KARÁCSONYI MUFFIN
Hozzávalók 8 darabhoz:
10 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg finom kristálycukor, 1 vaníliás cukor,
csipetnyi só, 1 teáskanál reszelt, szárított citromhéj, 2 tojás, 15 dkg
liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 5
dkg csokoládéöntet, 6 dkg mogyorós grillázs, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál
citromlé, a díszítéshez zöld élelmiszerszínezék, színes konfetti és
karácsonyi ostyák, 16 minyonpapír.
Elkészítés:
A vajat a kétféle cukorral, a sóval, a citromhéjjal krémesre keverjük,
beledolgozzuk a tojásokat. Rászitáljuk a sütőporral és a fűszerkeverékkel
elkevert lisztet, beleforgatjuk 1-1 evőkanálnyi kivételével a
csokoládéöntetet és a grillázst. A minyonpapírokat kettesével egymásra
rakjuk, tepsibe tesszük, és elosztjuk bennük a tésztát. Előmelegített
sütőben 200 fokon 20 percig sütjük. A porcukorból és a citromléből mázat
keverünk, kettéosztjuk. Az egyiket zöldre színezzük. A muffinokat a két
cukormázzal megkenjük, majd a színes konfettivel, a félretett
csokoládéöntettel és grillázzsal, valamint a karácsonyi ostyákkal díszítjük.
1590 kJ (380 kcal)/ darab
SZÍNES ÁLLATKÁK
Hozzávalók 42 darabhoz:
12-13 dkg vaj, 25 dkg liszt, 10 dkg finom kristálycukor, 1 zacskó vaníliás
cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás, 12-13 dkg porcukor, 2
evőkanál citromlé, a díszítéshez zöld és sárga élelmiszerszínezék, színes
cukormázas csokoládéöntet, cukorgyöngyök, a nyújtáshoz liszt, folpack,
sütőpapír.
Elkészítés:
A feldarabolt vajat a liszttel, a kétféle cukorral, a sóval, a citromhéjjal
és a tojással sima tésztává gyúrjuk össze, majd folpackba csomagolva kb. 30
percre a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és
különféle állatokat (pl. oroszlán, elefánt, stb.) szaggatunk ki belőle.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon
nagyjából 10 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk. Az átszitált porcukrot
a citromlével simára keverjük, majd a máz egy részét sárgára, a maradékot
zöld színűre színezzük. Az aprósüteményeket a kétféle mázzal, végül az
édességekkel tetszés szerint díszítjük.
290 kJ (70 kcal)/ darab
A MIKULÁS VONATA
Hozzávalók 17 darabhoz:
12-13 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 csapott
teáskanál sütőpor, 1 vaníliás cukor, csipetnyi só, 12-13 dkg finom
kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 20 dkg + 1 evőkanál porcukor, 1
tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, a díszítéshez színes cukorgyöngyök,
cukorszívek, medvecukor, gumicukor, színes cukormázas csokoládéöntet,
folpack, a nyújtáshoz liszt, sütőpapír, nejlonzacskó.
Elkészítés:
A vajat feldaraboljuk, majd a liszttel, a kakaóporral, a sütőporral, a
vaníliás cukorral, a sóval, a cukorral, a tojással és a tejjel összegyúrjuk.
A tésztát folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az előre elkészített sablon alapján
három darab, nagyjából 13 cm magas és 6,5 cm hosszúmozdonyt vágunk ki
belőle. A maradék tésztából 14 darab 14x6 cm-es téglalapot szabunk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőbe tesszük.
200 fokon 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. A 20 dkg porcukrot
átszitáljuk, és a tojásfehérjében és a citromlében csomómentesen elkeverjük.
A mázat nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és
a mozdonyokra és a vagonokra ablakokat, ajtókat, virágokat, egyéb
díszítéseket rajzolunk. Az édességekkel ízlés szerint kidekoráljuk, végül
egy evőkanál porcukorral meghintjük.
880 kJ (210 kcal)/ darab
KARÁCSONYI TÚRÓS KOSZORÚ
Hozzávalók:
10 dkg dió, 47-48 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 12-13 dkg finom
kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 7-8 dkg zabpehely, csipetnyi só,
27-28 dkg félzsíros tehéntúró, 3 tojás, 12-13 dkg vaj vagy margarin, 2
evőkanál rum, 15 dkg mazsola, 25 dkg sárgabaracklekvár, 1 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A diót vágjuk egészen apró darabokra. A lisztet keverjük el a sütőporral, a
kétféle cukorral, (1 evőkanálnyi kivételével) a zabpehellyel, és a sóval.
Adjuk hozzá a túrót, a tojásokat, a vajat, a rumot, és dolgozzuk össze.
Keverjük bele a mazsolát és (1 evőkanálnyi kivételével) a diót. A tésztát
lisztezett deszkán átgyúrjuk, és félbevágjuk. A darabokból egy-egy kb. 70
cm-es rudat formálunk, és koszorúvá összesodorjuk. Sütőpapírral kibélelt
tepsibe fektetjük, előmelegített sütőbe tesszük, és 175 fokon kb. 50 percig
sütjük. A lekvárt szitán átpasszírozzuk, alacsony hőfokon felmelegítjük, és
a még forró koszorúra kenjük. Megvárjuk, amíg kihűl. Megszórjuk porcukorral,
végezetül pedig az előzőleg félretett zabpehellyel és dióval díszítjük.
910 kJ (220 kcal)/ szelet
ASZALT SZILVÁS KALÁCS
Hozzávalók:
30 dkg magozott aszalt szilva, 1/8 l nehéz vörösbor, 50 dkg liszt, 4 dkg
friss élesztő, 1,2 dl tej, 2 evőkanál +6 dkg finom kristálycukor, 25 dkg
vaj, 7-8 dkg darált mandula, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, reszelt
citromhéj, 40 dkg marcipánmassza, 20 dkg porcukor, a nyújtáshoz liszt és
porcukor.
Elkészítés:
A szilvát felkockázzuk, a borral felforraljuk, majd közepes hőfokon kb. 1
percig főzzük. Hűlni hagyjuk. A lisztkupac közepébe mélyedést nyomunk, és
belemorzsoljuk az élesztőt. A tej felét meglangyosítjuk, elkeverjük benne a
két evőkanál cukrot, és az élesztőre locsoljuk. Kevés liszttel
összekeverjük, és letakarva, meleg helyen nagyjából 15 percig kelesztjük. 20
dkg vajat megolvasztunk, a tűzhely szélére húzzuk, és belekeverjük a maradék
tejet. Ha kihűlt, a mandulával, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a
sóval és a citromhéjjal a kovászhoz adjuk. Összegyúrjuk, és meleg helyen 1
órát kelesztjük. A marcipánt 10 dkg porcukorral összedolgozzuk, és 25x30
cm-es lappá nyújtjuk ki. A szilvát a tésztába gyúrjuk, és a lisztezett
deszkán ugyancsak 25x30 cm-esre nyújtjuk. Ráfektetjük a marcipánlapot, a
kiálló marcipánszéleket levágjuk, és hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Letakarjuk, és további 30 percig
kelesztjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon megközelítőleg 10 percig
sütjük. Ezután a sütőt 175 fokra lekapcsoljuk, és további kb. 25 perc alatt
készre sütjük. A maradék vajat megolvasztjuk, és még forrón megkenjük vele a
kalácsot. Kevés porcukrot szitálunk rá, majd a kenést és a cukrozást még
kétszer megismételjük. A maradék marcipánból csillagokat, vagy tetszőlegesen
bármilyen figurát szaggathatunk, és azzal díszíthetjük a kihűlt kalácsot.
1550 kJ (370 kcal)/szelet
OLASZ GRILLÁZSOS GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók:
22 dkg finom kristálycukor, 10 dkg felaprított mandula, 25 dkg vaj vagy
margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, kevés frissen reszelt
szerecsendió, 1 üvegcse keserűmandula-aroma, 2 evőkanál rum, 4 tojás, 25 dkg
liszt, 12-13 dkg étkezési keményítő, 1 zacskó sütőpor, 20 dkg vegyes aszalt
gyümölcs, 15 dkg ét tortabevonó, 8 koktélcseresznye, grillázs.
Elkészítés:
7-8 dkg cukrot serpenyőben karamellizálunk, majd beleforgatjuk a felaprított
mandulát. A masszából olajjal megkent alufóliára kis kupacokat rakunk. A
vajat 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral, sóval és szerecsendióval, robotgép
segítségével krémesre kikeverjük, majd hozzáadjuk az aromát és a rumot.
Egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, és rászitáljuk a keményítővel és a
sütőporral elkevert lisztet. Belevegyítjük az aszalt gyümölcsöket, és a
grillázst. A tésztát margarinnal kikent, liszttel meghintett, 32x02 cm-es,
1,8 l-es dobozformába tesszük, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 1
órát sütjük. Néhány percig a formában hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk, és 30
perc alatt teljesen kihűtjük. A tortabevonót forró gőz felett megolvasztjuk,
és a gyümölcskenyérre locsoljuk. Miután megszáradt, félbevágott
koktélcseresznyékkel és grillázzsal ízlésünk szerint díszíthetjük.
1510 kJ (360 kcal)/ szelet
Tipp: A vegyes aszalt gyümölcsöt helyettesíthetjük mazsolával is. Mielőtt
felhasználnánk, ne felejtsük el langyos vízben legalább fél óráig áztatni,
máskülönben sütés közben megkeményedik.
Bejgli
Hozzávalók: 10 személyre
A tésztához:
500 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, 100 g zsír, 70 g porcukor, kevés só,
50 g élesztő, 2 db tojássárgája, 100 ml tej
A töltelékhez:
500 g darált dió vagy mák, 200 g cukor, 300 ml tej, 50 g mazsola,
kevés vaníliás cukor és fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 1 kanál méz.
Elkészítés:
Egy tálba vagy gyúrótáblára helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk, s a tojás fehérjével megkenve hűtőbe helyezzük. 20-25 perc múlva közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Torták
Almás linzertorta
10 dkg vaj (kizárólag teavaj lehet), 15 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj, friss gyömbér, 20 dkg liszt, kb. 40 dkg alma, 1 tojás, pici tej, fél citrom leve.
A lisztet, cukrot, tojást, sütőport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, és vékony negyedes szeletekre vágjuk. A vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A citromlével meglocsoljuk. Ha nem találjuk elég édesnek, még utána lehet cukrozni. Kevés friss gyömbért reszelünk bele, és az egészet jól átforgatjuk. Aki szereti, és igazán különlegeset akar felszolgálni, tehet bele néhány szem félbevágott aszalt szilvát.
Egy gyümölcstortaformát kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, háromnegyed részével kibéleljük a formát úgy, hogy a peremét is befedje. Villával megszurkáljuk, majd rátesszük az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a tetejére helyezzük rács alakban. Egy tojássárgáját kissé megcukrozunk, egy kiskanál étolajat belekeverünk, és ezzel kenjük meg a rácsot. A sütő legkisebb fokozatán 45- 50 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni, ezután tortaként szeleteljük. Nagyon FINOM! Jó étvágyat.
Csokoládés Trüffel torta
Kakaós piskóta: 2 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál kakaópor
A hozzávalókból hagyományos módon kakaós piskótát készítünk, és egy kapcsos tortaformában megsütjük. Amikor kihűlt a következő krémet töltjük a tetejére:
Trüffel krém: 3 tojás, 1/2 kg gesztenye massza, 1/2 kg étcsokoládé (ne tortabevonó legyen!), 1/2 liter tejszín
A csokoládét a tojások sárgájával gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Közben a gesztenye masszát áttörjük és belekeverjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert tejszínhabot és a 3 tojás felvert habját.
A krémet a piskóta tetejére töltjük és kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ennyi idő elteltével a krém megköt, ekkor a tortakarimát levesszük, az oldalát tortadarával, a tetejét pedig először porcukorral majd kakaóporral megszórjuk.
Egyszerűn lehet díszíteni, ha kartonpapírból formákat vágunk ki (pl. hóember, fenyőfa) és a kakaó szórása előtt ezeket a tortára helyezzük.
Ha szereti a család (nálunk a gyerekek utálják) a krémbe jól lecsöpögtetett rumos meggyet is lehet keverni.
Ha csak a krémet készíted el, akkor miután megkeményedett golyókat is lehet belőle formálni olvasztott csokiba, vagy csoki reszelékbe forgatni de ezt már Trüffel golyóknak hívják. Ennek a közepébe is jó a rumos meggy.
Fenyőfatorta
A tésztához: 4 tojás, 4-4 evőkanál cukor és liszt, fél mokkáskanál sütőpor, vaj.
A töltelékhez, díszítéshez: 15-15 dkg vaj és porcukor, rumaroma, 10-10 dkg finomra darált mogyoró és durvára vágott mogyoró, 1 rúd zöld marcipán, színes cukorkák és gyöngyök.
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Habverővel verve a fehérjehabhoz adjuk a cukrozott tojássárgáját, majd fakanállal kevergetve lassan beleszórjuk a sütőporos lisztet. Kivajazott fenyő alakú formába öntjük a masszát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A kihűlt piskótát két lapra vágjuk. A krémhez a cukrot a vajjal jól kikeverjük, közben darált mogyoróval és rumaromával íresítjük. A kihűlt tortalapokat megtöltjük mogyorókrémmel, és vékonyan a külsejét is bekenjük, majd a durvára vágott mogyoróval a széleit bevonjuk. A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a fenyőforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére illesztjük. A tetejét színes cukorkákkal, gyöngyökkel díszítjük.
Gríztorta
Hozzávalók: 1 dl vaj, 2 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl gríz, 4 dl liszt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, mazsola.
A vajat, cukrot, tojást kikeverem, hozzáadom a többi hozzávalót, jól elkeverem. Mikrohullámú sütőben 500w-on 12 percig (ez FONTOS) sütöm, utána még 5 percig nem veszem ki a mikróból. Kivajazott tálban kell a sütőbe tenni.
Hagyományos Karácsonyi torta (Angol)
Hozzávalók: 275 g currants, 175 g sultanas, 175 g raisins, 3 ek. konyak, 225 g liszt, 1/4t k. szerecsendió, 1/2 tk. kevert fűszer, 225 g vaj. 225 g cukor, 4 tojás, 50 g apróra vágott mandula, 1 tk. juharszirup, 1 citrom és 1 narancs héja, 100 g szárított sárgabarack apróra vágva, 50 g kevert cukrozott gyümölcshéj apróra vágva. 100 g cukrozott cseresznye, beáztatva, megszárítva és negyedelve
Befejezéshez: konyak a töltögetésre, 25 cm tálca, 675 g mandula paszta, 675 g fondant, zöld ételfesték, szalag, gyertya, stb.
A tortát előző nap kezdjük készíteni. A gyümölcsöket tálba mérjük, hozzákeverjük a konyakot, és éjszakára lefedve állni hagyjuk.
A lisztet, fűszereket, vajat, cukrot, tojást, mandulát, szirupot, citrom- és narancshéjat tálba öntjük. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket. Beletöltjük egy 20 cm "Æ" tortaformába, és egy kanál hátával leütögetjük. A tetejét sütőpapírral befedjük.
140 C-ra előmelegített sütőben 4½-4¾ órát sütjük, vagy tűpróbáig. A formában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, szurkáljuk meg egy vékony nyárssal és töltsünk rá egy kevés konyakot. A tökéletesen hideg tortát csomagoljuk be sütőpapírba, és tartsuk három hónapig hideg helyen. Esetenként töltsünk rá még konyakot.
Karácsonyi torta 1.
Hozzávalók: 12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg darált dió, 3 dkg darás liszt.
A tojás sárgáját, porcukorral és vaníliás cukrot fél óráig keverjük. Azután hozzá adjuk a darált diót, a lisztet és végül a keményre vert tojáshabot. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és két egyforma, kikent, kilisztezett tortaformában külön-külön sütjük, lassan mérsékelt tűzön.
A teljesen kihűlt két tortát kettévágjuk, megtöltjük, és a lapokat egymásra rakjuk. A tortába így három réteg krém készül. A tetejét és az oldalát rummázzal vonjuk be, és díszítjük.
Krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg őrölt dió, rum, ízlés szerint.
A porcukrot a vajjal jól összekeverjük, azután beletesszük az őrölt diót és a rumot.
Rummáz: 26 dkg porcukor, 2 kanál, forró víz, 2 kanál rum, 1 kávéskanál olaj.
A porcukorra öntjük a forró vizet, a rumot és az olajat, és sűrű mázzá keverjük.
Karácsonyi torta 2.
Hozzávalók:
A linzer tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (1cs.) Dr.Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr.Oetker Sütőpor, 1/2 cs. Dr.Oetker Vanillincukor, 1-2 evőkanál víz.
A pozsonyi tésztához: 10 dkg liszt, 4 dkg margarin, 1 evőkanál Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 0,3 dl tej, 1 db tojás sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só.
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kis- kanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj, 30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evőkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott dió
Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfutatott élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük először a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük.
Eztán az 1 evőkanál langyos mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk és még 5-8 percig sütjük.
A kihűlő langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk.
Mikulástorta
Hozzávalók:
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt citromhéj, fahéj.
A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd.
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük.
A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis
Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros piarcipán Mikulásokkal díszítjük.
Nagymama dióstortája
Habosra keverünk 3 tojássárgáját 10 deka puha vajjal vagy margarinnal, késhegynyi szódabikarbónával meg 12 deka cukorral. Hozzáadunk 10 deka őrölt diót, végül felváltva 12 deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert. fehérjét. Kizsírozott hosszúkás formába öntjük, és a forró sütőben úgy sütjük, akár a piskótát. Deszkára borítva még melegen megkenjük narancsízzel, és tetejét meg az oldalát sűrűn kirakjuk ép diószemekkel.
Narancstorta
Hozzávalók: 1 egész tojás, 7 tojás sárgája, 20 dkg cukor - ezt habosra keverni.
Hozzáadni: 2 ek. zsemlemorzsát, 15 dkg. darált mandulát, 2 evőkanál lisztet, 1 narancs levét és reszelt héját, majd a 7 tojás fehérjét kemény habbá verjük és ezt is hozzáadjuk.
Kizsírozott és lisztezett kör alakú formában megsütjük.
Krém: 4 tojás sárgája, 25 dkg. cukor, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 2 db. narancs reszelt héja és leve. Ezeket gőz fölött sűrűre főzzük, ha kihűlt 20 dkg habosra kevert margarint adunk hozzá
/Jó 1-2 nappal előbb elkészíteni /
Tejszínes karácsonyi csokoládétorta
Hozzávalók: 1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum.
A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle 20 dkg-ot, és kerek tortalapot sütünk belőle, a többiből pedig, kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihűlt linzerlapot. A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz fölött felolvasztjuk, előbb keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kiemelve, a karikát levesszük róla, szeletenként egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.
Túrós-sajtos rúd
25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1 csapott evőkanál só, 20 dkg Karaván sajt.
A lisztet az apró kockára vágott margarinnal jól összegyúrjuk, majd az áttört tehéntúrót hozzágyúrjuk. Ezután hűtőbe tesszük, amíg a tészta keményebbé válik. Majd kinyújtjuk vékonyra és megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk füstölt reszelt sajttal. Köménymagot is tehetünk rá. A recept nagyon egyszerű és nagyon finom. Kezdő konyhatündéreknek ajánlott.
Ünne-pite
(bejgli jellegű, torta formájú karácsonyi sütemény)
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1,2 dl víz, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 db egész tojás, csipetnyi só
Ezeket összegyúrjuk, amiből egy képlékeny anyagot kapunk. Ezután hűtőbe tesszük. Mikor megpihent, kivesszük, kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérőjű lábossal kiszúrunk belőle egy kör alakú tésztát. A maradékot összegyúrjuk, és ugyanezt elvégezzük még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikből süteményformával három karácsonyfát szúrunk ki, úgy, hogy a lyukak között egyenlő távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül a lyukak közé helyezzük. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje.
A töltelék készítése következik, ami lehet diós vagy mákos. Ezt hagyományos módon elkészítjük cukor, vaníliás cukor, és citromhéj felhasználásával. Ha kész, ezt is pihentetni tesszük. Egy vanília ízű pudingport elkeverünk vízzel, kikeverjük, félretesszük. Ezután zsírpapírból 3 tölcsért formálunk. Az egyikbe beletesszük a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétől elkezdjük körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe a vaníliakrémet tesszük, és ezt is körkörösen visszük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az előbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az előzőleg már kiszúrt tésztát ráhelyezzük a karácsonyfaformákkal együtt, és megkenjük egy egész tojással. Félretesszük pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer átkenjük. Szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesztjük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vajas aprósütemény
Hozzávalók kb. 70 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.
A hideg vajat mogyorónyi darabokra morzsolva keverjük a liszthez, majd a tojások a cukor és a fahéj hozzáadásával gyúrjuk az egészet sima tésztává. Pihentessük egész éjszaka. Másnap dolgozzuk bele a tésztába a sütőport, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. Egyszerű formák segítségével szaggassunk belőle kicsi kekszeket és rakosgassuk őket kizsírozott tepsibe. Kenjük be mindegyiknek a tetejét tejjel, szórjunk rá némi mandulát és kandírozott gyümölcsdarabokat.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 percig kell sütni. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.
1 szögletes torta
Hozzávalók: 1 szögletes, hosszúkás piskótalap (készen vásárolt vagy 4 tojásból készített), 1 liter tej, 2 zacskó vaníliás pudingpor, 3 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, 1 narancs, 2 evőkanál narancsszörp, 2 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint porcukor, a tetejére díszítő csokoládélapocskák vagy - reszelék.
Előkészítése: szögletes tepsiben elterítem a félujjnyi vastagnál nem vastagabb piskótát. (Ha kettőbe vágják az amúgy vastag szögletes piskótát, a tészta a mélyhűtőben eltehető.) Beteszem a hűtőszekrénybe, hogy ne száradjon. A tejszínből kemény habot verek. A frissen kicsavart narancslével összekeverem a szörpöt és a zselatint, majd folyósra melegítem.
Elkészítése: a pudingot az előírásnak megfelelően elkészítem. A forró pudingba belereszelem a megmosott narancs sárga héját, de ügyelek arra, hogy a fehér részből ne kerüljön bele egyetlen darabka se. Ha már nem forró, hozzáadom a zselatint, valamint az apró darabokra tört étcsokoládét. Ezután óvatosan beleforgatom a cukor nélkül keményre vert tejszínhabot. Az egészet belesimítom a tepsibe, a piskóta tetejére. Fél napra beteszem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt éles késsel kockákra vágom, és a tetejét feldíszítem a csoki-lapocskákkal vagy reszelt, elforgácsolt csokoládéval, esetleg tejszínhabbal.
Téli fagyizó
Gyorsan elkészíthető, finom, változatos, és szinte mindenki szereti. Desszertként télen is bátran kínáljunk fagylaltot. Íme néhány karácsonyi ízelítő.
Ajándékos tál
Hozzávalók: 25 dkg karamellfagylalt, 10 dkg eperfagylalt, 8 dkg pisztáciafagylalt, 2 evőkanál csokoládészósz, 2 evőkanál folyékony eperlekvár, 1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez.
Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút. (A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)
Elkészítés: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük. Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal. A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát folyatunk rá.
Adventi koszorú
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc kapucsinófagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény.
Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
Elkészítés: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük. Azonnal tálaljuk.
Angyalhaj
Hozzávalók: 1 nagy konzerv felezett barack, fél liter vanília fagylalt, 1 doboz tejszínhabspray, 2 evőkanál csokoládéreszelék.
Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. A többit a lével összeturmixoljuk.
Elkészítés: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db "loknit" szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük. A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.
Csillagos ég
Hozzávalók: 2 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, negyed-negyed doboz sztracsatella-, mogyoró- és karamellfagylalt.
Előkészítés: Négy nagy tányért szitakanál segítségével beszórunk porcukorral.
Elkészítés: A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a vaníliás cukrot és a fahéjat. Csillagcsőrös habzsákba szedjük. A fagylaltot kb. 1, 5-2 cm vastag szeletre vágjuk, és különböző nagyságú csillagmintás kiszúróval csillagokat szaggatunk belőle. A tányérra rakjuk. Köré fahéjas tejszínhabrózsákat nyomunk, és cukorgyönggyel megszórjuk. Azonnal tálaljuk.
Mikuláscsizma
Hozzávalók: 7 dkg egész mogyoró, 2 dl tejszín, 1 liter csokoládéfagylalt téglalap alakú dobozban, néhány darab keksz.
Előkészítés: A kistányérunk és a fagylaltos doboz nagyságához igazítva elkészítünk egy kb. 12 cm magas, csizma alakú papírsablont.
Elkészítés: A mogyoró felét durvára összevágjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A fagylaltból a sablon és egy éles kés segítségével négy csizmát vágunk ki, majd a tányérra rakjuk. (A fagylaltot először a rövidebbik oldalával párhuzamosan ketté, majd vízszintesen is kettévágjuk, azaz négy darab kb. 9x12 cm nagyságú téglalapot készítünk.)
A csizma tetejét, mint egy prémcsík, gazdagon bevonjuk tejszínhabbal. A maradék mogyorót és a kekszeket a tejszínhab felett szétosztjuk, mintha ajándék lenne a csizmában. A vágott mogyorót a csizma köré szórjuk.
A Karácsony fényei szikráznak a havon
Mogyorós gyertyácskák
Hozzávalók 4 db-hoz: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor, 4 evőkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella).
Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor.
Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula.
Tálalás: Vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcssaláta.
A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére rakosgatunk.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-2 evőkanálnyit a "gyertyák" tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon róla. Aszalt fügéből és mandulából "lángot" formálunk a tetejére. Befőttel vagy gyümölcssalátával kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.
Gyufa süti
Tészta: 15 dkg lágy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, fél üvegcse vanília aroma, 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő.
Máz: 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál víz, fél tasak erdei gyümölcs- vagy eperízű zselépor.
Tészta: A margarint vagy vajat egy keverőedényben egy konyhai robotgéppel habosra keverjük. A cukrot, a vanília cukrot és az aromát hozzákeverjük, és addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. A tojást kb. fél percig keverjük bele. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába szitáljuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, egyesével habzsákba töltjük. Egy, kb. 0,7 cm átmérőjű nyomófejjel 7 cm hosszú csíkokat húzunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alsó vagy felső sütés kb. 200 fok előmelegítve, sütési idő 6 perc. A süteményt a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről.
Máz: A porcukrot és a vizet egy nagy tálban sűrű mázzá keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt "fejükkel" kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd egyből a zseléporba mártjuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk.
Havas fenyők
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás: porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.
Fahéjas torta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj + a formához, 3 tojás, 2,5 dl tejszín, 20 dkg darált mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukrozott narancshéj (oranzsát), 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor.
Előkészítés: Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. A formába nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen.
Az előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Miközben a tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a maradék cukorral. Beledolgozzuk a mandulát, a zsemlemorzsát, a cukrozott narancshéjat és a fahéjat. A masszát az elősütött tésztára öntjük, és további kb. 45 percig sütjük (tűpróba). Hagyjuk kihűlni.
Papírból kisebb csillag alakú sablonokat vágunk ki, a tortára tesszük, és a tortát megszórjuk porcukorral. Óvatosan levesszük a sablont, így a csillagok helye szépen kirajzolódik.
Egészséges finomságok babáknak
Ha karácsony, akkor édességdömping. Az apróságokat is tarthatjuk ünnepi koszton, de alkalmazkodnunk kell igényeikhez. Néhány egyszerűen elkészíthető és egészséges receptet ajánlunk.
A fél éven aluli babáknak nem jár semmi extra menü karácsonykor, legfeljebb ünnepi anyatej. Később viszont már csipegethetnek velünk, arra azonban figyeljünk oda, hogy az apróságok ne kapjanak allergizáló ételeket. A tehéntej- és a tojástilalom karácsonykor is érvényes a kúszó-mászó korosztályra. A tipegők már szélesebb skáláról választhatnak, de alapvető szabályként náluk is be kell tartanunk a fokozatosság elvét.
Ünnepi babaital
(6 hónapos kortól)
Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával.
Sültalma-süni
(12 hónapos kortól)
Félbevágott almák magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük). Az almákat levelestészta-korongokra borítjuk (lehet mirelitből), és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfűszegből szemet, orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)
Zabpehely-gombócok
(18 hónapos kortól)
20 dkg zabpelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk. Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.
Nézzük a szokásos karácsonyi menüt: halászlé vagy rántott hal, bébipulyka salátákkal, disznótoros, bejgli. Mit ehet ebből a baba? Nem túl fűszeres halhúsból (a hal biztosan szálkamentes részeiből) és a natúr baromfihúsból készíthetünk pár falatnyi pépet, a krumplisalátához előkészített, héjában főtt krumpliból anyatejjel vagy vízzel pürét. Egyéb, salátához használható főzelékféléket ugyanígy felhasználhatunk "főzelék" készítéséhez. Arra figyeljünk, hogy a hüvelyesek héja kicsiknél ne kerüljön a pürébe. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha krumplinyomón vagy fokhagymaprésen törjük át az alapanyagot.
A disznótoros nem kicsiknek való, hiszen sok fűszert és zsiradékot tartalmaz. A hagyományos bejgli a tojás, a darabos dió és a magas cukortartalom miatt legalább a második szülinapig kerülendő. Készíthetünk a babának is ünnepi finomságokat, de ezekben a fő alapanyag és édesítő a gyümölcs legyen - a tésztát rizsből vagy más gabonafélékből készült sűrű kása helyettesítheti. Darabos diót, mogyorót, mandulát, kemény aszalt gyümölcsöket ne használjunk. Az édes italok, gyerekpezsgők helyett pedig frissen préselt gyümölcslével vagy babakoktéllal (gyümölcstea és gyümölcslé keveréke) kínáljuk a babát.
A csokifüggelék-mikulások, harangocskák és egyes táblás csokik a drágább, de egészségesebb kakaóvaj helyett keményített növényi olajakat tartalmaznak. Az ilyen gyenge minőségű terméket nem is szabad tejcsokoládénak nevezni: a címkén "kakaós tejtábla", vagy valami hasonló felirat szerepelhet, amiről pontosan nem is tudjuk, mit takar. Kíméljük meg ettől a kisgyermeket!
Mézeskalács házikó
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz.
A díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula.
A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel kivágjuk a házikó egyik oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Sorban elkészítjük a ház minden darabját, ha maradt még tészta, kis gyerek- és boszorkányalakot is kivághatunk. Készítsünk előre kartonsablonokat! A ház oldalához ajánlott legkisebb méret két darab 15x11 cm-es téglalap, illetve két darab 11x11 cm-es négyzet az elejéhez és hátához, a tetőhöz két darab 15x7 cm-es téglalap. Ne felejtsünk el kis ablak- és ajtónyílást, a két tetőelemre pedig kis kéménylyukat vágni. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megdagad a tészta. Megkenjük tojásfehérjével, és belenyomkodjuk a díszeket: a tetőre mandula- vagy fél diódarabokat, az oldalára színes cukorkákat (zizi, franciadrazsé). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük, vigyázzunk, mert hamar megpirul. Azonnal levesszük a sütőbádogról, és konyharuhára fektetjük. Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beledolgozunk 20 dkg porcukrot. Nejlonzacskóba kanalazzuk, a sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, fogjuk, amíg megszilárdul. Amikor készen áll a házikó, tovább díszíthetjük a maradék cukormázzal. A tetőn lévő lyukba állítjuk a gyertyát, illetve ha több van, a házikó elé sorakoztatjuk őket.
Finom Mézeskalács
25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg!
Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!
Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.
Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre!
Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!
Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc)
Díszítő cukormáz: 1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!)
Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhat vele.
Praktikus tanácsok
A tészta gyúrása: Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.
Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.
A tészta nyújtása: 2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.
Formázás: Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.
A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.
Díszítés: Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad.
Italok
Karácsonyi mézes pálinka
Hozzávalók: 4, 5 dl házi pálinka, fél dl méz, mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.)
Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő.
Puncsok
Forró "Almáspite" puncs
4-6 személyre: 4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor, fél csésze (12 cl) Calvados, fél csésze (12 cl) sötét rum, fél csésze (12 dkg) mazsola, 4-5 db 5 cm-es fahéjrúd, 16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve
Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsostál, 4-6 hőálló pohár
A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almáspite íze lesz!
Forró banánpuncs
8 személyre: 2 érett banán, 2 csésze (50 cl) kókusztej, 1 csésze (25 cl) friss tejszín, 12 cl Créme de Bananes, 6 cl arany rum
Pohár: egy 1,5 literes hőálló puncsostál, 8 goblet
Díszítés: 3 karika banán koktélpálcikán, reszelt szerecsendióval megszórva.
Jobban mutatnak a poharak, ha a szélüket bevonjuk sárgára színezett kókuszreszelékkel. A banánt földaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Ne forraljuk.
Melegen kínáljuk. Hidegen is nagyon finom!
Forró Dylan-puncs
10 személyre: 1 3/4 csésze (42 cl) Tequila, 1 1/4 csésze (30 cl) Kahlua, 6 cl rum alapú kávélikőr, 4 csésze (kb. 1 liter) forró csokoládé, 0,5 liter friss tejszín (a puncs tetejére)
Pohár: egy nagy kancsó, 10 hőálló üvegpohár
Díszítés: frissen reszelt csokoládé
Az alapanyagokat a forró csokoládéval együtt egy lábasba vagy tálba öntjük, és jól összekeverjük. Forrón kínáljuk, és mindegyik pohár tetejére egy kevés tejszínt öntünk (vagy belekeverjük). A tetejüket megszórjuk reszelt csokoládéval.
Hálaadásnapi tál
8-10 személyre: 3 csésze (75 cl) áfonyalé, 3 csésze (75 cl) rosé bor, 2 csésze (50 cl) narancslé, 15 cl brandy, 12 cl Chambord málnalikőr, 6 cl Crémede Framboise, jég
Pohár: egy 3 literes puncsostál, 10 borospohár
Díszítés: friss málna és narancscikkek, narancshéj-csíkok
A puncsostálat egyharmadáig megtöltjük jéggel és ráöntjük az alapanyagokat.
Jól összekeverjük, és tálalás előtt 30 percig állni hagyjuk. Friss gyümölccsel és - héjjal díszítjük. Különleges hatást érhetünk el, ha a puncs tetejére két-három virágot is teszünk.
Karácsonyi felköszöntő puncs
(Wassail)
Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak.
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.
Őszi krémpuncs
6-8 személyre: 3 csésze (75 cl) vagy 1 üveg (750 ml) szilvabor vagy bármilyen más gyümölcsbor, 2-3 csésze (50-75 cl) szeder ízű ásványvíz vagy szódavíz, 9 cl Créme de Cassis, 9 cl Créme de Frambise, 9 cl Poire William likőr, jég
Pohár: egy 2-3 literes puncsostál, 8 talpas goblet
Díszítés: különféle gyümölcsök, például szeder, málna, körte, szilva
Az alapanyagokat a jég kivételével összekeverjük a tálban. Legalább 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzáadjuk a jeget és a gyümölcsöket, majd tálaljuk. Minden pohárba bőségesen tegyünk gyümölcsöt.
Részeges kávé
6-12 személyre: 6 csésze (1,5 cl) erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve), 1 1/4 csésze (30 cl) brandy, 1 csésze (25 cl) sötét rum, 1 csésze (25 cl) fehér rum, 2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab, 1 narancs héja csíkokra vágva
Pohár: 6-12 hőálló pohár
Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéjcsíkokkal. A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.
|