Az E vitamin, tokoferol.
A tények:
- Zsíroldékony, amely a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a
herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben, és az agyalapi mirigyben
raktározódik.
- Az E vitamin hatása nyolcféle tokoferol izomérnek tulajdonítható. ( görög abc elso
nyolc betűjével neveztek el ). A leghatásosabb az alfa tokoferol, a többi ennek csak
bizonyos százalékát teszi ki.
- A természetes élelmiszerek, a különböző tokoferol izoméreket változó arányban
tertalmazza, ez a magyarázata az eltérő E vitamin aktivitásukat.
-Az E vitamin mennyiségét korábban a tömege alapján mérték, de a fentiek miatt a
biológiai aktivitást jobban kifejező NE ( nemzetközi egység) használata tértek át.1
mg szintetikusan előállított dl-alfa-tokoferol 1,1 NE E vitaminnak felel meg, 1 mg a
természetben előforduló d-alfa-tokoferol 1,49 NE-nek felel meg.
- Erélyes antioxidáns hatású, mint ilyen meggátolja a telítetlen zsírok, továbbá az A
vitamin, a szelén, a két kéntartalmú aminósav, valamint a C vitamin oxidációját a
szervezetben.
- Fokozza az A vitamin hatását.
- A szervezetbe bekerülő E vitamin 60-70%-a kiürül a széklettel. Ellentétben a többi
zsíroldékony vitaminnal, az E vitamin viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből.
- Fontos az értágító és alvadásgátló hatása.
-Aki rendszeresen klórozott ívóvizet fogyaszt annak több E vitaminra van szüksége.
- A szervtelen vassók ( pl vas (II) szulfát ) tönkreteszik az E vitamint, ezért kerülni
kell a két anyag együttes szedését. 8 óra különbség ajánlott. A szerves
vas-komplexek nem teszik tönkre az E vitamint.
Adagolás:
felnöttek részére napi 8-10 NE
A terhes, szoptató, fogamzásgátló szert szedő, vagy hormonkezelésben lévő
nőknek további E vitamin adag javasolt.
Segíti a szervezetet:
- Aki E vitamint szed, hosszabb ideig megörzi fiatalságát, mert a késlelteteti
az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
- Oxigénnel látja el a szervezetet ezért fokozza az állóképességet.
- Az A vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezés károsító hatásai ellen.
- Megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve elősegíti azok oldódását.
- Mérsékli a fáradtságot.
- Megykadályozza a durva hegesedéseket külsöleg és belsőleg egyaránt. Helyileg
alkalmazva jól felszívódhat bőrön át.
- Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.
- Vizelethajtó hatása is van, így csökkenti a vérnyomást.
- Elősegíti a vetélések megelőzését.
- Enyhíti a lábikra és lábizomgörcsöket.
Hiánybetegség:
A vörösvértestek pusztulása, izomsorvadás, bizonyos anémiák és szaporodási
zavarok.
Legfőbb természetes forrásai:
Búzcsira, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, dúsított liszt, korpás búza,
spenót, teljes gabona magvak, tojás.
Mérgezőség:
Elvileg nem mérgező.
Ellenségei:
Hő, fagypont körüli hőmérséklet, ételkészítési eljárások, vas, klór, ásványi olaj.
|