Sajtos szendvics
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: vaj, zöldpaprika, sajt-, esetleg körözött.
A vajas kenyérszeletre kisebb darabokra szeletelt sajtot teszünk, vajjal és zöldpaprikával, esetleg körözöttel díszítjük. A sajtszeleteket felvágott- vagy sonkaszeletekkel felváltva is rakhatjuk.
Ezenkívül még igen sok szendvicset készíthetünk a sajtos szendvicsből, ilyenkor a díszítéseket másként is alkalmazhatjuk, a leírtak csupán példák. Mindenkor alkalmazkodjunk a lehetőségekhez és igyekeznünk kell ezek közül a legjobb megoldást, összeállítást megtalálni.
Sajtos szendvics I.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 10 dkg vaj, 15 dkg zalai füstölt sajt, 15 dkg trappistasajt, 3 kemény tojás, 4 zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 csomóhónapos retek, só, petrezselyemzöld ízlés szerint, 1 Bakony kenyér.
A kenyeret felszeleteljük, és a szeleteket habosra kevert vajjal vékonyanmegkenjük. A sajtokat vékony szeletekre vágjuk, és felváltva, félbehajtva,ízlésesen, sorba felrakjuk a kenyerekre. (Egy szendvicsre 2 szelet füstölt és 1szelet trappista sajt kerüljön - vagy fordítva.) Az utolsónak felrakottsajtszelet végére negyed kemény tojást, valamint paprika- és paradicsomszeletettegyünk díszítésnek. Az egyes szelet sajtok közé jól láthatóan egy-egy karikaretket helyezünk petrezselyemlevéllel.
Sajtos szendvics II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 20 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 csomó metélőhagyma, 20dkg márványsajt, 15 dkg nyers uborka, 2 csomó hónapos retek, só,őrölt bors, fokhagymakrém ízlés szerint, 1 rozskenyér.
A kenyér héját úgy vágjuk le, hogy szögletes hasábalakot kapjunk akenyérbélből. A túrót és a sajtot együtt törjük egy tálba, simára keverjük atejföllel és a finomra vágott metélőhagymával. A krémet enyhén megsózzuk,megborsozzuk, és erősen fokhagymázzuk. A téglalap alakúra vagy háromszögletűrevágott kenyérszeleteket kb. fél cm vastagon, egyenletesen megkenjük. Tetejétuborka- és retekszeletekkel díszíthetjük.
Sajtos szendvics III.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 2 tubus tejszínes krémsajt, 2 tubus paprikás krémsajt,5 dkg vaj, 12-14 szem olajbogyó, 5 dkg dióbél, fél rúd franciakenyér.
A kenyeret kb. 1 cm vastagon, egyenesen felszeleteljük, és vékonyanmegvajazzuk. Az előzőleg szobahőmérsékleten tárolt tubusos sajtkrémekből -fajtánként felváltva körkörösen vagy csíkozva annyit nyomunk a szeletekre, hogyazokat teljesen befedje. Ügyeljünk arra, hogy a kenyér széléről a sajtkrém nefolyjon le. A szendvicseket két végükön egy-egy gerezd dióbéllel, közepén pedigegy-egy szem olajbogyóval díszítsük, utána legalább fél órára tegyükhűtőszekrénybe.
|