Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ALAGÚT

Alagút receptek


Csokoládés alagút

Hozzávalók:
Tésztához: 12 dkg kristálycukor, 6 db tojás, 1/2 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 15 dkg liszt, 1 üveg (2ml) Dr. Oetker Mandula aroma
A krémhez: 1 cs. Dr. Oetker Csokoládéízű süteménykrémpor, 3,5 dl tej, 1cs.(10g) Dr. Oetker Zselatin, 0,5 dl víz, fél üveg lecsepegtetett meggybefőtt
Elkészítés: A tojások sárgáját géppel közepes fordulaton kb. 2-3 percig habosra keverjük a cukor felével, a cukor másik felét a tojásfehérjével habbá verjük. Ezután mindkettőt laza mozdulatokkal összekeverjük, hozzáadva a lisztet, a sütőport és a vanília aromát. A tésztát lapos, piskótapapírral kibélelt tepsibe öntjük és egyenletesen, 4-5 mm vastagon szétterítjük, majd 170 C fokon szép sárgára sütjük. Miután kihűlt, az alufóliával kibélelt őzgerincformára hajtjuk, és méretre vágjuk, úgy, hogy a krém betöltése után lefedésre is maradjon. Az 1 cs. Dr. Oetker Csokoládéízű süteménykrémporból a csomagoláson látható leírás szerint krémet készítünk. A zselatint kevés vízzel elkeverjük, kb. 10 percig állni hagyjuk, míg megduzzad. Hozzáadjuk a maradék vizet, és oldódásig melegítjük (ne főzzük). Kissé lehűtve a csokoládékrémhez adjuk.
Szintén hozzáadjuk a lecsepegtetett meggybefőttet is. Megtöltjük a piskótát, ez után 45-50 percre hűtőbe tesszük, hogy a krém megfelelően megdermedjen.
Díszítési javaslat: 1-1 cs. Dr. Oetker Marcipán-, illetve Puncsízű cukormázpor felhasználásával mázat készítünk, és ezzel vonjuk be az alagutat. Oldalát megszórjuk Dr. Oetker Barna tortadarával. Miután a cukormáz megszilárdult a sütemény tetejét Dr. Oetker Ét tortabevonóval díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Epres alagút


Hozzávalók: 2.5 dl tejszín vagy 25 dkg tejszínhab 15 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 10 dkg), 20-25 dkg friss eper, 2 dkg zselatin, 1 dl víz, 1 vékony, hosszúkás piskótalap (a piskóta készítésének alapanyagait és módját más süteménynél megadjuk), 5 dkg baracklekvár, 5-10 dkg nagyon vékonyra szeletelt, pirított mandula.
Az eper kétharmadát a porcukorral összeturmixoljuk, hogy egészen finom pépet kapjunk, Hozzáadjuk és összekeverjük vele a felvert tejszínt (vagy a cukrozott tejszínhabot), a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzzuk, a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy jól megkössön. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral, és a nagyon vékonyra vágott mandulában meghengergetjük. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.


Gesztenyealagút
Hozzávalók: 40 dkg cukrozott gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 2 cl rum, 4 dl cukrozott, felvert tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 piskótalap.  A mázhoz: 10 dkg csokoládé, 7 dkg porcukor, 1 dkg vaj.
A gesztenyepürét összegyúrjuk az olvasztott vajjal és a rummal. Ujjnyi vastagságban felkenjük zsírpapírra. Sima őzgerincformába tesszük. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Megtöltjük cukorral, vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal, lefedjük a piskótalappal. Újabb hűtés után kiborítjuk a formából, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, és bevonjuk csokoládémázzal.
A máz készítése: a reszelt főzőcsokoládét a porcukorral, 1 dl vízzel folytonos keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét. A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat, majd melegen a gesztenyealagútra öntjük. Hidegre tesszük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.


Gesztenyés fagylaltalagút


Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg vanília- vagy meggyfagylalt, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum
A vajat a cukorral és a rummal nagyon habosra keverjük, majd apránként a gesztenyemasszát is hozzáadva, addig keverjük tovább, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Egy nagyobb őzgerincformát folpack fóliával kibélelünk. Belekenjük a gesztenyekrémet, majd ráhalmozzuk a fagylaltot. Az alját a tenyerünkkel kissé megütögetve, jól összetömörítjük, majd tetejét is befedve, a mélyhűtőbe rakjuk, és csontkeményre fagyasztjuk. Közvetlenül tálalás előtt egy hosszú, keskeny tálra kiborítjuk, és a tetejéről lehúzzuk a fóliát. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel vagy tetszés szerint egyéb módon feldíszítjük.
Előkészítési ideje: kb. 40 perc.


Gurmand alagút


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor.
A töltelékhez: 20 dkg mazsola, 10 dkg főzőcsokoládé, 10 dkg porcukor, 10 dkg narancs-héj, 60 dkg reszelt alma, citromhéj, szegfűszegkivonat, fahéj, rum. A díszítéshez: dió, mandula, kandírozott cseresznye vagy vaníliás cukor.
A lisztből, a Rama margarinból, a tojássárgájából és a cukorból omlós tésztát készítünk, amellyel egy Rama margarinnal kikent őzgerincformát kibélelünk. A mazsolát, a csokoládét, a porcukrot, a narancshéjat, a reszelt almát citromhéjreszelékkel, szegfűszegkivonattal, fahéjjal, rummal finoman elkeverjük. Az így kapott töltelékkel az őzgerincformát megtöltjük, a formából kihajló tésztával beburkoljuk, és közepesen meleg sütőben (kb. 180° C-on) sütjük.
A formából kivéve az alagutat dióval, mandulával, kandírozott cseresznyével díszítjük, vagy vaníliás porcukorral hintjük meg.


Gyümölcsös alagút


Hozzávalók: 1 csomag citrom ízű gyümölcskocsonya, 5 dl joghurt, 1 dl tej, 1 csomag zselatin, 4 ananászkarika (konzerv), 1 kivi, 4 db felezett őszibarack (konzerv), 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor
Az őzgerincformát betesszük a hűtőbe, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. A gyümölcskocsonyát a felhasználási javaslat szerint elkészítjük, és amíg szobahőmérsékletre lehűl, a joghurtot cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, a gyümölcsöket tetszés szerint feldaraboljuk. A lehűlt kocsonyát tegyük hűtőbe, hogy kissé megsűrűsödjön, de mielőtt dermedni kezdene, néhány milliméter vastagon öntsük körbe az őzgerincforma falán, és hűtőben dermesszük meg. A darabolt gyümölcsöket fogpiszkálóra tűzzük, belemártjuk a maradék gyümölcskocsonyába, és a forma falához ragasztjuk. óvatosan körbeöntjük a maradék kocsonyával, és hűtőben dermesztjük. Amíg a gyümölccsel díszített kocsonya megszilárdul, felforralt tejben feloldjuk a zselatint, és a joghurthoz keverjük. A maradék gyümölcsöket feldarabolva beleforgatjuk, majd az egészet a formába öntjük. Hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt az őzgerinc külső falát meleg vízbe mártjuk, annyi időre, amíg a gyümölcskocsonya elválik tőle. Hozzáillesztjük a tálalótálat, és ráfordítjuk az alagutat. Szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + dermesztés
Jó tanács: Készgyümölcskocsonya helyett a kompótok levéből és étkezési zselatinból is főzhetünk gyümölcskocsonyát. A konzerv gyümölcsöket másféle, házi készítési befőttel vagy friss gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.


Őszibarackos alagút


Készítünk egy sárgabarack lekváros piskótatekercset (16 szeletre van szükség), de egyszerűbb, ha ezt babapiskótával helyettesítjük. Egy nagyobb méretű őzgerincformát folpackkal kibélelünk és kirakjuk a piskótatekercs-szeletekkel, vagy barackbefőtt levébe mártogatott babapiskótával (csak óvatosan, el ne ázzon!). Ebbe a piskótaágyba kerül a következő krém: 25 dkg áttört tehéntúrót 8 dkg porcukorral, 1 vaníliával, 2 evőkanál rummal, és kevés befőttlében felolvasztott 1 csomag zselatinnal simára keverünk. Közben 1 dl tejszínt keményre verünk, és a krémhez keverjük.
A krém felét a formába töltjük, ebbe belenyomkodunk 8 fél őszibarackbefőttet, rásimítjuk a krém másik felét, befedjük a maradék piskótával, ráhajtjuk a folpack széleit, és hűtőben legalább 3 óráig hűtjük. A formából kiborítva a folpack könnyen lehúzható róla. A már felszeletelt süti nagyon gusztán néz ki és nagyon finom is. Én már készítettem kivivel is. Az is finom volt frissen, de másnapra a gyümölcs körül a túró megkeseredik, ugyanis a kivi állítólag nem bírja a tejet.


Ribizlis alagút 1.


Hozzávalók: 8 dl joghurt, 1 dl tej, 30 dkg szemezett ribizli, 3 evőkanál zselatin, 8-10 evőkanál cukor
A tej felét felforrósítjuk, majd simára keverünk benne egy púpozott evőkanál zselatint. Amikor lehűlt, hozzákeverünk 3 deci - ízlés szerint édesített - joghurtot. A masszát hűtőbe tesszük. Egy őzgerincformát kibélelünk téglalap alakú alufóliával, és hajtással megjelöljük a szélénél és a végénél, majd kivesszük, és méretre hajtjuk, úgy, hogy a végeit 10-10 centivel aláhajtjuk. A méretre hajtott alufóliát tálcára terítjük, majd a szilárdul joghurtot egyenletesen rákenjük, hűtőbe tesszük teljes szilárdulásig. Közben a megmosott ribizlit annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, cukorral ízesítjük, és elkeverünk benne egy púpozott evőkanál zselatint. Miután langyosra hűl, hozzákeverünk 3 deci joghurtot. A fólián megszilárdult joghurtlapot a fóliával együtt belehelyezzük az őzgerincformába. A végein a fóliát kihajtjuk, a forma végeihez tapasztjuk, hogy a töltelék ne tudjon aláfolyni. Majd óvatosan rákanalazzuk a ribizlis tölteléket, és hűtőbe tesszük. Amikor a ribizlis réteg is kezd szilárdulni (ujjunkkal megérintve zselészerű, akkor a maradék tejben elkeverjük a zselatint, majd a cukros joghurtot, és egyenletesen a forma tetejére kenjük. Hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt sima tálcára borítjuk, a fóliát eltávolítjuk, majd szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra + dermedés
Jó tanács: Kicsit hosszadalmas az alagút elkészítése. Ha valaki nem akar ennyit bíbelődni vele, egyszerűen keverje össze az alapanyagokat (a zselatint forró tejben oldja fel), majd öntse formába, és 5-6 óra hosszan dermessze.


Ribizlis alagút 2.


Hozzávalók: 4 tojás, 80 g Koronás Finomított Kristálycukor, 60 g liszt, 20 g kakaópor, 10 g vaj
A joghurtkrémhez: 4 dl joghurt, 450 g friss vagy mélyhűtött piros ribizli, 100 g Koronás Por-cukor, 35 g zselatin 0,1 dl vízben oldva
Díszítés ribizlizselével: 100 g ribizli, 50 g Koronás Befőzőcukor, 35 g zselatin, 0,1 dl víz
Csokis piskótát készítünk. A tojássárgákat 30 g Koronás Finomított Kristálycukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket a fennmaradó cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgákhoz adjuk úgy, hogy a liszttel összeszitált kakaót is belekeverjük. Sütőpapírral fedett tepsiben 1 cm vastagra kenjük, és 180 °C-os sütőben kb. 15 percig sütjük. Kihűlés után a papírt eltávolítjuk, és a tésztával kibélelünk egy őzgerincformát. A formát betöltjük a ribizlis joghurtkrémmel, amely úgy készül, hogy a joghurtot a tejszínhabbal, a gyümölccsel, az oldott zselatinnal összekeverjük és ízesítjük. A krémet csokilappal lezárjuk, hűtőbe helyezzük. Dermedés után a formából kiborítjuk, krémmel lekenjük, ribizlizselével, mandulával díszítjük.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre