Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
KONYHA

KONYHA

BAB
bokros- és karósbab nagyobb terméshozama, ideális vegyes kultúrák
A bokrosbab egyáltalán nem fejlődik borsó, kömény, fokhagyma, metélőhagyma,
vöröshagyma közelében, ellenben nagyon jól viselik egymást a borsfűvel,
kaporral, uborkával, burgonyával, karalábéval, fejes salátával, tépősalátával,
hónapos retekkel, céklával, retekkel, rebarbarával, kelbimbóval, zellerrel vagy
paradicsommal.
Ha nem engedjük magasra nőni a karósbabot, hanem a kb. 1 m magas növényt oldalt
kikötjük, akkor nagyobb lesz a hozama.
A karósbab jól fejlődík uborka, káposztafélék, fejes saláta, kukorica, retek,
zeller, spenót mellett, ne ültessük viszont borsó, fokhagyma, cékla,
metélőhagyma vagy vöröshagyma közelébe. .

DIÓ
felfrissítése
Szükséges: tej, víz, tál.
A dió tél végén is jóízűvé varázsolható, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd
jól lecsepegtetjük és megszárítjuk.

ÉDESSÉG
csokoládé egyszerű olvasztása
Szükséges: meleg víz.
Meleg vízfürdőben, kevés vízzel elkeverve könnyen felolvaszthatjuk az összetört
csokoládét.

ÉDESSÉG
krémek bőrösödésének megelőzése
Szükséges: fólia.
Az otthon főzött krémek teteje nem bőrösödik meg, ha a tálat azonnal fóliával
letakarjuk, és a fóliát csak a krém kihűlése után vesszük le.

ÉDESSÉG
torták egyszerű szeletelése
Szükséges: forrásban levő víz, kés.
A tortákat könnyen felszeletelhetjük, ha a kést vágás előtt forró vízbe
mártjuk, de számolnunk kell azzal, hogy a kés éle tönkremegy a forró víztől.

ÉLESZTŐ
friss marad
Szükséges: alkohol, textildarabka.
Sokáig friss marad az élesztő, ha alkoholba mártott textíliába csavarjuk.

ÉTEL
ételek egyszerű melegen tartása
Szükséges: alufólia.
Ha a sütőben melegen tartott ételeket alufóliával takarjuk le, akkor a tetejük
sem szárad ki.

ÉTEL
elsózott ételek kijavítása
Szükséges: almaecet, cukor.
Néhány csepp almaecettel és ugyanannyi cukorral semlegesíthetjük az ételek túl
sós ízét.
Szükséges: félbevágott, nyers burgonya.
Ha túl sósra sikerült ételekbe fél nyers burgonyát főzünk, ismét jóízű lesz az
étel.

ÉTEL
ételek zsírtalanítása
Szükséges: itatós vagy papírszalvéta, vagy salátalevél.
A zsírfoltokat úgy távolíthatjuk el, ha a mártások stb. tetején itatóst,
papírszalvétát vagy salátalevelet húzunk el.
Szükséges: jégkocka, konyharuha.
Ha egy konyharuhába jégkockát teszünk és ezzel végigsimítunk a leves tetején,
felszívja a zsírt.
Szükséges: hideg víz, konyharuha.
Ha egy hideg vízzel benedvesített konyharuha fölött rázzuk a serpenyőt, akkor
megszűnik az étel zsírossága.

ÉTEL
leégett ételek "megmentése"
Szükséges: hideg víz, fazék.
A leégett ételeket "megmenthetjük", ha a főzőedényt anélkül, hogy tartalmát
megkevernénk, néhány percre hideg vízbe állítjuk, majd az ételt másik edénybe
átszedjük.

ÉTEL
savanyú íz kijavítása
Szükséges: tej, cukor.
Ha túl savanyú lett az étel, tegyünk hozzá egy kevés enyhén cukrozott tejet.

ÉTEL
túl édes íz kijavítása
Szükséges: citromlé.
A túl édesre sikerült ételekhez adjunk néhány csepp citromlét, amely megköti a
cukrot.

FAGYLALT
élvezhetőbb a fagylalt
A mélyhűtött fagylalt élvezhetőbb lesz, ha tálalás előtt kb. 1 órával kivesszük
a mélyhűtőből, és a hűtőszekrénybe tesszük át.

FAGYLALT
fagylalt kiborítása a formából, szeletelése
Szükséges: langyos víz.
Ha a tartót rövid időre langyos vízbe tesszük, utána könnyen kiborítjuk a
fagylaltot a formából.
Szükséges: forró víz, kés.
Ha a kést többször forró vízbe mártjuk, akkor egyszerűen szeletelhetjük a
fagylaltot, de számolnunk kell azzal, hogy a forró víz a kés élét gyorsan
tönkreteszi.

GESZTENYE
egyszerű hámozása
Szükséges: lobogó víz, kés.
A gesztenyét könnyen meghámozhatjuk, ha megmossuk, és a pereme mentén egy
keskeny csík héjat levágunk. Adagonként lobogó vízben kb. 6 percig főzzük és
forrón hámozzuk.

GYÜMÖLCS
alma tárolása
Szükséges: víz, hagyma.
Az alma sokkal tovább tárolható, ha száraz hagymaszeletekből készített főzettel
megpermetezzük. A hagymaíz néhány héten belül elmúlik.

GYÜMÖLCS
banán frissen tartása
Szükséges: befőttesüveg.
Ha a hámozatlan banánokat egy befőttesüvegben egymás mellé állítjuk, s jól
lefedjük, akkor tovább frissek maradnak. A banán nem bírja az alacsony
hőmérsékletet. Ne tegyük hűtőszekrénybe!

GYÜMÖLCS
citrom gazdaságos felhasználása
Szükséges: mélyhűtő.
Ha előbb a gyümölcs héját használtuk fel, akkor a levét a jégkockatartóban
megfagyaszthatjuk a mélyhűtőben.

GYÜMÖLCS
déligyümölcsök érlelése
Szükséges: mélyhűtő.
Mélyhűtéssel a kemény héjú déligyümölcsök puhák és érettek lesznek.

GYÜMÖLCS
dinnyék ízének javítása
Szükséges: só.
Ha a dinnyeszeleteket kissé megsózzuk, sokkal jobb ízük lesz.

GYÜMÖLCS
földieper nem okozhat csalánkiütést
Szükséges: cukor, tej vagy tejszín.
Az eper nem okoz csalánkiütést, ha enyhén cukrozva, tejszínhabbal vagy tejjel
fogyasztjuk.

GYÜMÖLCS
narancs és citrom frissen tartása
Szükséges: selyempapír.
A déligyümölcsök tovább eltarthatók, ha egyenként selyempapírba csomagoljuk
őket.
Szükséges: tányér, hűtőgép.
A felvágott citrom tovább megtartja C-vitamin-tartalmát, ha vágott felével egy
tányérra borítjuk, és így tesszük a hűtőszekrénybe.

GYÜMÖLCS
narancs- és citromhéj megőrzése
Szükséges: cukor.
A citromot és narancsot vékonyan meghámozzuk és a héjat "zörgőre" szárítjuk,
kávédarálón megőröljük, cukorral elkeverjük. Édes süteményekbe, krémekbe
használjuk fel.

GYÜMÖLCS
őszibarackbefőtt ízesebb lesz
Szükséges: őszibarack magja.
Az őszibarackbefőtt ízesebb lesz, ha az üvegbe egy-két szem őszibarackmagot
teszünk.

GYÜMÖLCS
több lé, könnyebb hámozás
Szükséges: sütő vagy forró víz.
A vastag héjú gyümölcsökből - narancsból, citromból stb. - több levet nyerünk,
ha kifacsarás előtt rövid időre meleg sütőbe vagy forró vízbe tesszük.
Szükséges: forrásban levő és hideg víz.
A vékony héjú gyümölcsöket - barack, szilva stb. - könnyű meghámozni, ha néhány
másodpercre forrásban levő vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
alma ideális elkészítése
Szükséges: só.
Ha almát főzünk, és a vízbe kevés sót teszünk, akkor a gyümölcs nemcsak
ízletesebb lesz, hanem gyorsabban is puhul meg.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
alma, mutatósabb
Szükséges: vaj vagy olaj.
A sült alma mutatós lesz, ha sütés előtt vajjal vagy olajjal kenjük be.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
aszalt szilva jobb ízű
Szükséges: teafőzet.
Az aszalt szilva jobb ízű lesz, ha nem vízben, hanem teafőzetben áztatva
puhítjuk meg.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
kandírozott gyümölcsök
Ha a gyümölcs és a cukor keverékét csak lassan melegítjük, akkor gyorsabban
zselésedik meg a kandírozott gyümölcs.
Szükséges: vaj.
Ha a kandírozott gyümölcs befőzésekor 1-2 vajdarabot adunk hozzá, akkor nem
képződik hab.
Szükséges: pálinka.
A kandírozott gyümölcs nem penészedik meg, ha a forró betöltés után egy adag
pálinkát öntünk a gyümölcsre, az üveg peremét pedig kevés kandírozott
gyümölccsel bekenjük, hogy az üveg hermetikusan záródjék.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
lekvár kifutásának megelőzése
Szükséges: vaj.
Ha befőzéskor egy darab vajat teszünk az edénybe, akkor nem fut ki a dzsem vagy
a lekvár.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
mazsola és szerecsendió puhítása
Szükséges: rum vagy bor, vagy vízzel hígított citromlé, vagy cukorszirup.
Ha a beszáradt mazsolát és szerecsendiót 1/2 órára rumba, borba, hígított
citromlébe vagy cukorszirupba tesszük, akkor puhák és rendkívül jó ízűek
lesznek.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
mazsola és szerecsendió sütéshez való felhasználása
Szükséges: liszt, konyharuha.
A mazsola és a szerecsendió nem süllyed le a forma aljára és nem lapul szét, ha
beáztatás után jól megszárítjuk, lisztben megforgatjuk, s csak a sütés végén
adjuk hozzá a tésztához.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
mazsola tárolása
Szükséges: reszelt narancshéj vagy reszelt citromhéj.
A reszelt narancs- vagy citromhéjjal tárolt mazsola jobb ízű.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
színének megőrzése
Szükséges: citromlé, víz.
A gyümölcs színe nem változik meg hámozás után, ha citromos vízbe áztatjuk. Ha
pürét készítünk belőle, néhány csepp citrommal keverjük össze.

HAGYMA
ízletes elkészítése
Szükséges: ecet vagy vörösbor.
Az ecetben vagy vörösborban főtt hagyma ízletesebb és könnyen emészthető.

HAGYMA
könnyezés nélküli szeletelése
Szükséges: hűtőszekrény vagy mélyhűtő.
- A hagyma szeletelésekor nem könnyezünk, ha a hagymát hideg helyen tartjuk
  (esetleg jól záródó edényben a hűtőszekrényben),
- felszeletelés előtt a hagymát néhány percre betesszük a mélyhűtőbe.

HAGYMA
ropogósra sütése, erejének csökkentése
Szükséges: liszt.
A hagymakarikák rendkívül ropogósak lesznek, ha sütés előtt kevés lisztben
megforgatjuk őket.
Szükséges: forrásban levő víz.
Ha a felszeletelt hagymát rövíd időre forrásban levő vízbe tesszük, veszít
erejéből.

HAGYMA
tárolása, félbevágva
Szükséges: vaj vagy só.
A felvágott hagyma tovább eltartható, ha vágási felületét vajjal kenjük be vagy
besózzuk, és a hagymát alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk.

HAL
fagyasztott hal elkészítése
Szükséges: tej.
Ha a fagyasztott halat tejben engedjük ki, sokkal jobb íze lesz.

HAL
halpikkelyek egyszerű eltávolítása
Szükséges: forró víz.
Könnyebben szabadíthatjuk meg a halat pikkelyeitől, ha rövid időre forró vízbe
merítjük.

HAL
ízének enyhítése
Szükséges: ecet vagy citromlé.
Ha a halat elkészítés előtt ecettel vagy citromlével bedörzsöljük, nemcsak a
halíz enyhül, hanem a hal sem esik olyan könnyen szét forgatáskor.

HAL
tárolása
Szükséges: borecet, konyharuha.
Ha a halat nem tudjuk azonnal elkészíteni, akkor borecettel átitatott
konyharuhába tekerve tároljuk a hűtőszekrényben.

HÚS
birkahús ízének feljavítása
Szükséges: mustár vagy fél hagyma.
A birkahúsnak nem lesz olyan erős szaga, és jobb ízű lesz, ha - miután
megborsoztuk és megsóztuk -, vékonyan bekenjük mustárral vagy egy félbevágott
hagymával.

HÚS
bundázása
Szükséges: olaj.
Ha bundázáskor a felvert tojásba egy kevés olajat keverünk, jobban tapad rá a
morzsa.

HÚS
az egybensült vagdalt nem ég oda
Szükséges: vékonyra szeletelt szalonna.
Ha a serpenyőbe vékonyra szelt szalonnacsíkokat teszünk, és a vagdalthús-cipót
erre fektetjük, az alja nem ég oda.

HÚS
egyszerű panírozása
A panírozás nem pereg le, ha a húst kevéssel sütés előtt fűszerezzük be és
panírozzuk.

HÚS
főtt hús ízesebb, puhább lesz
Szükséges: ecet.
A főtt hús ízletesebb és puhább lesz, ha a vízbe egy kevés ecetet öntünk.

HÚS
főtt hús színének megőrzése, szaftossá és puhává tétele
Ha a főtt húst a húslében tároljuk, akkor a hús nem sötétedik meg és nem szárad
ki.
Szükséges: só, forrásban levő víz.
Ha az enyhén megsózott főtt húst forrásban levő vízbe tesszük, akkor a hús jó
szaftos lesz.

HÚS
az inas hús megpuhítása
Szükséges: ecet.
Az inas hús megpuhul, ha 2-3 evőkanálnyi ecettel főzzük.
Szükséges: ecet, olaj.
Ha az idősebb állatok húsát néhány órára ecet és olaj keverékébe tesszük, a hús
puhább lesz.

HÚS
karaj, szegy, steak helyes fűszerezése
A steaket és minden úgynevezett "rövid ideig sült húst" csak sütés vagy
grillezés után szabad fűszerezni, különben kemény és száraz lesz a hús, nem
pedig ropogós.

HÚS
a máj puha lesz
Szükséges: tej vagy tejszín.
A máj puha lesz és szép világos marad, ha sütés előtt tejszínben forgatjuk meg,
vagy 1-2 órára tejben áztatjuk.

HÚS
a nyers hús könnyebben válik le a papírról
Szükséges: meleg folyó víz.
A nyers hús könnyen leválik a csomagolópapírról, ha rövid ideig az egészet
folyó meleg víz alá tartjuk.

HÚS
pikáns marhasült
Szükséges: mustár.
Ha a marhasültet a felhasználás előtti este kevés mustárral bekenjük, pikánsabb
ízű lesz.

HÚS
raguk elsózásának megszüntetése
Szükséges: reszelt, nyers burgonya.
Megszűnik az elsózott íz, ha a raguhoz egy reszelt, nyers burgonyát adunk.

HÚS
ropogós libasült
Szükséges: hideg sör vagy sós víz.
Ha a libasültet a sütési idő vége előtt kevéssel hideg sörrel vagy sós vízzel
locsoljuk meg, akkor rendkívül ropogós lesz.

HÚS
ropogós és szaftos sültek
Szükséges: cukor.
Mindenféle sült gyorsan barnul meg és ropogósabb lesz, ha sütés közben egy
kevés cukorral szórjuk meg.

HÚS
sötét és ízletes húsleves
Szükséges: szárított gomba.
A túl világosra sikerült húsleves sötétebb és jobb ízű lesz, ha szárított
gombát főzünk benne.

HÚS
sültek levének jobb ízhatása
Szükséges: alma.
Ha sültek készítésekor egy almaszeletet teszünk a serpenyőbe, akkor pikáns ízű
lesz a pecsenyelé.
Szükséges: citromlé.
Finomabb lesz a pecsenyelé, ha a sütés befejezése után citromlét csepegtetünk
bele.

HÚS
sültek szeletelése és melegítése
Szükséges: alufólia.
Még az erősen megsült hús is jól szeletelhető, ha pár percre alufóliába
tekerjük.
Szükséges: víz.
Ha a sültet vízfürdőben melegítjük, jobban megőrzi az ízét.

HÚS
szárnyasok sütése, puhítása
Szükséges: tej, paprika, só.
A szárnyas rendkívül ropogós lesz, ha sütés előtt és párolás közben néhányszor
tej, paprika és só keverékével megkenjük.
Szükséges: citromlé.
A szárnyasok húsa puhább lesz, ha elkészítés előtt citromlével bekenjük.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
kolbászok frissen tartása, bőrük eltávolítása
Szükséges: só, víz.
Nem alakul ki penész a kolbászokon, ha tömény sós vízzel egészen vékonyan
bekenjük őket.
Szükséges: vaj vagy olaj.
Ha a kolbászok vágási felületét vajjal vagy olajjal kenjük be, akkor nem
száradnak ki és színüket is megőrzik.
Szükséges: hideg folyó víz.
A hideg folyó vízzel leöblített kolbászok bőrét könnyebb lehúzni.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
sonka frissen tartása
Szükséges: nyers tojásfehérje.
Ha a sonka vágási felületét nyers tojásfehérjével kenjük be, tovább marad
friss.
Szükséges: hideg tej.
Azok a sonkaszeletek, amelyek ugyan még frissek, de kissé megszáradtak,
visszanyerik eredeti állapotukat, ha fél órára hideg tejben áztatjuk őket.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
sütni való kolbász kipukkadásának megelőzése
Szükséges: forrásban levő víz.
A sütni való kolbász nem pukkad ki, ha sütés előtt forró vízzel leforrázzuk,
jól letöröljük és fedetlen serpenyőben sütjük ki.
Szükséges: tej, villa.
Ha a sütni való kolbászt egy-két percre tejbe tesszük és néhány helyen villával
megszurkáljuk, sütéskor nem pukkad ki.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
szalámi frissen tartása
Szükséges: szelet szalonna.
A szalámi friss marad, ha a vágási felületére egy darab szalonnát kötözünk, és
zsírpapírba tekerve hűtőszekrénybe tesszük.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
szalonnák ideális sütése és szeletelése
Ha a szalonnaszeleteket sütés közben villával többször szurkáljuk, akkor nem
csúszkálnak.
Szükséges: konyhai olló, mélyhűtő.
Ha a szalonnát rövid időre betesszük a mélyhűtőbe, akkor egy konyhai ollóval
könnyen készíthetünk belőle szalonnakockákat.

KÁVÉ
régi kávé ízének javítása
Szükséges: kávédaráló.
A régebbi kávé íze ismét jó lesz, ha újra megdaráljuk a kávédarálón.

KEKSZ
frissen tartása
Szükséges: alma.
Ha egy tisztára mosott, jól megszárított almát teszünk a tartódobozba, az apró
kekszek hosszabb ideig frissek és ropogósak maradnak.

KEKSZ
ropogós lesz
Szükséges: sütő.
A még friss, de megpuhult keksz megint ropogós lesz, ha néhány percre meleg
sütőbe tesszük.

KENYÉR
felfrissítése
Szükséges: víz, konyharuha.
A régi kenyér friss és puha lesz, ha rövid időre nedves konyharuhába csavarjuk,
majd a sütőben átsütjük.

KENYÉR
tárolása
Szükséges: alufólia, kendő.
A kenyér hosszabb ideig friss marad, ha a vágott részt alufóliával befedjük és
az egészet kendőbe csavarjuk.
Szükséges: kockacukor.
Ha néhány szem kockacukrot teszünk a kenyértartóba, nem penészedik meg olyan
gyorsan a kenyér. (A cukrot időnként ki kell cserélni!)

LISZT
csomósodásának megelőzése
Szükséges: só.
Ha a lisztet egy kissé megsózzuk, nem csomósodik meg, amikor a vízzel
összekeverjük.

LISZT
ideális tárolása, egyenletes barnulása
Szükséges: vászonzsák.
Nagyobb mennyiségű lisztet egy levegős helyen felakasztott vászonzsákban
tárolhatunk a legjobban.
Szükséges: alufólia, sütő.
A barnamártáshoz szükséges liszt keverés és zsír nélkül egyenletesen barna
lesz, ha alufólián a forró sütőbe tesszük.

MAJONÉZ
színének erősítése, sűrítése és hígítása
Ha a majonézkészítés végén teszünk bele sót, szebb színe lesz.
Szükséges: forró víz.
Az összefutott majonéz "megmenthető", ha azonnal kevés forró vizet keverünk
hozzá.
A majonéz nem fut össze, ha minden hozzávalónak egyforma a hőfoka.
Szükséges: citromlé.
A majonézt kevés citromlével könnyen hígíthatjuk.



MANDULA
tisztítása, fehérségének megőrzése
Szükséges: forrásban levő víz, kés.
A mandula úgy hámozható meg a legkönnyebben, ha leforrázzuk és azonnal
lecsepegtetjük. Az így megpuhított héjat könnyen lehúzhatjuk.
Szükséges: hideg víz, sütő.
Ha a mandulát hámozás után azonnal hideg vízbe tesszük és megszárítjuk, szép
fehér marad.

MÉZ
méz újraolvasztása
Szükséges: meleg víz.
Meleg vízfürdőben ismét felolvasztható a beszáradt méz anélkül, hogy
hatóanyagait károsodás érné. (Sose melegítsük közvetlenül.)

MUSTÁR
kiszáradásának megakadályozása
Szükséges: szeletelt citrom.
Ha a mustárt pohárban egy szelet citrommal lefedve tartjuk, nem szárad ki, és
megőrzi aromáját.
Szükséges: ecet vagy fehérbor, olaj, cukor.
A kiszáradt mustárt újra felhasználhatjuk, ha kevés ecettel vagy fehérborral,
olajjal és csipet cukorral addig keverjük, amíg ismét krémszerű lesz.

PORCUKOR
csomósodásának megszüntetése
Szükséges: kávédaráló.
Csomómentes lesz a porcukor, ha néhány másodpercig kávédarálóban daráljuk.

RIZS
összeragadás megakadályozása
Szükséges: olaj.
Ha néhány csepp olajat teszünk a főzővízbe, nem ragad össze a rizs.

RIZS
tejberizs lazítása
Szükséges: felvert tojásfehérje.
Ha a kész tejberizsbe néhány evőkanálnyi felvert tojásfehérjét keverünk, lazább
és ízletesebb lesz a rizs.

SAJT
egyszerű reszelése, ízének javítása
Szükséges: olaj vagy mélyhűtő.
A kemény és puha sajtok könnyen reszelhetők, ha először megfagyasztjuk őket,
vagy a reszelőt jól megkenjük olajjal.

SAJT
sajtfondue hibáinak kijavítása
Szükséges: meleg fehérbor.
Ha a fondue túl vastag lett, akkor állandó kavarás mellett megmelegített
fehérbort adunk hozzá.
Szükséges: burgonyaliszt, fehérbor, citromlé.
Ha a fondue szétesik, akkor gyors kavarás mellett kevés fehérborban és pár
csepp citromlében elkevert burgonyalisztet adunk hozzá.

SAJT
tárolása, frissességének megőrzése és felfrissítése
Szükséges: borral átitatott konyharuha.
Ha borral átitatott konyharuhába tekerjük a sajtot, nem keményedik meg, sőt még
ízletesebb is lesz.
Szükséges: vaj.
A sajtok vágófelülete nem szárad ki, ha vékonyan bekenjük vajjal.
Szükséges: aludttej.
A kiszáradt sajt megint friss lesz, ha néhány napra aludttejbe áztatjuk.

SALÁTA
salátalé csípősségének enyhítése
Szükséges: kis darab kenyér.
Ha a salátalé túl csípős lett, néhány percre tegyünk bele egy kis darab
kenyeret. Ez felszívja a felesleges ecetet.


csomósodás megelőzése
Szükséges: rizsszemek.
Ha a sótartóba rizsszemeket teszünk, nem lesz nedves és csomós a só.

SÜTEMÉNY
elválasztása a formától
Szükséges: víz, konyharuha.
Ha a sütemény, kuglóf nem akar elválni a formától, akkor kb. 3 percre tegyünk
egy nedves konyharuhát a még forró forma alá, majd azután rántsuk ki a tésztát.

SÜTEMÉNY
fánkok lazábbá tétele
Szükséges: sör vagy szénsavas ásványvíz.
A fánkok rendkívül lazák lesznek, ha víz helyett sört vagy szénsavas
ásványvizet használunk.

SÜTEMÉNY
a kelt tészta frissen tartása, szépítése
Szükséges: egy főtt burgonya.
Az élesztős tésztából készített sütemény tovább friss marad, ha a tésztához egy
előző nap megfőzött burgonyát adunk.

SÜTEMÉNY
kelt tészta magasabb és lazább lesz
Szükséges: víz, konyharuha.
Ha a kelt tésztához valókat enyhén felmelegítve dolgozzuk össze és a tésztát
keléskor nedves konyharuhával takarjuk le, akkor magasabb és lazább lesz a
tészta.
Szükséges: olaj.
Ha a kelt tésztához a dagasztás legvégén egy kevés olajat adunk, akkor a tészta
simább lesz.

SÜTEMÉNY
kelt tészta sütése
Szükséges: víz, tál.
A kelt tészta szebb lesz, ha a sütőbe egy tűzálló tálban vizet teszünk.

SÜTEMÉNY
a mézeskalács csillog
Szükséges: tojássárgája, ecset.
Ha a mézeskalács tetejét a sütés után azonnal megkenjük tojássárgájával, szép
fényes lesz.

SÜTEMÉNY
omlós tészták puhítása
Szükséges: tojássárgája, porcukor.
Ha a nyers omlós tészta nem áll össze, töredezik, ismét formálható lesz, ha egy
tojássárgáját kevés porcukorral összekeverünk és a tésztával összegyúrjuk.

TEA
aromájának megőrzése
A teát lefedve forrázzuk le, különben aromája nagy részét elveszíti.
A teát ne szűrjük fémszűrőn, jobb a műanyag szűrő.

TEJ
frissességének megőrzése
Szükséges: cukor.
Ha a tejet kevés cukorral (literenként egy csapott evőkanálnyival) forraljuk
fel, akkor néhány napig friss marad és nem megy össze.

TEJSZÍNHAB
a tejszínhab hamarabb megkeményedik
A tejszínhab hamarabb kemény lesz, ha a tejszín és az edény, amelyben
felverjük, egészen hideg. (Legjobb, ha betesszük a hűtőszekrénybe.)
Szükséges: ecet vagy citromlé.
Ha a tejszínhab nem akar felverődni, 1-2 csepp ecetet vagy citromlét adunk
hozzá.

TÉSZTA
főzése, összeragadásának és kifutásának megelőzése
Szükséges: olaj.
Ha 1-2 evőkanálnyi olajat teszünk a főzővízbe, akkor nem ragad össze és nem fut
ki a tészta.

TÉSZTA
kezelése, nyújtása
A vékony tésztát könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára és óvatosan
rágörgetjük a sütőlapra.
Szükséges: étolaj.
Ha kevés étolajjal kenjük be a kezünket, nem ragad rá a tészta.
Szükséges: csipetnyi só.
A tészta jobban megkel, ha csipetnyi sót adunk hozzá.

TOJÁS
főtt és nyers tojások megkülönböztetése
A főtt és nyers tojásokat úgy különböztetjük meg, hogy egy sima lapon
megforgatjuk őket. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers viszont nem.

TOJÁS
főtt tojás megtisztítása
Szükséges: hideg víz.
Ha a kemény tojást hideg vízzel hűtjük le, akkor könnyebb meghámozni.

TOJÁS
főzése
Szükséges: gombostű vagy tojáskihúzó.
A tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végén
gombostűvel vagy tojáskihúzóval megszúrjuk.
Szükséges: ecet vagy só.
A már megrepedt tojás sem fut ki, ha kevés ecetet vagy sót teszünk a főzővízbe.

TOJÁS
frissesség megállapítása
Ha megrázzuk a tojást, s annak belseje alig mozog, akkor friss tojásról van
szó. Szükséges: só, víz, tál.
"Úszópróbával" is megállapítható, hogy friss-e a tojás: a nyers tojásokat sós
vízbe tesszük. A friss tojások lesüllyednek az edény fenekére, az öregebb
tojások a felszínre emelkednek.

TOJÁS
húsvéti tojás
Szükséges: szalonnabőr.
Ha a húsvéti tojásokat bekenjük szalonnabőrrel, akkor nemcsak szép csillogóak
lesznek, hanem tovább frissek is maradnak.

TOJÁS
tárolása
Szükséges: meleg víz.
A kartonhoz tapadó tojásokat mártsuk rövid időre meleg vízbe, s akkor elválnak
a tartótól.
Szükséges: szalonnabőr.
A tojások tovább frissek maradnak, ha héjukat szalonnabőrrel bekenjük.

TOJÁS
a tojásfehérje kiadósabb, keményebb
Szükséges: hideg víz.
Ha a fehérjéhez tojásonként egy kiskanálnyi hideg vizet öntünk, és úgy verjük
fel, több tojáshab keletkezik.
Szükséges: só vagy citromlé.
A tojásfehérje hamarabb megkeményedik, ha csipetnyi sót vagy 1-3 csepp
citromlét adunk hozzá.

TOJÁS
tojássárgája és -fehérje egyszerű szétválasztása
Szükséges: tölcsér.
A friss tojássárgája és -fehérje könnyen elválik egymástól, ha az egész tojást
tölcsérbe ütjük. A fehérje ugyanis előbb csorog le.

TOJÁS
a tojássárgája tárolása, színének erősítése
Szükséges: olaj vagy víz.
A tojássárgáját olajban vagy vízben több napig is eltarthatjuk.
Szükséges: tej.
A tojássárgáját egy csészében egy kanál tejjel leöntve szintén frissen
tarthatjuk, ha hűtőszekrénybe tesszük.
Szükséges: tej.
Ha a sütemények megkenésére használt tojássárgájához kevés tejet adunk, akkor
szép fényes lesz a sütemény.

TORTA
gyümölcstorta puhaságának megelőzése
Szükséges: felvert tojásfehérje.
Ha sütés előtt felvert tojásfehérjével kenjük meg a sütemény tetejét, akkor a
később rátett gyümölcsöktől sem ázik fel a tészta.

ZÖLDSÉGEK
bab színének megőrzése
Szükséges: cukor.
Ha a főzővízbe kevés cukrot teszünk, a zöldbab megőrzi friss színét.

ZÖLDSÉGEK
borsó színének és alakjának megőrzése
Szükséges: cukor.
A zöldborsó megőrzi eredeti színét, ha kevés cukrot teszünk a főzővízhez.

ZÖLDSÉGEK
burgonya, burgonyafőzés
Szükséges: ecet.
Ha a főzővízhez kevés ecetet adunk, akkor kevésbé fő szét a burgonya.
Szükséges: konyharuha.
Ha a főtt burgonyát nem tudjuk azonnal tálalni, akkor konyharuhával fedjük le,
hogy lisztes és száraz maradjon.

ZÖLDSÉGEK
burgonya ízének javítása
Szükséges: ecet.
Ha a főzővízbe kevés ecetet teszünk, akkor a régi burgonya is jóízű lesz, és
kevésbé fő szét.
Szükséges: tej.
A főtt burgonya rendkívül finom, ha a sós vízbe kevés tejet öntünk.

ZÖLDSÉGEK
burgonya tárolása és elkészítése
Ha a burgonyát gyümölcsökkel tároljuk egy helyiségben, kevésbé csírázik.

ZÖLDSÉGEK
burgonyapüré simábbá és levegősebbé tétele
Ha a forró tejjel való összekeverés előtt vajjal vagy margarinnal keverjük el a
burgonyát, akkor simább lesz a burgonyapüré.
Szükséges: sütőpor.
A burgonyapüré nagyon finom lesz, ha kevés sütőport adunk hozzá.

ZÖLDSÉGEK
elszíneződésének megszüntetése
Szükséges: só.
A padlizsán enyhén keserű íze csökken, ha felszeletelve megsózzuk és állni
hagyjuk.
Szükséges: citromlé.
A padlizsán jobb ízű és nem színeződik el, ha jól becitromozzuk.

ZÖLDSÉGEK
felfrissítése és a minőségromlás elkerülése
Szükséges: ecet vagy só, vagy citromlé, hideg víz.
A fonnyadt zöldségek és saláták újra frissek lesznek, ha hideg, enyhén ecetes,
sós vagy citromlés vízbe mártjuk, lecsepegtetjük, majd kis időre lefedve állni
hagyjuk őket.

ZÖLDSÉGEK
fokhagyma ízhatásának növelése, csökkentése
Szükséges: só, kés.
Ha a fokhagymagerezdeket szétmorzsoljuk (soha ne vágjuk!), kevés sóval
megszórjuk és késsel szétdörzsöljük, akkor nagyobb ízhatást fejtenek ki.
Ha kivágjuk a fokhagymagerezd középső részéből a zöld részt, csökken a szaga.
Szükséges: sós víz.
Ugyancsak csökken a fokhagyma erős szaga, ha pár percig sós vízbe áztatjuk,
majd ezután tesszük az ételbe.

ZÖLDSÉGEK
gomba tárolása, ízének megőrzése
Szükséges: papírtányér.
Papírtányérban friss marad a gomba a hűtőszekrényben.
Szükséges: citromlé.
Néhány csepp citromlé intenzívebbé teszi a gomba ízét és gátolja a
színváltozást.

ZÖLDSÉGEK
gomba tisztítása és szeletelése
Szükséges: folyó víz, szivacs.
Víz alatt és szivaccsal tisztítható legkönnyebben a gomba.
(Soha ne hagyjuk a gombát vízben!)
Szükséges: 1 tojásszeletelő.
A friss gombát tojásszeletelővel könnyen szeleteljük.

ZÖLDSÉGEK
hónapos retek frissen tartása, felfrissítése
Szükséges: hideg víz.
A hónapos retek friss marad, illetve visszanyeri frissességét, ha megfordítva,
leveleivel hideg vízbe tesszük.

ZÖLDSÉGEK
kakukkfű ízhatásának növelése
A szárított kakukkfű ízhatása körülbelül háromszorosa a frissnek.
Ha a szárított kakukkfüvet ujjunk között morzsoljuk szét, teljes ízhatását
kifejti.

ZÖLDSÉGEK
karfiol színének megőrzése, ízének javítása
Szükséges: száraz kenyér vagy citromlé.
A karfiol megtartja eredeti színét, ha főzővizébe egy darab száraz kenyeret
vagy citromlét teszünk.

ZÖLDSÉGEK
kelbimbó elszürkülésének megelőzése, ízének javítása
Ha a kelbimbót csak röviddel tálalás előtt sózzuk meg, nem szürkül el.
Ha főzés közben nem fedjük le az edényt, kevesebbet veszít színéből a kelbimbó.
Szükséges: cukor.
Enyhül az íze, ha kevés cukrot teszünk a kelbimbó főzővizébe.

ZÖLDSÉGEK
kukorica színének és ízének javítása
Szükséges: citromlé.
A kukorica megőrzi eredeti színét és jobb ízű lesz, ha a főzővízbe néhány csepp
citromlét teszünk.
Ha a főzőedényt a kukoricacső puha, zöld leveleivel béleljük ki, ízletesebb
lesz a kukorica.

ZÖLDSÉGEK
lencse világos színének megőrzése
Szükséges: hámozott, nyers burgonya.
Főzéskor a lencse megőrzi eredeti színét, ha néhány hámozott, nyers burgonyával
együtt tesszük fel.

ZÖLDSÉGEK
metélőhagyma szeletelése, felhasználása
Szükséges: konyhai olló.
Konyhai ollóval egyszerűen felvágható a metélőhagyma, s a leve sem vész így el.
(Ne vágjuk késsel a metélőhagymát!)
A metélőhagyma teljes aromáját megőrzi, ha felvágása után azonnal
felhasználjuk, s a főtt ételekbe csak a főzés legvégén tesszük bele.

ZÖLDSÉGEK
paradicsom felfrissítése, egyszerű hámozása
Szükséges: hideg víz.
A puha paradicsom ismét kemény lesz és jól szeletelhető, ha kís időre hideg
vízbe tesszük.
Szükséges: forró víz, kés.
Ha a paradicsomot néhány helyen bevágjuk és rövid időre forró vízbe tesszük,
könnyen hámozható lesz.

ZÖLDSÉGEK
paradicsom formájának megőrzése, könnyű hámozása
Ha a sütőben párolt paradicsomot csak röviddel tálalás előtt fűszerezzük,
kevésbé esik össze.
Szükséges: forró víz.
A paradicsomot könnyen lehámozhatjuk, ha hirtelen forró vízbe tesszük. Így a
héját hegyes késsel könnyűszerrel lehámozhatjuk.

ZÖLDSÉGEK
paradicsommártás ízének javítása
Paradicsommártás készítésekor hámozzuk meg a paradicsomot, mert a bőre
emészthetetlen.
Szükséges: cukor.
Ha erősíteni akarjuk a paradicsomos ételek ízét, adjunk hozzá csipetnyi cukrot.

ZÖLDSÉGEK
paprika tárolása, szórása, ízhatása
A paprikát sötét és száraz helyen a legjobb tárolni.
Szükséges: néhány rizsszem.
A paprikát sokkal könnyebb szórni, ha néhány rizsszemet teszünk a szóródobozba.
Az étel nem lesz keserű, s a paprika mind aromáját, mind színét megőrzi, ha a
fűszert meleg (de nem forró!) zsírral keverjük össze.

ZÖLDSÉGEK
petrezselyem felfrissítése
Szükséges: meleg víz.
Ha a fonnyadt petrezselymet fél órára forró vízbe tesszük, ismét friss lesz.

ZÖLDSÉGEK
sárgarépa előkészítése, ízének javítása
Szükséges: cukor.
A párolt répa nagyon jó ízű, ha kevés cukrot adunk hozzá.

ZÖLDSÉGEK
sárgarépa színének megőrzése
Ha csak félig tesszük rá a fedőt az edényre, vagy egyáltalán nem fedjük le, a
sárgarépa megőrzi a színét.

ZÖLDSÉGEK
sárgarépa színének megőrzése, helyes tárolása
A sárgarépa hosszabb ideig friss marad, ha zöldjét eltávolítjuk.

ZÖLDSÉGEK
savanyú káposzta ízének javítása
Szükséges: reszelt alma.
A savanyú káposzta nagyon finom, ha kevés reszelt almát adunk hozzá.

ZÖLDSÉGEK
spárga tárolása, íze
Szükséges: ecet vagy só, víz, konyharuha.
A spárga úgy marad a legfrissebb, ha nedves ecetes vagy sós kendőbe csavarva
tároljuk a hűtőszekrény zöldségesfiókjában.
Szükséges: cukor.
Ha a spárga vizéhez fél kávéskanálnyi cukrot adunk, biztosan nem lesz keserű a
zöldség.

ZÖLDSÉGEK
torma okozta gondok megszüntetése
Szükséges: ecet vagy citromlé.
A torma nemcsak színét őrzi meg, hanem jobb ízű is lesz, ha előkészítés után
ecettel vagy citromlével locsoljuk meg.
Szükséges: mélyhűtő.
Nem könnyezünk, ha a tormát megfagyasztjuk és fagyott állapotban reszeljük le.

ZÖLDSÉGEK
vörös- és fehérkáposzta szeletelése, saláta készítése
Szükséges: jeges víz.
Ha a vörös- vagy fehérkáposztát kb. 1/2 órára jeges vízbe tesszük, akkor
könnyen lehet szeletelni a káposztát.
Szükséges: forrásban levő víz.
A saláta könnyebben emészthető és nem fekszi meg a gyomrot, ha a finomra vágott
leveleket rövid ideig forrásban levő vízbe tesszük.

ZÖLDSÉGEK
vöröskáposzta színének erősítése, ízének javítása
Szükséges: ecet vagy citromlé.
A vöröskáposzta szép vörös lesz, ha kevés ecetet vagy citromlét teszünk a
főzőedénybe.

ZÖLDSÉGEK
zeller színének megőrzése, ízének javítása
Ha kevés tejet vagy olajat teszünk a főzővízbe és fedő nélkül főzzük a
zellercsomót, akkor megőrzi fehér színét. (A zellert csak főzés után tisztítsuk
meg.)
Szükséges: ecetes vagy citromos víz.
A zeller jobb ízű és főzés után nem veszti el színét, ha főzés előtt rövid
időre ecetes vagy citromos vízbe tesszük.
Szükséges: reszelt alma.
Ha a zellersalátához kevés reszelt almát teszünk, sokkal jobb ízű lesz.

ZÖLDSÉGEK
zöldpaprika egyszerű hámozása
Szükséges: forrásban levő víz.
A paprika puha héját könnyű lehúzni, ha forrásban levő vízben rövid ideig
átfőzzük, míg a héja leválik. A hámozott paprika könnyebben emészthető.

VAJ
egyszerű felolvasztása, kenhetővé tétele
Szükséges: meleg víz.
A vaj kenhető lesz, ha vízfürdőben melegítjük.

VAJ
egyszerű frissen tartása
Szükséges: só, felforralt víz, tál.
A vaj hosszabb ideig friss marad, ha felforralt sós vízben tartjuk.

VANÍLIÁS CUKOR
készítése
Szükséges: vaníliarúd, porcukor, befőttes üveg.
Ha néhány vaníliarudat porcukorral teli, jól záródó üvegbe teszünk, mindig lesz
kéznél otthon vaníliás cukor.

ZSÍR, OLAJ
az olaj tovább eltartható és jobban adagolható
Szükséges: só.
Ha csipetnyi sót teszünk az olajba, akkor nem lesz zavaros és hosszabb ideig
eltartható.

ZSÍR, OLAJ
spriccelés elkerülése
Szükséges: só.
Ha a serpenyőbe kevés sót szórunk, sütéskor nem spriccel ki a zsír vagy az
olaj.

ZSÍR, OLAJ
újrafelhasználás
Szükséges: gézlap.
A használt olajat ismét felhasználhatjuk, ha egy gézlapon átfolyatjuk.
Szükséges: alma- vagy burgonyaszeletek.
A már nem egészen friss zsírt is felhasználhatjuk: tegyük a zsírt alma- vagy
burgonyaszeletekkel és kevés vízzel a serpenyőbe. Takarékon kavargassuk, amíg
az alma- vagy burgonyaszeletek kissé megbarnulnak és a zsír már nem
bugyborékol. Amikor a zsír már csak meleg, öntsük bele a zsírtartóba.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?