Tészta kelesztés
A kelesztő tál egy nagyszerű találmány, érdemes próbálkozni a használatával.
A probléma megoldására néhány javaslat:
- szoba hőmérsékletűre melegített hozzávalók (liszt, tojás)
- az élesztőt nem szabad mikróba tenni, mert "megöli a gombákat".
- majd meleg, nem forró vízben türelemmel megvárjuk még önállósodik az edény teteje!
Az élesztő frissessége is fontos, de ez nem zárja ki a fagyasztott élesztő használatát. Mi sok élesztőt használunk, így a fagyasztóban is mindig tartok. Ezt használat előtt szobahőmérsékleten felengedve ugyanúgy használom.
És egy több éve használt fánk recept:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 ek porcukor, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, kb.. 4 dl tej, só, reszelt citromhéj, kevés rum.
A kelesztőben elkeverjük az 1 dl langyos tejet egy kis cukorral, az elmorzsolt élesztővel, 1 ek liszttel és lezárjuk kb.. 5 percre. (Mosogatót félig engedjük meleg vízzel!)
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és az olvasztott vajjal és a közben elkészült kovászba keverjük. Hozzáadjuk a sót, a lisztet, a citromhéjat, a rumot, kb.. 3 dl langyos tejet és ezzel híg tésztát keverünk.
Ismét vissza a meleg vízzel teli medencébe! Miután kinyílt a kelesztő edényünk mégegyszer átkeverjük a masszát. Újra megkelesztjük. Ha van Tupperware gyúrólapunk beolajozzuk, a tésztát elnyújtjuk, szaggatjuk és pihentetés után forró olajban kisütjük.
Megjegyzés: nekem nincs gyúrólapom, így marad a lisztezett deszka. Az eredményt nem befolyásolja.
Nagyon kedvelem ezt a receptet, ugyanis 35-40 perc alatt elkészül a fánk, így hétköznap is készíthető.
|