Csoki házilag
1 dl vizben elkeverünk 1 púpos evőkanál zselatint. Hozzáadunk: 1 kocka-RAMA-t (25dkg), 20 dkg porcukrot, 4 evőkanál kakaót (ne a cukrozott fajtából).
Mindezeket összemelegítjük, majd langyosra hűtjük. Belekeverünk 3 csomag vaníliás-cukrot, 20 dkg tejport és 1 csomag puffasztott rizst (fehér a jobb, de a barnával is finom). Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal és beleöntjük a masszát. Vizes kanállal elsimítjuk, és a hűtőbe tesszük megdermedni.
Csokoládé - házilag 1.
Hozzávalók: 10 dkg kakaó, 16 dkg porcukor, 16 dkg vaj (nem margarin), 10 dkg zsíros tejpor, 1 dl víz, 0,5 -1 dl tejszín.
A tejport a tejszínnel összekeverjük. A kakaót a cukorral, vízzel összekeverjük, és sűrű sziruppá főzzük. Levesszük a tűzről, simára keverjük benne a vajat, majd a tejszínes tejport. Állandó keverés mellett felmelegítjük. Gyengén vajazott, vagy vízzel kiöblített lapos formába öntjük. Ha kezd megszilárdulni, késsel bejelöljük, ahol majd törni akarjuk.
Tippek:
- Vízfürdőn érdemes főzni, melegíteni, különben leég. Készíthető mikróban is, de alacsony fokozaton. Ekkor azonban a tejszínes tejport fel kell melegíteni, különben eltörhet a csokis jénai.
- A tejportól világosabb lesz.
- Tejpor és tejszín nélkül is működik.
- Lehet bele kókuszt, dió-, mandula-, mogyoró darabokat, mazsolát, tört kekszet keverni. Ebben az esetben több víz kell az alaphoz.
- Rum, likőr, vagy aromák, citromhéj, narancshéj.
- Ha vastagra öntjük, és már bírja a meleget a kezünk, kis gömbökké formázhatjuk, közepébe, pl. rumos meggyet tehetünk. Ekkor viszont arra ügyeljünk, hogy a massza lágyabb legyen, különben kőkemény lesz.
Tejszínnel utólag is lágyíthatjuk a masszát. A gömbökbe szúrjunk fogvájót, és ezt szúrjuk bele almába (utána megehetjük), jól megmosott krumpliba, ..., hogy megszilárduljon. Ha érdekesebb formát szeretnénk, a megszáradt gömböket megmárthatjuk olvadékban, vagy olvasztott, pl. fehér csokiban, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen a bevonat egyenletes.
Természetesen újra szárítani kell.
- Ha kipróbálod, javaslom, hogy kis adaggal kezdjed.
A fent leírt mennyiségek változtatása változtatja az állagot.
Csokoládé - házilag 2.
Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 3 kávéskanál kakaópor, 25 dkg Rama margarin, 2 csomag sovány tejpor.
A porcukrot, a kakaóport, kevés vizet néhány percig főzünk, majd beletesszük a Rama margarint. Csak annyi ideig hagyjuk a melegen, amíg a vaj megolvad, főzni ilyenkor már nem szabad. Ezután levesszük a tűzről. Elektromos habverővel hozzákeverjük a tejporokat. Ha befőttes üvegben tároljuk, kenhető lesz, mint a Nutella.
Csokoládé házilag 3.
Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 25 dkg tejpor, 3 ek. kakaó.
A cukrot, tejszint és a vajat felolvasztjuk, utána tovább keverve, nyolc percig főzzük. A tejport a kakaóval összekeverjük, és apránként, nehogy összecsomósodjék, a tűzről lehúzott cukros keverékhez adjuk. A még híg kakaós masszát kb. fél centi vastagon alufóliára kenjük, és száraz, hűvös helyen 2-3 napig szikkasztjuk. /Kiszúrhatunk belőle különböző formákat is, csillagot, szívet... stb. és a karácsonyfát is díszíthetjük vele. /
Csokoládé recept
2 dl vizet 25-30 dkg cukrot tegyél fel forrni. Főzz belőle szirupot. Tegyél bele tetszés szerinti kakaót, állandó keverés mellet addig kell főzni, ameddig kiállja a golyós próbát (átlátszó üvegpohárba hideg vizet teszünk a főzőkanállal egy cseppet, beleejtünk, ha nem málik szét és kis apró golyócska lesz belőle, akkor folytatjuk a csoki további elkészitését.) Ez a keserű csoki receptje, lehet belőle készíteni még: rumos, diós, tej csoki változatot, sót még müzlis csokit is.
A megfőtt csokoládéba kevés rumaromát teszünk (sport csoki) diót keverünk bele, vagy darabos mandulát, mogyorót. Tejport keverünk bele még forrón kb. 2,5 dkg-ot. Amikor csokoládéval elkészültünk, és levesszük a forró csokoládét, egy pici margarint, vagy kakaóvajat keverünk bele. Erre azért van szükség, hogy a csokoládé fényes legyen. A kikevert, felfőzött csokoládét, margarinnal kikent tálba tesszük, és meghűlés után szeletekre, csíkokra vágjuk.
|