Testsúlycsökkentés
Ahhoz hogy sikeres legyen a fogyókúra, egy teljes életmód változtatásra van szükség.
Ha csak néhány hétre vagy hónapra sikerül feladni a régi - túlsúlyhoz vezető - életmódjukat, visszatérve a korábbi szokásainkhoz, az eredmény elmarad!
Meg kell tanulnunk, hogy mi a különbség éhség és étvágy között! Az étvágy segít abban, hogy élvezzük a szükséges ételeket. Az egyén alapvető szükséglete viszont nem az ételek élvezete (de ez nem azt jelenti, hogy nem szabad finom ételt enni, sőt), hanem az alapvető tápanyagok megszerzése. Az étvágy kelti fel a szükségletek kielégítése iránti vágyat.
Nem szabad, hogy az ételek körül forogjanak gondolataink.
Nagyon fontos, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani az étvágyunkat.
Testsúlyszabályozás alapelvei
1. Kezdjünk minden hetet 24-40 órás böjttel, vagy gyümölcsnappal. (csak gyümölcsöt együnk vagy esetleg kenyeret (teljes őrlésűt) mellé.
2. Az éhségérzet kialakulása menetrendszerűvé tehető! A megfelelő mennyiségű alvás növeli az akaraterőt! Legyünk rendszeresek.
3. Kezdjük a napot kiadós reggelivel!
4. Egy morzsát se fogyasszunk el két étkezés között! Ez az élet egyik alapelve! A gyomornak is pihennie kell!
5. Fogyasszunk megfelelően összeállított ebédet!
Pl. 250 kcal főfogás
100 kcal főtt/párolt saláta nyers saláta
100 kcal teljes őrlésű kenyérféle
6. A vacsora csak gyümölcs legyen vajas kenyérrel vagy más gabonából készült termékkel!
Nagyon finom és alacsony kalóriatartalmú, már ha nem használunk túl sok vajat!
Legkésőbb 18 órakor vacsorázunk!
7. Étkezések utáni könnyű testmozgás elősegíti az emésztést! Soha ne feküdjünk le evés után!
8. Naponkénti 1-5 óra mérsékelt de aktív testmozgás! Pl.. gyaloglás, kertészkedés, stb. Nem feltétlenül torna.
Az erőteljes testmozgás elnyomja az étvágyat!
9. Kerüljük a gyomorirritálókat! (pl. ecet, mustár, koffein, alkohol, sütőpor, erős fűszerek, pl. gyömbér, bors, stb.)
Bármi, ami irritálja a gyomrot vagy az idegrendszert, étvágyfokozóként hat!
10. Ne legyünk könnyelműek csapongók! Ragaszkodjunk következetesen az új életmódot meghatározó alapelvekhez!
Amit legfeljebb kisebb változtatásokkal, de folytatni fogunk.
11. Fogyasszunk vizet a két étkezés között! Elegendőt ahhoz, hogy a vizelet átlátszó legyen! Aki fogyózik, annak általában 21 pohár vizet kel meginnia ez elősegíti a fogyókúrát.
Most néhány jó tanács a főzéshez.
- Amikor pl. pörköltet készítünk, a hagymát kevés vízben pároljuk, és csak amikor megpuhult adjunk hozzá 1-2 ek. olajat, majd a paprikát. Így nagyon sok olajat megspórolunk. (és kalóriát!)
- Rántás helyett habarjunk.
- Tejföl helyett kefirt használjunk.
- Ha mindenkép akarunk húst enni, csak fehérhúst fogyasszunk. pl. csirke, hal. A sertés hús nagyon nem ajánlott!
- Rántott dolgokat, fasírtot tepsibe süssük, úgy hogy a tepsit megkenjük egy kevés olajjal.
-A főfogás előtt együnk meg egy tányér nyers salátát.
Íme egy egyszerű recept.
Tepsis sült krumpli
A meghámozott krumplit karikára vágjuk. Enyhén olajozott tepsibe rakunk egy sor krumplit, egy sor v. hagymát és fokhagymát, így tovább, max. 2-3 réteg. Kb. 1dl vizet öntünk alá, alufóliát rakunk a tetejére, és sütőben megpároljuk. Amikor megfőtt a krumpli levesszük a fóliát és süssük, míg a teteje megpirul.
|