FŐÉTELEK
Egészben sült malac
Hozzávalók: 3 kg-os malac, 1 kg sertéstarja, 30 dkg sertésmáj, 3 db zsemle, 5 g törött bors, 5 g majoránna, 3 db tojás, 15 dkg füstölt szalonna, 3 dl világos sör, só.
A megtisztított malacot a hasán végig vágjuk, és a nyakáig felnyitjuk. Egy éles, vékony pengéjű késsel belülről eltávolítjuk a gerinccsontot, az oldalcsontokat és a combcsontokat úgy, hogy csak a fejben és a lábakban maradhat csont.
A kissé zsíros sertéshúst a májjal és a beáztatott és jól kicsavart zsemlékkel együtt kétszer ledaráljuk. Sóval, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és a tojást hozzáadva jól összedolgozzuk. A belülről kicsontozott malacot ezzel a masszával megtöltjük, majd vékony zsineggel a nyílást összevarrjuk. A malac külső felületét hideg zsírral bekenjük, füleire, farkára papírt csavarunk és mérsékelten meleg sütőbe tolva, lassan sütjük. Villára szúrt, kockásan bevagdalt szalonnadarabbal gyakran kenegetjük, közben a szalonnát mindig sörbe mártogatjuk.
Amikor a malac megsült, a sütőből kivéve egy órát pihentetjük, majd fejét levágjuk, hosszában kettészeljük és feldaraboljuk. Reszelt tormát vagy almakompótot esetleg párolt káposztát tálalunk hozzá.
Tormás malachús
Hozzávalók: 1 kg malachús, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, 12 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, 3 g egész bors, 12 dkg torma, só.
A bőrös malacot csontjával együtt pörkölthöz való darabokra vágjuk. Jól megmossuk, majd annyi hideg vízzel tesszük fel főni, hogy jól ellepje. Amikor felforrt, a felületén lévő habot eltávolítjuk. Hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyes zöldséget, az egész fej vöröshagymát és a fokhagymát. Sóval és egész borssal fűszerezzük, majd lefedve a húst puhára főzzük. Mélyebb tűzálló edénybe tesszük a húst, saját levével és a zöldségekkel együtt tálaljuk, tetejére frissen reszelt tormát szórunk. Külön tálban, főtt sós burgonyát adunk hozzá.
Furfangos csirkemell
(Az ünnepi asztalnál szinte minden családban helyet foglal egy-két, valamely okból diétázni kényszerülő családtag, számukra különösen kitűnő fogás!)
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 10 dkg bacon szalonna, 5 dkg darált dió, 12 szem aszalt szilva, 1 dl vörösbor, 3-4 dkg vaj, ill. fűszervaj, só.
A csirkemellfilét formásra veregetjük, picit megsózzuk, és megszórjuk darált dióval. A diót letakarjuk vékony réteg bacon szalonnával, majd mindegyikre 3 szem kimagozott, előzetesen vörösborba áztatott aszalt szilvát helyezünk. Ezután a húst összegöngyöljük, gondosan megtűzzük, és a négy "malackát" egy vékonyan kivajazott tűzálló tálba, egymás mellé tesszük. A tetejére néhány kupacka vajat, vagy fűszervajat morzsolunk. A sütőben közepes tűzön, fólia alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve kicsit még hagyjuk színesre sülni. Tíz perc pihentetés után máris lehet szép ferde szeletekre vágni, és visszatéve a tűzálló tálba, fogyaszthatóra melegíteni. Színes rizst (rizibizit), kompótot kínálunk hozzá.
Töltött pecsenyekacsa (kicsontozott)
Hozzávalók: 1 db pecsenyekacsa (1,80 kg), 25 dkg darált sertéshús, 15 dkg kacsamáj, 10 dkg gomba, 1 db zsemle
1 db tojás, 2 g őrölt fehér bors, 1 g Cayenne-bors, 1 g őrölt szerecsendió, 2 g majoránna, só.
A kacsát kicsontozzuk a következőképpen: vágódeszkán a kacsát hasára fektetjük, majd egy jó éles késsel előbb a gerinccsont, aztán a bordacsontok mentén a húst szépen egyben lefejtjük. Azután a combjait és a szárnyait csontozzuk ki. Ezt követően kiterítve (bőrével a deszkára) sózzuk, borsozzuk, majoránnával jól befűszerezzük. Összehajtjuk, félretesszük.
A töltelékhez a kacsamájat kevés vízzel leforrázzuk, majd hideg vízzel lehűtjük, s kockákra vágjuk. Kevés olajon hirtelen megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A darált sertéshúshoz hozzáadjuk az áztatott zsemlét, a tojást, a Cayenne-borsot, az őrölt szerecsendiót, a sót, a fehér borsot, és jól összedolgozzuk. Csak ezután tesszük bele a kockákra vágott kacsamájat és a gombát. Ezekkel is jól összekeverjük.
A kicsontozott kacsát bőrére fektetjük, és a tölteléket rúdalakban a közepére halmozzuk. A széleket ráhajtogatjuk, henger alakúra formázzuk. Ezután előzőleg jól beolajozott, többrétegű alufóliába fektetjük. Szorosan begöngyöljük, tepsibe helyezzük. Kevés vizet öntünk alá, és forró sütőben (kb. 180 °C) párolva készre sütjük. Ügyelve arra, hogy egy kevés víz mindig legyen alatta. Mérettől függően 80-120 percig sütjük. Húsvillával időközben meggyőződünk a puhaságáról. Ha már könnyedén bele tudjuk szúrni a villát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megpuhult. Ezután a fóliából kicsomagoljuk, áttesszük egy másik, tiszta tepsibe, és forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor fölszeleteljük, tálalótálra tesszük. Adjunk mellé burgonyapürét, aminek tetejére pici olajban pirított, kockákra vágott füstölt sonkát szórtunk. Díszíthetjük még apró színes paprikakockákkal is.
Gesztenyés töltött pulyka
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka, 60-80 dkg darált sertéshús, 80 dkg gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.
A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt, és 1-2 tojással összegyúrjuk, majd hozzákavarjuk a gesztenyét. Közben a megtisztított pulyka mellcsontját hegyes késsel óvatosan kifejtjük. A pulyka belsejét besózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást vékony zsineggel bevarrjuk, megformázzuk, a pulykát besózzuk, és tepsibe tesszük. Ezután olvasztott zsírral leöntve, nem túl forró sütőben többszöri locsolással, szép pirosra, puhára sütjük. Sütési ideje kb. 2-2,5 óra.
Pezsgős csirke gombás metélttel - francia
Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 10 dkg vaj, 15 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 dl pezsgő, 2 dl fehérbor, 4 dl tejszín
3 db tojássárgája, só
A körethez: 30 dkg szélesmetélt, 5 dkg vaj, 20 dkg gomba, 3 g törött bors, só.
A megtisztított, megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, és egy vajjal kikent lábasba rakjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a négyfelé vágott vöröshagymát, és mérsékelten meleg sütőbe tolva félig megsütjük. Felöntjük a pezsgővel, a fehérborral, majd fedővel letakarjuk, és a sütőbe visszatolva puhára pároljuk. A szárnyast ezután egy másik edénybe átszedjük, és letakarva melegen tartjuk. A sütésből visszamaradt pároló lébe öntjük a tejszín felét, és jól beforraljuk. Ezután a tűzről levesszük, és állandó keverés közben hozzáöntjük a megmaradt tejszínnel elkevert tojássárgákat, majd a mártást finom szűrön átszűrjük. Tálaláskor a csirkét földaraboljuk, és ráöntjük a pezsgős mártást.
A sós vízben kifőzött széles metéltet leszűrjük, lecsöpögtetjük. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, sóval, törött borssal fűszerezzük, és erős tűzön, gyakori kevergetéssel megpirítjuk. A gombához keverjük a kifőzött széles metéltet, és köretként a csirke mellé tálaljuk.
Vajda tál
Hozzávalók: 1 db csirke, vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, vegeta, köménymag, liszt, tejföl. A metélthez:
1/2 kg liszt, 3 tojás, túró ízlés szerint.
Hagyományos, tejfölös csirkepaprikást készítünk. Amíg a csirke puhul, elkészítjük a metéltet. Összegyúrjuk a lisztet a tojásokkal, annyi víz hozzáadásával, hogy a tésztát kidolgozzuk. Pici sót teszünk bele. Kisodorjuk, és metéltre vágjuk. Bõ, forró vízben kifõzzük, majd lecsepegtetjük. Egy tûzálló tál aljára terítjük a tésztát, megszórjuk túróval, és erre rakjuk a tejfölös csirkedarabokat. Bõven megöntözzük a csirke visszamaradt levével, és elõre melegített sütõben 10-15 percig sütjük.
|