TÖRÖKMÉZES
6 tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 15 dkg pirított dió, 15 dkg vaj.
6 tojás sárgájával, 15 dkg porcukorral gőz felett kemény habot verünk.
Megpirítunk 15 dkg porcukrot, ha folyik, beleteszünk 15 dkg pirított diót.
Olajozott deszkára öntjük, ha kész. Amikor kihűlt, összetörjük. Habosra
verünk 15 dkg vajat, majd belekeverjük a tojássárgájából készült krémet és
az összetört diós karamellt.
Törökméz
Hozzávalók:
30 dkg cukor,
3/4 pohár víz,
15 dkg méz,
1 citrom leve,
25 dkg dió vagy mogyoró,
4 tojás fehérje,
nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A vízből és cukorból vastag szirupot főzünk, kavargatással hozzátesszük a
mézet, úgy, hogy nehogy színt váltson. Beletesszük a citrom levét és a diót.
Levesszük a tűzről, addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a
tojásfehérjét, lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra öntjük,
elegyengetjük, ráhelyezünk egy másik lapot, deszkával s mégegy nehézséggel
lenyomatjuk. Kihűlve vizes késsel daraboljuk. |