Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
MUFFINOK

Kakaós pókhálómuffin

Hozzávalók:
2 csésze finomliszt
3 evőkanál kakaó (nem instant!)
1 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
Ą teáskanál só
4 evőkanál lágy vaj
1 ˝ csésze cukor
1 tojás
2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 csésze kefír vagy joghurt (író)
Díszítéshez:
2 tojásfehérje
2 ˝ - 3 porcukor
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál friss narancslé
fekete vagy barna ételfesték

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e)
Kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd rácsra kiszedjük őket, és így hűtjük szobahőmérsékletűre.
A díszítéshez a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, elekrtomos habverővel magas fokozaton lágy habot verünk belőle. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és a narancslevet, és tovább keverjük, amíg sűrű és fényes masszát nem kapunk. (könnyen kenhetőnek kell lennie! ha túl folyós, keverjünk még hozzá cukrot, ha túl sűrű, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadát áttesszük egy kis tálkába, hozzákeverjük az ételfestéket. Nyomózsákba tesszük (kis lukúba!), vagy egy nejlonzacskóba, és kiszúrjuk tűvel a sarkát.
A fehér mázat a muffinokra kanalazzuk, és eloszlatjuk a tetejükön egy késsel. A sötét mázzal a muffinok közepéből kiindulva spirális vonalat húzunk egészen a széléig. Egy késsel a spirál közepéből indulva a muffin széle felé vonalat húzunk, majd a kést letöröljük, és most 1-2 centivel odébb kívülről befelé haladva húzunk vonalat a késsel. Ezt addig folytatjuk, míg körbe nem érünk, és az ábra nem formáz pókhálót.
12 muffin lesz egy adagból.

Kukoricalisztes-mézes muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
˝ csésze kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
Ą teáskanál só
1 csésze méz
˝ csésze lágy vaj
2 (nagy) tojás
1 ˝ teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
˝ csésze tejföl
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt is.
A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.

"Mega" muffin

Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál sütőpor
˝ csésze barna cukor
1 teáskanál fahéj
Ą teáskanál gyömbér
˝ teáskanál só
1 nagy tojás
1 csésze összeturmixolt sütőtök vagy sárgarépa
1 csésze natúr joghurt
Ą csésze olaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a sóval. A tojást elkeverjük a sütőtök- vagy sárgarépapürével, a joghurttal és az olajjal, majd hozzáadjuk (kis adagonként) a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig töltjük meg!), majd 15-20 percig sütjük.

Tipp:Keverjünk a tésztába mazsolát, vagy mogyorót!

Őszi muffin

Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
˝ teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
˝ teáskanál frissen reszelt/őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 Ą csésze tej
2 tojás, enyhén felverve
1 csésze olvasztott vaj
1 cséze durvára aprított áfonya
1 csésze durvára reszelt hámozott, kimagozott alma
˝ csésze kockára vágott füge
µ csésze durvára vágott pirított földimogyoró
µ csésze barna cukor
µ csésze kristálycukor

Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb tálban. A közepébe csinálunk egy mélyedést, hozzáöntjük a tejet, a felvert tojásokat és az olvasztott vajat, majd óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mogyorót, a kétfajta cukrot.
A tésztát az előkészített formákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Sütőtökös-almás muffin

Hozzávalók:
2 ˝ csésze liszt
2 csésze reszelt alma
1 teáskanál szódabikarbóna
˝ teáskanál só
2 tojás
˝ csésze olaj
1 csésze sütőtök konzerv (megsütött, cukrozott sütőtök is jó) - átpasszírozva
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 csésze cukor
Tetejére:
Ą csésze cukor
2 evőkanál liszt
4 teáskanál vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a sütőtökpürét is. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a muffinformákba kanalazzuk.
Összekeverjük a Ą csésze cukrot a vajjal és a liszttel, majd ezzel a keverékkel megkenegetjük a muffinok tetejét.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)

Triplán csokis muffin

Hozzávalók:
˝ csésze vaj
8,5 dkg étcsokoládé
2 Ą csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
Ą teáskanál só
1 csésze kefír
1 csésze cukor
2 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
17 dkg tejcsokis tortadara
17 dkg fehércsokis tortadara
1 csésze apróra vágott mogyoró

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük: muffinpapírral kibéleljük.
A vajat gőz fölött felolvasztjuk az étcsokival. Ezalatt habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, a kefírrel és a vaníliával. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojásos keverékhez óvatosan hozzáöntjük a szobahőmérsékletúre hűtött olvasztott csokit. A lisztes keveréket hozzáadjuk a csokis masszához, és simára keverjük. A csokidarákat belekeverjük a tésztába, majd a muffinformákba kanalazzuk: mindegyik formát 2/3-ig töltjük meg.
20-25 percig sütjük.

Tipp:
* A tortadara helyett használhatunk durvára vágott csokit is.
* Sütés előtt szórjuk meg a muffinok tetejét reszelt csokival.


"Fekete erdő" muffin

Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt
26 dkg liszt
˝ teáskanál szódabikarbóna
2 ˝ teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál csokoládés tortadara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj/margarin
2,2 dl kefír
Díszítéshez:
6 evőkanál meggylé
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
12 szem meggy
csokoládés tortadara

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kefírt. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.

Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.


Karamellás muffin

Hozzávalók:
12 dkg vaj/margarin
12 dkg cukor
18 dkg durvára vágott dió
20 dkg liszt
5 dkg zabpehely
2 ˝ teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
14 dkg cukor
12,5 dkg vaj/margarin
2,5 dl kefír

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formákat alapsoan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral.
Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk.
A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük.
A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.


"Túró Rudi" muffin

Hozzávalók:
10 dkg csoki
3 tojás
15 dkg cukor
5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál tej
25 dkg túró
porcukor
tejföl

Elkészítés:
A csokit összetörjük és összekeverjük a liszttel és a sütőporral.
Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal. Majd elkészítjük a túrót palacsintatöltelék-szerűen: porcukor+tejföl, de ne legyen túl folyós. Ezt a masszát is beletesszük a tésztába. Majd tejjel lazítjuk egy kicsit, beletesszük a vaníliás cukrot.
A tojásfehérjékből csiptenyi sóval kemény habot verek, és egy részét először erőteljes fakanálmozdulatokkal, durván belekeverem a tésztába, majd a többit csak nagyon óvatos, laza mozdulatokkal.
Ha ez megvan, akkor mehet bele a sütőporos, csokis liszt. Az egész masszát belekanalazzuk a kivajazott horpadásokba, és megsütjük 30 perc alatt (175 fokon, gázsütőn 4-es fokozat).

Tipp: A tetejére a "Túró Rudi" hatás érdekében lehet csokimázt tenni!!:)


Citromos-mandulás muffin

Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citom
3 tojás
15 dkg őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 dkg cukor

Elkészítés:
A citromokat beletesszük egy kis lábosba, és annyi vizet öntötünk rájuk amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt húsz percig kis lángon forraljuk a gyümölcsöket. (Ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztán kell még további harminc perc hogy kezelhető hőmérsékletűvé hűljenek.)
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, közben elkészítjük a tésztát:
A citomokat félbevágjuk, a magokat egy kés hegyével kipiszkáljuk belőlük, és a mag nélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágjuk. (héjával együtt!)
Elővesszük a késes betétű robotgépet, és máris beletehetjük a citomdarabokat. Ehhez jönnek a tojások, és addig keverjük, míg szinte sima massza lesz belőle. Maradhatnak benne helyenként kis citomhééjdarabkák de azok nagyon finomak lesznek a kész muffinokban.
Hozzászórjuk még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport és cukrot, és megint jöhet a gép.
Ezzel kész van a tészta, és mehet a horpadásokba, majd a meleg sütőbe. 25-30 perc alatt sülnek meg, és több napig nagyon finomak.

Forraltboros muffin

Hozzávalók:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici só
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
14 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg darált (reszelt)étcsokoládé
75 ml lehűtött, fűszerezett forralt bor

Elkészítés:
A vajat 6 dkg cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját.
A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. ( a tojás fehérjét előbb habosra verjük és ha már elég kemény, akkor kell beleszórni a cukrot és még egy kicsit verni, különben csak fehér krém lesz és folyik, nem pedig hab!)
Közben muffinsütőt kikenjük vajjal, és liszttel megszórjuk vagy muffinpapírral kibéleljük a formákat.
A sütőt 170 °C-ra (gáz 3-as) előmelegítjük.
A lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és a darált (reszelt) étcsokoládéval összekeverjük.
A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverjük, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a keményre vert tojáshabot finoman, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük.
A muffinsütőt 3/4 részéig töltjük meg a masszával és kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.


Gesztenyés muffin

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 evőkanál rum
2 evőkanál baracklekvár
5 dkg cukor
3 tojás
1 csipetnyi só
5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Tetejére:
tejszínhab
őrölt fahéj

Elkészítés:
A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk.
A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával.
A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény hbaot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral.
A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk.
Előmelegített sütőben 175 °C-n sütjük kb. 30 percig.
Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük.


Meggyes-mákos muffin

Hozzávalók:
10 dkg meggybefőtt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fél teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 dkg liszt
3 dkg darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej
fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
10 dkg porcukor
tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel.
A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcurot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.

Sztracsatella muffin

Hozzávalók:
10 dkg tej- vagy étcsokoládé
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
3-4 evőkanál tejszín
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
A csokit apróra vágjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vaníliaaromával, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól összedolgozzuk. A masszát kevés tejjel vagy tejszínnel fellazítjuk, és hozzákeverjük (fakanállal) a sütőporos lisztet és az apróra vágott csokit.
A tésztát a formába kanalazzuk, és 30 perc alatt készre sütjük.


Reform muffin

Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
˝ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
15-20 percig sütjük. (tűpróba!)


Sajtos muffin (leveles tésztából)

Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta
Töltelék:
20 dkg reszelt trappista
10 dkg reszelt füstölt sajt
3 tojás sárgája
2 evőkanál liszt
2 dl tejszín

bors

Elkészítés:
A tésztát kiolvasztjuk, kinyújtjuk, és 12 kerek formát szaggatunk belőle, amivel a muffin sütőforma mélyedéseit tudjuk kibélelni.
A töltelék hozzávalóiból kikevert masszát a tésztaformákba töltjük.
Előmelegített sütőben 200 °C-n sütjük.


Pirított kókuszos muffin

Hozzávalók:
1 ˝ csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
˝ csésze cukor
1/3 csésze aprított pörkölt mandula
1 ˝ teáskanál sütőpor
µ teáskanál narancshéj
˝ teáskanál szódabikarbóna
Ą teáskanál só
µ csésze kókusztej*
2 tojás
Ą csésze olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A kókuszreszeléket serpenyőben megpirítjuk.
A lisztet összekeverjük a pirított kókuszreszelékkel, a cukorral, a mandulával, a sütőporral, a narancshéjjal, a szódabikarbónával és a sóval. A kókusztejet a tojásokkal, a vajjal és a vaníliakivonattal simára keverjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát az előkészített formákba töltjük, és kb. 15 percig sütjük (tűpróba!)

* a kókusztejet helyettesíthetjük: 1 csésze tejet forraljunk fel 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le.

Sörös muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
˝ teáskanál bors
1 evőkanál cukor
2,5 dl sör
5 dkg reszelt ementáli sajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot és a cukrot, majd kis adagokban hozzáadjuk a sört.
A masszát a formákba kanalazzuk, a tetejüket megszórjuk sajttal, és 15-20 percig sütjük.

Töltött mákos muffin

Hozzávalók:
10 dkg darált mák
10 dkg zabkorpa
10 dkg rétesliszt
1 dl olaj
2 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál citromhéj
˝ teáskanál fahéj
˝ teáskanál szerecsendió
2 tojás
10 dkg cukor
A pudingtöltelékhez:
4 dl tej
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag pudingpor (csokis)

Elkészítés:
A tölteléket elkészítjük: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradék ˝ dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, majd ezt a forró tejbe öntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A darált mákot összekeverjük a zabkorpával, a rétesliszttel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szerecsendióval.
A tojásokat szétválasztjuk: a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Kis adagokban felváltva adagoljuk a masszába a lisztes keveréket és a tejet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához.
A tésztából kb. egy evőkanálnyit a formák aljára kanalazunk, erre jön kb. µ-1 evőkanálnyi töltelék, majd ismét massza.
15-20 percig sütjük.

Barackos muffin


Hozzávalók:
10 dkg aszalt barack
5 dl liszt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál kardamom
2 dl cukor
1 dl barnacukor
4 tojás
10 dkg olvasztott margarin
2 dl joghurt
3 evőkanál narancs koncentrátum

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A barackokat apróra vágjuk, és összekeverjük a szárazanyagokkal.
A tojásokat a cukorral, margarinnal es a joghurttal összeverjük elektromos habverővel.
Belekeverjük a többi hozzavalót, a formákba kanalazzuk, és kb. 12 percig sütjük.

Csodás csokis muffin
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál barackíz
˝ csomag sütőpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral.
A tojásokat kikeverjük a vajjal, a cukorral, majd hozzáadjuk a barackízt.
A masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd belekeverjük a törtét étcsokit.
A tésztát a formába kanalazzuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Csokis muffin

Hozzávalók:
20 dkg olvasztott margarin
4 tojás
2 evőkanál kakaó
3 dl cukor
3,5 dl liszt
1 ˝ teáskanál sütőpor
1 ˝ teáskanál vaníliáscukor

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a formákat kivajazzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a vajjal és a kétfajta cukorral, majd belekeverjük a lisztes keveréket.
Formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.

Kétszínű muffin

Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 ˝ csésze cukor
5 tojás
2 csésze liszt
1 csipet só
2 teáskanál vanília aroma
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál kakaó

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a vanília aromával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A vajas masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjehabot. A tésztát kettéválasztjuk, egyik felébe belekeverjük a kakaót.
A formákba kanalazzuk a kétféle tésztát úgy, hogy a forma egyik részébe a kakaós, a másik részébe a sárga kerüljön.
15-20 perc alatt készre sütjük.

Mogyorós muffin
Hozzávalók:
7,5 dkg törökmogyoró (megpirítva, ledarálva)
4 teáskanál kakaópor (nem cukrozott!)
1 teákanál sütőpor
15 dkg liszt
15 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás
12 dkg Nutella
1 ˝ evőkanál tejföl


Elkészítés:
Az egyik keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, mogyoró, sütőpor, kakaópor).
Egy másik edénybe először kimérjük a vajat (néhny másodpercre betesszük a mikróba, hogy megpuhuljon egy kicsit), hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és habosra kikeverjük az egész elegyet. (botmixerrel a legegyszerűbb). Végül a Nutellával és a tejföllel is összekeverjük.
Ehhez a masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, és most már lyukacsos fakanálra váltunk át botmixer helyett.
A kész muffinmasszát ezután beleadagoljuk a kivajazott sütő mélyedéseibe (fagyiskanállal a legegyszerűbb), és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor porcukorral szórjuk meg, de bevonhatjuk csokimázzal is.

Kókuszos-csokis-vaníliás muffin

Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
µ csésze barnacukor
2 dl tej
1 teáskanál vanília aroma
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A csokoládét apró darabokra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral, a sóval, és hozzákeverjük a csokoládét is.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A cukros masszához kis adagokban, felváltva hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tejet, végül hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is.
A tésztát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.

Tipp: A muffinok tetejére sütés előtt tegyünk egy-egy darabka csokoládét!

Diós-almás muffin

Hozzávalók:
2 tojás
3 (nagy) evőkanál méz
˝ csésze olaj (3dl-es csésze)
˝ csésze darált dió
1 Ą csésze liszt
1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
˝ csésze reszelt alma
1-2 evőkanál tej

Elkészítés: A muffintepsit kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt+sütőpor+szódabikarbóna).
A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd a fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket (apránként) és a tésztát tejjel lazítjuk.
A masszát a formákba kanalazzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Tipp: a muffinok tetejét díszítsük negyed dióval!

Banános-joghurtos muffin

Hozzávalók:
2 dl joghurt
6 dkg liszt
1 dl olaj
30 dkg porcukor
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 kg banán
1-2 dkg margarin

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elvegyítjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanállal egyneművé dolgozzuk.
A banánt kis kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába. Kimargarinozott formába öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük.

Banános muffin

Hozzávalók:
1 banán
20 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál szerecsendió
1 csipet só
15 dkg natúr (sovány) joghurt
1,75 dl tej (alacsony zsírtartalmú)
5 dkg barna cukor

Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük.
A banánt meghámozzuk, és egy villával összetörjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a szerecsendióval és a sóval. A joghurtot, a tejet, a cukrot és a banánt simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket (kis adagokban).
A tésztát a formákba töltjük, és 15-20 percig sütjük.

Friss reggeli muffin

Hozzávalók:
2 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
˝ teáskanál só
˝ csésze mazsola
˝ csésze kókuszreszelék
3 (nagy) tojás
2 teáskanál vanília aroma
1 Ą csésze cukor
2 csésze reszelt sárgarépa
2 teáskanál fahéj
˝ csésze apróra vágott dió/mogyoró
1 alma reszelve
1 csésze olaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a kókuszreszelékkel, a mazsolával, a fahéjjal és a dióval. A tojások sárgáját a cukorral és az aromával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és az almát, végül belekeverjük a lisztes keveréket. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához adjuk.
A formákat 2/3-ig töltjük, és 25-30 percig sütjük.

Tipp: A tojásfehérjehab nem fog összetörni, ha először a habhoz adunk egy keveset a masszából, jól elkeverjük, majd ezt a fellazított masszát adjuk a többihez!

Marcipán muffin

Hozzávalók:
1 ˝ csésze liszt
˝ csésze őrölt mandula
1 csomag sütőpor
˝ csésze cukor (barna és kristálycukor keverve)
˝ csésze folyékony növényi margarin (olvasztott)
1 csésze ásványvíz
marcipángolyócskák

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral. A cukort elkeverjük a margarinnal és az ásványvízzel, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztából 1-1 kanálnyit teszünk a formák aljába, mindegyikre helyezünk 1-1 marcipángolyócskát, majd a maradék tésztával befedjük a golyókat.
20 percig sütjük.

Tipp: A muffinok tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát.

Narancsos-mákos muffin

Hozzávalók:
3 csésze liszt
2 csésze cukor
1,5 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál só
Ą csésze mák
3 tojás
1 csésze tejföl
˝ csésze olaj
1,5 csésze narancslé
2 teáskanál narancs aroma (helyette használhatsz kandírozott narancshéjat)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
Egy tálban összekverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancslevet illetve aromát,majd összekeverjük a két tál tartalmát.
25-30 percig sütjük.

Angol teazsemle

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag száritott élesztő
3 tojás
5 dkg cukor 1 csipet só
2,5 dl tejszín
1 evőkanál tej

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük az élesztővel és a sóval.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tejet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A masszához hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az egészhez óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot.
A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és állni hagyjuk 20 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
10-15 percig sütjük.

Banános-csokis muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna

3 teáskanál kakaópor (nem instant!)
1 tojás
17,5 dkg cukor
1 dl olaj
12,5 dkg kefír
3 érett banán
durvára vágott étcsokoládé

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A banánokat villával péppé törjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a kakaóporral. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a kefírt, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a banánt és a csokit is.
A tésztát a formákba kanalazzuk, és 10-15 percig sütjük.

Citromos-gyömbéres muffin

Hozzávalók:
2 teáskanál gyömbérgyökér összevágva
2 teáskanál citromhéj
4 teáskanál citromaroma
˝ csésze vaj
1 csésze cukor
2 tojás
2 csésze liszt
1 teáskanál szalakáli
1 csésze tej

Elkészítés:
Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. A tojásokat egyenként keverjük bele. Hozzáadjuk a citrom aromát és a gyömbért. A szalalkálit keverjük el a tejben, ez elkezd majd pezsegni.
A liszt egyharmadát öntsük a gyömbéres keverékhez, majd a többit is felváltva a tejjel. Keverjük jól össze, majd kanalazzuk a muffinformákba.
15-20 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A citromaroma helyett használhatunk 3 teáskanál frissen erszelt citromhéjat összekeverve 1-2 teáskanál citromlével (frissen facsart!)
Earl Grey muffin

Hozzávalók:
1/3 csésze víz
2 csapott evőkanál Earl Grey tea
12,5 dkg vaj
˝ csésze cukor
1 csomag vaníliáscukor
2 tojás
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
Tetejére:
1 doboz mandarin
2 tojásfehérje
Ą csésze cukor
˝ csésze őrölt mandula

Elkészítés:
A vizet felforraljuk, a teára öntjük, 5 perc múlva leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, egyenként a tojásokat. Beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet és a teát kis adagokban.
Félig töltjük a formákat. A mandarint lecsöpögtetjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, beleforgatjuk a mandulát. A mandarint elosztjuk a tészta tetején, rásímitjuk a mandulás habot.
25 percig sütjük.

Mákos muffin

Hozzávalók:
12 dkg liszt
2 tojás
15 dkg lágy margarin
15 dkg cukor
4 evőkanál meggydzsem
1 csomag sütőpor
10 dkg darált mák (nem cukrozott!)
1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:
Sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal és a fahéjjal. A vajas masszához hozzákeverjük a meggydzsemet, majd a lisztes keveréket is. Végül kiveszünk egy keveset a masszából, óvatosan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd ezt keverjük az egész masszához. (így nem fog annyira összetörni a hab!)
A tésztát muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.

Tipp: A muffinok tetejére tehetünk meggybefőttet, így jobban fognak kinézni! :)

Citromos-joghurtos muffin

Hozzávalók:
1 Ą csésze vaj
2 csésze cukor
5 tojás
5 Ą csésze liszt
µ evőkanál szódabikarbóna
1/8 csésze sütőpor (kb. 1,5 csomag)
1 teáskanál só
3 ˝ csésze natúr joghurt
Ą csésze citromlé
2 evőkanál reszelt citromhéj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat (egyszerre!) belekeverjük.
Egy külön edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A lisztes keveréket a joghuttal felváltva a vajas masszához adjuk (liszttel kezdjük, és fejezzük be!), majd belekeverjük a citromlevet- és héjat is.
A tésztát a formákba kanalazzuk. (csak 3/4-ig töltjük!) 10-12 percig sütjük.

Tipp:
Keverjünk a tésztába 1,5 csésze mogyorót vagy mandulát és/vagy 2 evőkanál mákot, így még különlegesebb lesz!

Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin

Hozzávalók: (12 db-hoz)
15 dkg finomliszt
5 dkg krumplipehely
10 dkg reszelt sajt
˝ teáskanál só
1 tojás
˝ csomag szárított sütőélesztő (11 gr-os franciából)
2 dl tej
1 dl tejföl
˝ teáskanál cukor
3 evőkanál olaj
Töltelék:
4 szelet füstölt tarja
1 teáskanál mustár
1 teáskanál ketchup
kb. 1 evőkanál tejföl
˝ evőkanál vaj
1 db pici vöröshagymának a negyede
pici só
bors

Elkészítés:
A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük.
Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított tojást és az olajat.
A 2 tál tartalmát összekeverjük fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő mélyedéseit, félig megtöltötjük a tésztával, rá egy teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb. 10 percet) kelni.
Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5 perc 200 fokon, utána lecsökkentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütötjük így).

Tipp: A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkákat is benne a tarjából.


Bailey's muffin
Hozzávalók:
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
1,2 dl Bailey's
15 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a likőrt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a likőrös masszához.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
10-15 percig sütjük.

Csokis muffin

Hozzávalók: (12 db-hoz)
10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
2 tojás
15 dkg cukor
10 dkg narancsdzsem
3 evőkanál friss narancslé
1 teáskanál sütőpor
15 dkg liszt

Elkészítés:
Ha azonnal készítjük, akkor mielőtt elkezdjük összekeverni a muffintésztát, melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat). (Ha csak másnap sütjük az előző nap összekevert tésztát, akkor is előmelegített sütőben süssük!)
A tésztához olvasszuk meg gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben) az apróra tört étcsokit és a kockára vágott vajat. Amikor már lágy a csokis vaj, vegyük le a gőzről, hogy langyosra hűlhessen. A Mérő-mixben habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd keverjük hozzá a narancsdzsemet, az átszűrt narancslevet és a langyos vajas csokit.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához.
A tésztát süthetjük azonnal, akkor az összekeverés után töltsük bele a kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) muffinformákba, vagy a lezárt Mérő-mixben betesszük éjszakára a hűtőbe. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek meg muffinok.


Marcipános muffin

Hozzávalók:
15 dkg vaj
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg őrölt mandula
1,5 dl tejszín
kb. 1 kiskanál mandula aroma
20 dkg liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 rúd marcipánmassza (20 dkg-os, csokival bevont, feldarabolva)


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük.
A vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és a mandula aromát.
A lisztet elkeverjük a mandulával és az élesztővel. A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk.
A vajas masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje habot. A masszát a formába kanalazzuk, mindegyik közepébe nyomunk egy-egy marcipándarabkát, és hagyjuk fél órát pihenni, hogy az élesztő kifejthesse a hatását.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Raffaello muffin

Hozzávalók:
22 dkg Raffaello (feldarabolva)
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1 tojás
9 dkg cukor
egy csipet só
11 dkg vaj
1,3 dl ananászlé
4 cl fehér rum

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darabos Raffaello-t, a sütőport és egy csipet sót. Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, az ananászlevet és a rumot.
A tésztát a formába töltjük (csak félig legyenek a mélyedések!), és 15-20 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)

Tojásmentes csokis muffin

Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze kristálycukor
3 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
1/3 csésze növényi olaj
1 evőkanál ecet
1 teáskanál vanília kivonat/aroma (vagy: 1 csomag vaníliás cukor)
1 csésze víz

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük: muffinpapírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Ehhez a keverékhez keverjük hozzá az olajat, az ecetet, a vanília kivonatot és a vizet.
A masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A tésztához adhatunk apróra vágott csokit vagy diót.
Tojásmentes kávés-mazsolás muffin

Hozzávalók:
3 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2 csésze kifőzött kávé
1 ˝ csésze kristálycukor
˝ csésze vaj
1 csésze mazsola
2 teáskanál fahéj

Elkészítés:
A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral.
Egy kisebb fazékban összekeverjük a kávét, a cukrot, a vajat, a mazsolát és a fahéjat, majd forrásig melegítjük, ezután szobahőmérsékletűre hűtjük.
A kávés masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba töltjük, és 20-25 percig sütjük.

Barna fügés muffin

Hozzávalók:
2 pohár teljes örlésű liszt
1 pohár sima liszt
˝ pohár kristálycukor
12,5 dkg puha vaj
1 pohár apróra vágott aszalt füge
1 tojás, enyhén felverve
1 pohár tej
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy kibéleljük papírral.
A cukorba beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd ujjunkkal szétmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a fügét, majd a tojással elkevert tejet.
A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)

Sonkás-fűszeres muffin

Hozzávalók:
6 szelet húsos szalonna
3 pohár liszt
6 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
2 evőkanál apróra vágott friss oregano
3/4 pohár reszelt parmezán sajt
2 tojás enyhén felverve
1 pohár tej

Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, kis serpenyőben, közepes lángon ropogósra sütjük, szalvétán lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a füszereket, a szalonnát és a sajtot, végül a tojással elkevert tejet.
A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Fagyis muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 tojás
5 dkg lágy vaj
500 ml fagylalt (ízlés szerint)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A tojást habosra keverjük a vajjal és a fagylalttal, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport.
A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig (tűpróba!) sütjük.

Olaszfűszeres muffin

Hozzávalók:
1 ˝ csésze liszt
2 teáskanál cukor
1 ˝ teáskanál olasz fűszerkeverék
1 teáskanál fűszerkeverék
˝ teáskanál só
˝ csésze tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
Ą csésze olvasztott vaj
1 tojás
˝ csésze apróra vágott szárított paradicsom
5 dkg apróra vágott kecskesajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és a szódabikarbónát.
A tejet a vajjal, a tojással és a szárított pradicsommal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a sajtot.
A tésztát a formákba töltjük (csak µ-ig!)
10-12 percig sütjük.
 

Maffin

hozzávalók:

130g liszt


1 csapott teáskanál sütőpor

2 púpozott teáskanál keserű kakópor


1 tábla (100g) tejcsoki kis darabokra vágva

1 db tojás


10 dkg cukor

1 db danone csokispuding


1 tábla étcsoki, amit kb 5 dkg margarinnal fel kell olvasztani

kb fél dl étolaj


 

Elkészítés:


melegítsd elő a sütőt kb 180 fokra (ez állítólag gázsütőn az 5ös fokozat, de én a 3as és 4es közé szoktam beállítani a sajátomat, mert szerintem ez sütő függő, azaz tapasztalat kérdése. Ha másodjára sütöd a sütit, akkor már tuti rutinosabb leszel)

osztán:


első tál: liszt+sütőpor+ kakaópor+tejcsokidarabok------>összekeverni

második tál: tojást plussz cukrot jól elkeverni, aztán add hozzá a csokispudingot, majd az olvasztott csokit, majd lassan az étolajat, jól keverd össze


aztán: az első tál tartalmát elegyítsd a második táléval, DE ne keverd dúl sokáig, csak amíg a liszt átnedvesedik, mert különben tök kemény és nehéz sütieid születnek

 


gyorsan adagold a tésztát a 12 lyukas muffin-sütőformába, ha szilikonból van és nem akarsz papírt használni, akkor azt a formát külön nem kell kikenni margarinnal, ha hagyományos fémsütőformád van, akkor bélelheted muffin papírral, ha nem akarod a papírt, akkor viszont vékonyan kend be margarinnal a mélyedéseket, nehogy beleragadjon az értékes tészta! Ja és mindezt azelőtt tedd meg mielőtt nekilátsz kutyulni!

majd dobd a sütőbe


én 20-22 percig szoktam sütni, de ez megint csak empirium kérdése, szóval jó kísérletezgetést


2.

Nekem a kedvenc, bevalt muffin receptem egy sos muffin. Ime:

GOUDA muffin:

2 csésze liszt (500mL)
1/2 csésze cukor (125mL)
1 evokanál sütopor (15mL)
1 teáskanál só (5mL)
1/2 teáskanál szódabikarbóna (2mL)
1 1/2 csésze Gouda sajt, morzsolt (375mL)
1 csésze natúr joghurt (250mL)
1/4 csésze vaj, olvasztott (50mL)
2 tojás, felverve
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütoport, sót és a
szódabikarbónát,
keverd bele a sajtot is.
Egy kis tálban alaposan keverd össze a joghurtot, vajat és a tojásokat.
Öntsd ki a tésztát egyenletesen 12 nagy, kivajazott muffin-tepsibe.
Süsd 200 fokon 18-20 percig.

3.

Anikonak maffin receptek !

PILLANGOS
CSOKOLADES MAFFIN /12db

-125g / 1/2cup olvasztott margarin
-125g / 1/2cup (superfine)cukor
-150g / 1 1/4cup liszt
-1 tsp sutopor
-2 db nagyobb tojas
-2 Tbsp kakaopor
-25g csokidarabok

Robotgeppel az osszedolgozuk simara es 180C/350F/Gas 4 /15perc alat keszre
sutjuk. Ha kihult akkor a papirnal levagjuk a kalapjat es citromos kremmel
megtultjuk, majd a kalapot kettetorve,mint egy lepkeszarnyat visszarakjuk.
Citromos krem hianyaban tejszinhabbal is nagyon finom.

Citromos krem :

-100g / 1/3cup olvasztott vaj (sotlan)
-225g / 1 1/3cup porcukor
-1/2 citrom reszelt heja
-1 Tbsp citromle

4.

CHOCOLATE CHIP MUFFINS /12 db

-100g /1/3cup olvasztott margarin
-225g / 1cup cukor
-2 db nagyobb tojas
-150ml / 2/3cup natur joghurt
-5 Tbsp tej
-275g / 2cup liszt
-1 tsp szodabikarbona
-175g csoki chips

Szepen sorba osszekeverni az alapanyagokat,majd 190 C/375 F/Gas 5 /25perc
sutesi ido.
A formaban 5 percig hulni hagyni,majd racsra rakva kihuteni.

5.

BANANOS MAFFINOK

-275g / 2 cup liszt
-3 tsp sutopor
-1/2 tsp szodabikarbona
-125g / 1/2 olvasztott vaj
-225g / 1 cup barna cukor
-3 db tojas
-3 db banan osszetorva
-narancs/citrom reszelt heja
-csoki chips v. mazsola /aprora vagott magvak /aszalt gyumolcsok es ami meg
kedvedre valo

Sutesi ido 20-25 perc tuprobaig 180 C/375 F/5 gaz.


6.

!Meggyes-mákos muffinHozzávalók: 10 dkg Rama margarin, 3 dl tejföl, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 20 dkg barna cukor, 4 evőkanál mák, 140 g meggyEgy edényben keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a vaníliát. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, őrölt mákkal. Óvatosan adagoljuk a vajas keverékhez, majd ha jól összekeveredett, tegyük bele a kimagozott meggyet is.Muffin sütőformát kikenjük margarinnal, és lisztezzünk ki alaposan, majd háromnegyedig töltsük meg a masszával. Forró, körülbelül 160-170 fokos sütőben süssük 25-30 percig.Meggyes-mákos muffin II.Hozzávalók:15 dkg Rama margarin15 dkg cukor 1/2 vaníliarúd2 db tojás 12 dkg liszt 3 dkg darált mák 1 kávéskanál sütőpor 1/2 kávéskanál őrölt fahéj 1 citrom 4 evőkanál tej 10 dkg magozott meggybefőttElkészítés:Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és a muffintepsi mélyedéseit kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A puha margarint robotgéppel összehabosítjuk a cukorral meg a vaníliarúd kikapargatott belsejével, aztán egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Ezután a liszthez szórjuk a darált mákot, a sütőport meg az őrölt fahéjat, és fakanállal a cukros-tojásos-margarinos elegybe forgatjuk. Most már az utolsó lépések következnek: a masszára reszeljük a citrom héját, hozzáöntjük a tejet, meg a lecsöpögtetett meggybefőttet, és mindezt néhány mozdulattal elkeverjük.

7.

Narancsos-mákos muffinHozzávalók:3 csésze liszt2 csésze cukor1,5 teáskanál sütőpor1,5 teáskanál só1/4 csésze mák3 tojás1 csésze tejföl1/2 csésze olaj1,5 csésze narancslé2 teáskanál narancs aroma (helyette használhatsz kandírozott narancshéjat)Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. Egy tálban összekverjük a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a mákot (illetve narancshéjat). Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a narancs-levet illetve aromát,majd összekeverjük a két tál tartalmát. 25-30 percig sütjük. Barackos muffinHozzávalók:10 dkg aszalt barack5 dl liszt2 teáskanál sütőpor1 evőkanál kardamom 2 dl cukor1 dl barnacukor4 tojás10 dkg olvasztott margarin2 dl joghurt3 evőkanál narancs koncentrátum Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A barackokat apróra vágjuk, és összekeverjük a szárazanyagokkal. A tojásokat a cukorral, margarinnal es a joghurttal összeverjük elektromos habverővel. Belekeverjük a többi hozzavalót, a formákba kanalazzuk, és kb. 12 percig sütjük.Csodás csokis muffin Hozzávalók:15 dkg liszt2 tojás15 dkg vaj15 dkg cukor3 evőkanál barackíz1/2 csomag sütőpor5 dkg kakaópor5 dkg tört étcsokoládéElkészítés:A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat kikeverjük a vajjal, a cukorral, majd hozzáadjuk a barackízt. A masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd belekeverjük a törtött étcsokoládét. A tésztát a formába kanalazzuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Banános-joghurtos muffinHozzávalók:2 dl joghurt6 dkg liszt1 dl olaj30 dkg porcukor2 tojás1 tasak sütőpor1 kg banán1-2 dkg margarin Elkészítés:A lisztet a sütőporral elvegyítjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanállal egynemüvé dolgozzuk. A banánt kis kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába. Kimargarinozott formába öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!