EGÉSZSÉG ÉS JÓ KÖZÉRZET
ALACSONY VÉRNYOMÁS
Szükséges: ürömfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, koriander, méz.
Készítsünk teát ürömfű, rozmaringlevél, bazsalikom, borsikafű és koriander
keverékéből. Mézzel édesítve ezt igyuk víz helyett.
Mozogjunk annyit, amennyi jólesik.
ARANYÉR
Szükséges: zsálya, cickafark, csalán, kamilla.
Legfontosabb, hogy tartsuk tisztán, WC után feltétlenül mosakodjunk meg alul
is.
Készítsünk ülőfürdőt zsálya, cickafark, csalán és kamilla felhasználásával.
ARCGŐZÖLÉS
Szükséges: kakukkfű, zsálya, fodormenta, rozmaring.
Tegyünk 1 liter vízbe 1-1 evőkanálnyi kakukkfüvet, zsályát, fodormentát és
rozmaringot. Forraljuk fel és 5-10 percig maradjunk alatta.
Száraz bőr esetén a kezelés után bőven krémezzük be az arcunkat.
BŐRGYULLADÁSOK
Szükséges: paradicsom vagy nyers krumplireszelék, vagy 1-2 gerezd fokhagyma,
mogyorónyi zsír.
Gennyes pattanások érlelésére használjunk paradicsomot vagy nyers
krumplireszeléket.
1-2 gerezd fokhagymát mogyorónyi zsírral keverjünk össze és kenjük be vele a
gyulladt bőrt.
Szükséges: kamilla, zsálya, borókabogyó, borsmenta, víz, 3-4 csepp alkohol,
csukamájolaj.
Apróra őrölt (kávédarálóban) kamillát, zsályát, borókabogyót és borsmentát
vízzel, 3-4 csepp alkohollal és csukamájolajjal keverjünk el péppé. Ezt kenjük
a hámmal fedett bőrre, 5-10 percig tartsuk rajta.
Készítsünk fürdőt: cickafark, ezerjófű, bazsalikom és kamilla beleáztatásával.
Szükséges: torma, burgonya, nadálytő.
1 evőkanál tormát 1 dl vízben áztassunk egy éjszaka. A leszűrt léhez keverjünk
áttört burgonyát és 5-10 percre tegyük a gyulladt bőrre.
Az összezúzott feketenadálytő-gyökeret és -levelet vízzel összekeverve, ruhába
kötve tegyük a gyulladt testrészre.
Szükséges: alkohol, szalicilsavas púder.
Legfontosabb a rendszeres tisztálkodás, fürdés után szárazra törölni és
bepúderezni a lábujjak közét. Hasznos az alkoholos letörlés után a
szalicilsavas púder.
A gyógyszertárban kapható kenőcsök valamelyikét érdemes használni, nehogy
berepedezzen a bőrünk.
DARÁZSCSÍPÉS
Szükséges: vöröshagyma vagy krumpli, vagy ecet és méz.
Vegyük ki a fullánkot és szorítsunk rá egy felvágott vöröshagymát.
Tegyünk rá egy félbevágott nyers krumplit.
Miután kivettük a fullánkot, ecet és méz keverékével kenjük be.
ÉGÉSI SÉRÜLÉS ÉS EGYÉB SÉRÜLÉS
Szükséges: hideg víz vagy sárgarépa, vagy ezerjófű és feketenadálytő, vagy jód.
Legfontosabb, hogy folyó hideg vízzel hűtsük mindaddig, amíg kellemetlennek
érezzük.
Kezeljük sárgarépa levével a sebet, hamar rendbe fog jönni.
Készítsünk forrázott ezerjófűből és feketenadálytőből keveréket, ha lehűlt,
mosogassuk napjában többször az égett felületet.
Tartsunk mindig otthon jódot, kötszereket és ragtapaszt.
EMÉSZTÉSI ZAVAROK
Szükséges: ezerjófű vagy ánizsmag, levendula, zsálya, ürömfű, kakukkfű és
rozmaringlevél.
Vegyünk egy teáskanálnyi ezerjófüvet, forrázzuk le 1-2 deci vízzel, ha
langyosra hűlt, kortyolgatva igyuk meg.
Készítsünk az alábbi növényekből teát: ánizsmag, levendula, zsálya, ürömfű,
kakukkfű és rozmaringlevél. Készítsünk nagyobb mennyiséget és napi
folyadékszükségletünket ezzel pótoljuk.
ÉTVÁGYJAVÍTÓ
Szükséges: vörösbor vagy borsikafű, fodormenta, izsópfű és rozmaring, citrom.
Minden főétkezés előtt igyunk meg fél pohárnyi vörösbort.
Készítsünk teát borsikafű, fodormenta, izsópfű és rozmaringlevél keverékéből.
Lehetőleg csak citrommal ízesítsük.
FAGYÁS
Szükséges: fagykenőcs vagy csalánlevél, bor vagy főtt krumpli.
A gyógyszertárakban kapható fagykenőcsök jót tesznek.
A lábfürdőt melegítsük fokozatosan csalánlevélforrázattal. Igyunk szép lassan
lélekmelegítőnek forralt bort vagy egy kis pálinkát.
Összetört, meleg főtt krumplival borogassuk be fagyott végtagjainkat.
FEJFÁJÁS
Szükséges: hideg vizes ruha vagy jég, krumpliszeletek vagy mentolos balzsam és
olaj.
Segíthet, ha eszünk egy keveset vagy pihenünk. Az is lehet, hogy egy kávé vagy
tea segít.
Migrén esetén tegyünk nyers krumpliszeleteket a halántékunkra.
A Herbária-üzletekben és a gyógyszertárakban kapható vietnami mentolos
balzsammal és olajjal dörzsöljük be a homlokot és halántékot.
FELFÚVÓDÁS
Szükséges: fokhagyma.
Hajlamosság esetén kerüljük a puffasztó ételeket. Naponta együnk meg 1-2 gerezd
fokhagymát, ha zavar az illata, petrezselyemmel semlegesíteni tudjuk.
Ételeinket az alábbi fűszerekkel ízesítsük: levesbe lestyán, bazsalikom;
főzelékbe kapor, majoranna.
FOGFÁJÁS
Szükséges: sósborszesz vagy borsmenta, zsálya és kamilla.
Dörzsöljük be a fájdalmas fog körüli ínyrészt sósborszesszel.
Készítsünk öblögetőt 1-1 evőkanál borsmenta, zsálya, kamilla és 2-3 dl víz
forrázatából. Langyosra hűlve öblögessünk. A rossz fog sok betegség okozója
lehet. Ahogy tehetjük, forduljunk fogorvoshoz.
FOGÍNYGYULLADÁS
Szükséges: sósborszesz vagy kamilla, borsmenta, zsálya.
Hasznos lehet sósborszesszel bedörzsölni. Fogkefével vagy az ujjunkkal naponta
háromszor dörzsöljük át.
Készítsünk ecsetelőt 1-1 kiskanál kamilla, borsmenta, zsálya forrázatából, fél
óránként alkalmazzuk.
FÜLFÁJÁS
Szükséges: meleg só.
Feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk, addig is tartsuk melegen zacskóba kötött
meleg sóval.
FÜRDÉS
Szükséges: borsmenta, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, zsálya és rozmaring vagy
kamilla, édes kömény, levendula és zsálya.
Apróra vágott borsmentát, kakukkfüvet, lestyánt, petrezselymet, zsályát és
rozmaringot tegyünk vászonzacskóba és dobjuk a fürdővízbe.
Készítsünk tömény forrázatot kamilla, édes kömény, levendula és zsálya
keverékéből és ezt öntsük a fürdővízbe.
GYOMOR- ÉS BÉLHURUT
Szükséges: áfonyabor vagy ezerjófű, cickafark és kakukkfű vagy Unicum.
Készítsünk áfonyabort az alábbiak szerint: 1 kg összezúzott áfonyabogyó + 1 kg
cukor + 2 liter víz.
Lezárt üvegben kb. 15 napig hagyjuk forrni. Fűszerezéséhez használjunk köményt,
kaprot, petrezselymet, vaníliát.
Készítsünk teát 1-1 kiskanál ezerjófű, cickafark és kakukkfű keverékéből.
Igyunk naponta 1/2 deci Unicumot.
GYOMORFÁJÁS
Szükséges: körömvirág, pemetefű, kálmosgyökér, ezerjófű, vadfű, levendula, méz
vagy macskagyökér, vidrafű és tárnicsgyökér vagy Unicum.
Készítsünk teát az alábbi növényekből: körömvirág, pemetefű, kálmosgyökér,
ezerjófű, vadfű, levendula.
Langyosra hűtve, mézzel ízesítve kortyolgassuk.
Tegyünk macskagyökeret, vidrafüvet és tárnicsgyökeret az előző keverékhez.
Igyunk meg 1/2 deci Unicumot.
GYOMORSAVHIÁNY
Szükséges: vörösbor, citromos limonádé, paradicsom, vagy citromfű és ürömfű,
vagy angelikagyökér, borókabogyó, édes kömény, kálmosgyökér, vagy
savanyú káposzta vagy kovászos uborka leve.
Étkezés előtt fogyasszunk el egy kis pohár száraz vagy félszáraz vörösbort, ha
ezt nem tehetjük, egy kis pohárnyi citromos limonádét vagy paradicsomot.
Vegyünk egy-egy kiskanálnyi citromfüvet és ürömfüvet, forrázzuk le 2 dl vízzel
(állás közben néha kavarjuk meg).
Az ételek elkészítésekor használjunk angelikagyökeret (mártás), borókabogyót
(főzelék, húsok), édes köményt (leves, főzelék, hús), kálmosgyökeret
(gyümölcslevesek, gyümölcssaláták).
Együnk egy kis savanyú káposztát, de még jobb, ha a levét isszuk meg.
Nyáron a kovászos uborka levét ajánljuk.
GYOMORSAVTÚLTENGÉS
Szükséges: tej vagy krumpli, illetve krumplipüré, vagy zsálya, méz, vagy
sárgarépa.
Izgató hatású fűszerek fogyasztása tilos! Ügyeljünk, hogy sose legyen üres a
gyomor. Igyunk tejet, ez a legkiválóbb savközömbösítő.
Nyers krumplilé vagy tejes krumplipüré is igen hatásos.
Vegyünk 1-1 evőkanálnyi ánizsmagot és zsályát és 1/2 liter vízzel forrázzuk le.
Szűrés után mézzel ízesítve víz helyett ezt igyuk.
1-2 sárgarépát kevés vízben főzzünk meg és törjük össze, esetleg a nyers
sárgarépalé is kitűnő savközömbösítő.
HASMENÉS
Szükséges: áfonyalevél, kapor, citromhéj vagy csokoládé, illetve dupla kávé,
citrom vagy rizs.
Legfontosabb, hogy tartsunk 1-2 diétás napot, de a folyadékpótlásról ne
feledkezzünk meg!
Készítsünk áfonyalevélből, kaporból, citromhéjból teát, és ízesítés nélkül
igyuk meg.
Együnk fekete csokoládét vagy igyunk meg egy dupla kávét (ha belecsavarunk egy
fél citromot, még jobb hatást érünk el!).
Két evőkanálnyi rizst főzzünk meg fél liter vízben, a főzőlé igen kiváló
hasfogó.
Ételeinket fűszerezzük enyhén, együnk körtét vagy almát.
IDEGESSÉG, GYOMORFEKÉLY
Szükséges: macskagyökér, komlóvirág, citromfű, édes gyökér, koriandermag,
csipkebogyó vagy tök, vagy nyers krumplilé, vagy kálmosgyökér,
ánizs, édes gyökér, ezerjófű, összetört borókabogyó.
Kövessünk el mindent annak érdekében, hogy megszüntessük a kiváltó okot.
Próbáljuk figyelmünket másra terelni: olvassunk, tornázzunk, fussunk,
sétáljunk, esetleg langyos vagy hideg vízzel zuhanyozzunk le.
Levezetésül készítsük el az alábbi "csodaszert": 1-1 kiskanál macskagyökeret,
komlóvirágot, citromfüvet, édes gyökeret, koriandermagot, csipkebogyót öntsünk
le forró vízzel, 10-15 perc állás után ízesítsük, lassan kortyolva igyuk meg.
Biztos siker.
Ne fogyasszunk erősen fűszeres ételeket, viszont együnk gyakran sült tököt.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen üres a gyomrunk (tej, keksz, segít).
Igyunk reggel éhgyomorra fél pohárnyi nyers krumplilevet (reszelékből
kipréselve) két hétig.
Készítsünk forrázatot kálmosgyökérből, ánizsból, édes gyökérből, ezerjófűből és
összetört borókabogyóból. Ezt igyuk víz helyett.
ÍZÜLETI ÉS IZOMFÁJDALMAK
Szükséges: fokhagymaszár, vagy ecetes ruha, vagy rozmaring, kakukkfű és zsálya,
vagy reszelt krumpli, vagy torma, vagy csalán, vagy petrezselyem,
zsálya, borókabogyó és ánizsmag.
Készítsünk fürdőt fokhagymaszárból.
Borogassuk be fájdalmas testrészeinket ecetes ruhával.
Őröljünk apróra (kávédarálóval) rozmaringot, kakukkfüvet és zsályát. Keverjük
el annyi vízzel, hogy pépet kapjunk. Ezzel borogassuk be a fájdalmas részeket.
Nyers reszelt krumplit tegyünk fájdalmas ízületeinkre. 10 perc után mossuk le.
2 evőkanál reszelt tormát 1-2 evőkanál ecettel keverjünk össze, és borogassuk
be fájó izmainkat.
Petrezselymet, zsályát, összetört borókabogyót és ánizsmagot kössünk egy
vászonzacskóba, dobjuk a fürdővízbe és alaposan nyomkodjuk ki. 10-15 percig
üljünk a kádban.
ÍZÜLETI GYULLADÁS
Szükséges: sósborszesz.
Ügyeljünk arra, hogy fájdalmas testrészeink egyenletes hőmérsékleten legyenek
(ne érje hőingadozás). Dörzsöljük be a fájdalmas részeket sósborszesszel.
JÓ KÖZÉRZET
Szükséges: fokhagyma, cékla, méz.
Nagyon fontos a sokoldalú, rendszeres táplálkozás. A betegségek megelőzése
érdekében fogyasszunk minden nap 1-2 gerezd fokhagymát (ez az egyik
legfontosabb egészségmegőrző növény), igyunk minden nap fél pohárnyi céklalevet
mézzel édesítve (testünk védekezőképességét fokozza).
KALAPKÚRA MEGFÁZÁS ELLEN
Szükséges: forralt bor.
Egy jó alapos fürdés után ágyban igyunk meg 3-5 dl mennyiségű fűszerezett
forralt bort. Ne hagyjuk kihűlni!
KERINGÉSI ZAVAROK
Szükséges: rozmaringtea.
Fogyasszunk rendszeresen rozmaringteát, ez általában szíverősítő és javítja a
vérkeringést.
KÖHÖGÉS
segítésére és csillapítására
Szükséges: kamillatea, diapulmon, vagy kakukkfű, borsmenta, illetve fodormenta,
majoranna, pemetefű, szappanfű, zsályalevél, méz, citrom, vagy
teakeverék, vagy köhögéscsillapító tapasz, vagy méz, torma.
Kamillateás diapulmonos inhalálás "sátor" alatt.
Vegyünk 1-1 kiskanál kakukkfüvet, borsmentát vagy fodormentát, majorannát,
pemetefüvet, szappanfüvet és zsályalevelet.
3 csészényi forró vízzel öntsük le és 10 perc múlva mézzel, citrommal ízesítve
igyuk meg.
Kapható Herbária-üzletekben és gyógyszertárakban köhögés elleni teakeverék,
próbáljuk ki azt is.
Ragasszunk este a mellkasra köhögéscsillapító tapaszt.
1 evőkanál mézzel 1 evőkanál tormát keverjünk össze és napjában többször
nyalogassunk belőle.
LÁZCSILLAPÍTÁS
Szükséges: izzasztó tea vagy hűtő fürdő.
38řfokos testhőmérséklet alatt elegendő egy izzasztó tea, amelyet akácvirág,
bodzavirág, hársvirág, édes gyökér, kamilla és vidrafű keverékéből készítsünk
el, ízesítsük mézzel és citrommal, és melegen igyuk meg.
Az izzasztó tea után bújjunk ágyba és nyakig takarózzunk be.
38řfok fölött vegyünk hűtő fürdőt, amelyet kb. 32řCelsius fokos vízzel kezdjünk
és fokozatosan hűtsük le, ameddig bírjuk. Ügyeljünk, hogy ne legyünk sokáig a
hideg vízben.
LEÉGÉS, NAPSZÚRÁS
Szükséges: kenőcs vagy tejföl, izzasztó tea vagy vizes ruha.
Leégés ellen kitűnő kenőcsöt készítenek patikában.
A leégett bőrt óvatosan kenjük be tejföllel. Kezelés után igyunk meg egy
izzasztó teát és feküdjünk le egyet aludni.
Napszúrás esetén menjünk sötét szobába, borogassuk be magunkat vizes ruhával és
aludjunk egyet. Amennyiben nem szűnnek meg a panaszok, forduljunk orvoshoz.
MAGAS VÉRNYOMÁS
Szükséges: fokhagyma vagy levendula, borókabogyó, szarkalábvirág, búzacsíra,
fehérfagyöngy, zsurlófű, galagonya és diófalevél.
Fontos a sóban szegény, enyhén fűszerezett étrend. Fontos a rendszeres, de nem
megerőltető mozgás.
Együnk rendszeresen fokhagymát, ha lehet, leginkább nyersen (salátában,
pirítóson), illatát a petrezselyem semlegesíti.
Áztassunk be este 1-1 kiskanálnyi levendulát, borókabogyót, szarkalábvirágot,
búzacsírát, fehér fagyöngyöt, zsúrlófüvet, galagonyát és diófalevelet 1/2 liter
vízbe, reggel forraljuk fel és víz helyett ezt igyuk.
MÁSNAPOSSÁG
Szükséges: jeges tömlő vagy tej, illetve sör vagy langyos víz.
Ébredés után, ha nagyon fáj a fejünk, a kávéivás mellé egy jeges tömlőt tegyünk
rá (ha nincs, egy zacskó tej is megteszi).
Az érzékeny gyomrot kezelhetjük egy pohárka tejjel vagy sörrel.
Zuhanyozzunk le alaposan, lehetőleg langyos vízzel, dörzsöljük át magunkat
alaposan törülközővel.
NÁTHA ELLEN
Szükséges: 1 citrom leve, méz.
Jó közérzetünk megőrzése érdekében tavasszal és ősszel minden nap csavarjunk
egy citrom levét egy pohárba, öntsük fel mézzel, és kanalazzunk többször
belőle.
RÁNDULÁS, FICAM
Szükséges: fokhagymaszár vagy ecetes vizes, illetve ólomecetes borogatás, vagy
zsálya, ezerjófű és csalán.
Készítsünk fokhagymaszárból főzetet, ezzel borogassuk be a megrándult
testrészt.
Egyszerű ecetes vizes vagy ólomecetes borogatás is nagyszerű.
Készítsünk forrázatot zsálya, ezerjófű és csalán keverékéből.
A megpuhult növényi részekkel is beborogathatjuk fájós végtagjainkat.
SZÁRAZ KÖHÖGÉS
Szükséges: zsír vagy torma, vagy vietnami mentolos olaj.
Kenjük be a mellkast és a hátat zsírral és csavarjuk be. A gyerekeknél
előforduló kruppos köhögésnél nyissunk ablakot, és ahogy lehet, forduljunk
orvoshoz.
Készítsünk forró vizet, tegyünk bele 1 evőkanál tormát és hajoljunk fölé.
Hasonló inhalálást készíthetünk, de a vízbe tegyünk vietnami mentolos olajat.
SZEMÖLCS
Szükséges: eltávolítása, ha szükséges, orvos feladata; megpróbálkozhatunk a
vérehulló fecskefű szárának sárga nedvével kezelni a szemölcsöt,
sokan alkalmazták sikerrel.
SZÉKREKEDÉS
Szükséges: rostos ételek vagy rostos üdítőitalok, vagy mustármag, vagy
őszibarack, szilva vagy tea.
Az emésztést tartsuk rendben rostos ételek fogyasztásával (búzacsíra,
búzakorpa, zabpehely).
Ébredés után rostos üdítőitallal kezdjük a napot.
Naponta 3 x 1 kiskanál mustármagot szétrágás nélkül nyeljünk le.
Nyáron együnk őszibarackot, szilvát, télen ezekből készült lekvárt.
Készítsünk teát az alábbi növényi részekből: cardomoni-mag, koriander,
szennalevél, kutyabengekéreg, szappangyökér, fehérmályva, kamilla.
SZÚNYOGCSÍPÉS
Szükséges: borogatás vagy fehér rázókeverék, vagy szódabikarbónás víz.
Tegyünk rá hűsítő (enyhe ecetes) borogatást. Kenjük be gyógyszertárban kapható
Solutio Zinci Ayuosa-val (fehér rázókeverék).
Fürödjünk meg szódabikarbónás vízben.
TESTSÚLYCSÖKKENÉS
Szükséges: fogyasztó tea.
Mozogjunk sokat és változtassunk az étrenden. Próbáljuk ki a
Herbária-üzletekben és gyógyszertárakban kapható fogyasztó teákat.
Készíthetünk saját kezűleg is fogyasztó teát az alábbiakból: szenna, ánizs,
kömény, cickafark, zsálya, kutyabengekéreg.
Áztassuk egész éjszaka a növényeket, reggel forraljuk fel és lehűlés után
ízesítés nélkül igyuk.
TOROKFÁJÁS
Szükséges: fokhagyma, torma vagy cickafark, borsmenta és zsálya.
Valószínűleg valamilyen fertőzés az oka.
2-3 gerezd fokhagymát préseljünk össze, keverjük el 1 evőkanálnyi reszelt
tormával és 1 dl vízben áztassuk fél órát. Majd a keverékkel gargarizáljunk
óránként.
Vegyünk 1-1 evőkanálnyi cickafarkot, borsmentát és zsályát, forrázzuk le 2 dl
vízzel és lefedve hűtsük le melegre. Ezzel gargarizáljunk fél óránként.
TOROK- ÉS MANDULAGYULLADÁS
Szükséges: 1 tojássárgája, 1 kanál méz, 1 dl forralt tej.
Kössük be a nyakat meleg sállal, és az előzőekben leírtak szerint járjunk el.
1 tojássárgáját 1 kanál mézzel 1 dl forralt tejben keverjünk el, melegen lassú
kortyokban biztos sikert hoz!
Házi-patikában nélkülözhetetlen növények, növényi részek és egyebek:
Ánizs
Bazsalíkom
Borsikafű
Borsmenta
Cékla
Cickafark
Citrom
Csalán
Ezerjófű
Édes gyökér
Édes kömény
Fokhagyma
Kakukkfű
Kamilla
Krumpli
Lestyán
Macskagyökér
Majoranna
Méz
Mustármag (ha lehet, kerti)
Paradicsom
Rozmaring
Sárgarépa (vagy fodormenta)
Torma
Unícum
Vietnami balzsam/olaj
Zsálya
|