ÉTELEK CSERÉPEDÉNYBEN
Sertésborda cserépedényben
A mázatlan cserépedényt (az ún. Rőhmer vagy Schlemmer Topfot) használat előtt fél óráig úgy áztatjuk hideg vízben, hogy a víz mindkét részét teljesen elfedje. Ezután a vízből kivéve, alsó felét kibéleljük hajszálvékony szalonnaszeletekkel, erre egy sor hagymakarikát terítünk, majd belevágunk vékony karikákra egy kiló megtisztított nyers burgonyát, és megsózzuk. Befedjük félig egymásra fektetett kicsontozott, kivert. törött borssal bedörzsölt rövidkaraj-szeletekkel, és rászórunk 15-20 deka megtisztított, kissé vastagabbra vágott gombát. Meghintjük egy-egy csipet kakukkfűvel meg bazsalikommal, és - ha van - ráreszelünk egy-két (mirelit) paradicsomot, de anélkül is kitűnő. Ismét egy sor hagymakarika kerül a hús tetejére, majd az egészet befedjük nagyon vékony szalonnaszeletekkel. Befedjük az edényt és akkor tesszük a sütőbe, amikor azt éppen begyújtottuk, de még nem melegedett be. Másfél óráig sütjük, ez idő alatt nem kell megnézni. (Tűzálló tálban is készíthetjük, de akkor öntsünk bele egy kevés vizet is.)
Ajánlja: Wohlmuth Kati.
Sertésjava római tálban
Hozzávalók négy személyre:
50 dkg sertéscomb
10 dkg sonka
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg gomba
30 dkg kelkáposzta
50 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
zsír, liszt, bors, majoránna, vegeta, "magyaros sült" fűszersó
Elkészítés:
A húst négy szeletre vágom, megszórom vegetával, magyaros sült keverékkel, lisztbe forgatom, forró zsírban elősütöm. Az apróra vágott szalonnát és sonkát szintén elősütöm.
A krumplit, gombát és vöröshagymát egyforma cikkekre vágom és félreteszem.
A beáztatott római tál aljára rakom a krumplit és vöröshagymát és finomat megsózom. Erre teszem a gombát és rá a hússzeleteket. Megszórom borssal és majorannával, rászórom a gomba másik felét és a szalonnát a sonkával. Betakarom leforrázott kelkáposztalevelekkel, megsózom és rálocsolom a szalonna zsírját.
Lefedve meleg sütőben kb. egy óráig aszalom.
Tálaláskor paradicsom- és paprikaszeletekkel és kakastaréjra sütött szalonnával díszítem.
Hagymás paradicsomsaláta, kovászos uborka illik hozzá.
Ajánlja: Wohlmuth Kati.
Részeges csirke
Hozzávalók:
1 egész csirke
néhány szál húsos szalonna
30 dkg gomba
2 dl száraz fehérbor
1 pohár tejföl
só, bors
Elkészítés:
A csirkét nagyobb darabokra vágjuk. Sózzuk, finoman borsozzuk. Egy tűzálló tálat (legjobb a római tál) kibélelünk vékony szalonnaszeletekkel és beletesszük a húst. Leöntjük a borral és lefedve kb. 15 percig erős, majd 20 percig közepes tűzön sütjük. Közben a gombát nagyobb darabokra vágjuk. A csirkét kivesszük a sütőből, belekeverjük a gombát és a tejfölt és lefedve még kb. 10 percig sütjük. Ekkor levesszük az edény tetejét (vagy a fóliát) és erős tüzön a tetejét pirosra sütjük. Aki nem kedveli a teljfölt, el is hagyhatja belőle, anélkül is finom. Tetszés szerinti körettel tálaljuk. A sütés közben a bor alkoholtartalma "eltűnik", csak a kellemes, különleges aroma marad. Így antialkoholisták, vagy gyerekek is fogyaszthatják. Jó étvágyat! Ajánlja: Wohlmuth Kati.
Sajtos-tejfölös csirke
Hozzávalók: (négy személyre):
8 alsó és/vagy felső csirkecomb
2-3 nagyobb fej vöröshagyma
kb. 20 dkg trappista sajt
4 dl tejföl
só, bors, pirospaprika, liszt
Ezt az ételt ajánlatos cserépedényben (Római tál) készíteni. A liszttel elkeverünk egy kávéskanálnyi borsot, ugyanennyi pirospaprikát. Ebbe beleforgatjuk a besózott csirkecombokat, majd a kivajazott cserépedénybe fektetjük. Ezt teljesen befedjük a karikákra vágott (ízlés szerint sózott) vöröshagymával. Ezután meglocsoljuk a tejföllel és a sajtot ráreszeljük. Sütőbe tesszük. 1 óráig fedő alatt pároljuk, majd tetejét levéve szép pirosra sütjük. Köretként főtt krumpli illik hozzá.
.
Sólet
Hozzávalók:
40 dkg nagy szemű tarkabab,
25 dkg füstölt libamell,
10 dkg árpagyöngy,
4 tojás,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál libazsír (vagy olaj),
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
só és törött fekete bors ízlés szerint.
Fél órára beáztatunk egy cserépedényt (úgynevezett Römertopfot). Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűrjük, és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba négy kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott, nyers, héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak - minimum 24 órán keresztül - áztatott füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk, mert a füstölt hús sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy ellepje az egészet. A cseréptálat saját fedelével lefedjük, majd hideg sütőbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütő hőmérsékletét (a takaréklángról mindössze a közepes fokozatig, 20 perc alatt), nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a sóletet. Ezután az edényt felnyitva, a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és mindkettőt a bab tetejére rakjuk. (Ha nincs cserépedény, készítsük vasfazékban, ugyancsak a sütőben. Ekkor több vizet öntsünk a babra, és a sütőt melegítsük elő, mielőtt betennénk az ételt.)
Ajánlja: Wohlmuth Kati.
Cserepes paprikás krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli,
5 dkg füstölt szalonna,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
2 pár virsli,
1 púpozott teáskanál vegeta,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál lecsöpögtetett
paradicsompaprika - saláta (savanyúság),
1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika,
ízlés szerint só.
Mindent bele!
Káposztás rakott tyúk különlegesen (5 személyre)
Hozzávalók:
1 kisebb tyúk,
1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta),
2 birsalma (vagy birskörte),
20 dkg reszelt sajt,
3 dl tejszín,
5 dkg füstölt szalonna,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
A tyúkot megtisztítom, feldarabolom és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. (Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf) vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést. Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá. Rendkívül finom étel! Ajánlja: Wohlmuth Kati.
Elkészítési ideje: kb. 180 perc
Monty kedvence
Hozzávalók:
0,5 kg csontozott karaj
0,5 kg szűzpecsenye
1 kg burgonya
1 fej hagyma
fűszerek, lehetőleg csípős is legyen köztük
néhány csík füstölt szalonna
egy egész paradicsom
fokhagyma ízlés szerint, de ne az uralja az ételt
kevés olaj
sárgarépa, petrezselyemgyökér, ízlés szerint más zöldségek
reszelt sajt (nem feltétlen zsíros)
só
Amennyiben van otthon római edény, az a legjobb a jó eredmény eléréséhez, de természetesen egy tepsi is megteszi. A szűzpecsennyét csíkokra vágjuk, a karajt vékony szeletekre szeljük. A burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk karikára, a hagymát is apróra vágjuk, de a paradicsomot elég csak félbe vágni (esetleg lehúzni a haját). A zöldségeket kedvenc módunkra vágjuk! Elő a római edényt, amit előtte be szoktak áztatni vízbe, de ezt a jó háziasszonyok bizonyára tudják. Lerakunk egy sor burgonyát, rá egy sor hús csíkokat fűszereket, sót borsot.(ízlés szerint). Utána a zöldségeket, ízlés szerint sót és a hagymát. Szalonnát közé, nagyon kevés olajat rá. Egy kis pohár vizet tegyünk alá. Miután minden benne van a "csoda"edényben (tepsiben) a sütőbe helyezzük (nem előmelegiett!) mivel a római edény nem szereti. 200 oC-on, 120 percig. A tepsis változat esetében takarjuk be a tepsit fóliával! A római edény változat természetesen nem követel ilyesmit, mivel az zárt és a benne lévő gőzök a régi (cserépedényes) módon dolgoznak. Ne feledjük ki a korábban lereszelt sajtot sem! Mikor már majdnem készen van, akkor szórjunk rá bőségesen sajtot és tegyük vissza pár percre, hogy megolvadjon a sajt. A tálaláskor lehet díszíteni a tányért őszibarack-darabokkal, úgy is mint "savanyúság". Nem követel savanyút az étel, de természetesen saláta is mehet hozzá. Vörös bor (félszáraz, édes) ajánlott hozzá. A receptet magam fejlesztettem ki egy hasonló spanyol alapján. A becenevem után lett Monty kedvence |