Gyümölcsök, gyümölcssaláták
Kedves meglepetés a családnak, ha az otthon lévő gyümölcsökből étkezés után az asztalra gyümölcsökkel teli tálat teszünk. Meghámozzuk a gyümölcsöket, a grépfrút- és narancsgerezdekről eltávolítjuk a fehér hártyát. A gyümölcsöket feldaraboljuk, egy üvegtálba rakjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral, és hűtőszekrénybe tesszük.
A gyümölcsszeleteket rakhatjuk kis üvegtálakba is, amely mutatósabb, ha a tál szélét citromlével bekenjük, majd kristálycukorba mártjuk. Bármilyen gyümölcsöt elkészíthetünk így.
Díszítsük fel a gyümölcstartó kosarat. Nem kell hozzá más, mint vékony drót, pár szál örökzöldág, néhány levél. A citromba, narancsba szurkált szegfűszeg kellemes illata betölti a konyhát. Néhány gyümölcsöt dróttal erősítsünk a kosár füléhez. Minden családban vannak olyan féltve őrzött készletek, tálak, melyeket csak ünnepi alkalmakkor veszünk elő. A szép, emeletes gyümölcstál is közéjük tartozik. Hangulatosabbá válik az ebédlőasztal, ha a gyümölcsöket ízléssel összeválogatva ilyen szép tálon kínáljuk.
Cukrozott gyümölcsök
Használhatunk hozzá szőlőt, almát, körtét, őszibarackot, ami éppen kéznél van.
Közepes nagyságú ecsettel bekenjük a gyümölcsszemeket tojásfehérjével, majd beszórjuk porcukorral. A porcukrot használat előtt átszitáljuk, nehogy csomós maradjon. Tálcára téve megszárítjuk, ami legalább egy napig tart. A gyümölcsöstál szélét díszíthetjük borostyánlevéllel vagy színes krepp-papírral. A gyümölcsszemeket rárakjuk egy tálra vagy különböző színű, négyzetekre vágott krepp-papír fészekbe, esetleg minyonpapírba ültetjük őket.
Amerikai gyümölcssaláta
4-5 személyre
A citromot mosd meg, töröld szárazra, majd a héját reszeld le, s a levét csavard ki. A sajtot dolgozd össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra, s öntsd rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsd be, s a tetejére szórj mandulát.
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok |