Rakott kenyér
(amerikai)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 10 adag): 1 kg fehér kenyér, 20 dkg füstölt marhanyelv, 30 dkgementáli sajt, 10 dkg vaj, fél fej saláta, 10 dkg ananászbefőtt,fél üveg (kicsi) aszalt szilva vörös borban, só ízlés szerint. (10db színes kétágú műanyag villa.)
A kenyér héját minden oldalán eltávolítjuk, és a kenyérbelsőt először kb. 1 cmvastag lapokra vágjuk, majd ezekből kb. 8 cm oldalú háromszögeket vágunk ki.
Valamennyi kenyérszelet mindkét oldalát enyhén megpirítjuk, és ha kihűlt,habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük. A megmosott és leszárítottsalátalevelekből egyet-egyet a szeletekre helyezünk, majd az egyikre vékony,félbevágott sajtszeletet, a másikra marhanyelvet helyezünk hasonló módon. E kétszeletet óvatosan egymásra helyezzük, és a harmadik vajazott szelettellefedjük. A kissé leszárított gyümölcsökből 1-1 szemet a műanyag villárafűzünk, majd a három kenyeret a közepén - kissé ferdén - átszúrjuk vele. Eztipikus amerikai szendvicsfajta, amelynél két egymástól eltérő jellegűnyersanyagot használnak fel. Néhány további változata: szardínia-kemény tojás,sült csirkemell-füstölt tarja, téliszalámi-gépsonka stb. |