Sonkás szendvics I.
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: sózott vaj, sonkaszeletek, aszpik, keménytojás.
A sós vajjal megkent kenyérszeletekre sonkaszeleteket teszünk, aszpikkal fényezzük, vajjal vagy krémmel és keménytojással díszítjük.
Sonkás szendvics II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 15 dkg gépsonka, 10 dkg vaj, 10 dkg tojáskrém, 2 keménytojás, 1 csomó hónapos retek, fél zsúrkenyér, só, petrezselyemzöldízlés szerint.
A zsúrkenyeret kb. 1 cm vastagra, kissé ferdén felszeleteljük. A habosra kevertsózott vajjal vékonyan megkenjük, a sonkaszeleteket félbehajtva, esetlegösszegöngyölve helyezzük a kenyérszeletekre. A sonka felrakási módjától függőenvagy a két végére rózsákat nyomunk a tojáskrémből, vagy a kenyér felső héjánakmentén félkörív alakban felspricceljük a krémet. Tojásszelettel vagy -cikkel,retekből készített legyezővel és petrezselyemlevéllel díszítjük. Ha nem azonnaltálaljuk, aszpikkal fényezzük le.
Sonkás szendvicskrém
(12 darab szendvicshez való)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 10-15 dkg darált sonka, 2 dkg Rama margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A margarint a liszttel együtt a tűzre tesszük. Ha már habzik, ráöntjük a tejet. Simára keverve jó sűrűre főzzük, és a tűzről lehúzva belekeverjük a darált sonkát, a fűszereket, a tisztított, zúzott fokhagymát, valamint a reszelt tormát. Alaposan összekeverjük. Az előzőleg mindkét oldalán megpirított kenyérszeletekre kenjük, és forró sütőben (vagy grillsütőben) szép pirosra megsütjük a tetejüket.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc. |