A Kolin nevű vitamin.
A tények:
- A B komplex tagja, zsíremulgáló hatású. Emulgálja a koleszterint is, amely így
nem rakódik le az érfalakba, vagy az epekövekbe.
- Az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a
szervezetben,
- Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni a vér agy gáton
(megvédi többek között az agyat az étrend napi változásától). Közvetlenül bejut az
agysejtekbe ahol egy emlékezést elősegítő vegyület képződik belőle.
- Mindig a többi B vitaminnal együtt ajánlot szedni.
- Aki ideges, fel van húzva annak a kolin segíthet megnyugodni.
- Aki lecitint szed annak kelát formájában a kalciumot is pótolnia kell.
- Aki sok alkoholt iszik, a belsejének a töbletmunkához nem árt egy kis segítséget
külden kolin formájában.
Adagolás:
Az ajánlott napi adagját még nem határozták meg, de az átlagos felnött az
étrendjével 500-900 mg-ot juttat a szervezetébe
Segíti a szervezetet:
-Segiti a koleszterinszintézis szabályozását.
- Megkönnyiti az idegimpulzusok haladását, föleg amellyek az folyamatában
felhasznál.
- Segít leküzdeni az időskori emlékezetvesztést.
- A májban segit a mérgező anyagokés a gyógyszerek méregtelenítésében,
- Nyugtató hatást fejt ki.
- Segíti az Alzheimer-kór kezelését.
Hiánybetegségek:
Egyfajta májbetegség és a máj zsíros elfajulása, az artériák megkeményedése,
Alzheimer-kór.
Legfőbb természetes forrásai:
Tojássárgája, agyvelő, szív, zöld levelű fözelékek, élesztő, máj, búzacsira, lecitin
(de ezt csak kis adagokban ajánlott )
Nem mérgező túladagolás esetén.
Ellenségei:
Víz, szulfa gyógyszerek, ösztrogének, alkohol, ételtartósítási eljárások.
És a néhány "jó" szó a koleszterinről
Azt mindenki tudja, hogy a koleszterin milyen negetív dolgokat tud végezni az
ember szervezetével, ha túl sokan vannak itt belőle. De a koleszterinre szükség is
van:
- A börben a nap hatására D vitaminná alakul át
- Segíti a szénhidrátok anyagcseréjét. Minnél több szénhidrátot fogysztunk annál
több koleszterin termelődik.
- A koleszterin az elsődlegesforrása az életfontosságú mellékvese-szteroid-
hormonoknak és a nemi hormonoknak
Növelik a koleszterin szintet:
cigaretta, élelmiszer adalékok, levegőszennyezések, kávé, stressz, orális
fogamzásgátló, tisztított cukor, telített zsírok
Csökkentik a koleszterinszintet:
padlizsán, hagyma (nyersen, vagy főzve), fokhagyma, joghurt (még ha teljes tejből
készült is ), pektin (alma, és citrusfélék héjának fehér része), szójabab, sárgarépa
(nyers), rostok, tarkabab, fehérbab, veteménybab, többszörösen telítetlen olajok,
krómkészítmények ( lökhárító (ECSV)), B3, C és E vitamin, lecitin, lipotrópok
(zsíremulgáló anyagok ) |