TEJSZÍNES EPERTORTA
Hozzávalók: 6 tojás, 150 g cukor, 1 csomag vanilincukor, 80 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja. Krémhez: 500 g eper, 150 g cukor, 1 citrom leve, 10 g zselatin, 1 dl tej, 5 dl tejszínhab.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vanilincukorral, hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a citromhéjat. Óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd kivajazott lisztezett formába töltjük és mérsékelt hőfokon világosbarnára sütjük. A kész tortalapot a tejszínes eperkrémmel töltjük.
Tejszínes eperkrém:
20 szem szép epret félreteszünk a többit összeturmixoljuk a cukorral. A tejben feloldjuk a zselatint, és hozzákeverjük az eperhez. A tejszínből kemény habot verünk, ennek a 3/4 részéhez hozzákeverjük az epres masszát, és megkenjük a hideg tortalapot. A torta tetejét, oldalát a maradék tejszínhabbal bevonjuk, és az eperszemekkel díszítjük!
EPERTORTA
HOZZÁVALOK: 20dkg zsemlemorzsa, 8dkg cukor, 8dkg vaj, késhegy. őrölt fahéj.
KRÉM: 50dkg túró, 50dkg eper, 15dkg porcukor, 1citromleve, 2dl tejszín.
ELKÉSZITÉS:A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzákeverjük a fahéjat, zsemlemorzsát. Kivajazott, kilisztezett tortaformában sütjük, közepes hőfokon.
Ha kihűlt 1 másik tortaformába tesszük.
A túrót áttörjük, majd összekeverjük az eperrel és a porcukorral, a citromlével.
Végül beleforgatjuk a jól felvert tejszínhabba, a tésztát 2 vagy 3 fele vágjuk és a krémet rásimítjuk a lapokra. A tetejét csokimázzal vonjuk be.
|