Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
Étvágyfalatok

Étvágyfalatok


Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Alapja: kiszúrt vagy kivágott, kerek és szögletes, fehér és barna kenyér (héj nélkül), esetleg felkarikázott kifli. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, szardínia, kaviár, stb. a kenyér formájához alakítva.    
Díszítése: hegyes zöldpaprika, paradicsom, retek, újhagyma, fürjtojás, olaj- és kapribogyó, citromszeletek, petrezselyem, metélőhagyma, stb.
Alapja: sós, ízesített és formázott piskóta. Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.    
Díszítése: lásd az előzőt, valamint dióbél, sós mandula, szőlőszemek stb.
Alapja: sós kekszek. Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.    
Díszítése: lásd fent az előzőt.
Alapja: formázott alakú nyers uborka vagy sárgarépa. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, zöldségfélék.    
Díszítése: lásd fent az előzőt.
Alapja: sárga-, vagy zöldbelű dinnye 2x2 cm-es kockákra vágva. Jelleget adó anyaga: nyers füstölt sonka összegöngyölve.    
Díszítése: zöld vagy fekete töltött és töltetlen olajbogyó.
Alapja: kimagozott aszalt szilva. Jelleget adó anyaga: rokfortkrémmel töltve.    
Díszítése: pirított sós mandula.
Alapja: vastagabbra vágott, formázott alakú sajtok, párizsi, gépsonka, gyulai kolbász stb. Jelleget adó anyaga: nincs.    
Díszítése: lásd fent az első változatnál.
Az étvágyfalatok készítésénél ügyeljünk arra, hogy az azonos alakra formázott kenyér- vagy egyéb nyersanyagdarabok azonos méretűek, egyformán díszítettek legyenek. Az étvágyfalatokra éppúgy vonatkozik, mint a szendvicsekre, hogy az elkészítés befejeztével, ha szükséges, olvasztott aszpikkal fényezzük át. Ez azért is fontos, mert az aszpikbevonat az apró díszítőelemeket rögzíti a szendvicsalaphoz. Az étvágyfalatokba jellegüktől függően apró színes műanyagkardokat, esetleg fogvájót szúrunk, megkönnyítve elfogyasztásukat. A díszítőanyagok felrakásánál ügyeljünk arra is, hogy az étvágyfalat ne hulljon szét addig, míg a tálról a szánkig emeljük.


Csipegető


(vacsora helyett 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 40 db vegyes étvágyfalat, 40 db sajtkrémes falat sós kekszen, 30 db sajtfalat almával, 30 db sonkafalat zöldpaprikával, 8 camembertkrémmel töltött körte.
Előkészítése és tálalása: az összes étvágyfalat-variációt a vendégek érkezése előtt készítsük el, de ne hagyjuk sokáig állni még hűtőszekrényben sem, mert viszonylag gyorsan kiszáradnak. Ennek az összeállításnak viszont az az előnye, hogy valamennyi készítményt - a körte kivételével - a vendégek érkezése után azonnal feltesszük az asztalra, és így a háziasszonynak nem kell vendégeit magukra hagyni. Elfogyasztásukhoz elég személyenként egy-egy kistányért adni, és csak a töltött körtéhez szükséges kiskés és kisvilla. A töltött körtét desszertként szolgáljuk fel.


Salátaparty I.


(nyáron 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 4 fejes saláta, 4 csomó retek, 3 csomó újhagyma, 50 dkg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 50 dkg nyers, hámozatlan uborka, 4 pár virsli, 8 kemény tojás, 5 adag indiai dressing, 5 adag bolgár dressing (összetételét és elkészítését lásd a salátaönteteknél). Előkészítése és tálalása: valamennyi nyersanyagot a tisztítás és mosás után vékonyra felkarikázunk, és fajtánként külön kisebb tálakra (esetleg üveg- vagy porcelán tányérokra) helyezünk lazán felhalmozva. A dressingeket mártásos csészébe vagy tálakba töltjük. Ha az étkezés egy közös nagyobb asztalnál megoldható, valamennyi saláta-alkotórészt - színben váltakozva -, sorban vagy kör alakban az asztal közepére állítjuk. Ha kevés a helyünk, akkor egy, a vendégek közelébe helyezett kisebb asztalra az előkészített anyagokból "salátabárt" is létesíthetünk, de ilyen esetben ahány dressinget kínálunk, annyi keverőtálat (jelen esetben kettőt) is készítünk mellé.
Ugyancsak itt biztosítsunk helyet a kistányéroknak, az evőeszközöknek (kisvilla, kiskanál) is. Ilyenkor többnyire mindenki saját maga állítja össze és ízesíti a választékból salátáját. Az alkotórészek kiszedéséhez és megkeveréséhez legalább 5-6 nagy kanál-, villapárt készítsünk.
A dressingekbe kisebb merőkanalat vagy nagy evőkanalat tegyünk. A saláták mellé - kenyérkosárba előre elkészítve - vegyesen kínálhatunk felkarikázott kiflit, zsemlét, friss kenyeret vagy meleg pirított kenyeret.


Salátaparty 2.


(télen 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 50 dkg fejes káposzta, 40 dkg zeller, 50 dkg alma, 20 dkg ecetes uborka, 40 dkg párizsi, 20 dkg reszelt márványsajt, 8 kemény tojás, 3 pohár tejföl, 1 kis üveg gyöngyhagyma, 3-4 citrom, 1 tubus natúr majonéz, 1 csomó finomra vágott petrezselyemzöld, 1 csomó finomra vágott metélőhagyma, ketchup, Worcester-mártás, mustár, só, őrölt bors, porcukor, olíva- vagy étolaj ízlés szerint.
Előkészítése és tálalása: a zöldségféléket megtisztítva nyersen, a többi anyaggal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük illetve vékony metéltre vágjuk.
Továbbiakban a "salátabár"-nál leírtak szerint helyezzük el az alkotórészeket. Az asztal egyik végére egy csoportba ízlésesen elhelyezve felsorakoztatjuk a különböző ízesítőanyagokat és a fűszereket. Célszerű itt is legalább két keverőtálat és megfelelő mennyiségű tálalóeszközt készíteni. (Ilyenkor egyébként érdemes fél szemmel figyelni a vendégeket, ki mit mivel kever a kitett anyagokból, mert jó néhány ötletet kaphatunk egy később már előre megkevert saláta elkészítéséhez. Az étkezés után vessünk egy pillantást a salátaasztalra, hogy lássuk, melyik alapanyag nem volt kelendő, vagy milyen ízesítőket és fűszereket nem használtak vendégeink. Ez útmutatóul szolgálhat arra, hogy mit kell legközelebb esetleg megváltoztatnunk.)


Sajtgolyók


Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 30 db): 15 dkg rokfortkrém, 15 dkg camembertkrém, 15 dkgkörözöttkrém, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkgdarált dió, kb. 1 dkg gorombára őrölt bors.
Az egyes krémekből kb. másfél dekás, egyforma golyókat formázunk. A golyókatfelváltva, fajtánként beleforgatjuk finomra vágott metélőhagymába vagypetrezselyemzöldbe, darált dióba vagy gorombára őrölt fekete borsba. Mindegyikgolyóba színes műanyag kardot vagy fogvájót szúrunk, de tálalhatjuk úgy is,hogy a papírüzletekben beszerezhető legkisebb méretű papírhüvelybe tesszük.
Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk, italok mellé kínáljuk, kitűnő csipegetnivaló. Esetleg pirított kenyér- vagy zsemleszeleteket is adhatunk mellé.


Sajtkrémes bombák
(sörkorcsolya)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 db): 10 db kerek sós keksz, 15 dkg rokfort- vagy camembertkrém,5 dkg apróra tört, pörkölt, sós mandula, esetleg 10 szem olajbogyó.
A habosra kevert sajtkrémet nyomózsákból csillagcsővel a kekszre formázzuk,körkörösen kúpos alakban, kb. 4 cm magasan. A kekszbombák oldalát körben megforgatjuk a vágott mandulában, és hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük.
Tetejükre egy-egy szem olajbogyót is tehetünk.
Sós piskóta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg liszt, fél csomó petrezselyemzöld, só ízlés szerint.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a felvert tojássárgáját ésmagasról szórva, óvatos mozdulatokkal, habverővel könnyedén belekeverjük a lisztet, a sót és a finomra vágott petrezselyemzöldet. A lapos tepsiresütőpapírt (csomagolópapírt) helyezünk, és a masszát ráöntjük. Habkártyávalvagy késsel kb. 1 cm-nyire egyenletesen szétsimítjuk, majd megsütjük. A kisülttésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni. Ezutánvalamilyen alakú kiszúróval vagy késsel kivágva kapjuk meg az étvágyfalatokkenyeret is helyettesítő alapját.


Töltött sós keksz


Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 doboz lengyel sós keksz, 15 dkg szardíniakrém, 15 dkg körözöttkrém.
A jó habosra kevert krémeket 2-2 keksz közé töltjük, összeragasztva azokat.
Néhány perc alatt elkészíthető, italok mellé kitűnő.


Töltött-vacsora


(8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 töltött spárgatök, 8 töltött paradicsom, 8 körözöttel töltött zöldpaprika, 8 töltött gombafej, 8 kaszinótojás, 2 töltött nyers uborka, 1 kg franciasaláta, 10 adag tartármártás.
Előkészítése és tálalása: Munkánk megkönnyítése érdekében valamennyi tölteléket, a franciasalátát és a tartármártást már az előző nap délutánján elkészíthetjük. Természetesen mindent a hűtőszekrényben tárolunk másnapig. A tök és a gombafejek megfőzése és lehűtése az első feladat. Addig a többi ételfélével foglalkozhatunk, majd végül a tököt és a gombákat is betöltjük.
Feltétlenül hagyjunk elegendő időt az ételek lehűtésére. A fenti mennyiségeket két tálra tálaljuk oly módon, hogy az egyik tálon a felszeletelt uborkát, a másikon a felszeletelt tököt rakjuk körbe a tál szélén. Közepére a franciasalátából formázott talapzatra rakjuk fel esetleg sugaras elhelyezésben a különböző ételeket. Az egyes fajták közé díszítésül salátalevelet és kockára vágott aszpikot tehetünk. A mártást külön edényben szolgáljuk fel.
Ehhez a vacsorához - ha van elegendő helyünk - célszerű nagy lapostányért és nagyvillát, -kést teríteni.


Vacsora ínyencek számára


(8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 8 pohár kagylókoktél, 40 dkg hideg angol bélszín, 50 dkg csabai töltött karaj, 10 adag indiai rizssaláta, 5 adag kínai mártás, 8 rokfortkrémmel töltött alma.
Előkészítése és tálalása: A kagylókoktélt kehelypoharakba tálaljuk, és csészealjra vagy kistányérra téve előételként szolgáljuk fel. Fogyasztásához kisvilla vagy kiskanál szükséges. Feltétlenül kínáljunk mellé pirított kenyeret. A hideg sülteket vékonyra felszeleteljük és legyező alakban vagy soronként - a szeleteket behajtással kissé megemelve - tálra rakjuk, és olvasztott aszpikkal lefényezzük. Néhány salátalevéllel és kockára vágott aszpikkal, valamint marinált paprikával díszíthetjük. A rizssalátát nagy, mély üvegtálba helyezzük, majd a húsos tállal és a külön edényben tálalt mártással együtt az asztal közepére állítjuk. Természetesen minden fogáshoz külön kistányér, evőeszköz és tálalóeszköz szükséges. A töltött almákat, ha mód van rá, néhány zöld falevéllel fedett tálon szolgáljuk fel desszertként.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?