Őszibarackleves
Hozzávalók: 1 kg barack, 12 dkg porcukor, 4 dl rizling, 4 cl kecskeméti barackpálinka, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 dl tejszín, mandula, citromlé
A barackot lehéjazzuk és kettévágjuk, kimagozzuk. A barack egyharmad részét kockákra vágjuk, a porcukor egy részével megszórjuk. A megmaradt barackot a rizlinggel, a citromlével, a porcukorral, a barackpálinkával föltesszük főni. Ha megfőtt, átpasszírozzuk és keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a már kockákra vágott barackot, hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor a mandulával megszórjuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 2016 kJ/482 kcal
Málnaleves
Hozzávalók: 1 kg málna, 15 dkg porcukor, citromlé, fahéj, 0,5 dl tejszín, 0,5 dl tej
A málnát jól megmossuk, lecsurgatjuk. A felét porcukorral meghintjük és félretesszük. Másik felét a cukorral felfőzzük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzáöntjük a tejet, és a tejszínt habverővel krémesre keverjük. Ízesítjük citromlével, őrölt fahéjjal, és ha készen van, ráöntjük a málna fennmaradt részére. Hűtőszekrényben tároljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1180 kJ/262 kcal
Egresleves
Hozzávalók: 0,5 kg egres, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, só, cukor ízlés szerint
Az alaposan megmosott egres rövid szárát késsel lecsípjük. A vajat lábasban megolvasztjuk, beledobjuk az egrest, és gyenge hőn addig pároljuk, amíg a szemek kezdenek megrepedni. Ekkor felöntjük 1 liter vízzel, sóval és cukorral ízesítjük, 10 percig forraljuk. A tejfölt és a tojássárgáját egy bögrében alaposan elkeverjük, kevés forró levessel felhígítjuk, majd folytonos keverés mellett a leveshez öntjük.
Tálalhatjuk melegen és hidegen is.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag:1038 kJ/246 kcal
Meggyleves
Hozzávalók: 0,75 kg meggy, 15 dkg cukor, 0,5 citrom héja, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só, fahéj, szegfűszeg
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, egy liter vízben, amit a citromhéjjal, cukorral, csipet sóval, ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel ízesítünk, 5 percig főzzük.
A lisztet a tejszínben simára elkeverjük, ezzel sűrítjük levesünket, amelyet néhány percig még forralunk, majd melegen, kánikulában viszont inkább lehűtve, hidegen tálalunk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1054 kJ/252 kcal
Őszibarackleves jégbe hűtve
Hozzávalók: 70 dkg érett őszibarack, diónyi darab friss gyömbér, fél citrom leve és reszelt héja, 1,5 dl narancslé, 2 evőkanál méz, fél liter tej
A barackokat mossuk meg jól, majd vágjuk kétfelé. Magházát szedjük ki. Tegyük a hozzávalókat egy turmixgépbe, és mixeljük jól össze.
Öntsük poharakba, a tetejét díszítsük friss menta- vagy citromfűággal. Jégbe hűtve fogyasszuk!
|