NYÁRSON SÜLTEK
Receptéka
A nyárson sütés kellemes szórakozás, napokig tervezett program, szertartás és áldozat az emlékezetes ízeknek. Valószín
ű a tűz föltalálása után a nyárs volt az ősember első "grillje"! A nyárs mérete, anyaga, a rátűzött sütni való, mérete változó. Lehet pálcikára szúrt szalonna, virsli vagy vasrúdra kötözött vaddisznó, ökör. Lehet szárnyas és négylábú, zsíros vagy száraz, zöldség és gyümölcs pirulhat szabadon vagy alufóliába, zsírpapírba csomagolva. A fűszerezés mindig egyéni. A nyárs elektronizálódik, de egy állandósága megmarad: a hegyes vessző, a piszkafa, forró kőre, vagy izzó faszén fölé forgatva adja a legízesebb falatokat.
Ezeket f
őleg a szabadban használhatjuk, a modern nyársak városi erkélyeken, teraszokon, sőt a konyhában is alkalmazhatók. A nyárson sütés szertartásának érdekessége, az illatok kalandozása, a füstös ízek mind-mind fölidézik az ősi étkezési romantikát.
Nyársreceptjeink ebbe a birodalomba viszik el az ízek - a jó ízek - kedvel
őit.
Saslik nyárson sütve
őkanál olaj, 1 teáskanál őrölt kakukkfű, 1 késhegynyi fokhagymás só, 1 mokkáskanál pirospaprika, só.
Elkészítése: A bárány- vagy fiatal birkahúst kb. 3 cm-es kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát és a megmosott paradicsomot félbevágjuk. Az uborkát felkarikázzuk. Az el
őkészített alapanyagokat váltakozva nyársra húzzuk, a két végét hagymával zárjuk. Körben megsózzuk, és a fűszerekkel elkevert olajjal megkenjük.
Parázs fölött, állandóan forgatva a nyársakat, színesre sütjük.
Sütés közben még egyszer kenjük át a f
űszeres olajjal.
Energiatartalom: 1630 kJ
Fehérjetartalom: 31 g
Zsírtartalom: 27 g
Szénhidráttartalom: 6 g
Debreceni nyárson sütve
Hozzávalók: 2 pár debreceni, 2 zöldpaprika, 2 piros szín
ű zöldpaprika, 8 közepes hagyma, só.
Elkészítése: A megtisztított hagymát, nagy kockára vágott zöldpaprikákat és egy szál debrecenit (hosszában) a nyársra húzzuk, két végét egy-egy egész hagymával zárjuk le. A debrecenit körben, nem túl mélyen, bevagdossuk, a hagymát és zöldpaprikát megsózzuk, és parázs fölött szép színesre megsütjük.
Energiatartalom: 1060 kJ
Fehérjetartalom: 13 g
Zsírtartalom: 19 g
Szénhidráttartalom: 7 g
F
űszeres marhavagdalt nyárson sütve
Hozzávalók: 60 dkg marha színhús, 10 dkg kövér sertéshús, 1 mokkáskanál
őrölt bors, 1 késhegynyi fokhagymás só, 4 kicsi, kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A marhahúst és a sertéshúst ledaráljuk, vagy nagyon finomra vágjuk. A kétféle húst borssal, fokhagymás sóval és sóval f
Energiatartalom: 1350 kJ
Fehérjetartalom: 35 g
Zsírtartalom: 20 g
Szénhidráttartalom: 2 g
Sz
űszerezzük, jól összegyúrjuk, majd hűtőszekrénybe téve megdermesztjük. Közvetlenül a sütés előtt kis hosszúkás, kb. 4 cm vastag hengereket formálunk belőle, és ezeket nyársra húzzuk. A nyársak végére paradicsomot tegyünk. Olajjal megkenjük, és gyakori forgatás közben parázs fölött megsütjük.űzszeletkék nyárson sütve
Hozzávalók: 40 dkg sertés sz
űzpecsenye, 16 dkg kövér szalonna, 8 csemegehagyma, 2 nagy zöldpaprika, 1 mokkáskanál őrölt borsikafű, 1 mokkáskanál őrölt kakukkfű, 2 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A sertés sz
űzpecsenyéből hosszúkás érméket vágunk, húsverővel kissé megveregetjük és besózzuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk, a zöldpaprikából nagy négyszögeket vágunk. A szűzérmékbe szalonnaszeletet teszünk, félbehajtva nyársra húzzuk zöldpaprikával váltakozva. A nyárs két végét hagymával zárjuk. Körben megsózzuk, és meghintjük kakukkfű és borsikafű keverékével. Olajjal megkenjük és gyakori forgatás közben, parázs fölött megsütjük.
Energiatartalom: 2090 kJ
Fehérjetartalom: 25 g
Zsírtartalom: 41 g
Szénhidráttartalom: 7 g
Szalonnába burkolt fürjek nyárson sütve
Hozzávalók: 12 pecsenyefürj, 1 ev
őkanál majoránna, 1 evőkanál őrölt borsikafű, 1 teáskanál őrölt kakukkfű, 12 szelet főtt császárszalonna, só.
Elkészítése: A fürjek nyakát és nyakb
Energiatartalom: 1760 kJ
Fehérjetartalom: 34 g
Zsírtartalom: 32 g
Szénhidráttartalom: 0 g
Pisztráng nyárson sütve
Hozzávalók: 4 pisztráng (kb. 1 kg), 20 dkg füstölt szalonna, 1 ev
őrét levágjuk. Mosás, leszárítás után a szárnyakat feszesre visszahajtjuk, és a húsbőrt átlyukasztjuk úgy, hogy ott a combvégeket átlósan átdughassuk. A hasüreget sóval, és majoránnával hintjük be, míg kívülről sóval, kakukkfűvel, és borsikafűvel fűszerezzük. Minden fürjet hosszú szalonnaszelettel körültekerünk, fogvájóval rögzítjük. A fürjeket hármasával nyársra húzzuk és parázs fölött, gyakori forgatás közben megsütjük.őkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, só.
Elkészítése: A halakat kibelezzük, gondosan megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül, 2-3-szor kígyóvonalszer
A szalonnát külön nyársra húzzuk, sakktáblaszer
űen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátsszon. A nyársra húzott halakat kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött forgatva sütjük.űen bevagdossuk.
Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük.
Energiatartalom: 1250 kJ
Fehérjetartalom: 31 g
Zsírtartalom: 19 g
Szénhidráttartalom: 0 g
Zsiványpecsenye fóliában, nyárson sütve
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 20 dkg húsos szalonna, 4 nagy burgonya, 4 nagy vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 mokkáskanál
őrölt bors, só.
Elkészítése: A sertéscombból kis szeletkéket vágunk. A meghámozott burgonyát és hagymát felkarikázzuk. A zöldpaprikából és a szalonnából nagyobb négyszögletes szeleteket vágunk. Megsózzuk az alapanyagokat, és váltakozva nyársra húzzuk. Borssal körbehintjük és fóliába csavarjuk, a fólia két végét jól összenyomjuk. Parázs fölött, állandóan forgatva elkezdjük sütni. Mikor a burgonya is megpuhult, levesszük a fóliát és rövid id
ő alatt színesre, kissé ropogósra sütjük.
Energiatartalom: 2380 kJ
Fehérjetartalom: 33 g
Zsírtartalom: 38 g
Szénhidráttartalom: 26 g
F
űszerezett borjútekercsek nyárson sütve
Hozzávalók: 60 dkg borjúkaraj, 2 gombafej, 6 dkg zsíros szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi
őrölt bors, 24 vastag uborkakarika, 2 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A borjúkarajt kicsontozzuk és vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk. Húskalapáccsal megveregetjük, megsózzuk. A gombát és a szalonnát apróra vágjuk, együtt lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel f
űszerezzük. Megkenjük vele a hússzeletek egyik oldalát és felgöngyöljük, majd uborkaszeletekkel váltakozva nyársra húzzuk. Még egyszer körbesózzuk, megkenjük olajjal, és parázs fölött kissé ropogósra sütjük.
Energiatartalom: 1160 kJ
Fehérjetartalom: 22 g
Zsírtartalom: 20 g
Szénhidráttartalom: 1 g
Máj-szeletkék nyárson sütve
Hozzávalók: 80 dkg sertésmáj, 2 piros alma, 24 csemegehagyma,
12 dkg húsos kolozsvári szalonna, 4 zöldpaprika, 1 mokkáskanál
őrölt bors, 2 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A májat hártyáitól megtisztítjuk és kb. 4x4 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnából hasonló nagyságú, vékony szeleteket vágunk. A megtisztított hagyma felét félbevágjuk, az almából vastag cikkeket szelünk. Az el
őkészített nyersanyagokat a következő sorrendben húzzuk a nyársra: hagyma, szalonna, máj, alma. A két végére egész hagyma kerüljön. Borssal körbehintjük, olajjal megkenjük, színesre megsütjük. Csak fogyasztás előtt sózzuk meg.
Energiatartalom: 2360 kJ
Fehérjetartalom: 46 g
Zsírtartalom: 34 g
Szénhidráttartalom: 18 g
Töltött báránybordák nyárson sütve
Hozzávalók: 8 vastag szelet bárányborda, 4 közepes, kemény paradicsom, 10 dkg sonka, 10 dkg gomba, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 késhegynyi
őrölt bors, 1 teáskanál fokhagymás só, 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: A vastag báránybordák húsos oldalát éles késsel bevágjuk.
A kés hegyével a bevágást "pénzes zacskó" formára kitágítjuk. A megtisztított gombát és a sonkát finomra összevágjuk vagy ledaráljuk, fokhagymás sóval, borssal, petrezselyemzölddel f
űszerezzük és beletöltjük a bordákba. A töltőnyílást fogvájóval összetűzzük. Fokhagymás sóval és őrölt borssal megszórjuk, olajjal megkenjük, és a két borda közé egy paradicsomot téve nyársra húzzuk. Parázs fölött - gyakori forgatás mellett - megsütjük.
Energiatartalom: 1380 kJ
Fehérjetartalom: 31 g
Zsírtartalom: 22 g
Szénhidráttartalom: 2 g
Vegetáriánus nyárs
Hozzávalók: 8 gombafej (konzerv), 2 cs
ő zsenge kukorica, 8 kemény paradicsom, 2 zöldpaprika, 8 mogyoróhagyma, 2 kis uborka, 1 mokkáskanál őrölt borsikafű és őrölt kakukkfű, 2 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A megtisztított kukoricacsöveket kb. 4-6 cm-es darabokra, az uborkát vastag karikákra, a zöldpaprikát nagy kockákra, a hagymát félbevágjuk, a megmosott paradicsomok szárát eltávolítjuk. A konzerv gombát lesz
űrjük. Az előkészített alapanyagokat váltakozva nyársra húzzuk. Körben megsózzuk, meghintjük őrölt borsika- és kakukkfűvel, majd olajjal megkenjük. Parázs fölött - gyakori forgatás mellett - színesre sütjük.
Energiatartalom: 640 kJ
Fehérjetartalom: 6 g
Zsírtartalom: 6 g
Szénhidráttartalom: 18 g
Pulykamell-szeletkék nyárson sütve
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1 doboz ananászkonzerv, 2 piros alma, 1 mokkáskanál currypor, 2-3 ev
őkanál olaj, só.
Elkészítése: A kicsontozott és b
őrétől megtisztított pulykamellet kb. 4x8 cm-es csíkokra, az ananászkarikákat kétfelé vágjuk. A húst megsózzuk. Minden pulykamell-csíkba egy-egy ananászdarabkát teszünk, és a nyársra húzzuk. A hús után ananászcikk következik. A nyárs elejére és végére vastag almaszeletet húzunk. Curryporral körben meghintjük, olajjal megkenjük és hamvadó parázs fölött, rövid idő alatt színesre megsütjük.
Energiatartalom: 1170 kJ
Fehérjetartalom: 21 g
Zsírtartalom: 15 g
Szénhidráttartalom: 16 g
Sonka-kolbászfalatok nyárson sütve
Hozzávalók: 40 dkg félkövér házi sonka vagy füstölt tarja, 20 dkg házi kolbász, 8 közepes vöröshagyma, 4 piros szín
ű zöldpaprika, 2-3 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A sonkát vagy tarját kb. 2x4 cm-es kockákra, a kolbászt 4-5 cm-es darabokra felvágjuk. A paprikát kockákra, a tisztított hagyma egy részét félbe, a többit negyedekre vágjuk és megsózzuk. Az el
Energiatartalom: 3670 kJ
Fehérjetartalom: 42 g
Zsírtartalom: 76 g
Szénhidráttartalom: 6 g
Bélszínkockák nyárson sütve
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 24 gombafej (konzerv), 4 sárgás-piros szín
őkészített alapanyagokat váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy a két végére fél vöröshagyma kerüljön. Faszénparázs fölött - gyakori forgatás mellett - szép színesre sütjük. Ha sütés közben túlzottan kiszáradna, kenjük meg olajjal.ű zöldpaprika, 2 késhegynyi őrölt bors, 2-3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál mustár, só.
Elkészítése: A lehártyázott bélszínt kb. 4x4 cm-es kockákra felvágjuk, és olajos-mustáros keverékben megforgatjuk. A zöldpaprikából a bélszínhez hasonló nagyságú kockákat vágunk. A konzerv gombafejeket lesz
űrjük. Az előkészített alapanyagokat - gombával kezdve és befejezve - váltakozva nyársra húzzuk. Körben megsózzuk és meghintjük őrölt borssal. Parázs fölött - gyakran megforgatva a nyárson levő falatokat - megsütjük.
Energiatartalom: 1210 kJ
Fehérjetartalom: 33 g
Zsírtartalom: 14 g
Szénhidráttartalom: 3 g
Csirkemell-falatok nyárson sütve
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 12 vastag uborkakarika, 4 piros szín
ű zöldpaprika, 10 dkg húsos szalonna, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 2 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A kicsontozott és b
Energiatartalom: 870 kJ
Fehérjetartalom: 38 g
Zsírtartalom: 7 g
Szénhidráttartalom: 2 g
Egzotikus csirkecombok nyárson
Hozzávalók: 16 fels
őrétől megtisztított csirkemellet kb. 8x4 cm-es csíkokra vágjuk. A megmosott fiatal uborkát vastag karikákra, a szalonnát és zöldpaprikát kb. 4x4 cm-es szeletekre felvágjuk. Az alapanyagokat megsózzuk és felváltva, a csirkemell-csíkokat kettéhajtva, nyársra húzzuk. A nyárs két végét uborkakarikával zárjuk. Körben megszórjuk fehér borssal és megkenjük kevés olajjal. Hamvadó parázs fölött szép színesre megsütjük.ő csirkecomb, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójamártás, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt koriander, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 evőkanál durvára vágott, pörkölt földimogyoró, 1 késhegynyi fokhagymás só, 1 evőkanál méz, só.
Elkészítése: A fels
Sütés el
ő csirkecombokat kicsontozzuk, besózzuk. Az olajat a szójamártással és a mustárral összekeverjük, beleszórjuk a fűszereket, ízesítőket is. Ebben a pácban, legalább 6-8 órán át, érleljük a csirkecombokat.őtt a kicsontozott combokat egyenként felgöngyöljük, és fogvájóval, vagy hústűvel rögzítjük, majd egymás mellé nyársra húzzuk. Parázs fölött forgatva szép színesre sütjük.
Energiatartalom: 1800 kJ
Fehérjetartalom: 42 g
Zsírtartalom: 22 g
Szénhidráttartalom: 8 g
Szalonnás virslifalatok nyárson
Hozzávalók: 6 pár b
őrös virsli, 12 dkg Bacon vagy főtt, húsos kolozsvári szalonna, 2 zöldpaprika, 2 piros színű zöldpaprika, só.
Elkészítése: A virsliket három egyforma darabra vágjuk. Egyenként becsavarjuk vékony Bacon vagy húsos, f
Angolna nyárson sütve
Hozzávalók: 1 kg angolna, 8 közepes gomba, 12-16 vastag uborkakarika, 4 közepes, kemény paradicsom, 16 dkg kövér szalonna, 2 ev
őtt kolozsvári szalonnaszeletbe. A zöldpaprikákat széles csíkokra vágjuk, megsózzuk, majd a szalonnába csavart virsliket felváltva a kétféle színű zöldpaprikával nyársra húzzuk. Hamvadó parázs fölött - többször forgatva - egyenletesen megsütjük.őkanál olaj, 1 citrom leve, 1 késhegynyi fokhagymás só, só.
Elkészítése: Az angolnát megnyúzzuk, gondosan megmossuk, leszárítjuk, majd 6-7 cm hosszú darabokra vágjuk. Megsózzuk. A szalonnából 12 szeletet vágunk. A gombát megtisztítjuk és tönkjével együtt citromos f
ővő vízbe tesszük kb. 8 percre. Kivesszük, hűlni hagyjuk. Előkészítjük az uborkakarikákat és a félbevágott paradicsomokat is. Az alapanyagokat felváltva nyársra húzzuk, körben megsózzuk, citromlével elkevert olajjal megkenjük és fokhagymás sóval is meghintjük. Parázs fölött, a nyársakat többször megforgatva, rövid idő alatt megsütjük.
Hozzávalók: 60 dkg báránycomb, 4 kemény paradicsom, 8 vastag uborkakarika, 8 csemegehagyma, 3 ev
|