Életmódtanácsok
Az agy érbetegségek egyik legkomolyabb rizikófaktora a "betegségek betegsége", a túlsúly. Ezt elkerülendő, éljünk aktív életet, és feltétlenül diétázni is kell. A diétában mindenekelőtt a cukor, az édesség, mindenféle állati zsír (vaj is) mennyisége csökkentendő, emellett kerülni kell a koleszterintartalmú élelmiszereket (velő, tojássárgája, halikra, zsíros húsok és halak, kocsonya, húsleves, halászlé stb.). Az ételeket ne vagy csak minimális mértékben sózzuk. Az étrendbe feltétlenül beállítandó ételek: sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, savanyú tejtermékek, zabpehely, zabkorpa, növényi olajok. Minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és a lehető legrostdúsabb legyen a táplálkozásunk. Rendszeresen tartsunk tehermentesítő napokat is, pl. almanap, kefírnap, zöldséglé nap. Minél többet sétáljunk, mozogjunk a friss levegőn, és tiszta forrás- vizet vagy gyógyvizet fogyasszunk. Nagyon jó értisztító és erősítő hatása van az almának, a tormának, a fokhagymának, a csipkebogyónak, a nyers káposztának, a P-vitamint (szelént) tartalmazó táplálékoknak, a petrezselyemzöldnek, a zöldteának és a friss lucernának.
Dr. Török Szilveszter
|