Mézeskalács
125g méz
125g margarin
3 tojás 1 citrom
250g porcukor
250g finomliszt
250g rozsliszt
1kk szódabikarbóna
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Felovasztjuk a margarint a mézzel összekeverjük és hagyjuk kihülni. Simára keverjük a tojásokat a porcukorral és 2 evőkanál citromlével. Hozzáadjuk a mézes keveréket.
Összekeverjük a rozslisztet a simalisztet beletesszük a szódabikarbónát a mézeskalács fűszerkeveréket és a citrom reszelt héjját, több részletben a tojásos-mézes keverékhez adjuk. alaposan összekeverjük. Letakarva hűtőbenn legalább 3 órát, de mégjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
Másnap a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 4mm vastagságúra formákatt szaggatunk és 200 fokon kb 10 percig sütjük.
Aki nem szeret nyújtogatni annak tudom ajánlani azt, hogy ezt a mennyiséget 8 részre ossza kigyót kell gyurmázni belőle és azokat 10-10 darabra felvágni pogácsát formázni belőle tojással megkenni a tetejét és diót vagy mandulát nyomni a közepébe így 80 db mézes puszedlit kapunk. Sütés ugyanaz kb 12 perc.
|