Az F vitamin. Telítetlen zsírsavak, -linolsav, linolensav, aravhidonsav.
A tények:
- Zsíroldékony, az élelmiszerekből származó telítetlen zsírsavak alkotják.
- Javasolják, hogy a napi felvett kalóriamennyiség legalább 1%-át többszörösen
telítetlen zsírsavak tegyék ki. (Adagolás)
- A telítetlen zsírok segitik a telített zsírok elégetését a szervezetben.
- 12 kávéskanálnyi napraforgomag vagy 18 fél hikoridió az egész napi
szükségelt mennyiséget tartalmazza. Ha elegendő mennyiségű linolsav áll a
szervezetben rendelkezésre akkor a másik két savat a szervezet szintetizálni tudja.
- Ha nagy mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk akkor megnő a szervezet F
vitamin igényét.
- A tökéletes felszívódás érdekében az F vitamint javasolt E vitaminnal együt
bejuttatni a szervezetbe.
- Akinek gondja van a koleszterinszintézissel az biztosítsa a szükséges F vitamin
adagját.
- Bár a legtöbb dióféle a telítetlen szírsavak kitünő forrása a paradió és a kesudió
nem az.
Segíti a szervezetet:
- Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az artériákban.
- Egészségesen tartja a bőrt és a hajat.
- Bizonyos védettséget nyújt a röntgensugarak káros hatásai ellen.
- A mirigyek működésének befojásolása révén, valamint az által, hogy kalciumot
juttat a sejtekbe, elősegiti a növekedést és a szervezet normális működését.
- Segít leküzdeni a szívbetegséget.
- Segíti a fogyást a telített zsírok elégetése révén.
Hiánybetegségek:
Ekcéma, akne.
Legfőbb természetes forrásai:
Növényi olajok ( búzacsira, olajlenmag, napraforgó, olajözön, szójabab, amerikai
mogyoró, ) dió, hikoridió, mandula, avokádó.
Mérgezőség:
Toxikus hatásai nem ismertek, azonban túlzott adagolása nem kívánt
testsúlygyarapodással járhat.
Ellenségei:
Telített zsírok, hő, oxigén. |