FEKETE-ERDEI MEGGYTORTA
Tészta:
6 tojás
17, 5 dkg cukor
9 dkg vaj
7 dkg étcsoki felolvasztva
7 dkg rétesliszt
1 ek. kakaó
1 tk. szódabikarbóna vagy sütőpor
Töltelék:
75 dkg kimagozott meggy
8 dkg cukor
1/2 kk. fahéj
2 púpozott ek. étkezési keményítő
1 ek. víz
6 ek. meggylekvár
3 ek. cseresznyepálinka, vagy aroma
5 dl tejszín
2 cs. tejszínszilárdító
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk a szokásos módon.
A meggyet a cukorral és a fahéjjal felfőzzük, hozzáadjuk a keményítőt, és állandóan kevergetve felforraljuk. Ezután hagyjuk hűlni.
A piskótát négyfelé vágjuk. A meggylekvárt simára keverjük a pálinkával (aromával), majd az alsó lapot megkenjük vele. Rátesszük a következő lapot, amit a felfőzött meggyel borítunk be. Erre jön a következő lap, amit a tejszínszilárdítóval keményre vert hab felével vonunk be (tehetünk bele kis cukrot, vaníliáscukrot is). Befedjük az utolsó tortalappal, majd az egész tortát (oldalán is) a maradék tejszínnel megkenjük. Csokoládéreszelékkel díszítjük az oldalát, a tetejére tejszínhabrózsákat nyomunk, közepét 1-1 szem meggyel díszítjük.
Ha nincs kedvem szórakozni az egyes rétegekkel, akkor laponként váltakozva hol egy kis tejszínnel, hol egy kis meggylekvárral, hol pedig a felfőzött meggyel kenek meg minden egyes lapot, és végül az egészet a tejszínnel bevonom, és díszítem.
|