Értisztítás
Az érfalak időnkénti tisztításának számos természetes módja van. A művelet eredménye egyértelműen az, hogy a funkcionális szövetek sokáig megtartják működőképességüket. E módszerek egyike az úgynevezett, ,,öregsavó" készítése és fogyasztása, ami a következőképpen történjen: jó házi tejet tegyünk el aludni. Másnap vegyük le róla a tejfölt, és ami megmaradt, azt még altassuk további 14 napig. Ekkorra természetesen jellegzetes, erős szaga lesz. Az egészet gézen szűrjük át, és az így kapott savót tegyük jégszekrénybe. Adagolása: minden reggeli előtt 10 perccel vegyünk be 1-2 evőkanállal. Általában 5 liter tejből 2 liter savót nyerünk. A kúrának minimum 49 naposnak kell lennie. A savóban elszaporodó mikroorganizmusok belülről tisztítják ki a hajszálereket, ezzel megteremtik a feltételeket azok eredeti, egészséges működéséhez. A savókúrát egészítsük ki napi 1-2 gerezd fokhagymával, napi 50-60 szem tökmaggal és 1-2 evőkanál csírázott rozsszemmel. Javasolt a kúra alatt a növényi étrend és egy-két böjtnap beiktatása is. Az érfalak tejsavós tisztítására évente kétszer kerülhet sor. Optimális ideje Szent György és Szent Mihály napja táján van.
Életmódtanácsok
Az agy érbetegségek egyik legkomolyabb rizikófaktora a "betegségek betegsége", a túlsúly. Ezt elkerülendő, éljünk aktív életet, és feltétlenül diétázni is kell. A diétában mindenekelőtt a cukor, az édesség, mindenféle állati zsír (vaj is) mennyisége csökkentendő, emellett kerülni kell a koleszterintartalmú élelmiszereket (velő, tojássárgája, halikra, zsíros húsok és halak, kocsonya, húsleves, halászlé stb.). Az ételeket ne vagy csak minimális mértékben sózzuk. Az étrendbe feltétlenül beállítandó ételek: sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, savanyú tejtermékek, zabpehely, zabkorpa, növényi olajok. Minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és a lehető legrostdúsabb legyen a táplálkozásunk. Rendszeresen tartsunk tehermentesítő napokat is, pl. almanap, kefírnap, zöldséglé nap. Minél többet sétáljunk, mozogjunk a friss levegőn, és tiszta forrás- vizet vagy gyógyvizet fogyasszunk. Nagyon jó értisztító és erősítő hatása van az almának, a tormának, a fokhagymának, a csipkebogyónak, a nyers káposztának, a P-vitamint (szelént) tartalmazó táplálékoknak, a petrezselyemzöldnek, a zöldteának és a friss lucernának.
|