Vegyes gyümölcssaláta dinnyeüstben
Hozzávalók: fél nagy görögdinnye, 1 sárga cukordinnye, 25-25 dkg zöld- és kékszemű szőlő, 0,5 kg őszibarack, 5 db friss, érett füge, 4 narancs, 2 evőkanál gyümölcslikőr, 10 dkg kristálycukor, 1 db citrom kipréselt leve, tejszín vaníliafagylalt
A fél görögdinnye húsából golyókat vájunk. A dinnyét egészen kiürítjük (a szélét esetleg cakkosra vághatjuk).
A sárgadinnyét felezzük, magját eltávolítjuk, hasonlóképpen kivájjuk, mint a görögdinnyét. A szőlőket megmossuk, a szemeket leszedjük, félbevágjuk (aki gondolja, kimagozhatja). Az őszibarackokat megmossuk, elfelezzük, magját eltávolítjuk, felszeleteljük.
A fügéket megmossuk, nyolcfelé vágjuk. A narancsok közül egyet forró vízzel lemosunk, leszárítjuk, vékonyan lehámozzuk a héját, és finom csíkokra vágjuk. A többi narancsot kipréseljük, levét felfogjuk. A narancslét, a héját, a likőrt, cukrot, citromlét kis edényben 10 percig átforraljuk. A forró lébe merítjük a gyümölcsöket, megtöltjük velük a fél dinnyét.
Kihűtjük. A tálkákba kiszedett gyümölcssalátát tejszínhabbal, fagylalttal gazdagíthatjuk. Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 905 kJ/215 kcal
Dinnyés felhőkarcolók
Hozzávalók: 7 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 2 dl tej, 2 tojás, 2 evőkanál olvasztott vaj, só
A töltelékhez: 2 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 25 dkg Mascarpone (vagy krémsajt), 1 darabka gyömbér, 1-2 evőkanál whiskey (whisky is jó), 2 fél sárgadinnye (különböző), 5 dkg sózatlan pisztácia, porcukor a szóráshoz
A palacsintához a lisztet edénybe szitáljuk, sót és a cukrot hozzáadva alaposan elkeverjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a tejet, és a tojásokat, végül a vajat. Jól elkeverjük, 20 percig pihentetjük. Sütünk belőle 8 palacsintát.
Elkészítjük a tölteléket: a krémhez a cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. A sajtot is hozzáadva sima krémet készítünk. Hozzáadunk egy evőkanál reszelt gyömbért, és ízesítjük a whiskey-vel. A sárgadinnyéket meghámozzuk, magjukat eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk őket. A pisztáciát durvára aprítjuk. Minden palacsintát megkenünk 1-2 evőkanál sajtkrémmel, elosztjuk rájuk a dinnyét és a pisztáciát, feltekerjük, megszórjuk őket porcukorral, hidegre tesszük, citromfű levélkékkel díszítjük.
Állítva, tornyokként tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2600 kJ/620 kcal
Boszporusz dinnyekásakehely
Hozzávalók (1 literhez, 6 személyre): 1 kg görögdinnye (csak a húsa), 2 dl citromszörp, 1 evőkanál citromlé, citromfű levélkék a díszítéshez
A felvágott dinnyehúst kimagozzuk, a citromlével és a szörppel pürésítjük. 1 óráig mélyhűtőben fagyasztjuk. Amikor kivesszük, evőkanállal jól átkeverjük, és újabb 45 percig fagyasztjuk. Ezt az eljárást még 3-4-szer megismételjük, amíg a massza apró kristályokká alakul (jégkásás lesz). Ekkor a masszát habzsákba tesszük és csillagcső nélkül a poharakba nyomjuk. Citromfű levélkéivel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Egy adag: 250 kJ/60 kcal
Görögdinnye-tequila jégkrém
Hozzávalók (kb. 3 pohárhoz): 1,5 kg kimagozott görögdinnye, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál gránátalmaszirup, 1 tojásfehérje, 2 pohár natúr joghurt, 3 evőkanál tequila, mentalevél a díszítéshez
A gyümölcshúsból golyókat vájunk ki, ezeket hidegen tartjuk. A többi dinnyehúst a cukorral és a többi anyaggal pürésítjük, mélyhűtőben 1 órán át fagyasztjuk. Kivéve mixerrel jól átkeverjük. Ezt a folyamatot (hűtés és mixelés) egy óra elteltével megismételjük, így sima, fagyott masszát kapunk.
Tálalás: a mélyhűtőből kivéve hagyjuk kissé kiengedni, majd habzsákba téve a legnagyobb csillagcsővel előre hűtött poharakba töltjük. Dinnyegolyócskákat pakolunk rá, mentalevéllel díszítjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 840 kJ/187 kcal
Dinnyés, csokoládés tortácska
Hozzávalók: 12 kiszúrt, 8 cm átmérőjű piskótalap, 5 dkg fehér csokoládé, 3 lap zselatin, 1 db kicsi gyömbér, 2 db körtedinnye (Pepino), 25 dkg cukor, 1 gombóc citromfagylalt, különböző húsú sárgadinnyék, citromfű levélkék a díszítéshez
A szokásos módon 2 cm vastag piskótatésztát sütünk. Kihűlés után 8 cm-es átmérőjű karikákat szúrunk belőle.
A csokoládét összetörjük, kisebb edényben, gyenge tűzön felolvasztjuk. A piskótakarikákat megkenjük vele. A gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk. A sárgadinnyék magját eltávolítjuk, húsukból gömböket vágunk ki. A maradék dinnyét meghámozzuk és a megmaradt gyümölcshúst a cukorral és a gyömbérrel együtt pürésítjük (turmixban).
A zselatint néhány percre vízbe áztatjuk, kivéve belőle, egy kis edényben gyenge hőn hagyjuk, hogy feloldódjon. Akkor lehúzzuk a melegről, kevergetés közben kihűtjük. Hozzáadjuk a dinnyepürét, elkeverjük, majd a piskótakarikákra kenjük a masszát. Hűtőszekrényen kihűtjük.
A megkocsonyásodott dinnye tetejére citromfagylalt-gombócokat rakunk, majd a dinnyegolyókat ráhalmozzuk. A citromfű leveleivel díszítjük mennyei tortácskáinkat.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 600 kJ/140 kcal
Tokajis sárgadinnyefagyi
Hozzávalók: 2 dl víz, 20 dkg kristálycukor, egy kisebb sárgadinnye, 1 citrom, 1,5 dl tokaji aszú
Tegyünk egy kis lábasba két deciliter vizet, keverjük bele a kristálycukrot, majd forraljuk 2-3 percig, utána hűtsük ki.
Egy kisebb érett sárgadinnyét vágjunk kétfelé, majd szedjük ki a magjait. Vágjuk le a héját és daraboljuk fel. Tegyük egy tálba, ízesítsük a citrom kifacsart levével, majd öntsük rá a tokaji aszút és a kihűlt cukorszirupot. Keverjük jól össze. Tegyük egy nagyobb műanyag edénybe, majd fagyasztóba fél napra.
A megfagyott jeges dinnyét törjük össze kisebb darabokra, majd tegyük azonnal egy konyhai gyorsvágó gépbe. A géppel pépesítsük és tegyük vissza egy zárható műanyag dobozba, majd újra a fagyasztóba. Pár óra elteltével tálalható.
Üvegkelyheket tegyünk a fagyasztóba, és a jól átfagyott kelyhekbe tálaljuk a tokajis sárgadinnyefagyit.
Tálalhatjuk félbevágott, kimagozott kisebb méretű sárgadinnyékbe is.
Egy adag energiaértéke körülbelül 626 kcal ( 2627 kJ)
Elkészítési ideje fagyasztás nélkül 40 perc
|