Étvágyfalatok
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Alapja: kiszúrt vagy kivágott, kerek és szögletes, fehér és barna kenyér (héj nélkül), esetleg felkarikázott kifli. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, szardínia, kaviár, stb. a kenyér formájához alakítva.
Díszítése: hegyes zöldpaprika, paradicsom, retek, újhagyma, fürjtojás, olaj- és kapribogyó, citromszeletek, petrezselyem, metélőhagyma, stb.
Alapja: sós, ízesített és formázott piskóta. Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.
Díszítése: lásd az előzőt, valamint dióbél, sós mandula, szőlőszemek stb.
Alapja: sós kekszek. Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.
Díszítése: lásd fent az előzőt.
Alapja: formázott alakú nyers uborka vagy sárgarépa. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, zöldségfélék.
Díszítése: lásd fent az előzőt.
Alapja: sárga-, vagy zöldbelű dinnye 2x2 cm-es kockákra vágva. Jelleget adó anyaga: nyers füstölt sonka összegöngyölve.
Díszítése: zöld vagy fekete töltött és töltetlen olajbogyó.
Alapja: kimagozott aszalt szilva. Jelleget adó anyaga: rokfortkrémmel töltve.
Díszítése: pirított sós mandula.
Alapja: vastagabbra vágott, formázott alakú sajtok, párizsi, gépsonka, gyulai kolbász stb. Jelleget adó anyaga: nincs.
Díszítése: lásd fent az első változatnál.
Az étvágyfalatok készítésénél ügyeljünk arra, hogy az azonos alakra formázott kenyér- vagy egyéb nyersanyagdarabok azonos méretűek, egyformán díszítettek legyenek. Az étvágyfalatokra éppúgy vonatkozik, mint a szendvicsekre, hogy az elkészítés befejeztével, ha szükséges, olvasztott aszpikkal fényezzük át. Ez azért is fontos, mert az aszpikbevonat az apró díszítőelemeket rögzíti a szendvicsalaphoz. Az étvágyfalatokba jellegüktől függően apró színes műanyagkardokat, esetleg fogvájót szúrunk, megkönnyítve elfogyasztásukat. A díszítőanyagok felrakásánál ügyeljünk arra is, hogy az étvágyfalat ne hulljon szét addig, míg a tálról a szánkig emeljük.
Csipegető
(vacsora helyett 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 40 db vegyes étvágyfalat, 40 db sajtkrémes falat sós kekszen, 30 db sajtfalat almával, 30 db sonkafalat zöldpaprikával, 8 camembertkrémmel töltött körte.
Előkészítése és tálalása: az összes étvágyfalat-variációt a vendégek érkezése előtt készítsük el, de ne hagyjuk sokáig állni még hűtőszekrényben sem, mert viszonylag gyorsan kiszáradnak. Ennek az összeállításnak viszont az az előnye, hogy valamennyi készítményt - a körte kivételével - a vendégek érkezése után azonnal feltesszük az asztalra, és így a háziasszonynak nem kell vendégeit magukra hagyni. Elfogyasztásukhoz elég személyenként egy-egy kistányért adni, és csak a töltött körtéhez szükséges kiskés és kisvilla. A töltött körtét desszertként szolgáljuk fel.
Salátaparty I.
(nyáron 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 4 fejes saláta, 4 csomó retek, 3 csomó újhagyma, 50 dkg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 50 dkg nyers, hámozatlan uborka, 4 pár virsli, 8 kemény tojás, 5 adag indiai dressing, 5 adag bolgár dressing (összetételét és elkészítését lásd a salátaönteteknél). Előkészítése és tálalása: valamennyi nyersanyagot a tisztítás és mosás után vékonyra felkarikázunk, és fajtánként külön kisebb tálakra (esetleg üveg- vagy porcelán tányérokra) helyezünk lazán felhalmozva. A dressingeket mártásos csészébe vagy tálakba töltjük. Ha az étkezés egy közös nagyobb asztalnál megoldható, valamennyi saláta-alkotórészt - színben váltakozva -, sorban vagy kör alakban az asztal közepére állítjuk. Ha kevés a helyünk, akkor egy, a vendégek közelébe helyezett kisebb asztalra az előkészített anyagokból "salátabárt" is létesíthetünk, de ilyen esetben ahány dressinget kínálunk, annyi keverőtálat (jelen esetben kettőt) is készítünk mellé.
Ugyancsak itt biztosítsunk helyet a kistányéroknak, az evőeszközöknek (kisvilla, kiskanál) is. Ilyenkor többnyire mindenki saját maga állítja össze és ízesíti a választékból salátáját. Az alkotórészek kiszedéséhez és megkeveréséhez legalább 5-6 nagy kanál-, villapárt készítsünk.
A dressingekbe kisebb merőkanalat vagy nagy evőkanalat tegyünk. A saláták mellé - kenyérkosárba előre elkészítve - vegyesen kínálhatunk felkarikázott kiflit, zsemlét, friss kenyeret vagy meleg pirított kenyeret.
Salátaparty 2.
(télen 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 50 dkg fejes káposzta, 40 dkg zeller, 50 dkg alma, 20 dkg ecetes uborka, 40 dkg párizsi, 20 dkg reszelt márványsajt, 8 kemény tojás, 3 pohár tejföl, 1 kis üveg gyöngyhagyma, 3-4 citrom, 1 tubus natúr majonéz, 1 csomó finomra vágott petrezselyemzöld, 1 csomó finomra vágott metélőhagyma, ketchup, Worcester-mártás, mustár, só, őrölt bors, porcukor, olíva- vagy étolaj ízlés szerint.
Előkészítése és tálalása: a zöldségféléket megtisztítva nyersen, a többi anyaggal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük illetve vékony metéltre vágjuk.
Továbbiakban a "salátabár"-nál leírtak szerint helyezzük el az alkotórészeket. Az asztal egyik végére egy csoportba ízlésesen elhelyezve felsorakoztatjuk a különböző ízesítőanyagokat és a fűszereket. Célszerű itt is legalább két keverőtálat és megfelelő mennyiségű tálalóeszközt készíteni. (Ilyenkor egyébként érdemes fél szemmel figyelni a vendégeket, ki mit mivel kever a kitett anyagokból, mert jó néhány ötletet kaphatunk egy később már előre megkevert saláta elkészítéséhez. Az étkezés után vessünk egy pillantást a salátaasztalra, hogy lássuk, melyik alapanyag nem volt kelendő, vagy milyen ízesítőket és fűszereket nem használtak vendégeink. Ez útmutatóul szolgálhat arra, hogy mit kell legközelebb esetleg megváltoztatnunk.)
Sajtgolyók
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 30 db): 15 dkg rokfortkrém, 15 dkg camembertkrém, 15 dkgkörözöttkrém, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkgdarált dió, kb. 1 dkg gorombára őrölt bors.
Az egyes krémekből kb. másfél dekás, egyforma golyókat formázunk. A golyókatfelváltva, fajtánként beleforgatjuk finomra vágott metélőhagymába vagypetrezselyemzöldbe, darált dióba vagy gorombára őrölt fekete borsba. Mindegyikgolyóba színes műanyag kardot vagy fogvájót szúrunk, de tálalhatjuk úgy is,hogy a papírüzletekben beszerezhető legkisebb méretű papírhüvelybe tesszük.
Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk, italok mellé kínáljuk, kitűnő csipegetnivaló. Esetleg pirított kenyér- vagy zsemleszeleteket is adhatunk mellé.
Sajtkrémes bombák
(sörkorcsolya)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 db): 10 db kerek sós keksz, 15 dkg rokfort- vagy camembertkrém,5 dkg apróra tört, pörkölt, sós mandula, esetleg 10 szem olajbogyó.
A habosra kevert sajtkrémet nyomózsákból csillagcsővel a kekszre formázzuk,körkörösen kúpos alakban, kb. 4 cm magasan. A kekszbombák oldalát körben megforgatjuk a vágott mandulában, és hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük.
Tetejükre egy-egy szem olajbogyót is tehetünk.
Sós piskóta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg liszt, fél csomó petrezselyemzöld, só ízlés szerint.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a felvert tojássárgáját ésmagasról szórva, óvatos mozdulatokkal, habverővel könnyedén belekeverjük a lisztet, a sót és a finomra vágott petrezselyemzöldet. A lapos tepsiresütőpapírt (csomagolópapírt) helyezünk, és a masszát ráöntjük. Habkártyávalvagy késsel kb. 1 cm-nyire egyenletesen szétsimítjuk, majd megsütjük. A kisülttésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni. Ezutánvalamilyen alakú kiszúróval vagy késsel kivágva kapjuk meg az étvágyfalatokkenyeret is helyettesítő alapját.
Töltött sós keksz
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 doboz lengyel sós keksz, 15 dkg szardíniakrém, 15 dkg körözöttkrém.
A jó habosra kevert krémeket 2-2 keksz közé töltjük, összeragasztva azokat.
Néhány perc alatt elkészíthető, italok mellé kitűnő.
Töltött-vacsora
(8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 töltött spárgatök, 8 töltött paradicsom, 8 körözöttel töltött zöldpaprika, 8 töltött gombafej, 8 kaszinótojás, 2 töltött nyers uborka, 1 kg franciasaláta, 10 adag tartármártás.
Előkészítése és tálalása: Munkánk megkönnyítése érdekében valamennyi tölteléket, a franciasalátát és a tartármártást már az előző nap délutánján elkészíthetjük. Természetesen mindent a hűtőszekrényben tárolunk másnapig. A tök és a gombafejek megfőzése és lehűtése az első feladat. Addig a többi ételfélével foglalkozhatunk, majd végül a tököt és a gombákat is betöltjük.
Feltétlenül hagyjunk elegendő időt az ételek lehűtésére. A fenti mennyiségeket két tálra tálaljuk oly módon, hogy az egyik tálon a felszeletelt uborkát, a másikon a felszeletelt tököt rakjuk körbe a tál szélén. Közepére a franciasalátából formázott talapzatra rakjuk fel esetleg sugaras elhelyezésben a különböző ételeket. Az egyes fajták közé díszítésül salátalevelet és kockára vágott aszpikot tehetünk. A mártást külön edényben szolgáljuk fel.
Ehhez a vacsorához - ha van elegendő helyünk - célszerű nagy lapostányért és nagyvillát, -kést teríteni.
Vacsora ínyencek számára
(8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 8 pohár kagylókoktél, 40 dkg hideg angol bélszín, 50 dkg csabai töltött karaj, 10 adag indiai rizssaláta, 5 adag kínai mártás, 8 rokfortkrémmel töltött alma.
Előkészítése és tálalása: A kagylókoktélt kehelypoharakba tálaljuk, és csészealjra vagy kistányérra téve előételként szolgáljuk fel. Fogyasztásához kisvilla vagy kiskanál szükséges. Feltétlenül kínáljunk mellé pirított kenyeret. A hideg sülteket vékonyra felszeleteljük és legyező alakban vagy soronként - a szeleteket behajtással kissé megemelve - tálra rakjuk, és olvasztott aszpikkal lefényezzük. Néhány salátalevéllel és kockára vágott aszpikkal, valamint marinált paprikával díszíthetjük. A rizssalátát nagy, mély üvegtálba helyezzük, majd a húsos tállal és a külön edényben tálalt mártással együtt az asztal közepére állítjuk. Természetesen minden fogáshoz külön kistányér, evőeszköz és tálalóeszköz szükséges. A töltött almákat, ha mód van rá, néhány zöld falevéllel fedett tálon szolgáljuk fel desszertként.
|