Szezámmagos csirkemáj
Hozzávalók: 800 g csirkemáj, 50 g szezámmag, 50 g mustár, 60 g olaj
A csirkemájat megmossuk, lecsepegtetjük. A mustárba belekeverjük a szezámmagot és ezzel a masszával kenjük meg a máj mindkét oldalát. Kiolajazott tepsibe egymás mellé fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, kb. 25-30 percig sütjük.
Gombás csirkeragu
Hozzávalók: 800 g csirkemell, 300 g gomba, 50 g liszt, 300 g tejföl, 60 g olaj, 40 g vöröshagyma, 1 cs. Petrezselyem zöld, törött bors, 20 g só
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott vékony csíkokra vágott csirkemell filét. Kevergetve lepirítjuk,) majd beletesszük a megmosott, megtisztított vékonyra szeletelt gombát. Ízesítjük sóval, törött borssal, és az apróra vágott petrezselyem zöld felével. Kevés vizet aláöntve, kevergetve fedő alatt pároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzákeverjük a liszttel elkevert tejfölt, és így kiforraljuk. Végül belekeverjük a maradék petrezselyem zöldet.
Rizs, galuska vagy tésztaköret illik mellé.
Rántott csirkemell dióbundában
Hozzávalók: 1,2 kg csirkemellfilé, 3 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg őrölt dió, őrölt szerecsendió, só, olaj a sütéshez
A csirkemelldarabokat kissé kiverjük, enyhén megsózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval. A tojást felverjük, ízesítjük sóval és egy kevés őrölt szerecsendióval. A húst először a lisztbe, majd a tojásba, végül a morzsával elkevert dióba forgatjuk. Megfelelő hőmérsékletűre hevített olajban szép pirosra sütjük. A hússzeleteket selyempapírra szedjük élükre állítva, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Burgonyapürével és gyümölcskompóttal tálalva igazi különlegesség.
Káposztás csirkegulyás
Hozzávalók: tisztított csirke 1,0 kg, étolaj, fejés káposzta tisztított 50 dkg, tisztított burgonya 30 dkg, vöröshagyma tisztított 1 fej, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, fűszerpaprika,
köménymag, só
A finomra vágott vöröshagymát felmelegített olajon átfutatjuk, a tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával. Kevés vízzel elkeverve, fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük s hozzáadjuk az ízekre bontott csirkét. Enyhén ízesítjük, majd beletesszük a metéltre vágott fejes káposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, amit a csirkével együtt átforgatunk. Annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt félpuhára pároljuk, majd beletesszük a kockára vágott burgonyát. Utóízesítve az ételt összeforraljuk. Egytál ételként is fogyasztható. |