Lecsó télire
Hozzávalók kb. 3 db 7,5 dl üveghez:
4 közepes fej vöröshagyma ,1 kg paradicsom ,2 kg paprika ,1 dl olaj ,1 evőkanál só
Előkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a paradicsomot, a paprikát megmossuk, cikkekre vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Beletesszük a paprikát, és folyamatosan kevergetve további 20-25 percig forraljuk. A tűzről levéve azonmód üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk. Télen, amikor lecsót akarunk készíteni, süssünk zsírjára kevés füstölt szalonnát. Keverjünk el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát, azután öntsük rá az eltett lecsót. Tojással, virslivel, kolbásszal gazdagítva kínáljuk.
Savanyúpaprika káposztával töltve télire
Hozzávalók:
70 db tölteni való paprika, 3-4 kg friss káposzta, ecet, torma, só
Elkészítés: A friss paprikákat megmosom, majd kicsumázom. Mélyebb edénybe rakom, meleg vízzel leöntöm és állni hagyom. A káposztát vékony csíkokra szelem, akár a salátánal, megsózom és állni hagyom. A paprikát lecsepegtetem, a kaposztát kicsavarom, és megtöltöm vele a paprikákat. Az így megtöltött paprikákat üvegbe rakom, közéjuk 1-2 szál tisztított tormát helyezek. Ecetes vizet forralok, majd az üvegekbe töltöm, mikor kihűlt, de nem kötöm le, mert naponta hozzáönteni kell. Ha már nem issza magába az ecetet, akkor lekötöm, és elteszem hűvös helyre.
Lekvár és szörp
Hozzávalók:
gyümölcs ,cukor
Bármilyen gyümölcsből készíthetünk lekvárt és szörpöt az alábbiak szerint:
Az egészséges, érett gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, a nagyokat (pl. barack) negyedébe vágjuk. Ízléstől és a gyümölcs fajtájától függően a tisztított gyümölcs minden kg-jához 20-80 dkg cukrot teszünk, összekeverjük, 1 napig állni hagyjuk, míg levet ereszt. Közben többször felkeverjük. A gyümölcsöt kiszedjük a levéből, gyengéden kinyomkodjuk. (Ha a sűrű lekvárt szeretjük, akkor erősen nyomkodjuk ki.) A levet leszűrjük, felforraljuk, üvegbe töltjük, dunsztba tesszük, míg kihül. Ez a szörp. Felforraláskor a rostok feljönnek a tetejére hab formájában. A habot szedjük le, ebből pl. fagyit lehet csinálni. A kiszedett gyümölcs minden kg-jához kb. fele annyi cukrot keverünk, mint előzőleg. Nyeles turmix géppel összetörjük olyan mértékig, ahogy szeretjük a lekvárt (pépes - darabos), de nagy darabok ne maradjanak benne. Felforraljuk, (nem kell főzni!) üvegbe töltjük (lehetőleg csavaros, lapkával fedett üvegbe), száraz dunsztba tesszük, míg kihűl. Tartósítószer nem szükséges! További előnyök: nem főzzük agyon a gyümölcsöt; a levét nem kell elpárolni (mint pl. a hagyományos sárgabarack lekvárnál), hanem a lé is hasznosul, a lekvár mégis sűrű lesz; a lekvár íze jobban hasonlít a friss gyümölcs ízéhez.
Sárgabarack lekvár
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségû gyümölcs ,ugyanannyi súlyú kristálycukor ,tartósítószer 1 kg gyümölcsre 1/2 dkg
Elkészítés:
A teljesen érett sárgabarackot mossa meg, hámozza le, szitán törje át. Mérje meg és ugyanannyi súlyú cukorral keverje össze.
Hideg helyen hagyja állni 10-12 órát. Ezután lassú tûzön fõzze 20 percig, állandó keverés mellett. Forrón töltse üvegekbe, szórjon rá kevés tartósítót és zárja le alaposan az üvegeket. Ezután csavarja õket konyharuhákba, törölközõkbe és takarókba. hagyja a száraz dunsztban amíg ki nem hûl.
Sárga barack befõtt nyersen
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségû gyümölcs ,kristálycukor ,szalicil
Elkészítés:
A kemény, hibátlan barackokat vágja félbe, magozza ki. Enyhén ecetes vízben mossa meg háromszor. Csepegtesse le, majd egyenként hempergesse kristálycukorba. Rakja üvegekbe, a tetejére tegyen fél kávéskanál szalicilt. Légmentesen lezárva tegye a végleges helyére. A levét kiengedi, néhány hét múlva fogyasztható.
Sárgabarack szörp
Hozzávalók:
1 kg gyümölcs ,1 dkg borkõsav (citrompótló) ,1/2 kiskanál tartósító ,0,5 l víz ,1 kg kész léhez 1 kg cukor
Elkészítés:
A barackot mossa meg, magozza ki és húsdarálón darálja le. A vízben keverje el a borkõsavat, a tartósítót majd öntse a gyümölcsre. Egy napi állás után töltse vászon zacskóba majd csöpögtesse át. A levet mérje meg és adjon hozzá megfelelõ súlyú cukrot. Többször kevergetve várjon míg a cukor teljesen feloldódik. Jól záródó üvegekbe tegye a végleges helyére.
|