HÚSVÉTI FALATKÁK
Rokfortos töltött tojás
Hozzávalók:
6 tojás, 80 g márványsajtkrém, 80 g tejszínes natúr krémsajt, 1-2 szál petrezselyem és kapor, 1 szelet piros húsú paprika.
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és keresztben félbevágjuk, sárgájukat kiemeljük. Habosra keverjük a márványsajtkrémet, a tejszínes krémsajtot, a tojássárgájákat, ízlés szerint sót és fehér borsot. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a fél tojásfehérjéket. Petrezselyem- és kaporlevélkékkel, piros húsú paprikacsíkokkal díszítjük, fogyasztásig hidegen tartjuk.
Spenótos vagy brokkolis quiche
QUICHE: 250 g liszt, 150 g zsiradék, 2 tojás sárgája, 5 evőkanál hideg víz, só
Rugalmas tésztát gyúrunk belőle és egy órán át fóliában hidegen tartjuk.
SAJTKRÉM: 200 g tejföl, 125 g reszelt gouda, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő, őrölt bors,
őrölt szerecsendió
Fél kiló spenótot leforrázunk és gyorsan hideg vízzel leöblítünk (így szép smaragdzöld marad a színe), kinyomkodjuk,megszórjuk vöröshagyma- és fokhagymaporral. A tésztát belesimítjuk egy kerek, lapos sütőformába (gyümölcstortasütő tepsiben is lehet), rákenjük a sajtkrémet, ráterítjük a spenótot, a tetejére hagymakarikákat. 200 fokon 125 percig sütjük. (A brokkolival hasonlóképp kell eljárnunk).
Húsvéti töltött tojás (8 személyre)
Hozzávalók:
8 nagy tojás, 1 kis doboz libamájas konzerv, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4 darabka pácolt hagymás hering, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 dl tej föl, 10 dkg főtt sonka, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint törött bors, pástétomfűszer és só; a díszítéshez 1 kígyóuborka, 2 paradicsom, 1 csokor hónapos retek, néhány salátalevél.
A tojásokat a sonkalében (vagy füstízű sóval fűszerezett vízben) keményre főzzük, majd meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgákat kiszedjük. A vajat habosra keverjük a tejföllel. Ezután borssal, pástétomfűszerrel és reszelt hagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a főtt sárgákat, és jól összedolgozzuk. A krémet 4 részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a májkrémet, és megsózzuk. A második részbe beledolgozzuk a darált sonkát, és ugyancsak megsózzuk. A harmadik részt szardellapasztával keverjük össze, végül a negyedik részt curryporral fűszerezzük. A négyféle krémet 4-4 fél tojásfehérjén elosztjuk (habzsákból vagy egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóból szépen kinyomhatjuk), majd a tojások tetejét ízlés szerint feldíszítjük. A sonkásra darált sonkát szórunk, a májasra uborka- és paradicsomkarikákat helyezünk, a halasra egy-egy heringdarabot rakunk, a tojásosra pedig tojáskarikát illesztünk. Salátalevelekkel bélelt nagy tálra vagy tálcára helyezzük, tetejét folpackkal beborítjuk, és a hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Paprikás falatok
Hozzávalók:
15 dkg marinált paradicsompaprika, 4 sokmagos kifli, 20 dkg füstölt gomolyasajt, 2 ek. csípős mustár, 8 hosszú szelet húsos bacon, 10 dkg pirospaprikával töltött olívabogyó.
A paradicsompaprika-gerezdeket lecsepegtetjük, félbevágjuk. A kifliket kissé rézsútosan, 24 karikára szeleteljük. A juhsajtot 3 mm vastag és kb. 4-szer 2 centis téglalapokra vágjuk. A kiflikarikákat vékonyan megkenjük mustárral, a tetejükre helyezünk 1-1 szeletke sajtot. A baconszeleteket három egyenlő részre vágjuk, a közepükre helyezünk 1-1 darabka marinált paprikát, felgöngyöljük, fogvájóval megtűzzük, és a sajttal fedett kiflikarikákba szúrjuk. Lapos tálra rakosgatjuk, a maradék paprikadarabkákkal és az olívabogyókkal díszítjük.
Töltött táska
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2 dl + 1 ek tejföl, 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 + 1 tojássárgája, 10 dkg sonka, 1 kk. mustár, 1 kk. szójaszósz, 3 dkg reszelt parmezán, 2 karika ananász, 1 tojás a kenéshez.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, meghintjük 1 kk. sóval. Meglangyosítunk 2 dl tejfölt, elkeverjük cukorral, élesztővel és a 2 tojássárgájával, majd összegyúrjuk a margarinos liszttel. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. A töltelékhez megdaráljuk a sonkát, hozzáadunk 1 ek. tejfölt, a mustárt, a szójaszószt, a reszelt sajtot, 1 tojássárgáját, ízlés szerint sót, borsot. Az ananászt papírkendővel szárazra törölgetjük, egészen apró kockákra vágjuk, a sonkás masszához adjuk. Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszúrjuk. Arányosan elosztva, a korongok közepére halmozzuk a tölteléket, szélüket megkenjük hideg vízzel vagy tojásfehérjével, és félbehajtjuk. Szegélyüket villával nyomkodjuk-megcifrázzuk, és a tepsikbe rakosgatjuk őket. A tojást kissé felverjük, megkenjük vele a táskák tetejét, és 20-25 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Fűszerekkel töltött tojás
Hozzávalók: 2 tojás személyenként, 1 teáskanál majonéz tojásonként (ízlés szerint) , 2 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma szétnyomva, 1 teáskanál aprított petrezselyem, fél teáskanál szárított kapor, ízlés szerint só, bors,
paprika a díszítéshez
Főzd keményre a tojásokat, hideg víz alatt hűtsd le. A megtisztított tojásokat vágd hosszában félbe, óvatosan szedd ki a sárgájukat. A sárgáját dolgozd ösze a hozzávalókkal, a paprika kivételével. Jó alaposan keverd össze. Ezzel a keverékkel, kis halmokba púpozva töltsd meg a tojások fehérjét. (akkor igazán szép, ha fagylaltoskanállal vagy karalábéfúróval halmozod.) Szépen rendezd el a tojásokat egy tálon. Díszítheted petrezselyemmel. Szép mintákat szórj rá pirospaprikából. Tálalásig tartsd hűtőben.
Pásztorpástétom
4-6 személyre
Hozzávalók: 1 doboz félkész bab (futóbab is jó) , 6 közepes burgonya , 1 hagyma , 1 paprika , 4 gerezd fokhagyma, 1 cukkini, 1 brokkolirózsa, Fél csésze friss zölborsó , 2 csésze friss spenót , 2 teáskanál olaj, 2 teáskanál enyhe currypor , 1 tk cayenne-bors, 1 tk kömény, 2 tk mustármag, 1 tk édes pirospaprika, 2 tk szójamajonéz (vagy több, ha sűrűbb mártást akarsz) , 1 tk tamari
Süsd meg a hagymát, fűszerezd a porokkal. A borsót tedd forró vízben, add hozzá a darabokra vágott brokkolit, cukkinit, spenótot. Főzd meg a krumplit és törd át. Tedd egy serpenyőbe a fokhagymát és a maradék fűszereket, először a mustármagot. Add hozzá a majonézt, majd a babot. Amikor a bab megfőtt, tedd mellé a zöldségeket és a tamarit. A szószt öntsd egy lábosba, majd szórd a tetejére villával a tört krumplit. Közepes tűzön süsd addig, amíg a burgonya megpirul.
Sárgarépás-tojásos szendvics
Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 15 dkg kígyóuborka, 4 tojás, 4 ek. majonéz, 1 kk. csípős mustár, 8 szelet toast kenyér, 1 kk. olívaolaj.
A sárgarépákat meghámozzuk, a tojásokat gondosan megmossuk. Az uborkát megmossuk, levágunk róla egy 4-5 centis darabot, csillag alakban becakkozzuk. A többit vastagon meghámozzuk, és a répával azonos méretű csíkokra vágjuk, kissé besózzuk. Az egyik sárgarépát uborkagyalun karikákra, a másikat vékony, hosszanti szeletekre gyaluljuk, majd a szeleteket gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Enyhén sós vizet felforralunk, egy percre beledobjuk a répakarikákat, szűrőkanállal kiemeljük, azonnal jeges vízbe merítjük, lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a nedvességet. Ugyanígy járunk el a sárgarépacsíkokkal is. A sárgarépa főzőlevébe tesszük a tojásokat, az újraforrástól számított 6 percig főzzük őket. Hideg vízbe merítve lehűtjük, azután meghámozzuk és elnegyedeljük. Elkeverjük a majonézt a mustárral, megkenjük vele a kenyérszeleteket, átlósan félbevágjuk. Az uborkacsíkokat jól kinyomkodjuk, lazán összekeverjük a sárgarépacsíkokkal és az olajjal, majd a majonézes kenyérkék tetejére "kócosítjuk". Mindegyikre 1-1 gerezd tojást ültetünk, és nagyobb méretű lapos tálra rendezzük. Közepét az uborkacsillaggal, a "közöket" az egymásra csúsztatott sárgarépa-karikákkal díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Tormakrémes sonkatekercs
Hozzávalók: 200 gramm szeletelt gépsonka 100 gramm besamel , 100 gramm vaj , 50 gramm ecetes torma
50 gramm aszpik , ízlés szerint só, őrölt fehérbors , díszítéshez primőr zöldségek
Tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű besamelt, ízesítjük és könnyő krémmé keverjük. A leszeletelt gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különböző salátákkal tálalhatjuk.
|