Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
HÚSVÉTI FALATKÁK

HÚSVÉTI FALATKÁK
Rokfortos töltött tojás
Hozzávalók:
6 tojás, 80 g márványsajtkrém, 80 g tejszínes natúr krémsajt, 1-2 szál petrezselyem és kapor, 1 szelet piros húsú paprika.
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és keresztben félbevágjuk, sárgájukat kiemeljük. Habosra keverjük a márványsajtkrémet, a tejszínes krémsajtot, a tojássárgájákat, ízlés szerint sót és fehér borsot. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a fél tojásfehérjéket. Petrezselyem- és kaporlevélkékkel, piros húsú paprikacsíkokkal díszítjük, fogyasztásig hidegen tartjuk.
Spenótos vagy brokkolis quiche
QUICHE: 250 g liszt, 150 g zsiradék, 2 tojás sárgája, 5 evőkanál hideg víz, só
Rugalmas tésztát gyúrunk belőle és egy órán át fóliában hidegen tartjuk.
SAJTKRÉM: 200 g tejföl, 125 g reszelt gouda, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő, őrölt bors,
őrölt szerecsendió
Fél kiló spenótot leforrázunk és gyorsan hideg vízzel leöblítünk (így szép smaragdzöld marad a színe), kinyomkodjuk,megszórjuk vöröshagyma- és fokhagymaporral. A tésztát belesimítjuk egy kerek, lapos sütőformába (gyümölcstortasütő tepsiben is lehet), rákenjük a sajtkrémet, ráterítjük a spenótot, a tetejére hagymakarikákat. 200 fokon 125 percig sütjük. (A brokkolival hasonlóképp kell eljárnunk).
Húsvéti töltött tojás (8 személyre)
Hozzávalók:
8 nagy tojás, 1 kis doboz libamájas konzerv, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4 darabka pácolt hagymás hering, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 dl tej föl, 10 dkg főtt sonka, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint törött bors, pástétomfűszer és só; a díszítéshez 1 kígyóuborka, 2 paradicsom, 1 csokor hónapos retek, néhány salátalevél.
A tojásokat a sonkalében (vagy füstízű sóval fűszerezett vízben) keményre főzzük, majd meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgákat kiszedjük. A vajat habosra keverjük a tejföllel. Ezután borssal, pástétomfűszerrel és reszelt hagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a főtt sárgákat, és jól összedolgozzuk. A krémet 4 részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a májkrémet, és megsózzuk. A második részbe beledolgozzuk a darált sonkát, és ugyancsak megsózzuk. A harmadik részt szardellapasztával keverjük össze, végül a negyedik részt curryporral fűszerezzük. A négyféle krémet 4-4 fél tojásfehérjén elosztjuk (habzsákból vagy egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóból szépen kinyomhatjuk), majd a tojások tetejét ízlés szerint feldíszítjük. A sonkásra darált sonkát szórunk, a májasra uborka- és paradicsomkarikákat helyezünk, a halasra egy-egy heringdarabot rakunk, a tojásosra pedig tojáskarikát illesztünk. Salátalevelekkel bélelt nagy tálra vagy tálcára helyezzük, tetejét folpackkal beborítjuk, és a hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Paprikás falatok
Hozzávalók:
15 dkg marinált paradicsompaprika, 4 sokmagos kifli, 20 dkg füstölt gomolyasajt, 2 ek. csípős mustár, 8 hosszú szelet húsos bacon, 10 dkg pirospaprikával töltött olívabogyó.
A paradicsompaprika-gerezdeket lecsepegtetjük, félbevágjuk. A kifliket kissé rézsútosan, 24 karikára szeleteljük. A juhsajtot 3 mm vastag és kb. 4-szer 2 centis téglalapokra vágjuk. A kiflikarikákat vékonyan megkenjük mustárral, a tetejükre helyezünk 1-1 szeletke sajtot. A baconszeleteket három egyenlő részre vágjuk, a közepükre helyezünk 1-1 darabka marinált paprikát, felgöngyöljük, fogvájóval megtűzzük, és a sajttal fedett kiflikarikákba szúrjuk. Lapos tálra rakosgatjuk, a maradék paprikadarabkákkal és az olívabogyókkal díszítjük.
Töltött táska
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2 dl + 1 ek tejföl, 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 + 1 tojássárgája, 10 dkg sonka, 1 kk. mustár, 1 kk. szójaszósz, 3 dkg reszelt parmezán, 2 karika ananász, 1 tojás a kenéshez.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, meghintjük 1 kk. sóval. Meglangyosítunk 2 dl tejfölt, elkeverjük cukorral, élesztővel és a 2 tojássárgájával, majd összegyúrjuk a margarinos liszttel. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. A töltelékhez megdaráljuk a sonkát, hozzáadunk 1 ek. tejfölt, a mustárt, a szójaszószt, a reszelt sajtot, 1 tojássárgáját, ízlés szerint sót, borsot. Az ananászt papírkendővel szárazra törölgetjük, egészen apró kockákra vágjuk, a sonkás masszához adjuk. Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszúrjuk. Arányosan elosztva, a korongok közepére halmozzuk a tölteléket, szélüket megkenjük hideg vízzel vagy tojásfehérjével, és félbehajtjuk. Szegélyüket villával nyomkodjuk-megcifrázzuk, és a tepsikbe rakosgatjuk őket. A tojást kissé felverjük, megkenjük vele a táskák tetejét, és 20-25 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Fűszerekkel töltött tojás
Hozzávalók: 2 tojás személyenként, 1 teáskanál majonéz tojásonként (ízlés szerint) , 2 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma szétnyomva, 1 teáskanál aprított petrezselyem, fél teáskanál szárított kapor, ízlés szerint só, bors,
paprika a díszítéshez
Főzd keményre a tojásokat, hideg víz alatt hűtsd le. A megtisztított tojásokat vágd hosszában félbe, óvatosan szedd ki a sárgájukat. A sárgáját dolgozd ösze a hozzávalókkal, a paprika kivételével. Jó alaposan keverd össze. Ezzel a keverékkel, kis halmokba púpozva töltsd meg a tojások fehérjét. (akkor igazán szép, ha fagylaltoskanállal vagy karalábéfúróval halmozod.) Szépen rendezd el a tojásokat egy tálon. Díszítheted petrezselyemmel. Szép mintákat szórj rá pirospaprikából. Tálalásig tartsd hűtőben.
Pásztorpástétom
4-6 személyre
Hozzávalók: 1 doboz félkész bab (futóbab is jó) , 6 közepes burgonya , 1 hagyma , 1 paprika , 4 gerezd fokhagyma, 1 cukkini, 1 brokkolirózsa, Fél csésze friss zölborsó , 2 csésze friss spenót , 2 teáskanál olaj, 2 teáskanál enyhe currypor , 1 tk cayenne-bors, 1 tk kömény, 2 tk mustármag, 1 tk édes pirospaprika, 2 tk szójamajonéz (vagy több, ha sűrűbb mártást akarsz) , 1 tk tamari
Süsd meg a hagymát, fűszerezd a porokkal. A borsót tedd forró vízben, add hozzá a darabokra vágott brokkolit, cukkinit, spenótot. Főzd meg a krumplit és törd át. Tedd egy serpenyőbe a fokhagymát és a maradék fűszereket, először a mustármagot. Add hozzá a majonézt, majd a babot. Amikor a bab megfőtt, tedd mellé a zöldségeket és a tamarit. A szószt öntsd egy lábosba, majd szórd a tetejére villával a tört krumplit. Közepes tűzön süsd addig, amíg a burgonya megpirul.
Sárgarépás-tojásos szendvics
Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 15 dkg kígyóuborka, 4 tojás, 4 ek. majonéz, 1 kk. csípős mustár, 8 szelet toast kenyér, 1 kk. olívaolaj.
A sárgarépákat meghámozzuk, a tojásokat gondosan megmossuk. Az uborkát megmossuk, levágunk róla egy 4-5 centis darabot, csillag alakban becakkozzuk. A többit vastagon meghámozzuk, és a répával azonos méretű csíkokra vágjuk, kissé besózzuk. Az egyik sárgarépát uborkagyalun karikákra, a másikat vékony, hosszanti szeletekre gyaluljuk, majd a szeleteket gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Enyhén sós vizet felforralunk, egy percre beledobjuk a répakarikákat, szűrőkanállal kiemeljük, azonnal jeges vízbe merítjük, lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a nedvességet. Ugyanígy járunk el a sárgarépacsíkokkal is. A sárgarépa főzőlevébe tesszük a tojásokat, az újraforrástól számított 6 percig főzzük őket. Hideg vízbe merítve lehűtjük, azután meghámozzuk és elnegyedeljük. Elkeverjük a majonézt a mustárral, megkenjük vele a kenyérszeleteket, átlósan félbevágjuk. Az uborkacsíkokat jól kinyomkodjuk, lazán összekeverjük a sárgarépacsíkokkal és az olajjal, majd a majonézes kenyérkék tetejére "kócosítjuk". Mindegyikre 1-1 gerezd tojást ültetünk, és nagyobb méretű lapos tálra rendezzük. Közepét az uborkacsillaggal, a "közöket" az egymásra csúsztatott sárgarépa-karikákkal díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Tormakrémes sonkatekercs

Hozzávalók: 200 gramm szeletelt gépsonka 100 gramm besamel , 100 gramm vaj , 50 gramm ecetes torma
50 gramm aszpik , ízlés szerint só, őrölt fehérbors , díszítéshez primőr zöldségek
Tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű besamelt, ízesítjük és könnyő krémmé keverjük. A leszeletelt gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különböző salátákkal tálalhatjuk.

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség