(Recepttéka)
Hozzávalók:
40 dkg csont nélküli birkahús, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 késhegynyi fokhagymasó, 2 zöldpaprika, 1 nagy paradicsom, 24 dkg hántolt köles, só.
Elkészítés:
A felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Hozzátesszük a kis kockára vágott húst, a zöldpaprikát és zsírjára pirítjuk. Meghintjük paprikával, beletesszük a paradicsomcikkeket és a kockára vagy karikára vágott zöldséget. Megsózzuk és fokhagymasóval ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, gyakori kever
és közben, közepes tűz felett félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a kölest, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy a lé egy ujjnyira ellepje a zöldséges húst. Gyenge tűzön, lassan készre pároljuk, közben többször óvatosan megkeverjük, mert könnyen leég.
Birkapörkölt
Energiatartalom: 2060 kJ
Fehérjetartalom: 27 g
Zsírtartalom: 19 g
Szénhidráttartalom: 54 g
Hegedűs János: Egytál ételekből
Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, csontos birkahús, 15 dkg zsír vagy olaj, 2-3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só, pirospaprika, cseresznyepaprika, mustár, vörösbor
A húst gondosan megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, és a húst feldaraboljuk. A megtisztított,
apróra vágott vöröshagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük az előkészített húst, és jól átkeverjük. Felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, és ízesítjük sóval, kevés mustárral. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg a cseresznyepaprikát, és lassú tűzön készre főzzük. Főzés közben az elpárolgott vizet meleg vízzel pótoljuk. Ha szükséges, még utánaízesítjük. Sós vízben főtt burgonyával, forrón tálaljuk. Megjegyzés: A birkahúst elkészítés előtt leforrázhatjuk, így csökkenthetjük annak esetleges kellemetlen ízét.
Bográcsgulyás. I.
Hegedűs János: Egytál ételekből
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük
. Az egyforma kockákra vágott húst beletesszük, elkeverjük, megsózzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, pároljuk. Ha elfőtte sajátlevét, egy kevés forró vizet öntünk rá. Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép aprókockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz. Ugyancsak akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát és a friss paradicsomot (vagy lecsót). Fölengedjük vízzel a kívánt mennyiségre, utánasózzuk, és az egészet puhára főzzük. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.
Bográcsgulyás II.
1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.
Elkészítés:
Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd ré
Burgonyaleves virslivel
(Recepttéka)
Hozzávalók:
tegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldét. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.
Energiatartalom: 1920 kJ
Fehérjetartalom: 27 g
Zsírtartalom: 20 g
Szénhidráttartalom: 42 g
80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só.
Elkészítés:
A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Beletesszük a kockára vágott burgonyát. Közepes láng felett üvegesre pirítjuk. Meghintjük gabo
Csirkegulyás
(Recepttéka)
Hozzávalók:
nakeményítővel, ételízesítővel, beletesszük a zellerzöldét és kb. 1,5 liter vízzel felöntjük. Jól átkeverjük, és lassan puhára főzzük. Kóstoljuk meg és ha kell, sózzuk meg. Mielőtt a burgonya megpuhulna, tegyük bele a virslit is.
Energiatartalom: 2300 kJ
Fehérjetartalom: 20 g
Zsírtartalom: 35 g
Szénhidráttartalom: 37 g
1 db csirke (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 60 dkg tisztított burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 evőkanál ételízesítő, só.
Elkészítés:
A zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Megszórjuk paprikával és beletesszük a 8 darabra (2 comb, 2 fél mell, 2szárny, far- és hátrész) vágott csirkét. Nagy láng felett, állandóan keverve zsí
rjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel, beletesszük a fokhagymakrémet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Közepes erősségű tűzön lassan főzzük. Amikor a csirke puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a száraz csipetkét. Megkóstoljuk, és ha szükséges, utána sózunk. Közepes lángon készre főzzük.
Karottás sertéstokány
60 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 csomó újkarotta, 1 evőkanál liszt, só.
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kevés zsiradékon kissé megfonnyasztjuk, majd beletesszük a csíkokra vágott húst. Zsírjára pirítjuk, megsózzuk, meghintjük kevés liszttel, még kétszer-háromszor átforgatva megpirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. A lisztet csomómentesre keverjük a lében. Közepes lángon pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a vékony karikára vágott zsenge karottát és pároljuk készre.
Energiatartalom: 2260 kJ
Fehérjetartalom: 26 g
Zsírtartalom: 43 g
Szénhidráttartalom: 12 g
Kerti zöldségragu
(Recepttéka)
Hozzávalók:
2 csomó új sárgarépa, 1 csomó új petrezselyemgyökér, 2 új karalábé, 60 dkg újburgonya, 2 evőkaná
Elkészítés:
A vékony karikára vágott újhagymát, szárával együtt megfuttatjuk a zsiradékban, majd beletesszük a kockára vágott zsenge karalábét, a sárgarépát, a petr
Energiatartalom: 910 kJ
Fehérjetartalom: 6 g
Zsírtartalom: 5 g
Szénhidráttartalom: 36 g
Kukoricás nyúlragu
(Recepttéka)
Hozzávalók:
l olaj vagy 4 dkg zsír, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1/2 csomó kapor, 1 csomag újhagyma, só.ezselyemgyökeret és a burgonyát. Megsózzuk és erős tűzön, állandó keverés közben üvegesre pirítjuk. Annyi vízzel töltjük fel, hogy éppen ellepje. Kis lángon, lassan pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, belekeverjük a finomra összevágott kaprot és petrezselyemzöldét.
1 db házinyúl eleje és belsősége, 8 dkg kolozsvári szalonna, 1 póréhagyma (10 cm-nyi), 1 evőkanál liszt, 2-3 piros színű zöldpaprika vagy paradicsompaprika, 2 doboz konzerv
Elkészítés:
csemegekukorica, só.
Az apró kockára vágott szalonnát félig kiolvasztjuk. Zsírjában átforrósítjuk a finomra szelt póréhagymát. Beletesszük a feldarabolt nyúl elejét, a gerinc- és combvégeket, valamint a kis kockára vágott piros színű zöldpapri
Energiatartalom: 2090 kJ
Fehérjetartalom: 36 g
Zsírtartalom: 24 g
Szénhidráttartalom: 35 g
Marhapörkölt
(Recepttéka)
Hozzávalók:
kát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Ekkor meghintjük kevés liszttel, kétszer-háromszor átkeverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy az majdnem ellepje. Gondosan átkeverjük, hogy a liszt csomómentes legyen. Közepes lángon lassan pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a konzerv kukoricát is. Együtt készre pároljuk.
60 dkg marhaszínhús, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evőkanál pirosp
Elkészítés:
Kevés zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra összevágott hagymát és beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, megpaprikázzuk és kevés vízzel felöntjük. Gyakran megke
Paprikás krumpli
(Recepttéka)
Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhe
aprika, 1 zöldpaprika, só. verjük és időnként vízzel felöntve, tovább főzzük. Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a cikkekre vágott zöldpaprikát is.
Energiatartalom: 990 kJ
Fehérjetartalom: 31 g
Zsírtartalom: 10 g
Szénhidráttartalom: 4 g
gynyi fokhagymakrém, 1 mokkáskanál köménymag, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál Piros Arany, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1,2 kg tisztított rózsakrumpli, só.
Elkészítés:
A csíkokra vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra összevágott hagymát. Beletesszük a fokhagymakrémet, a köménymagot, a pirospaprikát, a Piros Aranyat. Összekeverjük és kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a hosszú cikkekre vágott krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és annyi vízzel töltjük fe
Pilisi sertésgulyás
(Recepttéka)
Hozzávalók:
l, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk és alacsony láng fölött, lehetőleg lefedve, készre főzzük. Többször, óvatosan keverjük meg. Laktatóbbá tehetjük, ha kolbászt, virslit vagy debrecenit főzünk bele.
Energiatartalom: 2290 kJ
Fehérjetartalom: 16 g
Zsírtartalom: 25 g
Szénhidráttartalom: 65 g
6 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 40 dkg sertéslapocka, 1 késhegynyi fokhagymasó, 1 kávéskanál köménymag, 1 evőkanál gulyáskrém, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zellerlevél, 1 zöldpaprika, 60 dkg burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, só.
Elkészítés:
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk. Zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük paprikával és beletesszük az ujjnyi vastagra vágott húst. Fokhagymasóval, köménymaggal, gulyáskrémmel, sóv
Pilisi sertésragu
(Recepttéka)
Hozzávalók:
al fűszerezzük és gyakori keverés mellett zsírjára pirítjuk. Ezután kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a megtisztított, hasábba vágott vegyes zöldséget, zellerlevelet és a zöldpaprikát. Közepes tűzön főzzük. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük.
Energiatartalom: 2580 kJ
Fehérjetartalom: 25 g
Zsírtartalom: 37 g
Szénhidráttartalom: 44 g
60 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma vagy egy 10 cm hosszú póréhagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 4 evőkanál konzerv csemegekukorica, 4 evőkanál konzerv zöldborsó, 4 evőkanál konzerv zöldbab, 1 paradicsompaprika, 1 sárgarépa, só.
Elkészítés:
A durvára vágott hagymát kevés zsiradékon megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a konzerv zöldségeket is. Ha friss zöldségekkel készítjük, azokat korábban tegyük már a bográcsba, hogy a hússal együtt puhuljanak meg.
Energiatartalom: 2440 kJ
Fehérjetartalom: 30 g
Zsírtartalom: 43 g
Szénhidráttartalom: 17 g
Pörkölt csirke
(Recepttéka)
Hozzávalók:
1 db csirke (1-1,5 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj vagy 8 dkg zsír, 2 evőkanál pirospaprika,
Elkészítés:
1 zöldpaprika, 1paradicsom, só.
A finomra vágott hagymát kevés zsírban kissé megpirítjuk. Megszórjuk paprikával és beletesszük a tíz darabra (2 alsó, 2 felső comb, 2 fél mell, 2 szárny, hát- és farrész) vágott csirkét, a zöldpaprikát és a cik
Rizses lecsó debrecenivel
(Recepttéka)
Hozzávalók:
kekre vágott paradicsomot. Megsózzuk és közepes lángon zsírjára pirítjuk, majd kis vizet öntve alá, puhára pároljuk.
10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 2 pár debreceni, 12 dkg rizs, só.
Elkészítés:
A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát. Meghintjük paprikával és hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Megsózzuk és közepes lángon félpuhára pároljuk. Beletesszük a megmosott rizst
Slambuc
(Recepttéka)
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári (hú
, a karikára vágott debrecenit és ha szükséges, egy kevés vizet is öntünk hozzá. Kis lángon, a bográcsot többször megrázogatva közben, lehetőleg letakarva, pároljuk puhára a rizst.
Energiatartalom: 2050 kJ
Fehérjetartalom: 18 g
Zsírtartalom: 32 g
Szénhidráttartalom: 31 g
sos) szalonna, 20 dkg szárított csuszatészta, 1 fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 12 dkg füstölt kolbász, 60 dkg burgonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
Elkészítés:
A kockára vágott, félig kiolvasztott szalonna zsírjában gyakori keverés közben megpirítjuk a csuszatésztát, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, s két-három keverés után megszórjuk paprikával. Beletesszük a karikára vágott kolbászt és a kis kockára vágott burgonyát. Annyi vizet öntsünk rá, hogy 2-3 ujjnyi magasan ellepje a
Tarkabab-gulyás
(Recepttéka)
Hozzávalók:
tésztát. Sózzuk meg és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot. Alacsony láng felett -lehetőleg lefedve - lassan főzzük meg. A főzés befejező szakaszában többször keverjük meg, nehogy leégjen.
Energiatartalom: 2440 kJ
Fehérjetartalom: 20 g
Zsírtartalom: 24 g
Szénhidráttartalom: 70 g
25 dkg nagyszemű szárazbab, 40 dkg burgonya, 1 füstölt köröm, 1 ág zellerlevél, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 1 púpozott kávéskanál pirospaprika, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 késhegynyi fokhagymasó, só.
Elkészítés:
A füstölt körmöt és a babot előző este áztassuk be. A kockára vágott szalonnát kissé kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és beletesszük a beáztatott babot és összevágott körmöt. Kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a babérlevelet, a zellerzöldet, az apróra összevágott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Megsózzuk és fokhagymasóval ízesítjük. Kb. 1 órányi főzés után tegyük bele
Tutajos
(Recepttéka)
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 40 dkg házi tarhonya, 1 fej vöröshag
az összevágott zöldséget, majd újabb 20 perc után a kockára vágott burgonyát. A főzés utolsó szakaszában főzzük bele a csipetkét.
Energiatartalom: 2460 kJ
Fehérjetartalom: 28 g
Zsírtartalom: 24 g
Szénhidráttartalom: 85 g
yma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg tisztított burgonya, só.
Elkészítés:
A kis kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott h
Energiatartalom: 2770 kJ
Fehérjetartalom: 22 g
Zsírtartalom: 18 g
Szénhidráttartalom: 103 g
Zöldbab füstölt hússal
(Recepttéka)
Hozzávalók:
20 dkg füstölt tarja, 60 dkg zöldbab (konzerv is lehet), 40 dkg burgonya, 8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 1 póréhagyma (10 cm hosszú), 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 dl tejföl, só.
Elkészítés:
agymát, kétszer-háromszor átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, mint a tarhonyamennyiség kétszerese és beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és - lehetőleg lefedve - alacsony láng felett lassan megpároljuk.
A nagyon száraz füstölt húst előző nap áztassuk be. Egyébként vágjuk kockára és a durvára vágott póréhagymával együtt tegyük a bográcsba, amelyben előzetesen kissé kiolvasztottuk a kockára vágott szalonnát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje és főzzük a húst félpuhára. Ekkor tegyük bele a kockára vágott burgonyát, fokhagymakrémet, majd 15 perc múlva a konzerv zöldbabot. Egészítsük ki még kevés vízzel és forraljuk össze, sózzunk utána, ha szükséges. Tálalás előtt k
Zöldborsós csirke
(Recepttéka)
Hozzávalók:
everjük bele a tejfölt. Ha friss zöldbabbal készítjük, akkor még a burgonya előtt tegyük bele a bográcsba.
Energiatartalom: 2300 kJ
Fehérjetartalom: 20 g
Zsírtartalom: 37 g
Szénhidráttartalom: 33 g
1 db csirke (kb. 1-1,5 kg-os), 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 40 dkg zöldborsó, 1 evőkanál ételízesítő, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só.
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a 10 darabra (2 felső, 2 alsó comb, 2 szárny, 2 fél mell, hát- és farrész) vágott csirkét. Nagy láng felett -állandóan keverve - zsírjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel és annyi vizet öntünk rá, hogy az ellepje. Kis láng felett lassan puhára pároljuk. Ha friss zöldborsónk van, akkor azt is hozzáadjuk, ha konzerv, akkor tesszük hozzá, amikor a
Energiatartalom: 1260 kJ
Fehérjetartalom: 39 g
Zsírtartalom: 9 g
Szénhidráttartalom: 15 g
csirke már majdnem puha. Végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Anni lepény
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 db tojássárgája, 5 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejföl; töltelék: 15 dkg őrölt mandula, esetleg mogyoró vagy dió, 10 dkg porcukor, 1 dkg kakaó, 4 db tojássárgája és kemény habja.
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk; az egyik részt kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Az előírt anyagokból összeállítjuk a tölteléket, és a tésztalapra kenjük. A tészta másik feléből rácsot készítünk, és óvatosan a töltelékre helyezzük. Előmelegített sütőben, kis lángom világosra sütjük.
Bálint - napi túrófánkok
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A sütéshez olaj.
A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.
Betti gyümölcstorta
Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál citromlé, 20 dkg liszt, sütőpor, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, többféle nyers gyümölcs vagy befőtt, fél doboz gyümölcszselatin.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a citromlevet. A tojások fehérjéből habot verünk, összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a tojásos cukorral. Kerek tortaformába tesszük, és lassan megsütjük. A tejből a vaníliás pudingporral pudingot készítünk. Az elkészült tortát kettévágjuk, és megtöltjük a pudinggal. Tálra helyezzük. A tetejét gazdagon megrakjuk különféle gyümölccsel, és végül langyos gyümölcszselatinnal öntjük le. Jól lehűtve tálaljuk.
Borzas Kata
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 20 dkg dióbél.
4 tojásfehérjét a cukorral gőzön felverjük, majd levesszük a gőzről, továbbverjük, amíg szalagot nem vet. Utána beletesszük a gorombára vágott diót és kikent, lisztezett tepsire evőkanállal ki halmokat rakunk, és gyenge tűznél szárítjuk.
Gyöngyi torta
Hozzávalók: 4 db tojás, 7 dkg porcukor, 6 dkg mandula, 1 dk zsemlemorzsa, 2 dkg kakaó, 4 dkg vaj, krém; 2 db tojás, 8 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 szelet csokoládé, 5 dkg mandula, egy kávéskanál rum.
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a pörkölt mandulát, a zsemlemorzsát, a tojások habját, a kakaót és az olvasztott vajat. Kivajazott, lisztezett tepsibe megsütjük. Krém; a tojásokat a vaníliás porcukorral tűzön krémmé főzzük. A vajat habosra keverjük, beletesszük a puhított csokoládét, a pirított, darált mandulát, a kihűlt krémet és egy kávéskanál rumot, összekeverjük, tetszés szerint töltjük vele a piskótát.
Heni torta
Hozzávalók: 7 db tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg gesztenye, 2 szelet csokoládé; krém: 2 db tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg gesztenye; máz: 6 dkg fondant, 2 szelet csokoládé, 1 kávéskanál rum.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a főtt, áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét, és a tojások kemény habját. Az egészet formába tesszük és megsütjük. Ha kihűlt, gesztenyekrémmel töltöttjük, és bevonjuk csokoládémázzal. Krém: az egész tojásokat a vaníliás cukorral habüstben felforraljuk. A vajat habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt tojáskrémet, és az egészet jól kikeverjük. Megtöltjük vele a tortát. Csokoládémáz: a fellangyosított fondantba 2 szelet puhított csokoládét, 1 kávéskanál rumot, és 1 kávéskanál vizet teszünk. Vízfürdőben az egészet jól elkeverjük, és ráöntjük a tortára.
Juci pacsni
Hozzávalók: 14 dkg darált mandula, 14 dkg cukor, 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 1 tojássárgája, szegfűszeg, fahéj, citromhéj.
A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közepükbe hámozott mandulát teszünk, és megkenjük tojásfehérjével. Forró sütőben, de igen kis lángon szárítjuk
Judit torta
Hozzávalók: 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 2 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál liszt; krém: 6 dkg dió, 1 dl tej, 10 dkg vaj, 6evőkanál cukor, 1 evőkanál rum.
A tojássárgákat, a cukrot, a csokoládét habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások habját, s végül a lisztet keverjük bele könnyedén. Mérsékelt tűznél 2 részben megsütjük. Krém: a finomra őrölt diót a tejjel leforrázzuk, ezután szitán átcsorgatjuk, illetve átpasszírozzuk, a vajjal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadunk egy evőkanál rumot, s ha a torta kihűlt, megtöltjük, kívülről is krémmel vonjuk be, és fél diókkal díszítjük.
Júlia fagylalt
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 3 dl tej, 5 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál rum, 4 evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só, késhegynyi tört szegfűszeg.
A tejet a cukorral felforralom. Közben a tejszínben simára keverem a lisztet, majd a forrásban levő cukros tejhez keverve, jól kiforralom, illetve besűrítem. Hozzáadom a darált diót, a megtisztított mazsolát és a citromhéjat. Éppen csak egy pillanatig forralom, máris elzárom alatta a lángot. Ezután keverem bele a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a sót, végül a rummal ízesítem. Ha a massza teljesen kihűlt, a hűtőszekrényben jól lehűtöm és a fagylaltgépbe öntve, kifagyasztom. A fagylalt elkészülte előtt öt perccel beleszórom a megreszelt, vagy forgácsokra vágott csokoládét.
Kata torta
Hozzávalók: 6 db tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg liszt, 5 dkg dió; Krém: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1-2 kanál rum.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját, a lisztet és a darált diót. Krém: a diót a tejjel leforrázzuk, kihűtjük. A cukrot a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt diót, ízesítjük a rummal, és az egészet fehér habzásig keverjük. A tortát kettévágva a krémmel megkenjük, kívülről is krémmel vonjuk be, félbevágott dióval díszítjük
Kávétorta Júlia-módra
Hozzávalók: piskótához: 7 tojás, 7 púpozott evőkanál finomított kristálycukor, 2 teáskanál Nescafé, 7 púpozott evőkanál rétesliszt, fél csomag sütőpor;
A krémhez: 25 dkg Ráma margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál Nescafé, 2 teáskanál kakaópor (nem cukrozott).
A tojássárgáját a cukorral kikeverem, beleszórom a Nescafét. Ezután felváltva keverem bele a lisztet (amelybe bele tettük a sütőport) és a tojásfehérjéből felvert habot. Vastagon kivajazott és liszttel meghintett tortaformába simítom a masszát, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm tűpróbáig. (Nekem 26 cm-es tortaformám van, akinek kisebb, annak elég az 5 tojásból, és annak megfelelő hozzávalókból piskótát készíteni. Nem kell annyit bajlódni a tortalap kiszedésével, ha a forma alját sütőpapírral kibéleljük!)
Közben elkészítem a torta krémjét. A Ráma margarin felét felolvasztom, belekeverem a porcukrot, a Nescafét, a kakaóport. Ha a cukor felolvadt benne, akkor adom hozzá a többi hideg margarint, és az egészet nagyon habosra, könnyűre kikeverem.
A kihűlt piskótát a formából kiborítom, majd legalább 4 vékony lapra vágom, és megkenem a kávékrémmel. Egymásra borítva kicsit összenyomom, és a torta tetejét meg az oldalát is bevonom a maradék krémmel.
Kávészemekkel és Nescaféval díszítve, hidegen kínálom.
Magdolna kifli
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tejföl, 30 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor.
A margarint a tojások sárgájával 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk a tejfölt reszelt citromhéjat a sütőport, és a lisztet, az egészet jól összekeverjük kikent, lisztezet, tepsibe öntjük, egyenletesen szétnyomkodjuk megkenjük vékonyan lekvárral.
A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a darált dióval, és a cukorral rákenjük a tészta tetejére, és együtt megsütjük előmelegített sütőben kb. 30 percig mérsékelt tűznél. Kissé hűlni hagyjuk, és fánk szaggatóval kifli formára szaggatjuk.
Marika néni csokis piskótája
Hozzávalók: 6 tojás, 3 evőkanál víz, 9 evőkanál porcukor, 9 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor
A szokásos módon piskótát sütünk.
Krém: 2 csoki pudingpor, 6 e. kanál cukor, 6 dl tej, 1 pici rum, étcsoki, 1 csomag margarin, 15 dkg cukor
Elkészítjük a pudingot a 6 kanál cukorral és a tejjel, ha felforrt beletesszük a rumot, beletördeljük a csokit, főzzük egy kicsit.
Amíg kihűl, a margarint és a cukrot habosra keverjük, majd hozzátesszük a kihűlt pudingkrémet. A piskótát 3 lapra vágjuk és megtöltjük a krémmel, megkenjük a tetejét is, és aki szereti, szórja meg kókuszreszelékkel.
Máglyarakás Nusi módra
Hozzávalók: 1 db. nagyobb fonott kalács, (de ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni) felszeletelve. A nagyobb szeleteket harmadolni kell. A kicsit csak felébe vágni. 30-35 dkg tehéntúró, + 2 tojássárgája, amit elkeverek 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral alaposan. 1 csomag Aranka vaníliás pudingpor, ami hideg tejjel készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5 db. kisebből több, amit almareszelőn le kell reszelni, miután meghámoztátok. Nem kell apróra reszelni! 1/2 l. tej + 1 púpos evőkanál kristálycukor. Ezt fel kell forralni. + 3 dl forralt de lehűtött tej /vagy tartós tej hidegen / + 2 tojás sárgája kis cukorral elkeverve. Tojásfehérje, akár 5-6 tojásé is, ha lenne maradék. De elég a 4 is. Ezt kemény habbá kell verni pici citrál és kristálycukor segítségével.
A nagyobb jénai tálat rámával kikenve előre elkészítem. A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot (Egy edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.) Egy sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára. A pudingporból a 3 dl tej segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot készítek, és rákenem a kalácsra. Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát, majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgával kikevert cukorral, és vaníliás cukorral. Befedem a maradék leforrázott kalácsdarabkákkal. S ezeket kenem meg a cukorral elkevert másik két tojássárgájával.
Volt már, hogy felcseréltem, és először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot, s arra újra a leforrázott kalácsot. Az alma középre kerüljön.
A bemelegített sütőben közepes lángon megsütöm a máglyarakást (Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.). Amikor a kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját. Visszatéve a sütőbe, már a gázlángot is nagyobbra állítom.
3-4 perc alatt, - illetve amikor látjátok, hogy gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül sem elsimított hab.
Omlett Júlia módra
Hozzávalók: 8 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gombaleves-por, 1 evőkanál olaj.
A tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombaleves-port. Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek tűzálló tálba- és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton, négy percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gombaleves-por sós.) Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.
Panni almatorta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 g sütőpor, 20 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 10 dkg margarin, 1, 5 kg alma, 1 citrom 5 dkg mogyoró, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dl tejszín, 3 db tojás 1 evőkanál keményítő, citromhéj.
A lisztet, sütőport, 7, 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojássárgáját összegyúrjuk, egy fél órát hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, a formát meghintjük zsemlemorzsával, kibéleljük a tésztával és elősütjük. Az almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Citromlével, cukorral, és darált mogyoróval elkeverjük, és a tésztára tesszük. A tejszínbe belekeverjük a tojások sárgáját a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Az almára öntjük, és kb. 15 percig sütjük. Közben felverjük a tojások fehérjét, a tészta tetejére kenjük, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.
Rézi kiflije
Hozzávalók: 28 dkg liszt 21 dkg vaj, 14 dkg darált mogyoró, 7 dkg cukor, 3 db tojássárgája.
A hozzávalókat összedolgozzuk, kinyújtjuk, apró kifliket formálunk belőle, és mérsékelt tűznél, világosra sütjük. Forrón vaníliás cukorba forgatjuk.
Stefánia torta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 db tojás; krém: 1 l tej, 30 dkg cukor, 10 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 30 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat, majd tejjel összegyúrjuk, hat részre osztjuk, és egyenlő kerek, vagy téglalapalakú formára nyújtjuk. Egyenként világosra sütjük. Krém: a lisztet, a kakaót és a vaníliás cukrot simára keverjük a tejjel. Kis lángon folytonos keverés mellet sűrűre főzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt krémet. Ezzel töltjük meg a lapokat, és vékonyan bekenjük a torta oldalát, tetejét. Végül meghintjük porcukorral elkevert kakaóval.
Tomi szelet
5 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 10 evőkanál, forró vízzel kikeverünk fehéredésig, majd 25 dkg réteslisztet (amiben elkevertünk 1 teáskanál szódabikarbónát) keverünk hozzá. 5 tojásfehérjét felverünk kemény habbá, óvatosan összekeverjük a sárga masszával. Kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát.
Krém a tetejére: 20 dkg vajat 20 dkg cukorral kikavarunk, 10 dkg darált diót és kevés rumot vagy rumaromát adunk hozzá. 2 dl tejben 2 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a vajas krémhez keverjük. Ezt a krémet a kihűlt tésztára simítjuk.
Máz: 10 dkg csokoládét megolvasztunk, és a habra csorgatjuk.
Ha nem akarunk csokit, lehet szóró cukorral is megszórni, vagy csokireszelékkel, esetleg darált dióval meghinteni vékonyan.
(Recepttéka)
Hozzávalók:
(Recepttéka)
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár-hús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika,
Birkahúsos kása |