Smarties-es muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
2 ˝ teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
9 dkg cukor
15 dkg Smarties
9 dkg vaj
2 tojás
2 dl tej
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük.
Egy tálban elkeverjük a lisztet a keményítővel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a cukorral és a Smartiessel. Egy másik tálban simára keverjük a tojásokat a vajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket.
A formákat kb 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre (aranybarnára) sütjük. A muffinokat hagyjuk langyosra hűlni a formákban.
After Eight muffin
Hozzávalók:
19 dkg finomliszt
7 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
6 db After Eight lapocska
1 tojás
0,7 dl olaj
2 dl író (vagy kefír)
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
Az After Eightet feldaraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojást a cukorral, az olajjal és az íróval habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztes keveréket. A formákat félig töltjük a tésztával, elosztjuk rájuk a csokit, majd befedjük 1-1 kanálnyi tésztával. Kb. 20-25 percig sütjük.
A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
312 kcal/100g
142 kcal/db
45 g/db
Brownie
Hozzávalók:
26 dkg finomliszt
6 dkg mogyoró
6 dkg cukor
4 dkg reszelt csokoládé
2 evőkanál kakaópor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl olaj
1,25 dl csokoládészósz
1,8 dl író (kefír)
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval, a szódabikarbónával, a mogyoróval és a reszelt csokival. A tojásokat az olajjal, a cukorral, az íróval és a csokoládészósszal habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
331 kcal/100g
232 kcal/db
70 g/db
Cappuccino muffin dióval
Hozzávalók:
4 tojás
22 dkg cukor
20 dkg vaj
22 dkg liszt
˝ csomag sütőpor
2 teáskanál fahéj
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál instant cappuccinopor
2-3 evőkanál instant kávé (ízlés szerint)
dió
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A kakaót, a cappucchinoport, a kávét, a fahéjat és a sütőport összekeverjük a liszttel. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a tojásfehérjehabot.
A formákba öntjük a masszát (csak 2/3-ig, mert megnőnek!), mindegyik muffin tetejére teszünk egy negyed diót, és 20-25 percig sütjük.
Tipp:A tojásfehérjéből kemény habot tudunk verni, ha teszünk bele egy csipet sót!
A tojáshab nem törik össze, ha először a masszából elkeverünk benne egy kicsit, majd ezt a lágyabb masszát keverjük a többihez!
Curry-s muffin
Hozzávalók:
6 dkg aszalt alma
25 dkg finomliszt
9 dkg cukor
3 dkg mazsola
5 dkg mogyoró (hámozva)
5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál curry
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanáll szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl olaj
3 dl író (kefír)
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
Az almát kis darabokra vágjuk, eleverjük a liszttel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a curry-vel, a mazsolával, 3-3 dkg mogyoróval és kókuszreszelékkel. Egy másik tálbanhabosra keverjük a tojást, a cukrot, az írót és az olajat, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba töltjük, megszórjuk a maradék mogyoróval és kókuszreszelékkel, és kb. 20-25 percig sütjük.
A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
303 kcal/100g
235 kcal/db
78 g/db
Duplán csokis muffin
Hozzávalók:
Ą csésze vaj vagy margarin
1/3 csésze + 2 evőkanál cukor
2 tojás
µ csésze tej
1 teáskanál mandula aroma
1 teáskanál vanília aroma (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
1 ˝ csésze liszt
˝ csésze kakaópor (nem instant!)
1 evőkanál sütőpor
Ą teáskanál só
˝ csésze (étcsokis) tortadara
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk.
A cukrot és a vajat egy tálba tesszük, és mikróban 20-30 másodpercig melegítjük, amíg a vaj lágy lesz. Jól elkeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a manula- és a vanília aromát.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Ezt a lisztes keveréket hozzáadjuk a vajashoz, épp csak addig keverjük, míg jól összekeveredik a kettő. Végül belekeverjük a tortadarát.
A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Tipp:Próbáljuk ki reggelire: tálaljuk melegen egy kis vajjal megkenve!
Francia reggeli muffin
Hozzávalók:
1/3 csésze vaj vagy margarin
˝ csésze cukor
1 tojás
1 ˝ cszésze liszt
1 ˝ teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
Ą teáskanál szerecsendió
˝ csésze tej
Tetejére:
˝ csésze cukor
1 teáskanál fahéj
˝ csésze olvasztott vaj
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással. Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a szerecsendiót a tejjel felváltva.
A formákat 2/3-ig töltjük a tésztával, 20-25 percig sütjük.
Összekeverjük a cukrot és a fahéjat. Rögtön a sütés után a muffinokat belemártjuk az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba.
Lekváros muffin
Hozzávalók:
˝ csésze vaj vagy margarin
˝ cukor
1 tojás
1 ˝ csésze liszt
1 ˝ teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
˝ csésze tej
˝ csésze darált dió (nem fontos)
lekvár (amilyet szeretsz)
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejjel felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez.
A masszából kb. egy evőkanálnyit teszünk a formákba, képezünk benne egy kisebb mélyedést, ebbe teszünk egy kanálnyi lekvárt, majd a maradék masszával befedjük.
30-35 percig sütjük. Még forrón megkenjük a tetejét vajjal.
Rumos muffin I.
Hozzávalók:
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg étkezési keményítő
20 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
2 dl olaj
4 tojás
1 csomag vaníliáscukor
só
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral, egy kis sóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
524 kcal/100g
298 kcal/db
57 g/db
Rumos muffin II.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
25 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
2 teáskanál sütőpor
2,5 dl olaj
1,5 dl rum
4 tojás
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
452 kcal/100g
410 kcal/db
91 g/db
Tönkölyös-almás muffin
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
12 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt
3 dkg fehér tönköly liszt
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 nagy alma reszelve
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsűtőt kibéleljük papírral.
A puha vajat a cukorral villával jól elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját.
A lisztben elkeverjük a sütőport és apránként a vajas masszához adagoljuk, a végén belekeverjük a lereszelt almát.
A tésztát a muffinsütőbe töltjük és 20 perc alatt készre sütjük.
Bounty-s muffin
Hozzávalók:
15 dkg Bounty csoki feldarabolva
20 dkg liszt
10 dkg búzakeményítő (vagy finomliszt)
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
5 dkg kókuszreszelék
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
4 tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük.
A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, a sóval és a kókusszal. A vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal. A tojásfehérjéket külön tálban kemény habbá verjük. A vajas masszához hozzákeverjük kis részletekben a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük (fakanállal!) a tojásfehérjét.
A muffinformákba kanalazunk 1 evőkanál tésztát, belenyomunk egy darab csokit, és egy fél evőkanál tésztával befedjük. 20-25 percig sütjük.
Epres-joghurt muffin
Hozzávalók:
20 dkg eper
1 citrom leve
13 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl eperjoghurt
˝ dl tej
25 dkg liszt
˝ csomag sütőpor
porcukor
Elkészítés:
Az epret megmossuk, leszáritjuk, kis darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral.
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kikenjük vajjal, vagy muffinpapírral kibéleljük.
A cukrot kikeverjük a vajjal, a tojással, az eperjoghurtot és a tejet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a vajas masszát. Végül vigyázva belekeverjük az epret.
A muffinsütőt 3/4-ig töltjük a tésztával, és 20-25 percig sütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Gombás muffin
Hozzávalók:
1 µ csésze liszt
1 evőkanál cukor
Ą teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
˝ csésze reszelt sajt (trappista)
µ csésze tej
1/3 csésze olaj
1 tojás enyhén felverve
µ csésze apróra vágott gomba
1/3 csésze apróra vágott hagyma
1/4 csésze apróra vágott dió
1/8 teáskanál őrölt bors
˝ teáskanál őrölt kakukkfű
˝ teáskanál szárított petrezselyem
˝ teáskanál só (ha kell)
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a gombát és a hagymát. Addig sütjük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Hozzáadjuk a diót és a fűszereket, jól elkeverjük, és alacsony lángon még egy percig főzzük, majd levesszük a tűzről és félretesszük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsütőt kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban alaposan elkeverjük az olajat, tejet és a tojást. Mélyedést képezünk a száraz keverékbe és egyszerre beleöntjük a folyadékot. Hozzáadjuk a gombás anyagot és addig keverjük csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Nem szabad túlkeverni!
A tésztát belekanalazzuk a muffinformákba (csak 2/3-ig!)
20-25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Kakaós muffin
Hozzávalók:
22 dkg liszt
15 dkg cukor
4,3 dkg kakaópor (nem instant!)
2 evőkanál sütőpor
˝ teáskanál só
Ą teáskanál szódabikarbóna
2,4 dl szobahőmérsékletű tej
11 dkg sótlan, olvasztott, lehűtött vaj
1 tojás (enyhén felverve)
1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kikenjük zsiradékkal (vaj), vagy kibéleljük muffinpapírral.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban kikeverjük a tejet a vajjal, a tojással és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, míg sima nem lesz.
A tésztát az előkészített muffinsütőbe kanalazzuk. 20-25 percig sütjük (tűpróba!)
Tipp:Tálaljuk málnaszörppel!
Kókuszos-mézes muffin
Hozzávalók:
1 Ą csésze (3,1 dl) tej
l Ą evőkanál méz
3 csésze (23 dkg) kókuszreszelék
˝ csésze (12,5 dkg) cukor
˝ csésze (7 dkg) liszt
2 evőkanál sütőpor
2 (nagy) enyhén felvert tojás
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A tejet és a mézet felforrjuk, majd félretesszük. Egy tálban összekeverjük a kókuszt, a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a mézes tejet, végül a felvert tojásokat is.
Ezt a folyékony masszát beletöltjük a formákba (csak 2/3-ig!), és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
10 dkg vaj
2,8 dl tejföl
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
20 dkg barna cukor
4 evőkanál őrölt mák
15 dkg meggy (befőtt is lehet)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és az őrölt mákkal. Kis adagokban hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd beletesszük a kimagozott meggyet is.
A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, 25-30 percig sütjük.
Mentás muffin
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
3 dl tejszínes tej
10 dkg cukor
28 dkg liszt
1 csomag sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
Díszítéshez:
19 dkg porcukor
6 evőkanál mentalikőr
(12 db cukorrózsa)
pisztácia
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük.
Megolvasztjuk a zsiradékot, hozzákeverjük a kissé felvert tojást, a tejet és a cukrot. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a masszához keverjük. Darabokra törjük a csokoládét, és a tésztához adjuk.
A muffinformákba elosztjuk a tésztát. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Közben simára keverjük a porcukrot és a mentalikőrt, és még forrón megkenjük vele a muffinokat. Egy-egy rózsát szúrunk a muffinokra, és megszórjuk a felaprított pisztáciával.
Tipp:A máz hamar megkeményedik, ezért a díszítést (pisztácia, cukorrózsa) rögtön a máz felkenése után végezzük!
Szőlős muffin
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
2 evőkanál diétás margarin
1 evőkanál cukor
2 tojás
1 csomag vaniliás cukor
˝ teáskanál fahéj
1,5 dl zsírszegény (fölözött) tej
15 dkg kis szemű szőlő
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Habosra keverjük a margarint, a cukrot, a tojást, a vaniliás cukrot, a fahéjat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztet és a lisztben megforgatott szőlőt, jól elkeverjük.
A tésztát a formákba kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük.
Tojásmentes kukoricamuffin
Hozzávalók:
1 csésze kukorica liszt
˝ csésze finomliszt
Ą csésze cukor
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 csésze tej
2 evőkanál olvasztott margarin
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk.
A száraz hozzávalókat átszitáljuk és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a margarint.
A tésztát a formákba kanalazzuk majd 25-30 percig sütjük.
Túrós muffin
Hozzávalók:
15 dkg vaj
30 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
2,5 dl tejföl
50 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
20 dkg túró
15 dkg mazsola
só
kb. 1 evőkanál rum (aroma is lehet)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összekeverjük a masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük a masszába.
Kb. 30 percig sütjük.
Zabpelyhes-áfonyás muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehely
1 csomag sütőpor
20 dkg (friss) áfonya
2 tojás
12 dkg barnacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 dl tejföl
˝ dl tej
Elkészítés:
A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögtetjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, a tejföllel és a tejjel. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük.
A muffinformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ea (gázsütő 3. fokozat)
A formákat a tésztával kétharmadig töltjük, majd áfonyaszemeket nyomunk bele.
20-25 percig (tűpróba!) sütjük.
Zabpelyhes-mazsolás muffin
Hozzávalók:
8,5 dkg sótlan, lágy vaj
11 dkg barna cukor
4 tojás fehérje
1 teáskanál vaníliaaroma
12 dkg zabpehely
16 dkg liszt
1-1/2 teáskanál fahéj ízlés szerint
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2,4 dl almaszósz (vagy hígabb almalekvár)
2 evőkanál víz
15 dkg mazsola
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A mazsolát lobogó vízbe tesszük, majd leszűrjük és hagyjuk megszáradni.
Habverővel kikeverjük a vajat és a barna cukrot. Hozzáadjuk a többi összetevőt a mazsola, a tojásfehérjék és a vanília kivételével.
A tojásfehérjéket a vaníliával kemény habbá verjük. A habot óvatosan belekeverjük a masszába, majd a mazsolát is beleforgatjuk.
A tésztát a muffinformába kanalazzuk, 20-25 percig sütjük.
Kisülés után öt percet hagyjuk hűlni a formában.
Finom gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
4 tojás
18 dkg cukor
18 dkg margarin
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk.
A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint. Belekeverjük a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét.
Az elkészült tésztát belekanalazzuk a kiolajozott formába. Utolsó lépésként minden egyes muffinba teszünk néhány szem idénygyümölcsöt /meggy, cseresznye, alma, körte, szilva, barack, és amit még el tudtok képzelni/. Értelem szerűen a nagyobb gyümölcsöket apróra vágjuk. Fontos, hogy a gyümölcsöket lisztbe forgassuk az akció előtt, mert így nem /mindíg/ ülnek le a muffin aljára.
25-30 percig sütjük, és közben a sütő előtt "ólálkodva" lessük, szimatoljuk mikor készül el a finom muffin.
Csokis-banános muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
˝ teáskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
17,5 dkg cukor
1 dl olaj
12,5 dkg kefír vagy író
3 banán
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A banánokat villával összetörjük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a fahéjat. A tojást elkeverjük a cukorral, az olajjal és a kefírrel, majd hozzáadjuk a banánpürét. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztes keveréket, és az előkészített formákba kanalazzuk.
20-25 percig sütjük.
Körtés-mézes muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
Ą teáskanál sütőpor
Ą teáskanál só
2-3 körte
˝ csésze lágy vaj
2 tojás
µ csésze tejföl
4-5 evőkanál méz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, formákat kibéleljük papírral.
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. A vajat egy másik tálban kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. A körtéket lereszeljük (durva reszelőn), és a mézzel együtt hozzáadjuk a vajas masszához. Ezt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba kanalazzuk, majd 15-20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
"Pina Colada" muffin
Hozzávalók:
12 dkg cukor (barna)
2 teáskanál sütőpor
8 dkg kókuszreszelék
1 csipet só
18 dkg liszt
1 tojás
0,7 dl narancslé
0,8 dl olaj
1 dl kókusztej
(helyette lehet: 1 dl tejet felforralunk 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd leszűrjük)
0,2 dl rum
20 dkg apróra vágott ananászkonzerv
Tetejére:
12,5 dkg porcukor
1-2 evőkanál ananászlé
1 evőkanál rum
4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kis tálban összeekeverjük a cukrot a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a sóval és a liszttel. Egy nagyobb tálban kikeverjük a tojást a narancslével, az olajjal, a kókusztejjel, a rummal. A két tál tartalmát elvegyítjük, majd belekeverjük az ananászt.
A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük. A formában hagyjuk a muffinokat kicsit kihűlni, mielőtt kivennénk őket.
A díszítéshez a porcukrot elkeverjük az ananászlével és a rummal, ezzel megkenegetjük a muffinok tetejét, végül megszórjuk őket kókuszreszelékkel.
Vajas muffin
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
25 dkg liszt
˝ csomag sütőpor
˝ csésze tej
2 tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, formákat kibéleljük papírral.
A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a rummal és a tojásokkal. A lisztet és a sütőport hozzákeverjük, majd beleadjuk a tejet is.
A formákba töltjük a masszát és 30 percig sütjük.
Banános-kávés muffin
Hozzávalók:
2 db érett banán
3 evőkanál kávélikőr
12,5 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
3 dkg apritott mogyoró
1 evőkanál instant kávé
1 evőkanál kakaópor
2 tojás
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
A banánokat villával összetörjük, és meglocsoljuk a kávélikőrrel.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mogyoróval, az instant kávéval és a kakaóval. A cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal kikeverjük a tojások sárgáját, a tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas-cukros masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Legvégül belekeverjük a likőrös banánt.
A tésztát a formákba kanalazzuk (3/4-ig!), majd 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Töltött muffin alaprecept (élesztős)
Hozzávalók:
2 kávéskanál porélesztő
1 evőkanál langyos tej
4 evőkanál vaj
1 tojás
1,5 dl tej
35 dkg liszt
só
Elkészítés:
A porélesztőt feloldjuk a langyos tejben és 10 percig állni hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A vajat felolvasztjuk, a tojással és a tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, egy csipet sót és az élesztőt, majd jól kikeverjük.
A formába 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztából, majd 1 evőkanálnyit a töltelékből. (Ez a tészta csak kicsit édes így tetszés szerint tölthető sósan és édesen is.)
Végül befedjük egy réteg tésztával és 12-15 percig sütjük.
Török citromos muffin
Hozzávalók:
10 dkg joghurt
27 dkg liszt
1 citrom
1 csomag sütőpor
5 evőkanál cukor
1 tojás
11 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A lisztet a sütőport és a cukrot összekeverjük, tálba szitáljuk. A muffin formát vajjal kikenjük, a tojást a joghurttal és vajjal elkeverjük. A joghurtos masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a citrom levét. Villával gyorsan összekeverjük (nem baj, ha kicsit csomós marad az eredeti recept szerint) A mélyedéseket 2/3 részig megtöltjük, jól előmelegített sütőben 20-25 percig szép pirosra sütjük.
Olasz diós-sonkás muffin
Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
1 dl tej
4 evőkanál olivaolaj
10 dkg füstölt sonka
4 dkg dió
1 ág rozmaring
1 csomag porélesztő
Elkészítés:
A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk.
Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és a sütőporral.
Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni.
Kikenjük a muffin formát, 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük majd kb. 25 percig sütjük.
Citromos-mákos muffin
Hozzávalók:
1/4 csésze mák
2/3 csésze tej
2 csésze liszt
1/2 csésze cukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 tojás
1/3 csésze növényi olaj
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Elvegyítjük a mákot és a tejet, forrásig melegítjük, majd félrehúzzuk. 20 percig állni hagyjuk.
A száraz alapanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, só) összekeverjük.
A tejes mákot elkeverjük a tojással, citromlével és az olajjal. A száraz keverékhez adjuk, majd elkeverjük (amíg a száraz alapanyag éppen átnedvesedik).
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A kiolajozott muffinformákat 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mézes muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1/4 csésze cukor
2 tk sütőpor
1 teáskanál szalalkáli
1/2 teáskanál só
2 tojás
1/2 csésze méz
1/2 csésze narancslé
1/3 csésze olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat zsiradékkal kikenjük (vagy papírral kibéleljük).
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A tojásokat egy másik tálban felverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a narancslevet és a vajat. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket (csak addig keverjük, amíg átnedvesedik!).
A formákba kanalazzuk a tésztát és 15-20 percig (aranybarnára) sütjük.
Mogyoróöntetes-csokis muffin
Hozzávalók:
˝ csésze liszt
Ą csésze kristálycukor
Ą csésze barna cukor
2 teáskanál sütőpor
Ą teáskanál só
˝ csésze olvasztott vaj vagy margarin
˝ csésze tej
1 (nagy) tojás, enyhén felverve
2 csésze csokireszelék
Az öntethez:
1/3 csésze barna cukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
Ą csésze tört mogyoró
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk.
Összekeverjük a lisztet, a kétfajta cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tojást,majd a csokireszeléket is. A masszát belekanalazzuk a formákba.
Az öntethez összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Hozzáadjuk a mogyorót. A muffinokra bőségesen rakunk belőle, és kicsit megnyomkodjuk a tetejét.
20-25 percig (tűpróba!) sütjük.
Almás-túrós muffin
Hozzávalók:
2 alma
38 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
18 dkg vaj
18 dkg cukor
3 tojás
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg túró
10 dkg vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt + 1 teáskanál vanília aroma)
0,5 dl almapálinka
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral, a túróval, a joghurttal és a pálinkával. Hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az almadarabokat is.
A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Banános-mogyorós muffin
Hozzávalók:
1 ˝ csésze liszt
1 ˝ teáskanál szódabikarbóna
Ą teáskanál só
1/8 teáskanál szerecsendió
1 Ą csésze passzírozott banán
˝ csésze cukor
Ą csésze barnacukor
1/3 csésze olaj
Ą csésze tej
1 nagy tojás
1 csésze aprított, pirított mogyoró
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a formákat papírral kibéleljük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, szerecsendiót és a sót. Másik tálban összekeverjük a banánt, a cukrokat, olajat, tejet és a tojást. Összevegyítjük a két tál tartalmát, majd belekeverjük a mogyorót.
Muffinformákba kanalazzuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Csokis-vaníliás muffin I.
Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
9 dkg barna cukor
2 csomag vaníliáscukor
1 késhegynyi só
10 dkg vaj
1 teáskanál vanília (aroma)
2 tojás
2,5 dl tej
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük.
A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagoknént a lisztes keveréket, majd a csokit is, jól elkeverjük.
A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Csokis-vaníliás muffin II.
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
6 tojás
10 dkg cukor
38 dkg liszt
5 dkg darált pisztácia
5 dkg darált mandula
38 dkg vaj
25 dkg cukor
2 teáskanál vanília (aroma)
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a cukorral felverjük. A lisztet a pisztáciával és a mandulával összekeverjük. A vajat a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a csokit. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje-habot is.
A masszát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Fügés muffin
Hozzávalók:
12 dkg teljes kiőrlésű liszt
14 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vanília aroma
6 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
25 dkg füge (nagyobb darabokra vágva)
1 tojás
14 dkg barna cukor
0,8 dl növényi olaj
25 dkg joghurt
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk.
A kétfajta lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és az aszalt gyümölccsel. A tojást enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a vaníliát és a joghurtot, jól elkeverjük. Belekeverjük (kis adagokban!) a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a fügét is.
A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
"Hawaii" muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 ˝ teáskanál sütőpor
10 dkg főtt, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is)
˝ teáskanál só
bors
15 dkg ananász (konzerv)
0,6 dl olaj
2,5 dl író (kefír)
1 tojás
Tetejére:
reszelt sajt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. (kiolajozzuk, vagy papírral béleljük)
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az íróval és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba kanalazzuk (kb µ-ig), megszórjuk sajttal, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat.
Joghurtos-citromos muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 ˝ teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
17,5 dkg joghurt
1 tojás
0,6 dl növényi olaj
1 citrom leve
Tetejére:12,5 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, citromhéj). Egy másik (nagyobb) tálban simára keverjük a joghurtot a tojással, az olajjal és a citromlével, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk, 20-25 percig sütjük.
A porcukrot elkeverjük a citromlével, majd a kisült muffinokat ezzel megkenegetjük.
Kukoricalisztes muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
4 teáskanál sütőpor
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 csésze kukoricaliszt
2 nagy tojás
˝ csésze tej
Ą csésze olaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük.
A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a kukoricalisztet egy közepes tálban elkeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet és az olajat. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig!), és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Mazsolás-túrós muffin
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg mazsola
10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
25 dkg (sovány) túró
1,25 dl tej
Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba töltjük, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Mogyorós-csokis muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt
4,5 dkg kakaópor (!nem instant!)
˝ teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
Ą teáskanál só
kb. 3 dl tej
1 tojás
30 dkg cukor
2 evőkanál olaj
1 teáskanál vanília aroma
17 dkg apróra vágott csokoládé
9 dkg apróra vágott mogyoró
12-15 egész mandula
kb. 4 evőkanál cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk.
Összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a vanília aromát és az olajat. Belekeverjük (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a mogyorót és a csokoládét is.
A formákat µ-ig töltjük a tésztával, mindegyik muffin tetejére teszünk egy mandulát, és kicsit megszórjuk cukorral. 20-25 percig sütjük.
Napraforgós-sütőtökös muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
˝ csésze barnacukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál sütőtök-pite fűszer (ez szerepel az eredeti receptben... talán megfelel a mézeskalács fűszer is)
˝ teáskanál só
Ą teáskanál szódabikarbóna
µ csésze sütőtök-püré
1 nagy tojás, enyhén felverve
Ą csésze tej
Ą csésze napraforgó olaj
1 csésze zabpehely
˝ csésze nyers vagy pirított napraforgó mag (ha sózott, akkor a receptből ki kell hagyni a sót!)
Tetejére:
1 evőkanál napraforgó olaj
1/3 csésze barna cukor
3 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál liszt
Ą teáskanál mézeskalács fűszer (itt megint azt a pite fűszert írta)
Elkészítés:
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, a formákat előkészítjük (olaj vagy papír).
Egy nagy tálban jól elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a fűszerrel, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban simára keverjük a tök-pürét, a tojást, a tejet és az olajat, majd hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a zabpelyhet és a napraforgót is. A formákat µ-ig töltjük.
Az olajat elkeverjük a cukorral, a napraforgómaggal, a liszttel és a fűszerrel. Ebből a keverékből mindegyik muffinra cseppetnünk néhányat.
18-25 percig sütjük.
Nutellás muffin
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
10 dkg Nutella
5 dkg cukor
2 tojás
1,2 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a formákat kikenjük.
A vajat a Nutellával, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel jól kikeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kis adagokban a Nutellás masszához adjuk.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
A masszába keverhetünk mogyoródarabkákat és/vagy csokidarabkákat, így még finomabb lesz!
Parmezános-fűszeres muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 evőkanál cukor
1 ˝ teáskanál sütőpor
˝ teáskanál szódabikarbóna
˝ teáskanál zsálya (szárított, morzsolt)
˝ csésze apróra vágott petrezselyem
Ą csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 Ą csésze író (kefír)
Ą csésze vaj vagy margarin (olvasztott)
1 (nagy) tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kiolajozzuk.
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a zsályával, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az írót (kefírt), az olvasztott vajat és végül a tojást.
A formákat 2/3-ig töltjük a masszával. 15-20 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Sajtos-hagymás muffin
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze pirított hagyma (apróra vágott!)
1 csésze tej
µ csésze durvára reszelt (cheddar) sajt
2 (nagy) tojás
3 evőkanál növényi olaj
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál hagymasó (szerintem a hagymakrém is jó...)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk. (vagy papírral kibéleljük)
Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. (Az angol recept szerint csak addig kell keverni, amíg éppen átnedvesednek a száraz hozzávalók...)
A masszát a formákba kanalazzuk (2/3-ig!), majd 15-18 percig sütjük.
Sonkás-sajtos muffin
Hozzávalók:
1/3 csésze tej
Ą csésze tejföl
2 evőkanál olaj
1 tojás
1 csésze liszt
2 teáskanál apróra vágott snidling
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
˝ csésze reszelt sajt
Ą csésze apróra vágott sonka vagy szalonna
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, a formákat papírral kibéleljük.
Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a sütőporral és a fokhagymával. Végül hozzákeverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát.
A kapott tésztát a formákba kanalazzuk, és 17-20 percig sütjük. (tűpróba!)
|