Francia sajtos csukott szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 5 adag): 1 rúd francia kenyér, 10 dkg körözött, 5 dkg vaj, félfej saláta, 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg köményes sajt, 1 camembertsajt, 1 szál póréhagyma, 2 csomó hónapos retek, só ízlés szerint.
A kenyeret az előbb leírt módon félbevágjuk. Az alsó részét körözöttelmegkenjük, salátalevelekkel befedjük, majd a vékonyra szeletelt sajtokkalfajtánként végigrakjuk. Bőségesen meghintjük a vékonyra felkarikázottpóréhagymával és retekkel, enyhén megsózzuk, majd rátesszük a megvajazott felsőrészt. Ez a szendvicstípus annál mutatósabb, minél jobban "kilógnak" oldalán azalap- és díszítőanyagok.
Francia sajtos szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 3 camembert vagy Séd brie sajt, 2 doboz vasi krémsajt,10 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 15 dkg szűrt mandarinbefőtt, 5dkg dióbél, 1 Bakony kenyér, só, őrölt bors, fokhagymakrém ízlésszerint.
A krémsajtot a vajjal, a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük,alaposan fokhagymázzuk és fűszerezzük, és ezzel a krémmel - a híres francia Boursin sajt hazai kellemes utánzatával - megkenjük a kenyérszeleteket. Ezutána sajtot vékonyra felszeleteljük, és a szeleteket a kenyerek egyik oldalárasorban felrakjuk, a másik oldalára pedig jól lecsepegtetett mandaringerezdeketés negyed vagy fél diógerezdeket helyezünk ízlésesen.
|