A B6 vitamin , a piridoxin
Tények:
- Vizoldékony, a szervezetből az emésztés után nyolc órával kiürül, pótolni kell.
- Tulajdonképpen egy vegyületcsoport amelynek tagjai ( piridoxin, piridoxál,
piridoxamin) szorosan rokon szerkezetüek és együt hatnak.
- Megnő a B6 igény ha sok fehérjét fogyasztunk
- NÉLKÜLÖZHETETLEN AZ ELLENANYAGOK ÉS A VÖRÖSVÉRTESTEK
KÉPZÉSÉBEN
- Bizonyíték van arr, hogy a baktériumok szintetizálják, amiért a celulózzal
kiegészített növényi diéta a felelős
- B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin felszívódjon.
- Aki fogamzásgátló tablettát szed pótolnia kell
- B6 vitamin csökkenti a cukorbeteg inzulinigányét, és ha az adagolást nem állítják
ben, hypoglycaemia lehet az eredménye
- Akit izületi gyulladásra penicilinkészítménnyel kezelnek szedjen B6-ot is
-B1, B2, C, pantoténsavval és a magnéziummal eggyütt szedve fejti ki
legkedvezöbben a hatását.
- Ne szedjen B6 vitamint az a Parkinson korban szenveő beteg akit levodopa
készítménnyel kezelnek.
P.
Adagolás:
1,8-2,2 mg terhesség szoptatás esetén többre van szükség
Segíti a szervezetet:
-A zsírok és az aminósavak megfelelő felszívódását biztosítja.
- Elősegitia triptofán, egy esszenciális aminósav átalakulását niacinná
- Segít megakadályozni a különböző ideg és bőrbetegségeket.
- Enyhíti a hányingert. Az első időszakos kismamáknak adott gyógyszerek is
tartalmazzák.
- Elősegiti az öregedést késleltető nukleinsavak megfelelő szintézisét.
- Mérsékli a szájszárazságot és a vizeletürítési problémákat, amelyekelt a
betegeknél a triciklikus antidepresszánsok segitése okoz. ( ? )
- Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, lábikragörcsöket, kezzsibbadást, és a
végtagok ideggyulladásának néhány formáját.
- Természetes vizelethajtó szerként működik.
Hiánybetegségek:
Anémia, seborrhoeás dematitis ( valamilyen bőrgyulladás ), glossitis.
Legfőbb természetes forrásai:
Sörélesztő, búzakorpa, búzacsira, máj, vese, szív, kantalupdinye, káposzta,
melasz, tej, tojás marhahús.
Mérgezőség.
Napi 2-10 grammos adagja ideggyógyászati problémákat okozhat.
Tuladagolás esetleges tünetei: éjszakai nyugtalanság és élénk álmok.
Ellenségei:
-Hosszú ideig történő tárolás, különböző tartúsítási eljárások, ételkészítési
technikák, a hús megpirítása és párolása, a viz, az alkohol, az ösztogének. |