Gyógyító ételek
Ezenfelül, léteznek olyan ételek, összetevők, melyek kiemelten magas tápértékkel, vitálanyag-tartalommal rendelkeznek, s ezzel segítenek a különféle betegségek megelőzésében, illetve a már meglévő kór gyógyításában. Az egészséges ételek fogyasztása, táplálkozási szokásaink akár kismértékű megváltoztatása nemcsak jó közérzetünk, állóképességünk érdekében ajánlatos, de egész életünk minőségét befolyásolja. Egyre több kísérlet ad bizonyosságot afelől, hogy súlyosabb betegségek megelőzésében, gyógyításában is döntő szerepet játszanak elfogyasztott ételeink, hisz a mondás is úgy tartja :'amit eszünk, azzá leszünk'!
A 10 bizonyítottan 'gyógyító étel'
Kálcium: létfontosságú alapanyaga a csontoknak és fogaknak, de fontos szerepet játszik a sejtek-, az idegek-, izmok felépítésében és működésében, valamint a véralvadásban. A kálcium csontokba való bejutása csak meghatározott összetevők jelenlétében megy végbe, így nem elegendő csupán a kálcium pótlása, hanem fontos az ásványi sók helyes beviteli aránya is. Ezenfelül azt is elengedhetetlen tudnunk, hogy a kálcium csak megfelelő mennyiségű magnézium, foszfor és D-vitamin jelenlétében tud felszívódni, és a csontokba beépülni. Amennyiben a kálcium ezen összetevők nélkül kerül a szervezetbe, az eredmény kikristályosodás lesz, ami legtöbbször a vese- ill. a húgy utakban igen fájdalmas, kálcium-oxalát tipusú kő kialakulásához vezethez. Kálciumszükségletünk pótlása, szintentartása érdekében ajánlatos minél több tejet, sajtot, joghurtot, kefirt, aludttejet, kálciummal dúsított gyümölcslevet, sötétzöld levélzöldséget és olajoshal-konzervet fogyasztani, s lehetőleg kerülni a mesterséges, vegyi úton előállított pezsgőtablettákat és multivitamin-készítményeket. Ezen idegen anyagok nagy részét ugyanis szervezetünk nem tudja feldolgozni. Egy egészséges felnőtt ember napi kálcium szükséglete kb. 800 mg, szoptatós anyáknak pedig 1200-1500 mg.
Áfonya-lé: az áfonya baktériumölő hatású vegyületeket tartalmaz, így napi 300 ml 100%-os áfonya-lé (vagy nyers áfonya) elfogyasztása bizonyítottan hatásos a vizeletben lévő baktériumok (mint például a coli), s ezzel a fertőzés veszélyének csökkentésében is. Mivel meggátolja egyes baktériumok szaporodását, egy már meglévő húgyúti fertőzés kezelésében is javalott az áfonya(lé) fogyasztása. Ha panaszaink nem szűnnek meg, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, súlyosabb esetben ugyanis önmagában az áfonya-lé nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és gyógyszeres kezelést. Sajnos Magyarországon egyelőre csak aszalt formában kapható az áfonya.
Hal olaj: azok az olajos húsú halfajták, mint például a lazac, hering vagy pisztráng, gazdagon tartalmaznak A-, D-, és B12-vitamint, valamint azt az értékes omega-3-zsírsavnak elnevezett halolajat, ami például a szívroham kialakulásának esélyét nagymértékben csökkenti. Japánban, ahol a lakosság hetente legalább kétszer fogyaszt halat, jóval kisebb a mell- és prosztatarákos megbetegedések száma. A halolaj ezenkívül védelmet nyújt a különböző keringési- és bőrbetegségek kialakulása ellen és gátolja a daganatképződést a kifejlődés fázisában. Magyarországon kapszula és folyadék formájában kapható a halolaj, azonban folyadék formájától óvakodjunk, ugyanis émelygést, hányást, hasmenést okozhat. Ha azonban egészségesen, vegyesen táplálkozunk, s heti egy-két alkalommal fogyasztunk tengeri halat, nem lesz szükségünk ilyen kiegészítőre.
Fokhagyma: a szakemberek valóságos csodaszernek tartják. Gyakori fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Nyersen fogyasztva immunrendszer erősítő, antibarteriális hatású és hatékonynak bizonyult a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben is. A különböző fokhagyma olaj készítményeket (például fokhagymaolaj-kapszulák) azonban tanácsosabb elkerülni, hiszen a fokhagymának a benne lévő illóolaj a hatóanyaga. Ami tehát nem 'büdös', az nem is hat!
Szőlő: egyik természetes, egészséges káliumforrásunk. Napi kétcsészényi szőlőlé csökkenti a véralvadásos megbetegedéseket, többek közt a szívbetegségek okozóját. A piros és fekete szőlő héjában és magjában olyan értékes antioxidáns hatású vegyületek találhatók, melyek a szabad gyököket közömbösítve megelőzhetik a különböző rákos betegségek kialakulását.
Zöld tea: leginkább méregtelenítő, élénkítő-frissítő hatása miatt vált kedveltté. Egészségesebb és enyhébb serkentő, mint a kávé. Aki naponta legalább egy csészével megiszik a zöld teából, nagymértékben csökkentheti a különböző rákos megbetegedések, főként a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét. Nagy mennyiségben tartalmaz fluoridot is, mely fogunkat védi a szuvasodástól. Salaktalanításra csak akkor alkalmas, ha nagy mennyiséget iszunk belőle, azonban koffeintartalma miatt mellőzzük a késő esti teázgatást! Keresse az eredeti, nem filteres kiszerelésben kapható kínai teát a különböző bioboltokban!
Zab: fogyasztásával csökkenthető a szervezet koleszterinszintje s ezzel a szívbetegségek és a szélütés kockázata. A zabban nagy mennyiségben található rostanyag apró szivacsként működik, mely a koleszterint magába szívva távozik a szervezetből. Egy másik nagy előnye, hogy a rostok hosszantartó teltségérzetet nyújtanak, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Magas rosttartalmuk egészséges bélműködést eredményez, megakadályozza a kínzó székrekedés kialakulását. Nagy előnye, hogy hazai gabona, így a magyar ember étrendjébe kiválóan beilleszthető, csak sokan sajnos nem tudnak létezéséről. Legegyszerűbb formája a zabkása, de köretként vagy önmagában párolt zöldséggel is fogyasztható. Édes változata remek édesség, érdemes a gyerekeket csoki és cukorka helyett rászoktatni.
Szója: legfőbb előnye, hogy teljes értékű növényi fehérje, amely egyik legértékesebb és leghatásosabb rákellenes élelmiszerünknek számít. Kísérletek bizonyítják, hogy a japánoknál, mivel tízszer több szóját fogyasztanak, mint például az amerikaiak, jóval kevesebb a prosztata- és mellrákos megbetegedések száma. A különféle szójából készült ételek ezenkívül csökkentik a koleszterinszintet és a sok nő életét megkeserítő klimax tüneteit. Nálunk inkább granulátumként, húspótlóként kapható. Azonban heti 1-2 alkalomnál ne fogyasszunk több szóját, mert nehezen emészthető, megfekheti gyomrunkat.
Paradicsom: amellett, hogy gazdag C- és E-vitamin forrásunk, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns karotinoidot és kálciumot. A paradicsom piros színét okozó likopin védelmet nyújt bizonyos rákbetegségekkel szemben. Aki nem allergiás rá, fogyaszthatja tetszés szerinti mennyiségben, s alacsony kalóriatartalma miatt nélkülözhetetlen eleme mindenféle fogyókúrának. Figyelem! Csak a termőföldben termett, napsugarakkal érlelt paradicsomnak van tápértéke, az üvegházakban termett, vízízű gömbök nitrittartalma akár mérgező is lehet! Csak a termési szezonban együk, primőrként soha!
Kefir: magas kálcium- és foszfortartalma nagyban hozzájárul a fogak és csontok egészséges állapotához. Segít a bél egészséges baktériumflórájának helyreállításában és annak megtartásában, illetve a kevésbé súlyos emésztőrendszeri problémák gyógyításában. Ma már kaphatók olyan joghurtok, kefirek, melyeket élő baktériumkultúrával dúsítottak, így fokozottan hatékony segítséget nyújtanak az emésztési problémák, főként a hasmenés esetében, és rendszeres fogyasztásuk védelmet jelent a vastagbélrákkal szemben. Ez a baktériumkultúra a szervezetbe kerülve csökkenti a koleszterinszintet és javítja az immunrendszert.
Konyhai 'patika'
Ételeink összetevőinek, alkotórészeinek gyógyító erejét máig már számos kísérlet alátámasztotta, beigazolta, mégis egyes szakemberek szkeptikusan állnak a dologhoz, és úgy tartják, mindössze divathóbortról és ügyes reklámfogásról van szó. Nem mindegy ugyanis, hogy a különféle eljárások során mennyi marad az adott ételben az eredetileg magas vitamin- és ásványianyag tartalomból. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy egyes ételeinkkel annyi tartósítószert és méreganyagot fogyasztunk el, hogy sokszor többet ártunk, mint használunk velük. Ez különösen a gyermekek számára jelent nagy veszélyt, hisz az ő szervezetük még fokozottabban érzékenyen reagál a különféle külső, káros hatásokra. Számos hatóanyag ma már tabletta formájában is kapható, azonban itt sem lehet biztos a vásárló abban, hogy azt kapja, amit elvár. Arról is keveset tudunk, hogy az ételek összetevői hogyan hatnak egymásra, mennyiben befolyásolják egymás hatóerejét, felszívódását.
A jövő ígéretesei
Lenmag: Magyar kultúrkörben talán a legnagyobb kultúrával rendelkező gyógynövény. Egyike azoknak a gabonafajtáknak, melyek közkedvelt alkotóelemei egyre több kenyérnek, műzlinek és számos más pékárunak. A lenmag tartalmaz egyrészt olyan hasznos rostokat, melyek a szervezetbe kerülve, kisöprik a koleszterint az érfalakból, másrészt olyan anyagokat, melyek a legújabb kísérletek szerint segítenek a rák (főként a méll- és vastagbélrák) megelőzésében. Használható még székrekedés és pikkelysömör kezelésénél is és csökkenti a szívinfarktus veszélyét.
Cink: igencsak felkeltette a kutatók érdeklődését, ugyanis immunrendszer-erősítő, s számos más értékes tulajdonsága mellett, a cinkkel végzett kísérletek alapján úgy tűnik, hogy csökkenti az olyan betegségek tüneteinek időtartamát és súlyosságát is, mint a köhögés, fejfájás, rekedtség, vérbőség és torokfájás. A cink hiánya növekedési, enzimműködési, anyagcserezavarokat, valamint a sebgyógyulás lelassulását eredményezheti, de okozhat még csökkent ízlelőképességet, hajhullást, bőrelváltozásokat, termékenységi zavarokat és csontkárosodást. Éppen ezért iktassunk étrendünkbe olyan cink-forrásokat, mint lencse, bab, borsó, spenót, karfiol.
Echinacea: ez az igen hasznos gyógynövény mind kapszula, mind pedig csepp formájában kapható. A kellemetlen megfázás és influenza tüneteit igen hatékonyan csökkenti, erősítve ezzel immunrendszerünket. Azonban tanácsos 2-3 hét után abbahagyni szedését, mivel a szervezetünk egy idő után hozzászokik, és ezáltal csökken hatóereje.
Kreatin: egy atléták körében népszerű aminosav, mely izmaink működéséhez elengedhetetlen anyag. A keratin készítmények növelik izmaink terhelhetőségét és segítenek izommunkánk fokozásában. Ez főként profi sportolók, például evezők, súlyemelők és atléták esetében nélkülözhetetlen, akik egy-egy verseny alkalmával, rövid idő alatt nagy izommunkát végeznek. Azonban a mértéktelen keratinszedéstől óva intenek a szakemberek, hisz nincs tudományosan alátámasztott magyarázat arra, hogy valójában miként is hat a kreatin, mely tevékenységek esetében és milyen mennyiségben ajánlott a leginkább. Hölgyek ha lehet, kerüljék a keratin szedését, de hosszútávon (főleg a premenstruációs időszakban) semmiképpen ne alkalmazzák!
Koenzim Q10: az elfogyasztott ételek energiává alakításában, a tápanyagok feldolgozásában játszik jelentős szerepet. Ezenkívül javítja a szívműködést, az immunrendszert és antioxidánsként működik. Így megvédi a véredényeket, a szívet, az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól. A változó korig minden szervezet képes előállítani a Q8 enzimből, mely megtalálható a sárgabarack magjában. Korai öregedés ellen szokták ajánlani tablettában való szedését a 40-50 éves korosztály számára.
Alga: nem megalapozatlanul nevezik az 'Új évezred fehérjéjének! Fantasztikus hatása nem annyira a sokunk szervezetéből hiányzó jódnak, illetve magas vitamin- és ásványanyag tartalmának köszönhető, hanem sokkal inkább méregtelenítő hatásának. A barna- és vörös mélytengeri alga bizonyítottan az egyetlen olyan szer a világon, mely 100%-ig képes kitisztítani szervezetünkből a lerakodott mérgező nehézfémeket. Az algák másik egyedülálló értéke, hogy ötvözik az állati és növényi fehérjék tulajdonságait, így az emberi szervezet számára tökéletes szintézist nyújtanak. Könnyen és jól emészthetők.
Ligetszépe olaj: Észak-Amerikából származó gyógynövény magjából kivont olaj, melynek hatóanyaga a gamma-linolénsav. Ekcéma, premenstruációs tünetek és emlőfájdalom kezelésére, gyógyítására használják.
Virágpor: magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nemcsak méhek, de az ember számára is. Fontos fehérjeforrás, mintegy 20 aminosavat tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása összefügg magas ásványanyag tartalmával. A virágpor a méhészeti termékek vitaminforrása, tartalmaz ugyanis A provitamint, B1, B2, B6, C, G, H, P, E vitamint, folsavat, nikotinsavat. A méhek által gyűjtött virágpor közel százféle enzimet tartalmaz, továbbá találhatók benne telítetlen zsírsavak, melyek eltávolítják az érfalakra lerakódott koleszterint. A virágpor a légutakba kerülve okozhat allergiát, azonban ha befogott orral, azonnal lenyeljük, az emésztőcsatornában már nem jöhet létre túlérzékenység. Fogyasztás előtt mindenképpen végeztessünk allergiatesztet s csak méhésztől, megbízható forrásból vásároljunk virágport!
Ginzeng: a kínaiak már 4000 éve használják ezt a varázslatos erővel bíró gyökeret, mely növeli életenergiánkat, és ellenállóvá tesz. Erősíti immunrendszerünket, idegrendszerünket, segít leküzdeni a testi-lelki fáradságot, gyulladásgátló hatású, fokozza a máj méregtelenítő funkcióját, véd a sugárzás és a fertőzések ellen. Igen előnyös a különféle rákellenes terápiákban. Egy valódi, nemes gyökér akár 500 éves korában is fogyasztható!
|