Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SÜTEMÉNYEK

Húsvéti sütemények, édességek
Sajtos túrótorta
Hozzávalók 20 szelethez:, 20 dkg liszt, 2 citrom, 25 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor só, 10 dkg vaj vagy főzőmargarin , 3 tojássárgája, 50 dkg sovány túró, 50 dkg mascarpone (az olasz tejszínes sajtot ugyanennyi másfajta tejszínes sajttal is helyettesíthetjük) 5 tojás, 4 evőkanál tejszín, ízlés szerint porcukor díszíteni, zsiradék és liszt a formához
Elkészítés:
Gyúródeszkára szitálunk 15 dkglisztet, a halom közepébe mélyedést nyomunk.
A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját finomra lereszeljük. A citromhéj negyedrészét, 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés sót és a darabokra vágott vajat vagy főzőmargarint a liszthalom szélére, egy tojás sárgáját a mélyedésbe teszünk. A hozzávalókat széles pengéjű késsel összedolgozzuk, majd hideg kézzel gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük.
Kizsírozzuk egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját, és meghintjük liszttel. A tésztát a forma alján kinyújtjuk, villával megszurkáljuk. Feltesszük a forma peremét.
A tésztát előmelegített sütő középső részébe toljuk, 200 fokon kb. 15-20 percig elősütjük, majd a formában hűlni hagyjuk.
Közben kinyomjuk a citromok levét. A túrót összekeverjük a mascarponéval, a maradék cukorral, a másik csomag vaníliás cukorral, a félretett citromhéjjal, a citromlével, kevés sóval, a maradék tojássárgájával, az egész tojásokkal, a tejszínnel és a megmaradt liszttel. A túrómasszát az elősütött tésztalapra öntjük, és előmelegített sütő alsó részében 250 fokon kb. 10 percig sütjük. A hőmérsékletet 125 fokra mérsékeljük, és a tortát további két óráig sütjük. A sülőből kivéve rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. Peremét meghinthetjük porcukorral.
Húsvéti kalács
Hozzávalók:
45 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg élesztő tejben megfuttatva, pici só, a tetejére durvára vágott dió, mogyoró vagy mandula.
Elkészítés:
A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk, majd lassan hozzáöntjük az olvasztott vajat és belekeverjük a mazsolát. Duplájára kelesztjük, három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót, és forró sütőben kisütjük.
Tálalás: a közepébe lehet tenni a hímestojásokat, de Adventi koszorú alapjának is nagyon jó.
Húsvéti omlós krémes
Hozzávalók:

A krémhez: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.

A tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalakáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel. Három tojás sárgáját simára keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 csm. vaníliás cukrot, 4 evőkanál lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk hozzá, és azt a krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.
Citromos-csokis kalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt,, 10 dkg porcukor,, 2 ,5 dkg élesztő,, 3-5 dl tej (amennyit felvesz),, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj vagy margarin, egy csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 20 dkg csokoládé (elhagyható) mazsola, ízlés szerint
Az élesztőt 2 dl langyos tejjel és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a tojást, vajat, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citromhéjat és levet, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd beledolgozzuk a lisztet annyi tejjel, hogy lágy, de még dagasztható tésztát kapjunk. Jó sokáig dagasztjuk, minél több levegő menjen bele. Végül alaposan eloszlatva belekeverjük az apróra tördelt csokit. Ha a sütőformát (vekni vagy kuglóf forma a legjobb) kivajaztuk, akkor akár keleszthetjük is benne. Langyos helyen, konyharuhával lefedve kb. a duplájára kell kelnie, ekkor forró sütőbe tesszük. 5 perc múlva alcsonyra állítjuk a lángot és 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta és a teteje is szép piros, akkor jó. Ha kicsit kihűlt, kiboríjuk a formából és tálaljuk. Forrón a legfinomabb!
Barackos szörbet
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis üveg sárgabarackbefőtt, 5 dkg cukor, ˝ rúd vanília, ˝ rúd fahéj, ˝ citrom leve, díszítéshez citromfű.
Elkészítés:
A sárgabarackbefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A vanília rudat felhasítjuk, belsejét kikaparjuk. A befőttlevet -ha szükséges- kevés vízzel 1,5 dl-nyire kiegészítjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, a vanília rudat a belsejével együtt és a fahéjat. Nagy lángon szirup sűrűségűre főzzük, majd leszűrjük. 2 sárgabarackot cikkekre vágunk, a többit összeturmixoljuk. Összekeverjük a sziruppal, és nagyobb fémtálba öntjük. Kb. 4 órára befagyasztjuk. Közben robotgéppel többször alaposan átkeverjük, hogy krémes állagú legyen. A fagyasztóból kivett szörbetet kissé felengedjük, majd csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és behűtött üvegpoharakba nyomjuk. A félretett barackcikkekkel és citromfűvel díszítjük.
Krakkói barackhabos-mandulás
Hozzávalók 12 szelethez: 30 dkg liszt, 4 keményre főtt tojás sárgája, 3 tojásfehérje, 25 dkg vaj vagy margarin, 37 dkg porcukor, 12 dkg darált mandula, 27 dkg sárgabaracklekvár, 1 zacskó vaníliás cukor, 2-3 evőkanál citromlé, díszítéshez egész mandulaszemek, és aszalt sárgabarack.
Elkészítés: A lisztet a puha zsiradékkal, a cukorral, a tojássárgájával, a darált mandulával, 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral tésztává gyúrjuk. Letakarva, hideg helyen 30 percig pihentetjük. A tésztát négy, 28 cm-es kerek lappá nyújtjuk, tortaformába helyezzük és villával megszurkáljuk. Egymás után, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-15 perc alatt arany sárga színűre sütjük. Rácsra téve kihűtjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és beleszitálunk 8 dkg porcukrot. A lekvárt szitán átpaszírozzuk, majd 15 dkg-nyit a habhoz keverünk. 3 tortalapot a krémmel megkenünk, és egymásra helyezünk. A negyediket a tetejére borítjuk. A maradék porcukrot és lekvárt meg a citromlevet kikeverjük, majd a mázat a torta tetejére és oldalára csorgatjuk. Mandulaszemekkel és aszalt sárgabarackkal díszítjük.
Húsvéti omlós krémes
Hozzávalók:
A krémhez:
1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.
A tésztához:
25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalakáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 1/2 dl tej.
A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel. Három tojás sárgáját simára keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 4 evőkanál lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk hozzá, és azt a krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.
Ananászos-kókuszos kuglóf
Hozzávalók 18 szelethez: 50 dkg liszt, 4 tojás, 25 dkg vaj, vagy margarin, 25 dkg porcukor, 1 doboz (850 ml) ananászkonzerv, 20 dkg kókuszreszelék, 2 dl tejszín 1,2 dl tej, 2 evőkanál rum, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál kakaó, csipetnyi só.
Elkészítés:
Az ananászt lecsöpögtetjük. A díszítéshez 4 szeletet félreteszünk, a maradékot feldaraboljuk. A puha zsiradékot a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval meg a sóval, és a krémbe vegyítjük. Hozzáadjuk a tejet, a rumot és az ananászdarabokat. A tésztát margarinnal kikent kuglófformába töltjük. Előmelegített sütőbe tesszük és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 1,5 órát sütjük. Rácsra téve kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és bevonjuk vele a kuglófot. Meghintjük a kókuszreszelékkel, a félretett ananásszal és apró húsvéti tojásokkal díszítjük
Tojáslikőrös húsvéti torta
Hozzávalók 16 szelethez: 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 4 tojás, 15 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 2 dkg kakaópor, 5 dkg reszelt étcsokoládé.
Töltelékhez: 6,5 dl tejszín, 2,5 dl tojáslikőr, 2 zacskó vaníliás cukor 1 evőkanál cukor, 4 lap zselatin (1 lap kb. 3 g), 2 dkg natúr pisztácia, díszítéshez cukorvirág, tojás alakú drazsé.
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy kanál hideg vízzel habbá verjük, beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és az étkezési keményítővel, majd a krémbe szitáljuk. Hozzáadjuk a finomra reszelt étcsokoládét. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig sütjük. Ha kihűlt, keresztben három lapra vágjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, feloldjuk, és a tojáslikőrbe keverjük. A tejszínt habbá verjük. Közben beleszitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A habot apránként a dermedő zselatinhoz vegyítjük, majd hideg helyre állítjuk. A krém egynegyedét az alsó tortalapra kenjük. Rátesszük a középső lapot, megkenjük a krém egynegyedével, és beborítjuk a harmadik lappal. A maradék krémet a torta tetejére és oldalára kenjük, végül nyomózsákból díszítést nyomunk a széklére. Durvára vágott natúr pisztáciával, továbbá cukorvirágokkal, tojásdrazsével díszítjük.
Húsvéti túrótorta
Hozzávalók:
1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só.
ELŐKÉSZÍTÉSE:
mindkét doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát papírral leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a kemény tejszínhabot.
ELKÉSZÍTÉSE:
a krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.
Tojáslikőr
Hozzávalók: 6 tojás sárgája , 1 rúd vanília , 10 dkg porcukor , 7 dl tej , 2,5 dl 90 fokos alkohol , 1/2 dl konyak
Elkészítés:
A tojássárgáját, a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd belét.
Mindezt felengedjük a felforralt, majd lehűtött tejjel. Ezzel együtt adjuk hozzá az alkoholt és a konyakot. Hűtőben 2-3 hétig pihentetjük, néha összerázzuk.


Fahéjas csillagok
Hozzávalók: 0,5 kg hámozatlan mandula 4 tojásfehérje 1 csipet só 35 dkg porcukor 1 evőkanál citromlé 2 teáskanál fahéj
Daráljuk finomra a mandulát. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, sóból, cukorból, és citromléből. Egy csészényit tegyünk félre a mázhoz. 35 dkg mandulát és fahéjat összekeverünk. Beledolgozzuk a habba. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és mázzal bevonjuk. A csillagokat kiszaggatjuk, közben a formát mindig porcukorba mártjuk, hogy a csillagok elváljanak egymástól. Időnként megtisztíthatjuk a formát. A sütőlapot kivajazzuk, és rátesszük a csillagokat. A maradék tésztát darált mandulával összekeverjük, kinyújtjuk, megkenjük a mázzal és kiszaggatjuk. Addig ismételjük amíg van maradék tésztánk. A fahéjas csillagokat éjszakára száradni hagyjuk , majd kisütjük.
Gyümölcsös pudingrétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg tetszés szerinti mirelit vagy befőtt gyümölcs, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 2 dl tejszín, ízlés szerint kevés porcukor.
A pudingot az előírás szerint kevés cukorral, de a szokásosnál kissé sűrűbbre főzzük. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön, közben a tejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt pudingot lazán összekeverjük a tejszínhabbal. Félretesszük. A felengedett mirelit vagy a befőtt gyümölcsöt tésztaszűrőben jól lecsöpögtetjük (levét megihatjuk). A réteslapokat szétszedjük. Nagy sütőlapra terítjük, és az előmelegített sütőben pillanatok alatt megsütjük. Hagyjuk, hogy kihűljenek. A megsült lapokból hármat egymásra borítunk, és felkenjük rá a pudingos-tejszínes krémet, amibe belenyomkodjuk a gyümölcsöt. A megmaradt lappal (vagy lapokkal, ha hatlapos tésztát vásároltunk) betakarjuk, majd az egészet betoljuk a hűtőszekrénybe, és néhány órán keresztül (vagyis a puding szilárddá dermedéséig) hűtjük. Tálalás előtt kis kockákra vagy téglalap alakú szeletekre vágjuk.
Mézes zserbó
Hozzávalók: 2 egész tojás, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 3 kanál tej, 15 dkg cukor. Mindezt egy edényben összemelegítjük és melegen 55 dkg liszttel összegyúrjuk. Három részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és a tepsi hátán megsütjük. Jó, ha elõtte a tésztát pihentetjük 1/2 órát!
Krém: 20 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 15 dkg margarin. Habosra keverjül, 1/2 liter tejben 4 evőkanál grízt megfőzünk, ha kihűlt belekeverünk 1-2 kanál rumot vagy rum aromát, ezt jól összedolgozzuk és megkenjük a lapot.
Máz: 3 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó. Ezeket összefőzzük, ha kicsit meghűlt, belekeverünk 5 dkg margarint.
Madártej
Hozzávalók: 1 l tej, 12 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 6 db tojás, 1 evőkanál liszt.
A tejet vaníliás cukorral fölforraljuk. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk. Evőkanállal galuskákat formázunk belőle, és a tejben kifőzzük. Közben megfordítjuk. Ha kész, kiszedjük a galuskákat, s hidegre tesszük. A tejet leszűrjük, majd ismét föltesszük forrni. Közben a hat tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet. Állandó keverés közben a forró tejbe csurgatjuk. Hagyjuk besűrűsödni. Fölforralni nem szabad. Átöntjük egy porcelántálba, beleszórjuk a forrázott mazsolát. Kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk.
Mákos guba
Élesztős kalácstésztát készítünk, s ebből krumplinudli módjára apró hengerkéket sodrunk, amelyet lisztben megforgatunk. Ki nem kent tepsiben megsütjük, vagyis megszárítjuk őket szép rózsaszínűre. A sütőből kivéve forró vízzel leforrázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta bár megpuhul, de szét ne menjen. Leszűrve róla a vizet, kevés forró zsiradékba helyezzük, és ezután elkeverjük mézzel és tejben főtt mákkal.
Mikulás szelet
Hozzávalók:
a tésztához: 35dkg finomliszt, 15dkg margarin, 10dkg porcukor, 1 tojás, kb. 0,5dl tej, 1dkg szalakáli
a krémhez: 5dl tej, 1 csomag főzni való vanilia ízű pudingpor, 20dkg margarin, 20dkg porcukor, 0,5dl rum, 15dkg gesztenyemassza
a tetjére: 15-20dkg gesztenyemassza
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojással, meg a langyos tejben elkevert szalakálival összedolgozzuk. Ezután négy részre osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a tepsi hátoldalára fektetve, közepes lánggal(170-180C) 12-15 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejet a pudingporral pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a vaniliás krémmel meg a rummal ízesített, áttört gesztenyével simára keverjük.
A tésztalapokat a krémmel megtöltve egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is jusson belőle. Végül a gesztenyét ráreszeljük.
Karácsonyi linzerek
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor.
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, egy óráig hideg helyen pihentetjük, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Szív, csillag, lóhereformákkal kiszúrjuk. A formák felét középen a legkisebb szaggatóval vagy egy gyűszűvel kiszúrjuk. Forró sütőben kisütjük. Egy-egy egész és kiszúrt, egymáshoz illő formát savanykás lekvárral összeragasztunk. A vaníliás tésztába kevés kakaó hozzáadásával vegyesen is összeragaszthatjuk a különböző alakzatokat. De nagyon jól mutat a csokoládémázba mártott linzer, aminek tetejére apró marcipándíszt is tehetünk.
Karácsonyi diós linzer
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 75 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál tej
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük. 2-2 lapocskát pikáns lekvárral megkenve összeragasztunk.
Vaníliás perec
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor.
A margarint a liszttel, a sütőporral, a tojással és 1 vaníliás cukorral nagyon jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és hosszú rudacskákat nyújtunk belőlük, amiket perec alakúra hajlítunk. Meleg sütőben, kizsírozott, kilisztezett tepsin megsütjük, és melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban
Sajtos rúd
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 mangarin, 1 kiskanál szalakáli tejben megfuttatva, 10 dkg reszelt sajt, só, annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen.
A tetejére: 1 tojás, 1 kiskanál köménymag, 5 dkg reszelt sajt, só.
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró sütőben, közepes tűznél kb. 1/2 órát sütjük.
Diós és mákos bejgli
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 35 dkg vaj vagy margarin, késhegynyi só, 4 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 7,5 dl langyos tejben megfuttatott 1,5 dkg élesztő.
Töltelék: 25 dkg darált dió, 1 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt fahéj, 2-3 evőkanál baracklekvár, 25 dkg őrölt mák, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, simára kidolgozzuk, és letakarva pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A 25 dkg darált diót leforrázzuk 1 dl tejjel felfőzött 15 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral. Reszelünk hozzá citromhéjat, beletesszük az őrölt fahéjat, a kifacsart citrom levét, adunk hozzá 2-3 evőkanál baracklekvárt vagy 2-3 hámozott, reszelt almát. A 25 dkg őrölt mákot 15 dkg cukorral édesített 2 dl tejben pár percig főzzük. Tűzről levéve belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, hozzákeverünk 10 dkg megmosott, puhára áztatott mazsolát, és ugyancsak reszelt almával lazítjuk. A pihentetett tésztát négybe vágjuk. A darabokat vékonyra és a tepsi hosszához mérve kinyújtjuk, megkenjük a diós, illetve a mákos töltelékkel, szorosan összesodorjuk, a gyengén megolajozott sütőlapra tesszük. Tetejét tojássárgájával megkenjük és előre bemelegített, de nem túl forró sütőben közepes lánggal aranybarnára sütjük. Amíg ki nem hűlt, ne mozdítsuk, mert törik.
Diótorta
Hozzávalók: 7 egész tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A diókrémhez: 20 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg dió, 1 evőkanál liszt, vanília vagy citromhéj, 15 dkg vaj, 1-2 kanál rum.
A díszítéshez: 5 dkg durvára vagdalt dió, 12 fél dió.
A tojásfehérjéket habbá felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A masszát kizsírozott, kilisztezett kerek formába téve megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk.
A diókrém: a cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben egy kanál lisztet elkevertünk, vaníliával vagy cirtomhéjjal ízesítjük, és félig kihűtjük. A vajjal jó habosra keverjük, és 1-2 kanál rummal ízesítjük. A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel, s a tetejét meg az oldalát is bevonjuk vele. Az oldalára tapasztjuk a vagdalt diót, és ha maradt krém, nyomócsővel halmokat nyomunk a tetejére, amikre fél diószemeket ültetünk.
Túrós pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg szitán áttört tehéntúró, 30 dkg vaj, 1 egész tojás, só.
A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát. Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük.
Szilveszteri magoskifli
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1 pohár tejföl vagy 2,5 dl tej, 2 teáskanál cukor, só.
Az élesztőt megfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, majd belekeverjük a sót. A margarinos liszt közepébe mélyedést formázunk, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, és összegyúrjuk. Egy órai kelesztés után nyújtjuk.
A kb. 5 mm vastag tésztát először 8 cm-es csíkokra, majd ezeket háromszögekre vágjuk. A háromszögeket, egyik oldaluktól indulva, kifli alakúra föltekerjük. Fém sütőlapon fél órán át kelesztjük, a tetejüket egész tojással megkenjük. Ízlés szerint ízesítjük, és díszítjük napraforgómaggal, dióval, szezámmaggal, köménymaggal vagy mákszemekkel. Változatok: föltekerés előtt a kiflicskékbe tehetünk kedvenc sajtunkból egy vékonyabb rudat, olajos halat vagy virslit. Az üres kiflikhez készíthetünk különböző krémeket is. Tejes, májkrémes, padlizsános, tejfölös, túrós változatok között válogathatunk.
Diós és mákos kiflicskék
Hozzávalók:
A kelt tésztához: 150 g liszt, 150 g HAAS étkezési keményítő, 4 g szárított élesztő, 1/8 liter tej, 50 g vaj, 30 g méz vagy cukor, 1 tojás, 1 csipetnyi só.
A töltelékhez: 1/8 liter tej, 150 g darált dió vagy mák, 30 g méz vagy cukor, kevés reszelt citromhéj.
A díszítéshez: 1 tojássárgája, mák vagy dió.
A lisztből, az ékezési keményítőből, az élesztőből, a langyos tejből, a vajból, a mézből, a tojássárgájából és a csipetnyi sóból laza tésztát keverünk. Jól átdolgozzuk, majd kendővel befedve 20 percig kelni hagyjuk. A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzákeverjük a mézet vagy cukrot, a mákot vagy diót és a reszelt citromhéjat, majd még egyszer felforraljuk az egészet. A tésztát 10 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk, majd kinyújtjuk őket. Mindegyikre adunk a töltelékből. Majd összesodorjuk, és kiflikké formázzuk. Kizsírozott sütőlapra tesszük, megkenjük tojássárgájával, és 20 percig állni hagyjuk. Még egyszer megkenjük, mákkal vagy apróra vágott dióval megszórjuk és 190 fokon kb. 12 percig sütjük.
Mandulás szeletkék
Hozzávalók:
A tésztához: 70 g nyers marcipán, 6 tojássárgája, 40 g porcukor, 2 evőkanál víz, egy fél citrom reszelt héja, 15 g liszt, 15 g HAAS étkezési keményítő, 6 tojásfehérje, 100 g kristálycukor, 100 g liszt, 100 g darált mandula, 2 evőkanál olaj.
A díszítéshez: vaj és liszt a forma kikenéséhez, 50 g pörkölt mandula, 1 tasak HAAS vanillincukor.
A marcipánt két tojássárgájával simára keverjük, és a maradék tojássárgákkal, a porcukorral, a vízzel, a reszelt citromhéjjal, a liszttel és az étkezési keményítővel habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és tovább verjük. Az egészet hozzáadjuk a marcipános masszához. Végül hozzákeverjük a lisztet, a mandulát és az olajat. Az egészet egy kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük, és vastagon megszórjuk a pörkölt mandulával. 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Kihülés után a tortát vanillincukorral megszórjuk.
Karácsonyi kókuszpuszedli
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 25 dkg cukor, 5 dkg piskótamorzsa, 8 dkg vaj, 30 dkg kókuszreszelék, 4 egész tojás.
A tojást, a vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a piskótamorzsát és a kókuszreszeléket.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe - esetleg sütőlapra - két kávéskanál segítségével kis halmokat formázunk. Kis lángon, 80 °C-os sütőben 45 percig sütjük.
Ha a tészta kihűlt, felolvasztott tortabevonóba mártogatjuk, és a halmocskákra egy-egy fél mandulát helyezünk. (Igen gyorsan és könnyen elkészíthető csemege.)
Gibanica
Hozzávalók (10 személyre): 50 dkg rétestészta, 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg dió, 2 dl tejföl, fahéj, vanília, citromhéj, 2 egész tojás, vaj.
Egy cserépedényt kikenünk zsírral, a rétestésztát rétegenként belerakjuk, a rétegek közé tölteléket teszünk. A töltelékek sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. Minden réteget alaposan megkenünk olvasztott zsírral. A felső lapot meglocsoljuk tejföllel, majd közepesen meleg sütőben egy óra hosszáig sütjük. A töltelékek elkészítése:
1. Almatöltelék
A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és cukorral félig megpároljuk. Fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.
2. Túrótöltelék
A túrót villával összetörjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát, és a cukrot.
3. Diótöltelék
A darált diót a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.
4. Máktöltelék
A mákot a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, vaníliás cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.
Plumpuding
Hozzávalók: 1/2 kg kenyér , 2 dl tej , 10 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg mazsola, liszt, 5 dkg kandírozott citromhéj, 10 dkg füge, 15 dkg vaj, 1/2 dl konyak, szerecsendió, só, fahéj, őrölt szegfűszeg.
Forraljuk föl a tejet és morzsoljuk bele a kenyér belsejét. Ha kihült adjuk hozzá a cukrot, a lisztbe forgatott mazsolát, a fügét, a kandírozott citromhéjat és a felvert tojássárgákat. A vajat, a konyakot, egy kevés szerecsendiót, sót, szegfűszeget összekeverjük és hozzáadjuk a morzsás masszához. A tojások fehérjét könnyű habbá verjük, óvatosan belekeverjük a masszába, majd kivajazott sütőformába öntjük. A sütőformákat lefedjük és 5-6 órán át vízgőz fölött főzzük. A kész pudingot 15 percre félrerakjuk majd a formákból kiborítva, díszítve tálaljuk.
Valódi pozsonyi patkó
Hozzávalók: 112 deka liszt, 35 deka sertés- zsír, 64 deka porcukor, 3 deka élesztő, fél liter tej, 50 deka feltört dió, 50 deka darált mák, 2 deka fahéj, 3 citrom, 2 narancs, só.
A nyújtódeszkán a 112 deka liszt és 3 deka élesztő (amit előbb tejben kelni hagyunk, parányi só és langyos tejjel kemény rétestésztává gyúrunk. 4 részre osztjuk, egy-egy rész cipóba formázzuk, és fél óráig kelni hagyjuk. 30 deka cukrot 4 deci vízzel sziruppá főzünk, 1 deka fahéj, 1 citrom, 2 narancs héját reszelve, a tűzön pörköljük. Kevés tejjel és zsemlyemorzsával sűrítjük és hidegre tesszük. A fenti tésztát késvastagságra kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, patkóformára alakítjuk, ha megkeltek, megkent papiroson tojássárgával megkenve kisütjük.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!