A folsav, folacin. Bc illetve M vitaminként is ismerik.
A tények:
- Vízoldékony a B komplex egyik tagja
- Nélkülözhetetlen a vörös vértestek képződéséhez
- Elősegíti a fehérjék anyagcseréjét
- Fontos a DNS és az RNS szintéziséhez
- Nélkülözhetetlen a szervezet sejtjeinek az osztódásához.
- A nagyivók szedjenek folsavat.
- Aki sok (napi 2 g) C vitamint szed az szedjen hozzá folsavat is, mert a C vitamin
fokozza a folsasvürítést a szervezetből
- Ha valakit epileosziával kezelnek, illetve ösztrogéneket, vagy szulfonamidokat,
fenobarbitált, aszpirinszerűeket szed annak ajánlott növelni a folsavfelvételt
- Aki megbetegedett, vagy betegség bújkál benne annak ajánlott növeli a
folsavbevitelét, mert ha keveés a folsava akkor kevés az ellenanyaga is
Adagolás:
felnőtteknek napi 400 mikrogramm.
terheseknek ennek a duplája, a szoptató nőknek pedig 500 mikrogramm
Segíti a szervezetet:
- Fokozza a tejképződést
- Véd a bélparaziták és az ételmérgezések ellen. ( kezdő illetve sokat próbálkozó
sültgalamboknak és családjuknak ezek szerint kifejezetten ajánlott)
- Tetszetős egészséges bőrt kölcsönöz ( miért van neki? )
- Fájdalomcsillapító hatású
- Késlelteti a haj őszülését, ha B5 vitaminnal és PABS-al együtt szedik. Bizonyos
esetekben vissza is fordíthatják az őszülést
- Legyengült állapotban fokozza az étvágyat
-Véd a fekélyes és üszkös fájdalmak ellen
- Megakadályozza a vérszegénység kialakulását
Hiánybetegség:
Táplálkozási makrocytás anémia
Legfőbb természetes forrásai:
Sötétzöld levelű főzelékfélék, sárgarépa, torula élesztő, máj, tojássárgája,
kantalupdinnye, tők, sárgarépa, avokádó, bab, teljes búza- és barna rozsliszt.
Mérgezőség:
Toxikus hatása nem ismert , ritkán allergiás börreakciót válthat ki
Ellenségei:
Víz, szulfa gyógyszerek, napfény, ösztrogének, hő, ételkészítési eljárások,
különösen a főzés. Ha hósszú időn at napos helyen szobahőmérsékleten tárolják
elbomolhat. |