Madártej
Hozzávalók:
1 l tej
4 tojás kettéválasztva
2-3 ek porcukor
3 ek cukor
2 vaníliás cukor
A tejet takaréklángon föltesszük egy lábosban főni.
Közben a tojások fehérjéket habverővel keményre felverjük, hozzákeverünk 2-3 evőkanál porcukrot, - ki mennyire édesszájú -, és 1 tasak vaníliás cukrot.
Evőkanállal a tejbe a felvert tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk, egyszerre 4-5-öt, hogy kényelmesen elférjenek, kb. 1 perc múlva mefordítjuk őket, majd következő 1 perc múlva szűrőkanállal félretesszük a megfőtt habfelhőket egy tálba, amit rögtön fedjünk le, hogy ne essenek össze a habok. Amíg van a habból addig szaggatjuk, főzzük, félretesszük, lefedjük...
Azután a tejet félrehúzhatjuk a tűzről. A tojássárgákhoz keverjünk 3 ek cukrot, egy vaníliás cukrott. A tejből tegyünk egy-két evőkanálnyit a tojássárgás keverékhez, azzal higítsuk, és úgy öntsük hozzá a tejhez, kevergetve, hogy ne csomósodjon.
HÚzzuk vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett forraljunk rajta egyet.
Végül a habfelhőket öntsük a kész tejre, és lefedve hűtsük le.
|