Szezámos almás sajtkrém
Hozzávalók: 100 g sajt, 100 g alma, 40 g margarin, 40 g szezámmag
A sajtot sajtreszelőn, az almát almareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a margarint és a szezámmagot, vagy szezámpelyhet. Keverőgéppel alaposan kikeverjük.
Búzacsírás sárgarépás túrókrém
Hozzávalók: 200 g tehéntúró, 100 g sárgarépa, 100 g búzacsíra, 80 g tejföl (12 % zsírtartalmú)
3g só
A tehéntúrót áttörjük, belekeverjük a vékony csíkokra reszelt sárgarépát, a sütőben megpirított búzacsírát, és a tejfölt. Ízesítjük kevés sóval, esetleg mézzel. Keverőgépben alaposan kikeverjük.
Tojáskrém
Hozzávalók: 5 db tojás, 70 g margarin, 50 g vöröshagyma, 30 g mustár, törött bors, 5 g só
A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a margarint, az apróra vágott vöröshagymát és a mustárt. Ízesítjük sóval, törött borssal. Keverőgéppel lassú fordulatszámon kikeverjük. Tavaszi időszakban újhagymával készítsük.
Zelleres búzacsírás margarin
Hozzávalók: 80 g zeller, 40 g búzacsíra , 80 g margarin
A zellert megtisztítjuk és a legapróbb lyukú reszelőn, lereszeljük. Hozzáadjuk a margarint, az előzőleg szárazon megpirított búzacsírát és alaposan kikeverjük.
Töltött kellevél
Hozzávalók: darált sertéscomb 30-40 dkg, kelkáposzta kb. 1 kg, burgonya 30 dkg, zabpehely 6-8 dkg,
tojás 2 db, olaj 0,4 dl, liszt, vöröshagyma, fokhagyma 2 gerezd, só, majoránna, fűszerpaprika, őrölt bors
A kelkáposzta külsejéről lefejtünk annyi levelet, hogy adagonként két kisebb, vagy egy nagyobb tölteléket tudjunk készíteni. Ezeket a leveleket leforrázzuk majd félretesszük. A húst összekeverjük a beáztatott leszűrt zabpehellyel, a tojásokkal, ízesítjük a fűszerekkel, a hagymával, a fokhagymával. Alaposan összedolgozzuk és megtöltjük vele a kelleveleket, egymás mellé fektetjük egy lábosban, és annyi vízben amennyi majdnem ellepi megfőzzük. A maradék káposztából, illetve a burgonyából hagyományos módon főzeléket készítünk, amit besűrítünk az olajból és lisztből készített rántással. Tálaláskor a készre főzött tölteléket rátesszük a főzelékre.
|