Jótanácsok:
Fogyasszunk minnél több fajta gyümölcsöt, minnél nagyobb mennyiségben
Figyeljünk a gyümölcs színére! Minnél intenzívebb a gyümölcs színe, annál több tápanyagot tartalmaz (a sötétzöld zöldségek
és a narancssárga gyümölcsök élen járnak tápanyag tekintetében).
A savanyú gyümölcsök tisztító és méregtelenítő, míg az édesek építő, tápláló hatásúak.
Gyümölcsöt bármikor ehetünk, de javasolt a délelötti fogyasztás, mert ilyenkor gyorsabban szívodik fel (és ne is egy
bőséges lakoma után együk desszertként, mert nem tud akkor olyan mértékben hasznosulni)
Aki sok gyümölcsöt fogyaszt, annak haja csillogó, bőre rugalmas lesz.
Most következzenek maguk a gyümölcsök:
Alma: A, B1, B2, B6, C vitamint is tartalmaz, de nátriumot, magnéziumot, vasat, mangánt, rezet is. Ezekről az elemekről már
mástól sok szépet olvashattatok a csatornán. Az alma segít az emésztési rendellenességeken, s hasmenés, ízületi
gyulladás, májpanasz, súlyfelesleg esetén is hatásos.
Birsalma: fehérjét, szőlőcukrot, ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Javítja az étvágyat és frissít. (nagymamámnak isteni
birsalmasajt és birslekvár receptje van - akit érdekel, annak elküldöm)
Őszibarack (kapható még?): Bőven tartalmaz A, B1, B2, C-vitamint, valamint káliumot, nátriumot, kálciumot, vasat. Segít a
székrekedésen, tisztító, tápláló, étvágyjavító.
Szilva: A-vitamint, cukrot, rezet, vasat tartalmaz. Jó báélmozgató, gyógyítja a vérszegénységet, erősít és táplál.
Szőlő: szőlőcukor, fehérje, rostanyag, kálcium, foszfor, vas és A-vitamin található benne. Nagyon hasznos vértísztító,
májregeneráló , béltísztító hatás. Hozzájárul a reuma, köszvény, vérszegénység, ideggyengeség gyógyításához. A szőlő
folyékony formájának kissé más hatásai vannak, ugyhogy borral nem érdemes a májunkat gyógyítani.
Citrom: gazdag C-vitaminban, kálciumban, foszforban, vasban. Gyógyítja a meghűléses panaszokat, torokfájást, hasznos az
immunrendszer erősítésében, a vérszegénység gyógyításában. Ismeritek a citromos-diétát (fogyozóknak)?
Narancs: szintén bővelkedik vitaminokban. A,B, C, E, K-vitamint, valamint folsavat, fehérjét, rezet, cinket, foszfort, mangánt
tartalmaz. Gyógyító hatást fejthet ki: súlyfelesleg, szívbetegség, emésztési rendellenesség, tüdőgyulladás esetén. S persze
jó immunerősítő.
Banán: fehérjében, cukorban, foszforban, vasban gazdag. Tartalmaz még A és C-vitamint. Segíti az emésztést, erősít,
gyomor- és bélproblémákra van jótékony hatással.
Azt még szeretném hozzáfűzni a fentiekhez, hogy kizárólag csak gyümölcsökkel kúráltatni magunkat nem feltétlenül vezet
eredményre. Kiegészítőként viszont annál hatásosabbak. De ne csak akkor együnk, ha itt a baj!
Most a náthás időszakra még egy receptet is szeretnék megosztani veletek. Könnyen csúszik, így fájos torokkal is könnyen
nyelhető.
Gyümölcs-mix:
Végy 5 darab almát, hámozd meg, csumázd ki, és vágd kis kockákra. Tedd meg ugyanezt 5 darab körtével. Végy még 3
darab lédús narancsot, s facsard ki őket. A narancslé felébe tegyél 2 evőkanál rumot (lehet kiskanállal is- az eredeti recept
ezzel írja) s forrald át! Majd a rumos narancsot öntsd a felkockázott gyümölcsökre, s tedd fel főni 15 percre. Ezután öntsd
hozzá a maradék narancsot és főzd tovább 10 percig. Hagyd hűlni, majd turmixold le, vagy pépesitsd, ahogy tudod! Öntsd
tálkákba, vagy poharakba, tedd hűtőbe. Melegen is finom, bár van akinek úgy nem ízlik. |