Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
EGYTÁLÉTELEK, LEVESEK

EGYTÁLÉTELEK, LEVESEK
Tárkonyos bárány leves
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg báránycomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó), 1 kisebb fehér paprika, 1 dl tejszín, 1 citromkarika, só, bors, morzsolt tárkony.
Elkészítés:
Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, fehérpaprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá. (A leves borjú húsból és fiatal birkahúsból is elkészíthető.)
Húsvéti bárányleves (7-8 személyre)
Hozzávalók:
1 kg bárányaprólék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor friss kapor, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A bárányhúst megmosom, kis darabokra aprítom, majd leszikkasztom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva, elkeverem benne a pirospaprikát. Ráöntök két evőkanál vizet, és a tűzre visszatéve, ráteszem a húsdarabokat. Folytonos keverés közben megpörkölöm, megsózom, ezután pedig két liternyi vízzel felöntöm. Beleteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, meghintem törött fekete borssal, és a húst puhára főzöm. A lisztet a tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levest behabarom. Ismét felforralom, végül a megmosott, lecsöpögtetett, és nagyon finomra metélt kaporral meghintve, azonnal tálalom. (Aki szereti a tárkonyt, az ne kaporral, hanem tárkonnyal fűszerezze, és kevés citromlével, csipetnyi cukorral tegye még pikánsabbá a leves ízét.)
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt.
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.) A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.
Tárkonyos bárányleves
Hozzávalók:
50 dkg bárányeleje (vagy báránylapocka), 50 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor friss (vagy 1 evőkanál szárított) tárkony, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 1-1 evőkanál liszt és margarin, csipetnyi cukor, 1 teáskanál tárkonyecet, só, törött bors.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a húst a csonttal együtt kis darabokra vágom, a hagymát felaprítom, a zöldségeket egyforma kis hasábokra vagdosom. A tárkonyt finomra metélem.

ELKÉSZÍTÉSE: a margarint felforrósítom, ráteszem a húsdarabokat és kevergetés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáadom a hagymát, azzal is pirítom egy percig, majd felöntöm 1 liter vízzel. Meghintem a sóval, megborsozom és majdnem puhára főzöm. Beleteszem a zöldségeket és készre főzöm. A tejfölt a liszttel, az ecettel és 1 dl vízzel simára keverem, majd a tárkonyt is hozzáadom és belecsorgatom a forrásban lévő levesbe. Kevergetve jól kiforralom, végül picit cukrozom.
Óvári sertésszelet vegyes körettel
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertés karaj, 40 dkg gépsonka, 40 dkg gomba, 40 dkg Trappista sajt, 40 dkg mexikói vegyes zöldség, 30 dkg rizs, 75 dkg burgonya, 1 dl tejföl, só, bors.
Elkészítés:
A natúran sütött, sózott sertés szeleteket megkenjük tejföllel. Erre rátesszük az apróra vágott sós-borsos pirított gombát, a csíkokra vágott gépsonkát és a reszelt Trappista sajtot. Ezután sütőben mindezt rápirítjuk. Végül vegye körettel (főtt rizzsel, sült burgonyával, vegyes mexikói zöldséggel) tálaljuk.
Húsvéti töltött tyúk
Hozzávalók
1 db tyúk nyúzott bőre 16-18 karikára vágott főtt tojás , 8-10 nyers tojás , 1 marék rizs , 3 db csirke máj , 20 dkg főtt húsvéti sonka, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, delikát
Elkészítés:
Előkészítjük a tyúk bőrét, oly módon, hogy a frissen levágott tyúkot kopasztás előtt (a nyak és a bőr között elhelyezett pumpával) kb. 5 percig lassan felpumpáljuk, hogy a bőre jobban elváljon a húsától. Ha jó nagyra emelkedett szoros csomót kötünk a nyakára, hogy a levegő bent maradjon, majd leforrázzuk és megtisztítjuk a tyúkot. /Vigyázat, csirkéből ne csináljuk, a bőre gyenge!/ A lábát és a fejét nem használjuk fel. Alulról felfelé haladva próbáljuk megnyúzni. Először az alsó comb legalját körbe vágjuk, és felnyomjuk a combját, így kibújtatva a bőréből. A szárnyát belülről a bőr alatt elvágjuk, így az marad a bőrrel. Ha levetkőztettük a tyúkot, cérnával varrjuk el a nyakát, a combját, és az esetleg kiszakadt bőrfelületeket, valamint az alján is elvarrjuk a nyílást, csak egy ökölnyi lyukat hagyunk a töltelék beadagolásához.
Töltelék:
A nyers és a főtt tojásokat meghintjük egy marék rizzsel. Hozzáadjuk a csíkokra vágott főtt sonkát, és a szintén csíkozott csirkemájakat. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha jól elkevertük a tölteléket, belekanalazzuk a tyúk bőrébe és elvarrjuk a nyílást. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon megtöltve, mert megdagad a töltelék, és szétnyílhat a tyúk főzés közben. Az így előkészített tyúkot az előre elkészített húsvéti sonka vizében lassú tűzön kb. 2 órát főzzük, időnként átforgatjuk. Kihűlve szeleteljük, kaláccsal és tormával fogyasztjuk.
Gyömbérkenyér
Hozzávalók:
100 g (=4 ek) liszt, csipet só, fél csapott tk szódabikarbóna, 1 csapott tk gyömbér, 1 csapott tk fahéj, 50 g (=2 púpozott ek) mazsola, 40 g zsiradék, 50 g (=2 tele ek) barna cukor, 1 teli ek méz, 1 teli ek melasz v. méz, 1 tojás
3 ek tej
A lisztet egy tálba szitáljuk. Folyamatosan hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, a fűszereket. Jól összekeverjük, beleforgatjuk a mazsolát. Alakítsunk ki egy kis mélyedést a közepébe.
Egy tűzálló tálban óvatosan melegítsük össze a zsiradékot, cukrot, mézet, melaszt. Hagyjuk langyosra hűlni.
A tojást és a tejet finoman keverjük össze, majd adjuk hozzá a megolvadt zsiradékhoz. Ezt öntsük a liszt közepébe. Addig verjük föl, amíg sima, híg tészta nem lesz belőle.
18 cm-s átmérőjű lapos tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Aztán fémtálcára borítjuk és ott hagyjuk kihűlni.
Sonkatorta
Hozzávalók:
1 rozscipó; , 150 gramm besamel; , 150 gramm vaj; , 150 gramm főtt, darált sonka, ízlés szerint só, őrölt fehér bors
Díszítéshez:
piros retek; lilahagyma; petrezselyem zöld; zöldpaprika
Először a sonkakrémet készítjük el. A besamelt - ami nem más, mint egy világos, vajas rántás tejjel felengedve és kiforralva -, ha kihűlt, vajjal habosra keverjük, majd a sovány, darált főtt sonkával egy remek krémet kapunk.
A rozscipót éles fűrészkéssel torta formájúra alakítjuk, és három tortalapra felvágjuk. A habosra kevert sonkakrémmel betöltjük és díszítjük. Oldalát pörkölt mandulával boríthatjuk. Fél órát hűtőszekrényben dermesztjük, majd tortaszeletre szeleteljük.
Ananászos sonka
Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg sovány, főtt, kötözött sonka, 1 doboz ananászbefőtt, 2 dl tejszín, 1-1 evőkanál liszt és ecetes torma, só, késhegynyi törött bors.
Előkészítés: a kötözött sonkáról lebontom a köteléket és felszeletelem. Az ananászbefőttet leszűröm. A lisztet és a tejszínt simára keverem. A sonkaszeleteket tűzálló tálban vagy tepsiben egymás mellé fektetem.

Elkészítés: serpenyőbe öntöm a lisztes tejszínt, hozzáöntök 1 dl ananászlevet, beleszórom a fűszereket és kevergetve felforralom. Sűrűre főzöm, ezután hozzákeverem a tormát és beleteszem az ananászkockákat, de már nem forralom, csak jól összekeverem. A tepsibe rakott sonkaszeletekre egyenletesen felkenem a mártást, és a tepsit az előmelegített forró sütőbe teszem annyi időre, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Narancsos húsvéti sonka
Hozzávalók: 60 dkg félig főtt, bőrös, kötözött sonka, 5 db narancs, 2 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem őrölt szegfűszeg.
A sonkáról leszedem a zsineget, és ujjnyi vastag szeletekre vágom. Hosszúkás tűzálló tálba úgy állítom be a sonkaszeleteket, mintha egy darabban lenne, a bőrös felével felfelé. 3 narancsot meghámozok, karikára vágok, és a karikákat kockákra aprítom. A magokat eltávolítom belőle. A sonkát körberakom a narancskockákkal. A megmaradt két narancsot félbevágom, levét kicsavarom és összekeverem a mustárral, a vörösborral, a szegfűszeggel, a cukorral. Hozzáadok egy mokkáskanálnyi reszelt narancshéjat is. Ezzel az öntettel úgy locsolom le a sonkát, hogy a szeletek közé is jusson belőle. A tálat befedem és az előmelegített forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa hegye könnyedén kicsúszik belőle. Időnként meglocsolom a saját levével. Ha a sonka már egészen puha, a tetejét levéve, pirosra pirítom. (Vigyázzunk, mert a cukros narancslétől hamar megéghet!) Burgonyafánkkal vagy burgonyapürével tálalom ezt az igen finom, pikáns ételt.
Húsvéti sonka
Hozzávalók:
60-70 dkg nyers kötözött sonka, 4 db narancs, 1 dl száraz vörösbor, 2 szem összetört szegfűszeg, tej a sonka áztatásához.
Az előző nap tejbe áztatott sonkát lecsurgatva úgy vágom szeletekre, hogy az alsó része egyben maradjon, tehát csak bevágom, de nem vágom el. Egy-egy sonkaszelet közé teszek egy megmosott és héjas narancskarikát. A megmaradt narancsok kicsavart levével összekeverem a vörösbort és beleszórom a szegfűszeget. Az ily módon előkészített narancsos sonkát tűzálló tálba fektetem, aláöntöm a fűszeres-boros levet és a tálat jól lezárva, a mikrohullámú sütőbe rakom. A legerősebb fokozaton huszonöt-harminc percig párolom, közben egyszer megfordítom és a saját levével meglocsolom. A párolási idő letelte után tizenöt percig még nem nyitom ki a tálat. Tálalás előtt a sonkaszeleteket átvágom és vagy burgonyalepénnyel, vagy gesztenyelepénnyel kínálom.
Húsvéti sonkás kenyér
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 csapott teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy kicsontozott füstölt csülök), 1 mokkáskanál só. Elkészítési idö: 90 perc, sütés nélkül
Az elmorzsolt élesztőt 0,5 dl langyos tejjel és cukorral futtassuk föl. Azaz: az élesztőt keverjük el a langyosra melegített tejjel és cukorral, majd takarjuk le. 15 perc múlva duplájára nő, "kifut" a bögréből. Az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt keverjük össze a maradék tejjel és annyi szódavízzel, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan (keverőgéppel 7-8 perc alatt hólyagossá válik a tészta), és dagasszuk bele az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát tegyük egy lisztezett mély tálba, takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen (de nem a forró tűzhely közelében) kelesszük duplájára. Ezután két részre osztva, hosszúkásra formálva (mint a zsúrkenyeret) előmelegített, forró sütőben, kenetlen sütőlemezen megsütjük. Tetejét vízzel megspricceljük, így szép piros lesz. 50-60 perc alatt megsül a közepesnél valamivel erősebb lángon. Nagyon finom kenyér, akár szendvicsként használjuk fel, akár magában, vajjal megkenve. A húsvéti sonkát, tojást is kínálhatunk vele. (1 hétig friss marad, ha alufóliában tartjuk.)

 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!