A tények:
- A szervezet jódtartalmának 2/3-ad része a pajzsmirigyben található.
- Miutána pajzsmirigy az anyagcserét szabályozza, a jód pedig a pajzsmirigy
működését befolyásolja, ennek az elemnek az elégtelen bevitele lassítja a szellemi
tevékenységeket, testsúlygyarapodáshoz vezet, és energiaszegénnyé teszi a
szervezetet.
( az elemről jutott az eszembe. Életkép a családomból. Ünokaöcsém az iskolában.
Most ötödikes, és magyarórán a népmesékről tanultak. Szóba került a népmesék
egyik alapanyaga, a csodás elem.
Tanárnéni - Mondjatok csodás elemet!
öcsike - Duracell.) Bocs akis közjátékért.
-Aki jódszegény talajú vidéken él az ügyeljen arra, hogy háztartásában lehetőség
szerint jódozott sót használjon.
-Aki sok nyers káposztát eszik az valószínüleg jódhiányban szenved, mert a
káposztában olyan anyagok vannak, amelyek nem engedik a jódot hasznosulni a
szervezetben.
Adagolás:
Felnöttek 150 mikrogramm, terhes nők 175 mikrogramm, szoptató anyák 200
mikrogramm
Segíti a szervezetet:
- Megkönnyíti a diétázást a zsírfölösleg elégetése révén.
- Elősegíti a megfelelő növekedést.
- Több nergiát biztosít.
- Javítja a szellemi frissességet.
- Elősegíti, hogy az ember haja, körme, bőre és foga egészséges legyen.
Hiánybetegség:
Golyva, hypothyreosis.
Legfőbb természetes forrásai:
tengeri moszatok, jódban gazdag talajon nőtt főzelékfélék, hagyma, tengeri halak
és rákok.
Mérgezőség:
Még nem fordult elő, de helytelenül felírt gyógyszerként nagyon veszélyes lehet.
Ellenségei:
Ételkészítési eljárások, tápszegény talajok,
|