A KLÓR:
A tények:
- A szervezetben kloridion alakjában fordul elő.
- A vér, sav-bázis egyensúlyát szabályozza.
- Nátrium és káliumsó alakjában hat.A máj működését elősegítve közreműködik
abban, hogy a szervezet megszabaduljon a salakanyagoktól.
- A klórozott víz tönkreteszi az E vitamint, ilyen víz fogyasztásakor pótolni kell azt.
Valamint ajánlott a sok joghurt fogyasztása, mert a klóros víz által elpusztított
bélbaktériumokat sem árt pótolni.
Adagolás:
A szükséges mennyiséget még nem határozták meg, de az átlagos étrendel
elegendő mennyiségben kerül a szervezetbe.
Segíti a szervezetet:
- Segíti az emésztést.
- Megőrzi a ruganyosságot.
Hiánybetegség:
Hajhullás, a fogak elvesztése.
Legfőbb természetes forrásai:
Asztali só, tengeri moszat, olajbogyó.
Mérgezőség:
15 grammot meghaladó adag kellemetlen mellékhatásokat okozhat.
A KRÓM:
A tények:
- Az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát anyagcseréjében.
- Segít a fehérjéknek eljutni oda, ahol szükség van rájuk.
- Az ember ahogy öregszik egyre több krómot tart vissza a szervezetében.
- ha az ember szervezetében kevés króm van akkor a kelát-cink készitményben
szedve teljes mértékben helyettesíthető.
Adagolás:
Hivatalos adagját még nem állapították meg, de 50-200 mikrogramm felel meg az
átlagos napi felvételnek.
Segíti a szervezetet:
- Elősegíti a növekedést.
- Megakadályozza illetve csökkenti a magas vérnyomást.
- Esetleg elhárítja a cukorbajt.
Hiánybetegség:
Közrejátszhat a cukorbetegség és a arteriosclerosis kialakulásában.
Legfőbb természetes forrásai:
Hús, kagyló, csirke, kukoricaolaj, rák, sörélesztő.
Mérgezőség:
Nem ismert.
A KOBALT
A tények.
- A B12 vitaminmolekula alkotórésze.
- Nélkülözhetetlen a vörös vértestek képzésében.
- A táplálékkal kell a szervezetbe jutnia.
- A szigorúan vegetáriánusok valószínűleg kobalthiányosak.
Adagolás:
Hivatalosan nem állapították meg, de csak nagyon kis mennyiségre van szükség.
Az átlagos étrendel 8 mikrogaramm jut a szervezetbe.
Segíti a szervezetet:
Megvéd az anémia ellen.
Hiánybetegség:
Vérszegénység.
Legfőbb természetes forrásai:
Hús, vese, máj, tej, osztriga, kagyló, rák.
Mérgezőség:
Nem ismert.
Ellenségei.
Azok akik a B12-nek is ellenségei. |