Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
FŐÉTELEK

Ibi kedvence
Hozzávalók:
szeletelt sertés karaj, 4 dl liter tejföl, 15 dkg trappista sajt (lehet füstölt sajt is), ételízesítő, őrölt bors
Elkészítés: A karajt kiklopfolom, fűszerekkel mindkét oldalát megszórom, ujjnyi vastagon minden szelet húst bekenek tejföllel, majd a reszelt sajtot rászórom. 200 fokon sütöm, amíg a sajt megpirul és addigra a hús is megpárolódik.
Megjegyzés: A tejfölbe lehet fokhagymát is keverni ízlés szerint. Burgonypürével vagy zöldséges rizzsel tálalom.
Húsos-gombás - Baby Blue módra
Hozzávalók 4 főre:
4-6 csirkemell (lehet comb, lehet pulyka is és tarja is) ,10-20 dkg gomba (ki mennyire szereti gombásan) ,
1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 szelet füstölt főtt tarja ,
10 dkg trappista sajt ,4 dl tejföl (nem vizes típus), só, bors, magyaros fűszerkeverék
Elkészítés: Olajon futtassuk meg a hagymát. A megtisztított, lereszelt vagy karikázott gombát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit a gomba összeessen. Hozzátesszük az apróra vágott füstölt főtt tarját, hogy összeérjenek az ízek.
Kiszedjük egy tányérba vagy tálba, ugyanebben az olajban (de lehet új is) a kiklopfolt és besózott (fűszerkeverékes) husit megpirítjuk egy kicsit.
Tepsibe beletesszük a husit, rá a hagymás-gombás-tarjás masszát, lefedjük, és kb. 3-4-es fokozaton hagyjuk sülni.
15 perc után hozzátesszük a kicsit sós-borsos-fűszeres tejfölt, elkeverjük benne, rászórjuk a tetejére a sajtot, és még visszatesszük 15-20 percre.
A legvégén levesszük a fedőt vagy a fóliát, maximumra tesszük a lángot, és kicsit megpirítjuk a sajtot.
Hozzá rizst vagy tésztát kínálunk.
Nagyon finom és kiadós.
Sajtos-virslis krumpli
Hozzávalók:
burgonya, virsli, reszelt sajt, olaj, só, bors
Elkészítés: A burgonyát meghámozom és kb. 1x1 cm-es kockákra aprítom, majd egy kevéske olajon és 1-2 dl vízben megpárolom. Sózom, és amikor majdnem megpuhult, hozzáteszem a karikára vágott virslit és egy picit megborsozom. Ha az egész megpuhult, a tetejét reszelt sajttal beborítom, a tűzhelyről leveszem és egy fedővel lefedem, míg a sajt teljesen rá nem olvad. Jó étvágyat!
Megjegyzés: Bármilyen zöldséggel gazdagíthatjuk, úgy még finomabb!
Gombaragu
Hozzávalók:
1/4 kg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma ,
3 evőkanál olaj, só ,pirospaprika ,ízlés szerint pici őrölt bors,
személyenként egy marék rizs, vagy krumplipüré
Elkészítés: A rizst pici olajon megfuttatom, hogy a szemek ne ragadjanak össze. Ha fehérek, sózom, és annyi vízzel hagyom főni, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Forrás után takarékon felejtem kb. 10-15 percre. Az olajon való pirítás miatt nem ragad le.
Közben olajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a gombát, sózom, és fedő alatt párolom. Mikor a levét elfőtte, pirospaprikával megszórom, pici fekete borsot teszek bele (ez nem kell, csak ha szeretik), majd felöntöm vízzel. Forrástól számítva kb. 15 perc múlva félig kész a gomba, ekkor beleöntöm a zöldborsót. Legjobb a friss, de a mirelit is tökéletes. Ezzel összefőzöm. Mikor szaftja lesz, tehát testes a leve, nem híg, akkor kész.
Tányérra szedem a rizst, megszórom petrezselyemmel díszítésül, mellé tálalom a gombaragut. Nagyon laktató, főételnek ajánlom.
Ha valaki szereti a rizottókat, tehet a végén bele paradicsomszószt, oreganót, hozzákeverve a rizst, megszórva sajttal. Csodálatos egytálétel.
Megjegyzés: Felhasználhatósága miatt szeretem, van hogy pizzaalapra teszem a paradicsomos-oreganós változatát, van, hogy húsok mellé, csökkentve azok mennyiségét.Nagyon attraktív, és pillanatok alatt összeüthető.
Vendégségnél előnye, hogy előző este is elkészíthető, mikróban megmelegítve olyan, mint újkorában. (A gomba miatt csak 1 nappal előbb!)
Húdejó tarhonya
Hozzávalók:
tarhonya, füstölt virsli ,zöldborsó (mirelit és konzerv is lehet), paradicsom ,pirospaprika ,só, bors
Elkészítés: A tarhonyát olajban megpirítjuk, majd bő sós vízben majdnem készre főzzük. Ha elfőtt a víz, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezzük. A végén belekeverjük a zöldborsót. Mikor az egész átmelegedett, levesszük a tűzről. Bármilyen savanyúság passzol hozzá.
Megjegyzés:A tarhonya megpirítása előtt egy kis fokhagymát is lehet tenni az olajba. Nagyon kellemes ízű lesz tőle.  
Próbáld ki!
Hozzávalók:
kenyér, párizsi, vöröshagyma, tojás, tejföl, só, őrölt bors
Elkészítés: Kivajazott jénaiba helyezek kettő félbevágott, lehéjazott, ujjnyi kenyérszeletet. Közepes vastagságú párizsit teszek mindegyikre, barnára fonnyasztott hagymakarikákkal borítom, tejföllel kenem, és főtt-szeletelt tojást rakok rá. Közben ízlés szerint sózom. A tetejét is tejfölözöm, megszórom törött borssal, sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm közepes lángon. Nagyon finom több rétegesen is!
Túrós rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya ,1 cs. snidling, 1 evőkanál olaj ,
25 dkg túró, 2 dl tejföl (12%-os), 5 dkg reszelt trappista sajt
Előkészítés: A burgonyát megmossuk. A snidlinget megmossuk, ollóval apró darabkákra vágjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, felkarikázzuk. Felét olajjal kikent tűzálló tálba terítjük. Az áttört túrót elkeverjük a tejföl felével, sóval, snidlinggel ízesítjük, a burgonyára kenjük. Tetejét a maradék burgonyakarikákkal befedjük, tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Tejfölös husi
Hozzávalók:
pulykamell vagy sertéscomb ,pirosarany, sajt, tejföl ,pici vaj ,kevés olaj
Elkészítés: A husit kiklopfolom, bekenem mindkét oldalát pirosarannyal. Tepsibe kevés olajat öntök, majd belefektetem a husikat, szorosan egymás mellé. A tetejére sajtot reszelek, majd ráteszem a tejfölt és a pici vajdarabkákat. Megsütöm. Akkor jó, ha a tejföl már barnulni kezd.
Megjegyzés:Személyenként 1-2 szelet hús,2dl tejfől,reszelt sajt.hogy betakarja.Sózni és borsozni szoktam,pirosarany helyett.A tejfőlt a húsra kanalazom,és erre teszem a sajtot. Annyi husit tegyél, hogy a tepsibe szorosan egymás mellé kerülhessenek, mert összesül, és gyakorlatilag utánna szeleteled.Azért teszem először a sajtot és utánna a tejfölt, mert ha fordítva csinálom, sütés után lejön egyben az egész "bunda"....Így meg nem.
Lecsós rakott csirke
Hozzávalók:
kb. 1 kg csirke, tetszés szerint combok vagy melle is, 1 üveg lecsó, 1-1,5 kg krumpli, olaj,
fűszerek: só, bors zúzott fokhagyma, kakukkfű, oregano, bazsalikom, provance-i keverék,pirospaprika, mindegyik fél kávéskanál, de ízlés szerint változtatható
Elkészítés: A krumplit megpucolom, felkockázom, tepsibe öntöm, ráborítom a lecsót, egyenletesen eloszlatom. Egy kis tálban kb. 1 deci olajban elkeverem a fűszereket, és a kencével bekenegetem a megmosott csirkedarabokat. Rápakolom őket a lecsós krumplira. A maradék olajat köré lehet önteni, mehet be a sütőbe 45 percre, alufóliával letakarva.
Megjegyzés: Lehet rá sajtot, tejfölt is tenni, aki bírja kalóriával...



Tojásos egybefasírt
Hozzávalók: 50 dkg darálthús, 4 tojás + 1 tojás, 1 zsemle(vagy szikkadt kenyér), 1 kissebb hagyma, 3 evőkanál olaj,
só ,bors, fokhagyma ,petrezselyemzöld
Elkészítés: A zsemléket beáztatjuk vízbe vagy tejbe (a tejtől omlósabb puhább lesz). Keményre főzünk 4 tojást. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. A darált húst összegyúrjuk a kiszorított zsemlével, 1 tojással, sóval, fokhagymával, borssal és a petrezselyemzölddel. Egy tálba tesszük az apró hagymát, olajat és egy nagyon kevés vizet. A hús egy részét kinyújtjuk egy lapítóra, a közepére helyezzük a kihűlt, megpucolt főtt tojásokat, és ráhelyezzük egyenlően a megmaradt húst. Áthelyezzük a kiolajozott tálra, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt megsül, de közben gyakran locsoljuk meg a levével.
Töltött tarjatekercs
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet tarja csont nélkül, 2 szál póréhagyma, 10 dkg márványsajt, 3 evőkanál olaj ,1 dl száraz fehérbor
Előkészítés: A tarjaszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, majd vékonyra kiklopfoljuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, és a hússzeletek szélességének megfelelő hosszúra vágjuk. A márványsajtot 4 részre osztjuk.
Elkészítés: A hússzeleteket kiterítjük, elosztjuk rajta a póréhagymaszeleteket, az egyik oldalára halmozzuk a sajtot, és onnan kezdve feltekerjük, hústűvel összetűzzük. Sóval, borssal bedörzsöljük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hústekercseket, és minden oldalukat szép pirosra sütjük, kb. 15 perc alatt. Amikor megpirult meglocsoljuk a borral, és lefedve lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt és elpárologtatjuk a levét. Rizzsel, zöldségekkel kínáljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Soksajtos husi
Hozzávalók:
8 szelet sertéshús /karaj vagy tarja/, összesen 15-20 dkg sajt 4 féléből, füstölt mindenképpen kell hozzá, kevés olívaolaj, 0,5 dl száraz fehér bor, 0,2 dl konyak, 1 pohár tejföl ,mustár
Elkészítés: A hússzeleteket megkenem mustárral, majd kiolajozott sütőedénybe egy sort lerakok. Megszórom reszelt sajtkeverékkel, meg egy kis tejföllel. Újra egy réteg mustáros hús következik, amit szintén megszórok a sajtok keverékével és egy kis tejföllel. Ezt addig kell csinálni,amíg a hús el nem fogy. A tetején sajt és tejföl legyen. Ha ez kész, meglocsolom a borral és a konyakkal, majd lefedve előmelegített sütőbe teszem párolódni. Kb. fél óra múlva leveszem a fedőt, s így sül tovább, amíg a leve besűrűsödik, és a teteje megpirul. Legfinomabb sós krumplipürével, amibe egy kis reszelt füstölt sajtot is teszek. Nem lehet eleget készíteni belőle, olyan finom.
Megjegyzés: A só nem véletlenül maradt ki, így is elég sós lesz az étel. Természetesen több sajttal is lehet készíteni, de akkor már drágább. Készíthető csirkemellből és 12% tejfölből is párolt zöldséggel, akkor akár finom fogyókúrás ételt ehetünk. Jó étvágyat!
Csirkecomb Gizus módra
Hozzávalók:
5 csirkecomb, 1 doboz tejföl, 5 gerezd fokhagyma, kevés tejszín /0,5 dl/,
kevés vaj /tál, tepsi kivajazásához/, 15 dkg sajt /trapista, füstölt - ízlés szerint/,
2 csomag előfőzött rizs ,só, bors, esetleg ételízesítő
Elkészítés: A lebőrözött, befűszerezett csirkecombokat a kivajazott tálba, tepsibe tesszük, ráöntjük a tejföl, összetört fokhagyma és tejszín keverékét. Előmelegített sütőbe tesszük, majd 25 perc után rászórjuk a reszelt sajtot, és még 5 percig sütjük. Közben elkészítjük a rizst, melyet sós, ételízesítős vízben főzünk.
Megjegyzés: Hidegen a megdermedt szósz kenyérre kenhető és ISTENI!!!!!!! Paprikával, paradicsommal fogyasztható. NE HAGYD KI, MEGSZERETED!!!!!!!!!

Svájci tepsis krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli, olaj, fokhagyma, só, snidling, 0,5 l tej, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés: Nyersen megtisztítjuk a krumplit és karikára vágjuk. Fokhagymával bedörzsölt, kiolajozott tepsibe tesszük. Leöntjük annyi sós tejjel, hogy ellepje. (Ez kb. fél liter.) Ráhintjük a snidlinget és a reszelt sajtot, rámorzsoljuk a vajat is. Előmelegített sütőben teljes lángon 45-60 percig sütjük. Ha a tejet magába szívta, puha és szép piros a teteje, kész van.
Megjegyzés:Én tisztán tejszínnel öntöm le és 35 percig sütöm, teszek bele kolbászkarikákat vagy szalámit (esetleg zöldségekkel is ki lehet próbálni) és szintén sok borssal és szerecsendióval. Imádom!     Én sok borssal és szerecsendióval szeretem, illetve a tej fele nálam főzőtejszín. A sütéssel viszont nem értek egyet. Én 180°C-on lassan - ekkora mennyiséget minimum 75-85 percig - sütöm. Először fólia (fedő) alatt, és az utolsó 15 percet a pirulásig anélkül. A reszelt sajtot csak az utolsó 15 percre teszem rá. A sajttal az utóbbi pár alkalommal már kísérleteztem. A kedvenc nálunk az ementális és a parmezános variáció.
Töltött kifli
Hozzávalók:
pörkölt ,kiflik, főtt tojás ecetes uborka
Elkészítés:Pörköltet készítünk, ledaráljuk pár főtt tojással, esetleg ecetesuborkát is reszelhetünk a töltelékbe. A kifliket félbe vágjuk, belét kiszedjük, és megtöltjük a masszával. Lefagyasztjuk Nagyon lassú tűzön átforrósítjuk. Érdemes nagyobb mennyiséget elkészíteni, és készen lefagyasztani, majd csak melegíteni. Finom vendégváró.
Megjegyzés: Harmadoltam a kifliket és a belét is összekevertetm a masszával, ami vagy maradék, mélyhűtött pörkölt, vagy tojásos kence volt. a tetejét tojáásal bekentem és előmelegített sütőben megsütöttem.


A burgonyagratin
Hozzávalók:   3 közepes fej hagyma (15 dkg),  3 dkg vaj/ margarin ,1 csipet szerecsendió, 1 dl tejszín
60 dkg burgonya, Előkészítés: A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, uborkagyalun vékonyan felkarikázzuk. Egy lapos sütőedényt kikenünk vajjal/margarinnal, a maradékot felolvasztjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk.
Elkészítés: Kissé egymásra csúsztatva váltakozó rendben lerakjuk a sütőedény aljára a burgonya- és hagymakarikák felét, megszórjuk sóval, őrölt borssal és szerecsendióval, majd megöntözzük az olvasztott vajjal/margarinnal. Befedjük a maradék burgonya- és hagymakarikákkal, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejszínnel, végül a forró sütőben (akár a hússal egyidejűleg) 35-40 percig, szép pirosra sütjük.
Megjegyzés: Én úgy teszem,hogy a tepsit jól kikenem fokhagymával,és a tejszinbe is nyomok jócskán fokhagymát
Zöldséges tallér
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sárgarépa, 50 dkg burgonya, 25 dkg hagyma ,2 tojás, 10 dkg liszt ,vaj vagy olaj a sütéshez
Előkészítés: A répát és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: Tálban összekeverjük a répát, a burgonyát és a hagymát, mindkét kezünkkel jól összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, sóval, borssal fűszerezzük, végül a lisztet is beledolgozzuk. A vajat nagy serpenyőben felforrósítjuk. Evőkanállal kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, és a serpenyőbe tesszük. A kanál aljával laposra nyomkodjuk. Közepes tűzön mindkét oldalát ropogósra sütjük. Azonnal tálaljuk. Salátát vagy túrós mártogatóst kínáljuk hozzá.
Megjegyzés:  Nem fukarkodom a fűszerezéssel: vegetát, rengeteg fokhagymát, ha van újhagymát vagy metélőhagymát is, esetleg köményt. Tejföllel és salátával nagyon-nagyon finom!
Krumplitallérok
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya , 2 tojás ,2-3 evőkanál liszt, olaj a sütéshez
Előkészítés: A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és tálba reszeljük.
Elkészítés: A reszelt burgonyához keverjük a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk.
Megjegyzés: 1, Lehet bele tenni foghagymát, pici majorannát így egy picit más ízt kapunk. 2, Én nem teszek bele tojást, mert attól kemény, egy kanál tejfölt szoktam a tojások helyett. ( 3,A tojástól nem keményedik meg. A tojást azért kell bele,hogy ne szivja fel az olajat!!!)  4,Én vöröshagymát+fokhagymát tennék bele.tejfölt csak azért, hogy a lereszelt krumpli ne barnuljon meg. 5,Mi tejföllel és sajttal is kipróbáltuk.  6,A tésztába mindig teszek vörös- és fokhagymát (jó sokat) is, és tojást is, fűszerezem is bőven. Ha kisültek, teszek rá tejfölt.
Túrópuffancs II.
Hozzávalók:
1/4 kg tehéntúró, 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás,
1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 pohár tejföl A sütéshez étolaj
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, és 1/4 órát állni hagyjuk. Az étolajat felmelegítjük, és olajba mártott kanállal beleszaggatjuk a már sercegő olajba. Aranysárgára sütjük. Papírtörölközőre szedjük, és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés: Egyszerre ne sokat tegyetek az olajba, mert megnőnek.

Túrógombóc - kicsit másképp  
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sovány tehéntúró,12 dkg Graham búzadara, 2 tojás ,
12 dkg zsemlemorzsa (ha otthon készítjük, lehet barna kenyérből is) ,
2 dl 12% zsírtartalmú tejföl , 4 teáskanál növényi olaj
Előkészítés: A túrót burgonyaprésen átnyomjuk (vagy csak villával összetörjük), hozzáadjuk a búzadarát és a 2 tojás felvert habját. 60 percig állni hagyjuk.
Elkészítés: Egy csipetnyi sóval vizet forralunk, amiben kifőzzük a formás gombócokká alakított masszát. Az olajon aranyszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát. Tálaláskor a pirított zsemlemorzsára tesszük a lecsöpögtetett gombócokat, és tejföllel meglocsoljuk. Aki kívánja, inkább mézzel vagy mesterséges édesítőszerrel édesítse. Ha gyümölcsöt kínálunk hozzá, könnyebb elhagyni az édesítést.
Megjegyzés:Én szoktam egy kanál margarint is tenni a túróhoz, ugy még könnyebb a gombóc.  
Munka: kb. 1,5 óra
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva

Derelye házilag
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt ,2 tojás ,20 dkg szilvalekvár ,4 evőkanál olaj ,10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára öntjük, közepébe mélyedést formálunk, beleütjük a tojásokat, és 1-2 dl langyos vizet öntünk hozzá. Összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos lesz és nem ragad a kezünkhöz. Sodrófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a levél felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, derelyevágóval feldaraboljuk. A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Munka: 40 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva
Mindenki imádja sajtgombóc a la Rieger  
Hozzávalók:
10 dkg márványsajt (rokfort) ,1 natúr tejszínes krémsajt (125ml) ,,kb. 5 dkg reszelt sajt ,
1 mokkáskanál bors, 1 pici apróra vágott vöröshagyma 1 maréknyi tördelt dió
Elkészítés: A dión kívül mindent jól keverjünk össze villával, majd tegyük egy órára a hűtőbe. Mikor letelt, készítsünk egy szép nagy gombócot belőle, s forgassuk meg a dióban.
Megjegyzés: Eddig mindenki totál oda volt érte. Persze mindig elmondom mindenkinek, hogy ezt az Édesanyámtól tanultam! :) Finom krékerre kenve, vagy sima kenyérre, pirítósra, pogácsára! S a külseje is gyönyörködtető.

Karfiol vegetáriusoknak

1 szép fej karfiol (kb. 80 dkg), 10 dkg zabpehely, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só.
Előkészítése: a megtisztított karfiolt egyforma kis rózsáira szedjük. Tepsibe vagy tűzálló tálba egy sorban, egymás mellé rakjuk. 2 evőkanál vizet aláöntünk, megsózom, majd befedjük. Az előmelegített, forró sütőben 20 percig pároljuk. Közben a zabpelyhet (zsemleőrlőn) ledaráljuk.
Az olajat megforrósítjuk, rászórjuk a darált zabpelyhet, és folyamatos kevergetés közben világosbarnára pirítjuk. Elosztjuk a már megpuhult karfiol tetején, végül a megsózott tejföllel lelocsoljuk.

Hagymagombóc
Húshagyó keddtől Húsvétig tart a böjt, amikor sokan húsmentesen étkeznek. Szervezetünk egészsége érdekében mindenképpen hasznos évente egyszer nagyjából egy hónapon át húsmentes diétát tartani. Próbálja ki ezt a könnyen elkészíthető húsmentes receptet!
50 dkg fehér kenyér, 1 nagy póréhagyma, 3 tojás,
6 dkg vaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem
A kenyér héját levágjuk, a belét nagyon apróra vagdaljuk. A póréhagymát hosszában kettévágjuk és felszeleteljük, majd megpirítjuk a felhevített vajban.
Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást, végül jól összegyúrjuk a kenyérrel. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük (ha valamennyi feljött a felszínre), és szűrőkanállal kiszedjük.
Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, olvasztott vajjal meglocsolva tálaljuk. (A gombóc még finomabb, ha a hagyma felét apróra vágott gombával váltjuk ki.)
Rakott hús

Sertésszeleteket (5-6 szelet) klopfold ki, majd fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel. Fél kg krumplit és 2-3 fej vöröshagymát tisztíts meg, majd karikázd fel őket. Egy tűzálló tálat kiolajozol és tegyél bele egy sor krumplit, rá a husit, majd a hagymakarikákat, és megint egy sor krumplit. 2 dl tejfölt keverj össze egy egész tojással, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, majd öntözd meg vele a krumplis-hagymás husit.  Fóliával letakarva tedd a sütőbe, hogy párolódjon, majd miután megpuhult a hús, reszelt sajttal szórd meg, és meg pár percre rakd vissza a sütőbe, hogy rápiruljon a sajt.

Sonkás-háromsajtos lasagne

Hozzávalók: 30 dkg lasagne, 30 dkg prágai sonka, 15-15 dkg tejszínes krémsajt, füstölt sajt és ementáli, fél liter tej, 2 evőkanálnyi liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, só, bors, reszelt szerecsendió.
A vajon futtasd meg a lisztet, engedd fel a tejjel, kicsit sűrítsd be, fűszerezd, tedd bele a tejszínes krémsajtot és a lereszelt füstölt sajtot. Az ementálit vágd dobókocka nagyságú darabkákra, a sonkát pedig darabold apróra. Melegítsd elő eközben a sütőt, vajazd ki a tálat, béleld ki tésztalapokkal, locsold meg tejszínnel, tedd rá a sajtos mártást, szórd meg a sonkával és az ementálival, tedd rá a következő tésztalapot, majd folytasd, amíg el nem fogy a hozzávaló. A tetejét rakd ki fél centi vastagra vágott paradicsomkarikákkal, süsd lefedve 35 percig, majd fedő nélkül 5 percig.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!