űszernövényeket alaposan mossuk és szárítsuk meg. A szárítás csak árnyékos, szellős helyen történhet, mert a nap fénye árt a növényeknek - A konyha sem alkalmas rá, mert ott a fűszer más illatokat is magába szívhat. Legjobb valami ritka szövésű anyagba tenni, vagy csokorba kötni és felakasztva, gyorsan szárítani, hogy a fűszer meg ne penészedjen. A szárítás akkor sikerült, ha a növény a kezünk között elmorzsolható. Ha már ilyen, akkor jól zárható üvegben vagy bádogedényben tároljuk.

Száríthatunk süt

őben vagy mikróban is. Sütőben a legkisebb fokozaton legalább tíz órán át, alufóliával bélelt tepsin, a mikrósütőben pedig a legerősebb fokozaton három-négy perc alatt száríthatunk, szalvétával bélelt tányérokon.

***(Bocs, hogy beleszólok a cikkbe, de tavaly így sikerült - petrezselyemszárítás közben - felgyújtanom a mikrót, még jó, hogy nem az egész konyhát. Szóval, rám ne hivatkozzatok, ha ég a ház!! - Virág.)

A szárított f

űszereket együtt főzhetjük az étellel, akárcsak a frissek közöl az oreganot, rozmaringot, kakukkfüvet, csombort, némelyiket viszont jobb közvetlenül tálalás előtt az ételhez adni: a bazsalikomot, tárkonyt, zsályát, citromfüvet és a metélőhagymát.

A szárított f

űszerből mindig kevesebb kell az ételbe, mint a frissből. Ha tehát a recept szerint egy evőkanálnyi friss fűszerre lenne szükség, akkor a szárítottból elég egy teáskanálnyi is.

---

***Fagyasztás***

A friss f

űszerleveleket mossuk meg, papírtörlőn szárítsuk le, csomagoljuk folpackba, és kis adagokban tegyük a fagyasztóba. Így akár egész évben lehet friss fűszernövényünk.

Jégkockaként is eltehetjük, beletömködve a jégkocka tartó rekeszeibe, kis vízzel leöntve. Aztán már csak bele kell dobnunk a föv

ő ételbe.

F

űszervajat is készíthetünk akár a friss, akár a szárított fűszerekkel.

---

***Hasznos dísz a lakásban***

Régi, használaton kívüli akváriumunkba tetszet

ős fűszernövénykertet telepíthetünk. Jól mossuk ki meleg, szappanos vízzel, többször öblítsük ki hideggel, közben az is kiderül, nem szivárog-e valahol. Kaviccsal szórjuk ki az alját, tegyünk rá egy réteg faszenet, majd töltsük fel virágfölddel, a felső peremétől számított 15 cm magasságig. Tegyük bele a palántákat, állítsuk napos helyre, és öntözzük gyakran, úgy, hogy mindig nedves legyen a földje.

---

***Aroma az üvegben***

A friss f

űszerekből készíthetünk fűszerolajat is, amely salátáinkat aromásabbá varázsolják. Különleges, szebb formájú üvegeinket is felhasználhatjuk erre a célra, sőt még ajándéknak is megfelel.

Bazsalikomos olaj

A kiválasztott üvegbe néhány levél friss bazsalikomot teszünk, majd felöntjük olívaolajjal. (Napraforgóolajjal is lehet, de az olíva aromája utánozhatatlan.) Jól lezárjuk, és két-három hét múlva már használhatjuk.

Vegyes f

űszerolaj

Friss babérlevelet, rozmaringágat, kakukkfüvet és néhány zsályalevelet formás csokorba kötünk, majd az üveg aljára pár szem zöld és piros borsot, mustármagot szórunk. Óvatosan rátesszük a csokrot, és az üveget feltöltjük olíva- vagy napraforgóolajjal. Két-három hét után megérik, ezután használhatjuk húspácoláshoz, salátákhoz és a megsült pizzák ízesítéséhez.

---

 

***Gyógyító füvek***

A f

űszerek régen sokkal nagyobb szerepet játszottak a háztartásokban, mint manapság. Illatuk miatt velük frissítették, fertőtlenítették a levegőt. A régi kor emberei édes illatú növényeket szórtak a padlóra, fűszeres gömböket tartottak az övükben, levendulás zsákocskákat tettek a szekrényekbe és a ruhásdobozokba. A régi háztartásokban a kert gyógynövényeiből készítettek szappanokat, mosószereket, kenőcsöket, szájvizeket és gyógyszereket.

Nehezen elalvó, nyugtalan gyerek ágyába készítsünk szárított levendulával töltött zacskót, párnát, rongybabát. Jól varrjuk össze a széleit, nehogy a növény kiszóródjon. Kis csecsem

ők esetében a kiságy vagy bölcső fölé is akaszthatjuk.

A gyömbért a kínaiak hosszú hajóútjaikra cserépben vitték magukkal, mert skorbutra, megfázásra és veseproblémákra egyaránt jónak tartották. Fogfájás ellen szegf

 

 

űszeget rágcsáltak. A népi gyógyászatban tovább éltek az ősi receptek, bár az orvostudomány és a gyógyszerészet század eleji forradalmi változásai és felfedezései jó néhány évtizedre háttérbe szorították őket. A mai orvoslás viszont újra épít a hagyományokra, és egyre inkább hasznosítja a korábban száműzött gyógyerejű növényeket.

***Aromaterápia***

Kiegészít

ő kezelésként a hagyományos orvoslás is alkalmazza. Magunk is tapasztalhatjuk, hogy a kamilla nem gyógyítja ugyan az influenzát, de egy kamillateás inhalálás mindenképpen enyhíti a betegség tüneteit, a hársfatea nem mulasztja el a náthát, de könnyebbé teszi a köhögést. Egy-egy illatos fürdő pedig a különösen fárasztó, stresszes napok után segít oldódni, megnyugodni, vagy éppenséggel álmatlanul töltött éjszakák után könnyebben felébredni. Frissítőnek egyik legjobb fűszer a rozmaring. A rozmaringos fürdőtől felélénkül az idegrendszer, kitisztul a fej. Ha már nincs időnk fürdőre, elegendő egy tál forró vízbe néhány csepp rozmaringolajat tenni, és fölé hajolva belélegezni az illatát.

A bazsalikomolaj javítja a szellemi er

A másnaposságra két csepp cukorra csöppentett borsmenta- vagy édesköményolaj ajánlható. A kisebb égési sérülések fájdalmain levendulaolajjal segíthetünk. A túlzott napozás gyötrelmeit is enyhíthetjük levendulaolajos langyos fürd

 

 

őnlétet. Fárasztó úton, hosszú vezetés pihenőidejében érdemes belőle papír zsebkendőre csöppenteni, legalább úgy élénkít, mint a kávé. Azoknak, akik nehezen bírják a hajó hullámzását és könnyen elkapja őket a tengeri betegség, tanácsos maguknál tartani egy üvegcse borsmenta- vagy levendulaolajat. A borsmenta-, rozmaring- vagy levendulaolaj a divatos cipőviseléstől fáradt láb fájdalmait is enyhíti.ővel. Erős fejfájásra jó orvosság a borsmentaolaj cukorra csöppentve. A szegfűszeg olaja a fogfájást csillapítja. A fáradt szemeket nyugtatja a kamillás-ánizsos borogatás.

Mit

 

Mihez

 

Gyógyhatás

 

 

 

 

 

ánizs

 

gyümölcslevesekhez, kompótokhoz, süteményekhez, mártásokhoz, pudingokhoz, káposztaf

őzelékekhez, Keleten levesekhez, kenyerekhez

étvágyjavító, emésztést serkent

ő, vértisztító, hurutoldó, felfúvódást szüntető, gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen

babér

 

levesekhez, f

őzelékekhez, vadas mártáshoz, pácokhoz, savanyú és ecetes ételekhez

emésztést segít

ő, étvágygerjesztő

bazsalikom

 

levesekhez, salátákhoz, olasz tésztákhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, paradicsomos ételekhez

teája gyomorer

ősítő, étvágygerjesztő, idegnyugtató

boróka

 

boros-ecetes pácokhoz, mártásokhoz, vadpástétomokhoz, savanyú káposztához, marinírozott halhoz, sertéssültekhez

szélhajtó, étvágygerjeszt

ő, vesekő- és epekőoldó, vízhajtó, gyulladáscsökkentő

bors

 

húslevesekhez, f

űszeres pácokhoz, főzelékekhez, salátákhoz, sült húsokhoz, vagdaltakhoz

étvágygerjeszt

ő de ha túlzásba visszük, irritálja a májat, epét, beleket, veséket

csombor (borsikaf

ű)

 

burgonyaételekhez, babf

őzelékhez, káposztafélékhez, gombás ételekhez, ecetes és vizes uborkához, majonézhez

diétások, akiknek a bors túl er

ős, gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő

cayenne bors

 

er

ős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, sült húsokhoz, halételekhez és chilikeverékhez

baktérium- és vírusöl

ő hatás

curry keverék

 

rizshez, mártásokhoz, csirkehúshoz, halételekhez, tojásos ételekhez

fert

őtlenítő, vértisztító

fahéj

 

mézeskalácshoz, almás pitéhez, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez, forralt borokhoz, bárányhúsos ételekhez, rizses fogásokhoz

emésztést serkent

ő, étvágyjavító, gyomorerősítő

gyömbér

 

édes, sós és pikáns ételekhez, levesekhez, mártásokhoz, kínai, indiai ételekhez, kekszekhez, gyümölcskenyerekhez, pudingokhoz

gyomorer

ősítő, méregtelenítő, vérkeringést javító, emésztést elősegítő, vágyserkentő

kakukkf

ű

 

bab-, borsó-, burgonya-, káposztalevesekhez és -f

őzelékekhez, szárnyas- és sertéssültekhez, vadas ételekhez, belsőségekből készült ételekhez, töltött káposztához, véres és májas hurkához, kolbászokhoz

étvágygerjeszt

ő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, frissítő, zsírlebontó hatású

kapor

 

mártásokhoz, tökf

őzelékhez, marhahúshoz, húsgombóchoz, halételekhez, körözöttekhez, kovászos uborkához, savanyú káposztához, vadas ételekhez

emésztést segít

ő, vágyserkentő, fejfájást enyhítő, köhögéscsillapító

kapri

 

húsételekhez, mártásokhoz, körözöttekhez, szendvicsekhez, hidegtálakhoz, vadas ételekhez

étvágygerjeszt

ő, vérnyomáscsökkentő, immunrendszert erősítő

kardamom

 

édességekhez, süteményekhez, mézeskalácshoz, marcipánhoz, kávéhoz

gyomorer

ősítő, szélhajtó, légzésfrissítő, szívizomműködést serkentő

koriander

 

savanyú és édes fogásokhoz egyaránt, Keleten vagdalt húsokhoz, sültekhez, húspácokhoz, hurkaféleségekhez

teája vértisztító, szélhajtó, migrént enyhít

ő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit

 

Mihez

 

Gyógyhatás

 

 

 

 

 

kömény

 

kenyérféleségekhez, savanyú káposztához, sertéssülthöz, sajtokhoz, körözöttekhez, kelkáposztával készült ételekhez, burgonyás ételekhez, kolbász féleségekhez, levesekhez, pörköltekhez, pogácsákhoz, sós teasüteményekhez

étvágygerjeszt

ő, gyomorerősítő, szélhajtó

lestyán

 

burgonyaleveshez, gulyásokhoz, salátákhoz, mártásokhoz

vízhajtó, emésztést segít

ő, nikotin- és alkoholmérgezés házi ellenszere

majoránna

 

burgonya-, gomba-, bableveshez és - f

őzelékekhez, sertés- és marhatokányhoz, szárnyas ételekhez, vadételekhez (fogoly, fácán), pástétomokhoz, birka pörkölthöz, paradicsomos ételekhez, májgombóchoz, töltött csirke töltelékéhez, grillcsirkéhez

étvágygerjeszt

ő, gyomorerősítő, szélhajtó, olaja nyugtató, teája meghűlés gyógyítására alkalmas

metél

őhagyma

 

levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz, túrókhoz, tojásételekhez

magas C-vitamin tartalom

menta

 

mártásokhoz, sültekhez, pulykatöltelékhez (kakukkf

űvel, majoránnával), gyümölcssalátákhoz

gyulladáscsökkent

ő, görcsoldó, szeszes kivonata izomfájásra

oregano

 

olaszos spagettihez, lasagnéhoz, töltelékekhez

 

idegnyugtató, étvágygerjeszt

ő, köhögéscsillapító

paprika

 

gulyásleveshez, halászléhez, paprikásokhoz és pörköltekhez, f

őzelékekhez, mártásokhoz, körözöttekhez

koleszterinszint-csökkentés, baktérium- és vírusöl

ő hatás, fájdalomcsillapítás

petrezselyem

 

levesekhez, töltelékekhez, f

őzelékekhez, főtt és pirított burgonyához, salátákhoz

vesetisztító, vízhajtó, étvágygerjeszt

ő

rozmaring

 

bárányhúsokhoz, sült csirkéhez, pulykához, mártásokhoz, töltött húsokhoz, rostonsültekhez, újkrumplihoz, gombás ételekhez, olasz tésztákhoz, paradicsomos ételekhez

ideg- és gyomorer

ősítő, frissítő, élénkítő, stresszoldó, vércukorszint-csökkentő

szegf

űszeg

 

bef

őttekhez, süteményekhez, forralt borhoz, pikáns mártásokhoz, páclevekhez

görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapít

szerecsendió

 

levesekhez, f

őzelékekhez, besamelbe keverve csőben sült ételekhez, húsgombócokhoz

savtúltengés ellen

tárkony

 

levesekhez, mártásokhoz, ragukhoz, birka- és báránysülthöz, zöldbab-, zöldborsó- és burgonyaf

őzelékhez, savanyított ételekhez

teája hurutoldó, vesetisztító, étvágyjavító, vérnyomáscsökkent

ő

turbolya

 

levesekhez, tyúk- és báránysültekhez

 

teája vértisztító

vanília

 

süteményekhez, kompótokhoz, fagylaltokhoz, gyümölcsrizsekhez, édes levesekhez, mártásokhoz, sodókhoz, pudingokhoz

gyomor- és bélhurut ellen, szív- és érbetegségek esetében

zsálya

 

zsíros húsokhoz, kacsához, libához, töltelékekhez, pástétomokhoz, f

őtt tésztákhoz

nyálkahártya-fert

őtlenítő, bélhurut gyógyítására, izzadás ellen

Különleges keverékek

 

Sorra nyílnak nálunk is az indiai, kínai, mexikói éttermek, ahol megismerkedhetünk más kultúrák olykor szokatlan ízeivel. Ami megnyerte a tetszésünket, szeretnénk otthon is kipróbálni. Az alapanyagok java része már sok helyen elérhet

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!