Kelt tészta
Berlini fánk
Hozzávalók: 500 g liszt, 40 g élesztõ, 1 L tej, 60g porcukor, 1 csipet só, 4 tojássárgája,
50 g vaj, Lekvár a töltéshez, 1 tojásfehérje a megkenéshez, 3 evõkanál cukor
Elkészítés:
1. A hozzávalókat gondosan elõkészítjük és kimérjük, majd szobahõmérsékletre melegítjük.
2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
3. A tejet meglangyosítjuk
4. A tojásokat felütjük és szétválasztjuk, majd a sárgájukat kevés tejjel elkeverjük.
5. A tojássárgájához adjuk a sót, hogy feloldódjon.
6. Az élesztõt a maradék langyos tejbe morzsoljuk
7. Hozzáadunk 4 evõkanál lisztet, és jól összekeverjük.
8. Beleszórunk egy teáskanál cukrot és letakarva 30 percig meleg helyen kelesztjük.
9. A lisztet és a porcukrot összekeverjük.
10. A vajat feldaraboljuk és elmorzsoljuk a liszttel.
11. A liszt közepébe mélyedést formálunk és beleöntjük a tejjel és sóval elkevert tojássárgáját
12. Ezt elkeverjük, majd hozzáadjuk a kész kovászt.
13. Sima tésztává dagasztjuk
14. Letakarva, meleg helyen kb. egy órát pihentetjük.
15. Ismét átdagasztjuk.
16. Lisztezett gyúródeszkán 2 cm vékonyra nyújtjuk.
17. 5 cm átmérõjû lepényeket szaggatunk belõle
18. A kiszaggatott lepények felére egy teáskanálnyi lekvárt, vagy más tölteléket teszünk, peremét megkenjük tojásfehérjével.
19. A sima lepényeket a lekvárosakra helyezzük és a széleiket, jól összenyomjuk.
20. A tésztát letakarva még egy órán át kelesztjük.
21. A fánkok mindkét oldalát bõ, forró zsiradékban megsütjük.
22. Még melegen cukorba forgatjuk.
Gyúrt élesztõs tészta
Briós
Hozzávalók:
(12 kicsi brióshoz)
50 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 6 dkg porcukor, 4 evõkanál tej,
6 kisebb tojás,1 csipet só, 40 dkg vaj, 1 tojássárgája a tészta megkenéséhez.
Elkészítése:
A hozzávalókat kimérjük, majd szobahõmérsékletûre melegítjük.
A lisztet átszitáljuk.
A tejet meglangyosítjuk.
Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk.
Hozzáadunk 4 evõkanál lisztet és összekeverjük.
Beleszórunk egy teáskanálnyi porcukrot.
A kovászt letakarva 30 percig kelesztjük.
A tojásokat felütjük és hozzáadjuk a sót, hogy feloldódjon.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a liszthez a maradék porcukrot.
A liszt közepébe kis mélyedést formálunk.
Beleöntjük az érett kovászt és elkeverjük, majd a sóval elkevert tojásokat is, de úgy hogy az a kovásszal közvetlen ne érintkezzen, mert a só tönkreteheti a jó kovászt.
Sima tésztává gyúrjuk.
Lisztezett tálba, letakarva kb. egy órán át kelesztjük meleg helyen.
Ezután ismét erõsen átdagasztjuk.
Egy negyed részét félretesszük.
A maradékból 12 kis cipót formálunk a félretettbõl, pedig kis golyókat.
A cipókat, ujjunkkal középen kissé bemélyesztve, a kivajazott sütõformákba helyezzük.
A cseppformára alakított kis golyókat a mélyedésekbe helyezzük. Ezek lesznek a jellegzetes briósfejek.
A briósokat egy órán át letakarva kelesztjük.
Ezután megkenjük õket felvert tojássárgájával.
180°C-on, 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
A briósokat a formából kivéve, lehetõleg még langyosan tálaljuk.
|